Сексуална злоупотреба во Извиднички камп во Скопје

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297
Една работа во цела ситуација највеќе ми пречи и по мое мислење е најголем индикатор на маниупупација. А тоа е: што има врска имаат извидници со сексуално воспитување. Еве јас на пример како родител, пред извесен период сакав да го пуштам детето во извидници. Моето поимање за извидници е подруго, па и целта да го пуштам таму ми беше сосема подруга. Но за среќа еден мој колега тогаш се погоди да е во извидници, а типот е шарен НВО фундаменталист. Јас одма знаев дека е тоа регрутен центар на шарени куртони, но не знаев дека е регрутен центар на ЛГБТ активисти.

Туку мое мислење е: живи луѓе изгореа па помина, па да не си мислите дека ова нема да помине. Можда следниот камп нема да биде со сексуален предзнак, ама пак ќе ги има истите работи. А за десетина години, ваквите кампови ќе бидат новата нормалност.
е па сакате западни придобивки, а тоа се Геј ис Океј, не е доволно само Парада, % на гејови бил мал, Аидс малку имало, а и малку се трошеле Кондоми, посебно од тие подебелите, гејовските ...
Да не потсетувам дека слабо се плаќало лиценци за Виндовси :cool:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.705
Поени од реакции
36.545
ти напиша дека Родителот НЕ ја проверувал програмата бидејќи 10 години детето одело на иста програма, прочитај си го постот
Мислењето беше дел од преписка со една членка која ги обвинуваше родителите на децата зошто не ја прочитале програмата на кампот. Мојата претпоставка е дека причината за тоа е што децата долго време, веќе 10 години (за што и самиот родител посведочи) оделе на КАМПОВИ организирани од истиот ОДРЕД, и дека заради тоа створиле доверба кон организаторот на камповите и не ја прочитале ОВАА ПРОГРАМА, ЗА ОВОЈ КАМП. Никој не рече дека 10 години оделе во истиот камп или во камп со иста програма. Одредот организирал секакви тематски кампови, ете, ќе видиш погоре слики од друг камп насловен Петтиот елемент. Или си ги измешал малку поимите, или од сите мислења си го прочитал само последното и така си донел погрешен заклучок. ;)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
Или си ги измешал малку поимите, или од сите мислења си го прочитал само последното и така си донел погрешен заклучок. ;)
Или ти најде на кој да му објаснуваш.
За него да му стане јасно треба да биде српски портал, или видео на српски, или видео на англиски со залепен жолт српски превод со фонт 22.

Член од
2 октомври 2021
Мислења
19
Поени од реакции
52
Далеку дека е за оправдување ова и треба да се осуди. На пример, тоа со игрите, боите е лудило, но пазете, се истакнува како шокантно како на децата им се презентирало како се ставаат кондоми, се зборувало за полово преносливи болести и имало отворена дискусија околу секс?! Па тоа се работи за кои во нормалните држави се зборува многу порано од 17-18 годишна возраст.
Затоа немојте да се чудите дека во Македонија има ретардирана младина, која по форуми и социјални мрежи поставува прашања од типот дечкото ми сврши во устата, дали има шанси да сум трудна?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297
Или ти најде на кој да му објаснуваш.
За него да му стане јасно треба да биде српски портал, или видео на српски, или видео на англиски со залепен жолт српски превод со фонт 22.
aj ne izigruvajtre papagali, ete ti go postot negov... koe dete odelo vo ist kamp 10 godini pa roditelot steknal bezrezervna doverba...??...
https://forum.kajgana.com/threads/Сексуална-злоупотреба-во-Извиднички-камп-во-Скопје.112100/post-9430245

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Самиот факт дека и овој скандал имаше краток рок на траење и брзо се закопа во медиумските буништа, говори дека за сето ова се знаело и било директно аминувано од повисоки политички инстанци во спрега со невладините извршители. Да беше обратно сега овие ќе служеа како предизборен политички декор, показна вежба за функционалноста на институциите.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297
Далеку дека е за оправдување ова и треба да се осуди. На пример, тоа со игрите, боите е лудило, но пазете, се истакнува како шокантно како на децата им се презентирало како се ставаат кондоми, се зборувало за полово преносливи болести и имало отворена дискусија околу секс?! Па тоа се работи за кои во нормалните држави се зборува многу порано од 17-18 годишна возраст.
Затоа немојте да се чудите дека во Македонија има ретардирана младина, која по форуми и социјални мрежи поставува прашања од типот дечкото ми сврши во устата, дали има шанси да сум трудна?
има и во тнр. Нормални држави луѓе кој се конзервативни за некој работи, но ТОЧНО се ЗНАЕ кој каде се движи, каде се школува и се останато...
..Туку бидејќи еден член и тоа ѓоа медицинско лице, во ризични години ја наброја и 18-та ( поред 16 и 17)да нафрлам една вистинска работа која се Заборави ...
пред 15+ години Вранишковски беше во Струмичкиот Манастир ... едно време излезе на сите телевизии како родителите и роднините на една девојка од Прилеп, мислам Марија беше, се собираа неколку дена со барање да си ја вратат ќерката која се замонашила дома
По неколку дена испадна и званично соопштение од црквата ама и од надлежните, Марија има наполнето 18г и своеволно е дојдена во Манастирот.... НЕ ИМ СЕ ДОЗВОЛИ блиска средба на родителите и роднините со нејзе, таа потврдила само на службено лице од МВР...
по недела 2, СЕ СЕ заборави....по неколку години, една жена, која е од Прилеп, кажа дека Марија во тајност се вратила дома во Прилеп, неполна година од настаните, наводно во висока бременост ... колку е ова точно не тврдам, но интересно е дека Званично во медиуми никогаш ништо немаше за случајот, а и да гуглаш не се наоѓа а беше недела дена по телевизии...

