- Член од
- 10 октомври 2011
- Мислења
- 6.268
- Поени од реакции
- 10.399
Бараат, али тројца дечки пред мене што беа така ги пуштија. Можда ако си љунга не бараат.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Кој ви се овие филмови жити богаПарите за тие бедни млади луѓе што ќе мора да учат шиптaрски за да може да продаваат у некој ебен бутик и парите што газдата на балфин ќе ги напика у џеб се 1:100.
Али Клешта.Турски мафијаш.![]()
Не бараат да учиш, пазарот го диктира тоа, како што сам си напишал.Кој ви се овие филмови жити богаКој е тој дуќан што ги тера да учат албански, и кој е тој будала што ќе учи јазик за 15000 денари плата?
За другиот дел од постот не знам ни од кај да почнам, само некој илузии што како би можело да биде. Реалноста е дека пазарот диктира таму да има мол и станбени згради, и тоа се изградило. Да имало интерес за бизнис центар ќе се отворело бизнис центар, или реновиран саем или што ти ја знам. Убедливо најсмешен муабет е ова со албанците.
Истите тие ни праат генг бенг на секое можно поле, градат згради во чисти македонски населби ко Аеродром, ама за молот во депонијава сите станавте крстоносци. Од каде пазарите иначе? Каде нема косовари? Рамстор, Сити Мол, Капитол?
Ја на твое место и на местото на тие што ти лајкнале не би се секирал воопшто. И сам кажа, молов е замислен за клиенти од косово, со афрички гдп и стапки на невработеност. Според твојава анализа за клиентите и цените на кириите, неизбежно е да пропадне.
Комуна и Фас и онаа грдосија карши (прва машка ли е, втора женска, што ли е) треба да се тргнат од таму. И т.н. куќарки покрај Вардар. Високи цени не се лупаат за стан со ваква околина од десна страна на луксузен објект каков што сака да се промовира. Па и ТЕ-ТО да е, се си влијае на поглед од стан.Тоа е ТЕ-ТО, голема е веројатноста дека ќе измрзнеш у зима ако не функционира. И не е од југославија, него е прилично ново.
Која е таа продавница што бара од продавачи да учат албански? Истиот муабет беше и за во сити мол, и на крај тоа и остана - муабет.Не бараат да учиш, пазарот го диктира тоа, како што сам си напишал.
Прочитај го делот каде што напишав што би можело да биде на ова место, наместо ова срање, па уште еднаш размисли дали сум крстоносец.
За да биде човек потрошувач, треба да има приходи. Македонците имаат дијаспора која е во зародиш и не учествува толку во приходите на локалците, како што шиптaрските фамилии кои често тераат сумљиви и криминални бизниси и имаат големи вишоци за да пуштат на роднините во новоосвоената територија. Разликата настанува и во делот каде што секој работоспособен шиптaр тера овде бизнис без плаќања даноци, а напоредно зема плата како државен службеник од институција што не ја ни видел, ни чул. Така што просечен шиптaр е подобар купец од просечен Македонец.
Искрено, не ти го сфаќам аргументов дека "секаде граделе, шо па сега ова ти смета?". Викам - кој к да праиме фама од ништо? Да му даваме публицитет, за што?
Единствено што ќе се офајдат од ова, а не се шошони се Аргир, Хари, ВЧ (и него не го рачунам за Македонец) што му го издадоа најголемиот банкарски кредит на оваа територија и ќе го попарат со камати. И на нив им се чудам на паметот искрено.
Јас повеќе пишувам од анти-конзумеристички аспект и од носталгија и жал за еден асален град и нормални луѓе што порано живееа во Скопје. Кога ќе ми текне колкави зградишта се испоизградени по градов и каква багра е испопикана по нив, не ми е ни чудно за кого се градат овие јазбини. Претпоставувам дека си помлад од мене, па затоа гледаш поинаку. Ако ти е ок - ок.
