Живот и работа во Шведска

Вистина или рекламирање

• Вистина

Гласови: 5 71,4%
  • Реклама

Гласови: 2 28,6%

• Вкупно гласачи
    7
  • Гласањето е завршено на .

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.485
Поени од реакции
10.065
Дечки следната година планирам да ја барам среќата во Шведска, проблемот е што немам луѓе, блиски, кои ќе ми помогнат бар со смештај да се снајдам. Ме интересираат некои ваши совети за миграција, кој дел од Шведска, услови за живот/стандард, сепак почнувам од 0.
Од квалификации, дипломиран професор по англиски јазик и книжевност сум така да англискиот ми е скоро native, затоа и повеќе тежнеам за Шведска да мигрирам отколку Германија каде имам пријатели кои ќе ми помогнат. Имам работено се и сешто, се изнамачив овде ама неможам да најдам поасална работа без луѓе, врски или партија и решив бар кога веќе ми е судено да бидам општ работник со диплома, бар да бидам општ работник каде ќе биде повеќе платено и подобра средина. Истотака имам и бугарско државјанство, верувам дека и тоа ќе биде од помош некоја.
Во план сум да почнам часови и да полагам за Ц.
Било какви совети и препораки се од помош. :)
3 godini sum svedska.

bazirano na toa so pisa za tvoj profil, imas dobri sansi so bg pasos za start.

generalno se baraat soferi, tehnicari - mehanika, elektrika, za cistenje. IT sektor e mnogu razvien, ama spored toa so pisa, ne si vo toj del.
ima nekolku fb grupi, mkd i balkanski, generalno postiraat oglasi za rabota.
tesko e da se vleze, potoa mozes da napreduvas vo sistemot.

mkd ima najmnogu geteborg i malmo, tie sto se podolgo vreme imaat i pomali firmi otvoreno vekje. baraj po fb grupi i poznanici, bidi uporen i ignoriraj megativni komentari. ako imas konkretno prasanje pisi tuka ili vo poraka

O

onefifty

Гостин
3 godini sum svedska.

bazirano na toa so pisa za tvoj profil, imas dobri sansi so bg pasos za start.

generalno se baraat soferi, tehnicari - mehanika, elektrika, za cistenje. IT sektor e mnogu razvien, ama spored toa so pisa, ne si vo toj del.
ima nekolku fb grupi, mkd i balkanski, generalno postiraat oglasi za rabota.
tesko e da se vleze, potoa mozes da napreduvas vo sistemot.

mkd ima najmnogu geteborg i malmo, tie sto se podolgo vreme imaat i pomali firmi otvoreno vekje. baraj po fb grupi i poznanici, bidi uporen i ignoriraj megativni komentari. ako imas konkretno prasanje pisi tuka ili vo poraka
Договорено, фала ти :)

Член од
7 март 2009
Мислења
1.162
Поени од реакции
828
Ne znam zosto me citiras na mislenje kade baram pomos i soveti, tvoeto mislenje niti mi znaci nesto, nitu pak mi e od bilo kakva korist. Pa uste predrasudi i omalovazuvanje. Klasicno makedonce, ti si problemot so drzavava. Nisto ne mi znaci sto sum diplomiran ako nemozam kraj so kraj da vrzam so 400e plata ili da trpam klasicni makedonski sefcinja i menadzment kaj umiras od rabota i stres poradi nesposobno menadziranje.
Drug pat ako nemas korisno nesto da kazes, podobrzo zadrzi si go svoeto prepotentno mislenje za sebe bidejki ne ni e dadeno na site od doma pa da birame.
Не сум класично македонче туку напреден македонец,второ,не сум препотентен туку само ти ја кажав вистината а таа не им е пријатна за слушање на македонците и останатите балканци,затоа вака реагирате,а за тоа со искомплексираните шефчиња си во право,такви има во секоја македонска фирма и они се една од причините поради кој младите бегаат од Македонија