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.705
Поени од реакции
36.545
aj ne izigruvajtre papagali, ete ti go postot negov... koe dete odelo vo ist kamp 10 godini pa roditelot steknal bezrezervna doverba...??...
https://forum.kajgana.com/threads/Сексуална-злоупотреба-во-Извиднички-камп-во-Скопје.112100/post-9430245
Ооооо човек, самиот родител во аудиото рече дека детето со години одело во кампови организирани од истиот одред, ама, ај, штом ти викаш дека не одело... :pos:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297
Ооооо човек, самиот родител во аудиото рече дека детето со години одело во кампови организирани од истиот одред, ама, ај, штом ти викаш дека не одело... :pos:
ти пиша 10 години во истиот камп

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.705
Поени од реакции
36.545
ти пиша 10 години во истиот камп
Ти друже да си отвориш речник и да си видиш што значи зборот КАМП, што ОДРЕД, а што ПРОГРАМА. Еве ги моите мислења, препрочитај ги, веројатно ќе сфатиш конечно што сум пишал:

За насловот - јас не гледам ништо чудно зошто на ниту еден родител не му паднал во око. Едноставно: децата им се зачленети, или како и да иде тоа, во тој Скопски скаутски одред, или како и да се вика, цело време оделе на кампови, никогаш ниту едно од нив не се пожалило од ништо, и сега има нов камп, за кој нормално е дека сите ќе претпостават дека е ист со претходните. А зошто и би бил поразличен? Затоа не го виделе насловот и не ја прочитале програмата. Тоа е исто како: цело време купуваш една иста работа, ете, нека е за јадење, го читаш составот на артиклот првиот пат, гледаш дека се е во ред, го отвораш, го јадеш, ти се допаѓа, и продолжуваш да го купуваш. Вториот, третиот, десеттиот пат... не го читаш повторно составот. Е арно ама, тој десеттиот пат производителот одлучува да го смени составот и да стави состојка која не е за јадење. Ти пак купуваш, нормално: не читаш, јадеш и сфаќаш дека не е во ред.
Не го споредив јас детето со производ за јадење, дадов прост пример како функционира созавањето доверба во нешто. Родителите стекнале доверба во Извидничкиот одред зашто детето се враќало од таму задоволно и барало повторно да оди. Родителите ја прочитале програмата за првиот камп, можеби и за вториот, и за третиот, детето секогаш се враќало задоволно, немало никакви проблеми и сакало повторно да оди, затоа десеттиот пат кога им вели на родителите: „ќе има , ќе одам“, тие не ја читаат програмата, зашто стекнале доверба кон одредот и не ни помислувале дека може да има нешто девијантно таму.
Кај, леба ти, пишува - истиот камп, дај просветли ме. :facepalm:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297
Ти друже да си отвориш речник и да си видиш што значи зборот КАМП, што ОДРЕД, а што ПРОГРАМА. Еве ги моите мислења, препрочитај ги, веројатно ќе сфатиш конечно што сум пишал:..
Кај, леба ти, пишува - истиот камп, дај просветли ме. :facepalm:
Да, во право си, си пишал Одред, не камп... ама пак не верувам дека некое дете 10 години одело во извиднички кампови преку тој Извиднички Одред
сум ја пратил ќерката на одмор уште од преку градинка во Асамати 1992, а на Преспа исто беше со 16г,2002, не се сеќавам која организација и толку.. синот во Крушево на зимски одмор преку извидници на 7,5 години, на 11-12г беше неколку пати преку клубот и во државата и во странство, а како поголем у Црна Гора на море, ама никој никаде не беше во Шатор туку соби или некој куќички , а не па 10 години преку ист организатор, никако не можам тоа да го сфатам..
Патем ќе напишам, дека вообичаено девојчињата се многу поврзани и се штитат, не ми е јасно ако тука ако имало насилна работа против нивната воља како не се појавил помасовен отпор веднаш таму, за време на програмата ??...

Kajgana Shop

На врв Bottom