Најекономично греење и ладење

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.304
Da de, taa tvojata posleden test ima na -7C....sto znaci vkupno isporacana energija sose vkalkulirani pauzi-defrosti vkupno prosek na 3 saata na -7 i e 3,36kw pojse od toa nemoze da dade kako prosek.
Na poniski temperaturi toj model moze samo pomalce od 3,36kw da dade.
Samo klimi sto imaat Pdesignh i za ladna zona moze da vidime kolku ke dadat na -15 jer i za -15 imaat test, ama ne i tvojata. Tvojata nema Pdesignh za test da treba na -15 Xovi ima na energetskata
Znaci pak mudro go odbegan moeto prasanje.
Kako mozam da go gream prostorot so zagubi od 3,5kw na -10c,ako eurovent dava 3,36 na -7c ,i tvrdis deka ne moze mojata Toshiba Suzumi 16 da dade poveke.Taa dade poveke od 4kw na -10,zatoa sto uspesno go greese prostorot i na -15c,so preku 23c ambientalna.
Eve konkretno 3,36kw na -7c ke ima input 1,2kw,a sto pravime so ostanatiot imut od steker sto konstantno vleci stuja od 1700w,a otide i do 1900w,na temperatura od -15c i poveke.Kako paga temperturata imutot se zgolemuva,od -7 sprema -15c pa i poveke.Dosta e pametna.
Znaci algoritamot na rabota tak i e sostven da koga ke treba taa duva toplo i so 45- 50c na 3-4 brzina,a ne kako sto velis ti so 35c izduf,i pod -10c sakas na auto ili manuelen mod,(ednostavno taka ja smislil Japonecot).
Zatoa ti velam deka ne znaci deka pdh na -7 e maksimum na nekoja klima sto e zemena sprema eurovent.
Mozi i na nekoj ponekvalitetni klimi mu e i maksimum,a na nekoj i mozi dopolnitelen greac,ama site klimi ne se isti.
Znaci kvalitetnite klimi sto mozat da povlecat poke na input na ekstremno niski temperaturi mozat da dadat i poveke od kolku sto se deklarirani,a ima i drugi finti.
Zata trba da kopas malce poveke po informacii, da prodlabocis i da ucis. :)
Eurovent e samo orentacija,za da si gi merata performansite na nekoe nivo do -7c i da znaeme sto ni spakovale vo konzervite.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Kako paga temperturata imutot se zgolemuva,od -7 sprema -15c pa i poveke.Dosta e pametna.
Znaci algoritamot na rabota tak i e sostven da koga ke treba taa duva toplo i so 45- 50c na 3-4 brzina,a ne kako sto velis ti so 35c izduf,i pod -10c sakas na auto ili manuelen mod,(ednostavno taka ja smislil Japonecot).
Zatoa ti velam deka ne znaci deka pdh na -7 e maksimum na nekoja klima sto e zemena sprema eurovent.
Inputot se zgolemuval ma nemoj...aj daj od tie tvoite dijagrami za Suzumi dali pagja ili Opagja
Nesto ko da Pada Input na Suzumi na R32...dali radi defrosti ili grejaci sto li e problemot toa ti ke ni kaazes...bitno pada Input a bogami i greennjeto Pada :)
Moze sme slepi pa negledame deka raste inputot, ako ima negde da raste Input prosvetline... moze negledame :aplauz:
pada.jpg

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.304
Inputot se zgolemuval ma nemoj...aj daj od tie tvoite dijagrami za Suzumi dali pagja ili Opagja
Uci strelco uci,zlato,imutot se zgolemuva.
Isto se zgolemuva kao kaj Zlate od Prilep na MITSIBUSITO LN 35.
Toa ti se Japanci samo sekoj so svoj stil na algoritam na rabota.
Toa e bataka,vistinata e taaa.
Bas mi e zal sto ne sviram vo tvojot orkestar,ova go kazuvam od licno iskustvo.(y)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Uci strelco uci,zlato,imutot se zgolemuva.
Isto se zgolemuva kao kaj Zlate od Prilep na MITSIBUSITO LN 35.
Toa ti se Japanci samo sekoj so svoj stil na algoritam na rabota.
Toa e bataka,vistinata e taaa.
Bas mi e zal sto ne sviram vo tvojot orkestar,ova go kazuvam od licno iskustvo.(y)
Si izbzal, uci ti sea pogore deka Inputot pagja kaj tie vasite do -5 ili -7 sto gi pisuvat do -15
Ova za zal e za 16ka dijagram i kapaciteti sto na greenje ne e ni 12ka

Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Здраво друштво.
Ајде една квалитетна препорака за премиум инвертер клима уред.
За површина греење(дневна,трпезарија,кујна) ладење околу 70м2 за во КУЌА.
За да нема дополнителни мислења околу изолации и такви ствари на кратко ке пишам( ѕидови 43 цм надворешни со термо изолација стиропор... внатрешни преградни 30цм ) Прозори Алупласт 7 комори 3 стакла со аргон, 4 сезони, К-стакло.
Климата ке ја користам за греење во есенскиве денови и како допуна во зимски денови кога парното нема да работи....
За кинези нејќам да слушнам без разлика колку се квалитетни бла бла....
Во игра се Даикин, Митсубиши, Тошиба.
Препорачајте модел, од кој капацитет и остало...
Фала однапред

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.304
Nesto ko da Pada Input na Suzumi na R32...dali radi defrosti ili grejaci sto li e problemot toa ti ke ni kaazes...bitno pada Input a bogami i greennjeto Pada :)
Moze sme slepi pa negledame deka raste inputot, ako ima negde da raste Input prosvetline... moze negledame :aplauz:
Прегледај го приврзокот 309350
Mozi mojata e defekna pa ima imput od 1900 mah,a non se dvizi okolu 1700w,me zaebale od Toshhiba,mi napravile poke da mi arci:cool:.
Mi spakovale nekoja NORDIC!
Jas samo prenesuvam izvor od licno iskustvo i stojam zad toa i zatoa go spodeluvam.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Mozi mojata e defekna pa ima imput od 1900 mah,a non se dvizi okolu 1700w,me zaebale od Toshhiba,mi napravile poke da mi arci:cool:.
Mi spakovale nekoja NORDIC!
Jas samo prenesuvam izvor od licno iskustvo i stojam zad toa i zatoa go spodeluvam.
Ti decko da si odnoris edno 6 meseci najdobro ke bide za site...

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Хммм
Ај еве една божем "5,5ка" од 53к па за кеш била 47к кажи ни за колку м2 е моделчево ете и вие приучените Нордици понудивте :)
Сетек решиле ко на клими да предлагаат и у м2 па ја пишале Идеална за 45м2....45 на ладење може да е со едвај грејна моќ 3кв на -10
Овој модел од Петиполка ни П нема
Така да финтата земи 5,5ка ако си на граница не ти држи вода.
ProductFiche za 5,5kava Midea so doplnitelna grealka od 1kw od mozno 4 se mizerija edvaj 3kw ispiracani od samata klima.
Прегледај го приврзокот 309323

Od Eurovent dobile deka matematicki 3,107 moze da se zaokruzu na 3,11 :D Ama TOL e -10 nema ni Nordic ni 5,5ka za greenje modelcevo od 47k :)
Прегледај го приврзокот 309330
Ова мидејчето треба да е интересно машинче.... заслушав имало доста хај-енд опции и филтри.
Башка тоа во интрово интересно изгледа.... се гледа зашто Екстрим-Сејв носи во името а заборавиле нордик да пишат.

Тоа што во Сетек му додале NORDIK на името само поради тоа што има греачи на тацна е друга работа.
За гревота и тие како вас се ќе пишат само да продадат парче повеќе :(

Инаку вака на невидено ми се чини мојш слободно да си ја споредуваш со вашата Soyal 18ка од 64 илјади.....
Колку дава таа на -10?
И таа да не нема П од Петиполка?!

А коа сне кај Soyal-от.... ајде скратете тоа минусните температури на -10.
Корегирајте си вие на сајтот и јавете им на овие од климите.мк да корегираат.
Или бар избришете си го ERP документот кај што се глеа дека е само до TOL -10.... какви -25 какви бакрачи.
Како викаш ти секогаш.... ако била до -25 немало коси цртки и X-ови да има во енергетската :P

Soyal12_HEATING-25.png Soyal12_ERP_TOL.png

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.304
Si izbzal, uci ti sea pogore deka Inputot pagja kaj tie vasite do -5 ili -7 sto gi pisuvat do -15
Ova za zal e za 16ka dijagram i kapaciteti sto na greenje ne e ni 12ka
A koj se pozalil deka paga.
Lani vide deka Daisekai 13 vlecese 1650w na negativni temperaturi, na video go imase.
Vo koja tabela e prikazn deka Daisekai 13 moze da povleci 1650w na negativni temperaturi.
Prebaraj si go videoto i proveri si.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Здраво друштво.
Ајде една квалитетна препорака за премиум инвертер клима уред.
За површина греење(дневна,трпезарија,кујна) ладење околу 70м2 за во КУЌА.
За да нема дополнителни мислења околу изолации и такви ствари на кратко ке пишам( ѕидови 43 цм надворешни со термо изолација стиропор... внатрешни преградни 30цм ) Прозори Алупласт 7 комори 3 стакла со аргон, 4 сезони, К-стакло.
Климата ке ја користам за греење во есенскиве денови и како допуна во зимски денови кога парното нема да работи....
За кинези нејќам да слушнам без разлика колку се квалитетни бла бла....
Во игра се Даикин, Митсубиши, Тошиба.
Препорачајте модел, од кој капацитет и остало...
Фала однапред
Моја топла препорака - Mitsubishi Electric LN серија.
Ако ти е отворен просторот 70м2 можеш да одиш со една 6ка....
Ако се повеќе простории со разотворени варти ќе ти требаат бар две 3.5ки... или комбинација 5ка и 3.5ка.
Реално и за голем отворен простор две помали ќе греат повеќе и попријатно од една појака.... само иди малку поскапо ако се две + двојна монтажа.
Парното дал ќе го пуштиш недела-две еднаш на 5 години ако стегне појака зима.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Ова мидејчето треба да е интересно машинче.... заслушав имало доста хај-енд опции и филтри.
Башка тоа во интрово интересно изгледа.... се гледа зашто Екстрим-Сејв носи во името а заборавиле нордик да пишат.

