Harald
King of Norway
- Член од
- 12 јули 2009
- Мислења
- 3.485
- Поени од реакции
- 10.065
3 godini sum svedska.Дечки следната година планирам да ја барам среќата во Шведска, проблемот е што немам луѓе, блиски, кои ќе ми помогнат бар со смештај да се снајдам. Ме интересираат некои ваши совети за миграција, кој дел од Шведска, услови за живот/стандард, сепак почнувам од 0.
Од квалификации, дипломиран професор по англиски јазик и книжевност сум така да англискиот ми е скоро native, затоа и повеќе тежнеам за Шведска да мигрирам отколку Германија каде имам пријатели кои ќе ми помогнат. Имам работено се и сешто, се изнамачив овде ама неможам да најдам поасална работа без луѓе, врски или партија и решив бар кога веќе ми е судено да бидам општ работник со диплома, бар да бидам општ работник каде ќе биде повеќе платено и подобра средина. Истотака имам и бугарско државјанство, верувам дека и тоа ќе биде од помош некоја.
Во план сум да почнам часови и да полагам за Ц.
Било какви совети и препораки се од помош.
bazirano na toa so pisa za tvoj profil, imas dobri sansi so bg pasos za start.
generalno se baraat soferi, tehnicari - mehanika, elektrika, za cistenje. IT sektor e mnogu razvien, ama spored toa so pisa, ne si vo toj del.
ima nekolku fb grupi, mkd i balkanski, generalno postiraat oglasi za rabota.
tesko e da se vleze, potoa mozes da napreduvas vo sistemot.
mkd ima najmnogu geteborg i malmo, tie sto se podolgo vreme imaat i pomali firmi otvoreno vekje. baraj po fb grupi i poznanici, bidi uporen i ignoriraj megativni komentari. ako imas konkretno prasanje pisi tuka ili vo poraka