Имаат 120 луѓе на листа на чекање - ПРЕД да почнат да ги градат становите. Може да лупаат колку сакаат, 2000 евра квадрат и станот директно под оџакот на ТЕТО, се дур има кој да купи.Не е ништо ново ни лошо ако си праат муштерии од други земји. У Сити пред пандемијата често, посебно викенд, имаше организирани тури од Косово со автобуси. Ново требаше да биде макар H&M.
Автоматски споено мислење:
Комуна и Фас и онаа грдосија карши (прва машка ли е, втора женска, што ли е) треба да се тргнат од таму. И т.н. куќарки покрај Вардар. Високи цени не се лупаат за стан со ваква околина од десна страна на луксузен објект каков што сака да се промовира. Па и ТЕ-ТО да е, се си влијае на поглед од стан.
Во Србија молот Галерија е малку поголем од Ист Гејт, цените им се малку појаки од нашиве, косоварите го имаат Алби мол кој мислам е по големина колку Сити мол а ги има истите продавници, јас несум бил ама по муабети горе доле исти цените како кај нас така да не се као они за жалење па ке идат кај нас до толкуМое мислење за кого е Ист Гејт направен?
Пред се е направен на наше тло бидејќи сме транзит земја која вака така успева да биде мирна држава и привлечна за странци колку толку. Не можеа да го направат во Косово бидејќи е Фри фор алл, таму никој жив од Балкан нема да иде на шопинг во Косово.
Албанија местоположба има лоша. Србија им е оут оф баундс на Албанците и остануваме ние како вечити пријатели.
Купувачите во Ист Гејт
Луѓе што имаат многу пари и не се замараат колку трошат( елитата на Скопје плус наркобосовите и нивните придружници)
Купувачи од Косово пред се. Верувам дека они би правеле 40-50 % од целиот промет во Ист Гејт. Плус им е шема како на нас Солун што ни е. Имаат многу сува пара кешарица која мора да се потроши викендов.
И обичниот човек кој нејќе да се замара да земе тук там некое фармерче , маиче , интересни дуксови и сл.
Сега една паралела со Солун. Немаш кола немаш зелен картон и е скапо да извадиш немаш пари за толку ќе си речеш заеби не идам у Грчка скапо е. Ама имаш карта повратна 650-700 денари со бус.
2 пара American Eagle фармерки - 50 евра платени
1 пар Air Max - 41 евро последен број беа ама пак
2 пар Аир Мах - 59,00 евра
Јакна Келвин Клајн зимска 240 евра
Сум наоѓал Аир Форски за 70-80 евра во Космос кај нас под 6700 не биле никад. Гор техот се 11 илјади во СК.
Згора на се имаш повраток на данок на се ова. И кафе на море.
Едини доунсајд на ова е што мораш да имаш патна исправа и за анти ваксерите е вакцина
За ова во Северџанија ќе платиш дебело испод 450 евра не би била јакната може да кошта сама 500 евра кај нас. Треба да си луд да оставаш пари кај нас по Молови освен за КИНО.
Друже пробај си среќа, мене денес никој не ми побара ама влегов со кола на паркингот и немаше никој на влезотБараат ли сертификат???
Во Србија молот Галерија е малку поголем од Ист Гејт, цените им се малку појаки од нашиве, косоварите го имаат Алби мол кој мислам е по големина колку Сити мол а ги има истите продавници...
Косоварите скоро ке го имат Pristina Mall, коj ке биде двоjно поголем от Skopje East Gate.
Не знам дали се сите дуќани земени од фирми но сепакOgromni dukjani od 100m2 so moznost za spojuvanje eden do drug ocekuvam da privlecat krupni maloprodaznici kako Decathlon, H&M, Lidl itn na dolg rok zatoa sto sega so trgovskiov imaat daleku poeftina varijanta za prodavnica otkolku da gradat prodazen centar od nula zaradi nivniot ogromen asortiman. Plus imaat benefit od protok na stotici lugje sekoj den.
Ednostavno nemaat vekje izgovor a kako akcionerski drustva mora da odgovaraat pred nivnite akcioneri. Samo prasanje na vreme.