Тоа што во Сетек му додале NORDIK на името само поради тоа што има греачи на тацна е друга работа.
За гревота и тие како вас се ќе пишат само да продадат парче повеќе :(

Инаку вака на невидено ми се чини мојш слободно да си ја споредуваш со вашата Soyal 18ка од 64 илјади.....
Колку дава таа на -10?
И таа да не нема П од Петиполка?!

А коа сне кај Soyal-от.... ајде скратете тоа минусните температури на -10.
Корегирајте си вие на сајтот и јавете им на овие од климите.мк да корегираат.
Или бар избришете си го ERP документот кај што се глеа дека е само до TOL -10.... какви -25 какви бакрачи.
Како викаш ти секогаш.... ако била до -25 немало коси цртки и X-ови да има во енергетската :P

Прегледај го приврзокот 309351 Прегледај го приврзокот 309352
Tele i na Ln i dodale grejaci pa ja krstile Nordic samo sto taa u zelezarijata kaj sto si ja kupil tvojata za Eftino (60+) ja nemat u verzija so grejaci
Ama ovde ja ima https://erp.mitsubishielectric.eu/erp/1/doclist/lot-10
LKN 3,5ka obicnata bez grejaci kosta regular cena 80k...aj da vidime dali Mitsubishi od poniska klasa kolku dava i kako modulira i za kolku kvadrati e....Soyalot e taman za cenata, a i greaci ima taka da sigurno e do -20 ama tvojata od 80k e do -10/-15
Sea neso na Heavy se prebacivte odkakko Elektrik go snema na klimi....
A moze i da stavite eden cenovnik Prilepski od kaj Capkuno pa site da se izraduvaat a i UJP :D

Последно уредено:
Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Моја топла препорака - Mitsubishi Electric LN серија.
Ако ти е отворен просторот 70м2 можеш да одиш со една 6ка....
Ако се повеќе простории со разотворени варти ќе ти требаат бар две 3.5ки... или комбинација 5ка и 3.5ка.
Реално и за голем отворен простор две помали ќе греат повеќе и попријатно од една појака.... само иди малку поскапо ако се две + двојна монтажа.
Парното дал ќе го пуштиш недела-две еднаш на 5 години ако стегне појака зима.
Просторот е отворен. И јас размислував за 2 клими - 3.5kw али во продажниве салони ми советуваат дека 2 клими- 3,5 kw ќе трошат повеќе од една 5,5 kw ili 7 kw за тој простор. А башка ако дувале една клима па карши друга клима ке има лоша модулација на температурата бидејќи меѓу себе самите ке си ги лажат сондите.... малку чудно али можно е.
А друга дилема е тоа што нејќам цела куќа(фасада) да биде издупена со надворешни единици....
Пари не жалам за клими ...... секој од нас фрла пари за iphone 1500 евра на секои 2-3 години. А за клими што ќе траат 10-15 години ќе се циганчиме и ќе се убедуваме дека некој "кинез" е бољи...
Се имам изгорено со кинез и тоа многу имам пишувано на форумов.... од тогаш не жалам пари за клима :)
П.С Нема логика телефонот да ми кошта повеќе пари од климата

