Chungking express <3
Филмов го гледав почеток на мај негде и одма ме освои со својата поетичност. Репликите се out of this world. Ретко се гледа филм кај што нема да прочиташ пцовка и ќе нема мадерфакери, ихос де путас, путанас и така натаму, овде нема.
Две реални приказни споени во една сага за невозвратена љубов, за раскинување и љубовни таги. Прикажано без патетики ко евтините американски ром-комедии. Реални ситуации, реални размислувања, доста реален филм.
Единствена работа што ме нервираше беа првите две-три минути со растрчаниот камерман со што и камерата се мрдаше лево-десно и ме болат очи од таа сцена.
Сè друго си беше на место, и приказна и реплики и глума и музика и неонски светла и тоа што гледав како ликот на четири јазици ја прашува типката дали сака ананас, како претходно изеде 30 конзерви, и тоа како другиот полицаец си правеше муабет со предметите дома, и тоа како цурана си денсаше на California dreaming.
Дел од поезијава што ја гледавме:
„Пасвордот е: Те сакам 10.000 години.“
„Сите сме имале скршено срце некогаш. Кога ќе ми се случи мене, одам да трчам. Со трчањето телото губи вода и не ми доаѓаат толку солзи за плачење.“
„Раскинавме на први април, па тоа го сфатив ко шега. Подготвен сум да се шегувам со неа цел месец. Секој ден купувам конзерва ананас со рок на траење до 1 мај, бидејќи Меј обожава ананас, а јас сум роден на 1 мај. Си велам, ако Меј не се врати до денот кога ќе имам купено 30 конзерви, ќе истече и нашата љубов.“
„Кога сè почна да има рок на траење? Конзервите риба се расипуваат, сосот за месо се расипува, дури и пластичните фолии имаат рок на траење. Почнувам да се прашувам: постои ли нешто на светот што е вечно?“
„Луѓето велат кучето е најдобриот пријател на човекот. Ако е така, зошто тогаш моето не ја дели тагата со мене?“
„Има една песна 'Љубовта умира в зори'. Така се чувствувам сега. Како да ја заборавам Меј? Си велам дека ќе се заљубам во првата жена што ќе влезе во барот.“ И влегува типката и овој ја прашува на четири јазици Дали сака ананас, еј. Кој пик ап лајн, цар! <3
„На 1 мај 1994 една жена ми честита роденден. Сега никогаш нема да ја заборавам. Ако сеќавањата некогаш се пакуваат во конзерви, се надевам никогаш нема да се расипат. Ако мора да бидат на некој рафт, се надевам ќе траат 10.000 години.“
„Откога си замина таа, сè во станот е тажно. Морам да ги утешам сите (предмети) пред да си легнам.“
За оцена мислам доволно говори и сличево кај што гордо го носи второто место на омилени филмови на мојот профил. Ако не е јасно од слика 10000/10.
PS. и песничево одеше у позадина едно два-три пати и е супер за чилање.
It's not every day we're gonna be the same way
There must be a change somehow
There are bad times and good times, too
So have a little faith in what you do