O

onefifty

Гостин
Не сум класично македонче туку напреден македонец,второ,не сум препотентен туку само ти ја кажав вистината а таа не им е пријатна за слушање на македонците и останатите балканци,затоа вака реагирате,а за тоа со искомплексираните шефчиња си во право,такви има во секоја македонска фирма и они се една од причините поради кој младите бегаат од Македонија
1. Класично македонче си.
2. Препотентен си и те имам читано кроз неколку теми кај што бараш работа, конкретно ми текнува за Макпетрол.
Али изгледа сега не си во толкава криза за работа како што беше на времето кај очајно вртеше огласи, имаш некоја паричка во џеб па се осеќаш дека си успеал и си некој што треба да осудува/решава за други, смрдиш на класично „скопјанче“ што цел живот му е трасиран од некојси друг, научено да очекува дека нешто ќе биде, нешто ќе се деси и кога малце ќе осетиш моќен, дали финансиски или било како, пишуваш вака дрско и арогантно, така да поштеди ме.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.054
Поени од реакции
19.435
Ајде хелп.
Гарант има тука членови кои знаат да ми одговорат на прашањево :
Ако поднесиш барање за работна виза во Шведска, прајме муабет за лице без ЕУ пасош, дали дури се чека визата смејш да престојуваш во Шведска повеќе од 90 дена, јас мислам дека не, логично. Тука ме убедуваат дека можи, се инаетиме со другари.
Престојот на детето му истекува на 19 овој месец, а барањето за виза не е ни одобрено оти фалеа некои документи.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.718
Поени од реакции
35.492
Ајде хелп.
Ако поднесиш барање за работна виза во Шведска, прајме муабет за лице без ЕУ пасош, дали дури се чека визата смејш да престојуваш во Шведска повеќе од 90 дена, јас мислам дека не, логично. Тука ме убедуваат дека можи, се инаетиме со другари.
Престојот на детето му истекува на 19 овој месец, а барањето за виза не е ни одобрено оти фалеа некои документи.
Регуларниот престој за лице без ЕУ пасош е 90 дена. Доколку во меѓувреме поднесол барање за работна виза пред истекот на тие 90 дена треба да ја напушти Шведска, па визата да ја чека дома. Кога ќе му пристигне визата е друга приказна. Без работна виза во рака, со преминати 90 дена, може да биде депортиран затоа што го пречекорил регуларниот престој.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.054
Поени од реакции
19.435
Регуларниот престој за лице без ЕУ пасош е 90 дена. Доколку во меѓувреме поднесол барање за работна виза пред истекот на тие 90 дена треба да ја напушти Шведска, па визата да ја чека дома. Кога ќе му пристигне визата е друга приказна. Без работна виза во рака, со преминати 90 дена, може да биде депортиран затоа што го пречекорил регуларниот престој.
И јас истото го тврдам. Евентуално сака да продолжи + 3 месеци престој ама и за тоа ќе одземи време, и не знам дали секој има право на тоа.
Автоматски споено мислење:

И јас истото го тврдам. Евентуално сака да продолжи + 3 месеци престој ама и за тоа ќе одземи време, и не знам дали секој има право на тоа.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.718
Поени од реакции
35.492
На која основа би го продолжил престојот уште +3 месеци? После поминати 90 дена регуларен престој? Без добиена работна виза.
Такво нешто не постои

Член од
5 март 2018
Мислења
17.054
Поени од реакции
19.435
На која основа би го продолжил престојот уште +3 месеци? После поминати 90 дена регуларен престој? Без добиена работна виза.
Такво нешто не постои
На пријател мој мајка му продолжи плус 3 месеци,ама наведе дека му помага за децата, така нешто мислам беше. Му продолжија без проблем 1500 круни платија за барањето.
Ама мислам дека тоа важи само за блиски роднини.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.718
Поени од реакции
35.492
На пријател мој мајка му продолжи плус 3 месеци,ама наведе дека му помага за децата, така нешто мислам беше. Му продолжија без проблем 1500 круни платија за барањето.
Ама мислам дека тоа важи само за блиски роднини.
Ти како турист имаш законско право 90 дена престој. Точка. После 90 дена си должен да ја напуштиш Шведска. Виза си чекаш дома. Тоа ти е регуларно.

Во конкретниот случај, на твојот пријател мајката, значи станува збор за мајка на шведски државјанин. И зависи како и е регулиран начинот на престој

Член од
5 март 2018
Мислења
17.054
Поени од реакции
19.435
Ти како турист имаш законско право 90 дена престој. Точка. После 90 дена си должен да ја напуштиш Шведска. Виза си чекаш дома. Тоа ти е регуларно.

Во конкретниот случај, на твојот пријател мајката, значи станува збор за мајка на шведски државјанин. И зависи како и е регулиран начинот на престој
Screenshot_20211010-211001.png
:toe:
Колку шо можам да разберам можи да се продолжи престојот.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.485
Поени од реакции
10.065
Ајде хелп.
jas kolku so znam, koga baras viza prvpat, ili promena na tip na viza studenstka-rabotna ili obratno, od migraciono insisitiraat da ne si vo Svedska.
jas bas prasav za toa koga aplicirav prv pat. zosto taka baraat nemam poima.
momentalno e kasa popara so vizi i dozvoli, menjaat zakoni, prodolzen rok za procesiranje i poskapeno i uste trista gluposti.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.054
Поени од реакции
19.435
jas kolku so znam, koga baras viza prvpat, ili promena na tip na viza studenstka-rabotna ili obratno, od migraciono insisitiraat da ne si vo Svedska.
jas bas prasav za toa koga aplicirav prv pat. zosto taka baraat nemam poima.
momentalno e kasa popara so vizi i dozvoli, menjaat zakoni, prodolzen rok za procesiranje i poskapeno i uste trista gluposti.
Скоро сите со кои правев муабет истото ми го рекоја, дека нема право лицето да седи повеќе од 90 дена.
Утре треба да одат таму, да дополнуваат некои документи па ќе видиме шо ќе кажат.
Ама најверојатно истото што и вие.
Другарка моја така се зезна во Германија, мислеше дека таму можи да чека одговор за виза, на крај си го крка.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.956
Поени од реакции
25.505
Јас пред десет години кога чекав за дозвола за продолжување на престој, бев во Шведска додека не добив одговор. Ми беше кажано дека доколку сакам да излезам, нема да имам можност да се вратам додека не добијам одговор од играцискиот одбор. Веројатно многу зависи од околностите.

Kajgana Shop

На врв Bottom