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Просторот е отворен. И јас размислував за 2 клими - 3.5kw али во продажниве салони ми советуваат дека 2 клими- 3,5 kw ќе трошат повеќе од една 5,5 kw ili 7 kw за тој простор. А башка ако дувале една клима па карши друга клима ке има лоша модулација на температурата бидејќи меѓу себе самите ке си ги лажат сондите.... малку чудно али можно е.
А друга дилема е тоа што нејќам цела куќа(фасада) да биде издупена со надворешни единици....
Пари не жалам за клими ...... секој од нас фрла пари за iphone 1500 евра на секои 2-3 години. А за клими што ќе траат 10-15 години ќе се циганчиме и ќе се убедуваме дека некој "кинез" е бољи...
Се имам изгорено со кинез и тоа многу имам пишувано на форумов.... од тогаш не жалам пари за клима :)
П.С Нема логика телефонот да ми кошта повеќе пари од климата
Две 3.5ки според мене ти се најдобра опција.... остај тоа поќе ќе трошеле.... LN35VG ја имам и умее да спушни испод 100w минимум на греење.
Имам еден куп видеа и графикони споделено на форумов последново зимо и во потпис имам линк до youtube каналот... побарај.... разгледај....
Ретко која 5ка умее да спушти испод 200w греење.... дури и за LN50 сумњам дали ќе може..... така да за потрошната кога се очекува минимум да немаш гајле.
Кога се очекува максимум 2те 3.5ки можат да тргнат по 2kw.... што е повеќе од една 7ка што може да тргне, ама гарантирано ќе дадат и повеќе топлина од една 7ка.

И трето тоа со дувањето ќе гледаш да ги распоредиш да го вртат воздухот, значи нема да ги ставаш една карши друга, туку на Г - да ствараат вртење на воздухот низ просторијата.
Тоа со фасадата е веќе естетски проблем, според мене кај една таму втора ако се добро монтирани.... ама ти си знаеш.

За останатото целосно се сложувам со тебе :)
Што и да избереш наврати тука пак на зимо да споделиш искуство!

Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Две 3.5ки според мене ти се најдобра опција.... остај тоа поќе ќе трошеле.... LN35VG ја имам и умее да спушни испод 100w минимум на греење.
Имам еден куп видеа и графикони споделено на форумов последново зимо и во потпис имам линк до youtube каналот... побарај.... разгледај....
Ретко која 5ка умее да спушти испод 200w греење.... дури и за LN50 сумњам дали ќе може..... така да за потрошната кога се очекува минимум да немаш гајле.
Кога се очекува максимум 2те 3.5ки можат да тргнат по 2kw.... што е повеќе од една 7ка што може да тргне, ама гарантирано ќе дадат и повеќе топлина од една 7ка.

И трето тоа со дувањето ќе гледаш да ги распоредиш да го вртат воздухот, значи нема да ги ставаш една карши друга, туку на Г - да ствараат вртење на воздухот низ просторијата.
Тоа со фасадата е веќе естетски проблем, според мене кај една таму втора ако се добро монтирани.... ама ти си знаеш.

За останатото целосно се сложувам со тебе :)
Што и да избереш наврати тука пак на зимо да споделиш искуство!
Јас на едниот кат имам Даикин Сенсира 5.5 kw веке 2 ипол години и сум супер задоволен и до греење и со ладење... а за потрошувачката да не зборам (без пари).
Е сега на другиов кат исто така сакам да ставам квалитетен клима сакам уште подобра клима/ класа од оваа бидејќи увидов дека вреди да се уложи пари во квалитетен клима уред.

Од митдубиши знам на форумов го фалеа многу моделот FH но одамна не сум во тек си климиве и не сум истражувал, а сега гледам доста многу модели имаат извадено и не знам што е што. И какви се разликите во перформанси мегу премиум климите или народски кажано меѓу Јапонците.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Tele i na Ln i dodale grejaci pa ja krstile Nordic samo sto taa u zelezarijata kaj sto si ja kupil tvojata za Eftino (60+) ja nemat u verzija so grejaci
Ama ovde ja ima https://erp.mitsubishielectric.eu/erp/1/doclist/lot-10
LKN 3,5ka obicnata bez grejaci kosta regular cena 80k...aj da vidime dali Mitsubishi od poniska klasa kolku dava i kako modulira i za kolku kvadrati e....Soyalot e taman za cenata, a i greaci ima taka da sigurno e do -20 ama tvojata od 80k e do -10/-15
Sea neso na Heavy se prebacivte odkakko Elektrik go snema na klimi....
A moze i da stavite eden cenovnik Prilepski od kaj Capkuno pa site da se izraduvaat a i UJP :D
Не млати ајде кога знаеш да ги заебаваш за Мидеана дека нема П од Петиполка.... кажи овде пред сите колку дава Soyal 18ka на -10С?
Колку е далеку од 5иполка?
После кажи на -25С колку дава.... со тоа греачите што ги имала.
И на крај кажи колку пари кошта набавно тоа греачот/жичката од метроипол во тацна што сте и го ставиле за да грее до -25.

Арно реков мојш слободно со Мидејчено Сејв Екстрим да си го споредуваш Сојалот.
Пошо Мицу LN 3.5кa обична без грејачи ги јаде двете и 12ката и 18ката Soyal за поручок ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom