Сексуална злоупотреба во Извиднички камп во Скопје

Член од
9 април 2019
Мислења
12
Поени од реакции
32
Nastrana toa sto seto ova e glupo i bolno, no realno retko koja tinejderka na 16 godini e nevina. Akrep nekoj koj so prst nejkat da ja doprat ili ostetena. Drugite veke go iskusile toa zadovolstvo ili kaj da e ke go iskusat, taka da ne se pravime sega od mars padnati site kao iznenadeni. Tinejderkite stanuvaat seksualno aktivni od 14, 15 godini vekje i toa kojznae od koga, ne e toa od vcera. Roditelite sto si pravat bajram so umot e druga rabota.
Ete pocnite od vas, koga ja izgubivte nevinosta. Na prva bracna nokj?
Wtf е со мислењево?Кој ти е проблемот, за деца што ги злоупотребувале се работи.И не, не губат ни проближно толку многу невиност на 16 години колку шо тебе ти е ваљда убаво да си замислуваш, чисто информативно.

Инаку, баш ме интересира дали некој ќе понесе одговорност за ова.Ама штом случај кај што изгореа живи луѓе почна да се заборава, за ова уште помалку имам надеж дека ќе има некаква завршница.

Последно уредено:
Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.431
Поени од реакции
3.502
Прво и основно, дали познавате 16 годишници денес без смартфон?
Дали тие деца штом виделе што всушност се случува таму, не контактирале родител да им каже што се случува?
Дали за еден 16 годишник е нормална појава да симулира секс движења со истополов другар?
Дали за една 16 годишна тинејџерка е нормална појава да става отисок од цицка на хамер?
Дали за тинејџерки е нормална појава да се избираат најдобри цицки? Зарем не им беше ни малку понижувачки?
Зарем на нити еден 16 годишник не му падна незгодно за таквото омаловажување спрема нивните другарки?
И во толку 16 годишници, на нити еден не им падна на памет „чекај бе, што е ова“?

Односот родител - дете и те како е важен во самото воспитување на детето. Основната едукација и воспитување започнува дома.

Чисто се сомневам дека институционално ќе се реши нешто. Меѓутоа сите родители треба да си го стават прстот на глава и да се запрашаат знаат ли тие што им прават сопствените деца.
Они баш ради тоа и отишле таму.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Дали за тинејџерки е нормална појава да се избираат најдобри цицки? Зарем не им беше ни малку понижувачки?
Тоа зависи до тинејџерката, на тие што би им било понижувачки, не би ни отишле таму. А доколку по некоја случајност се нашле во такво опкружување, тогаш веднаш би си отишле.

А за тие што учествувале во изборот за најдобра сиса, очигледно не им било понижувачки, ниту па реално, им било првпат, или би се срамеле од тоа, тие се веќе влезени во содом и гомора барем неколку години уназад. Е сега дали тоа го сочинуваат 99% од жените како што вика владе, или бројот е помал, не сум запознаен со таква статистика.

Член од
5 ноември 2020
Мислења
109
Поени од реакции
298

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.211
Dobro, me otruvte. Ete neka vi bidi. Tinejderkite ne se ebavaat, a i ako nekoja se ebi strogo so nejzin vrsnik go pravi toa, ama toa e povekje isklucok otkolku pravilo. Povekjeto nevini se mazat i edinstven seksualen partner im e maz im i toa do krajot na zivotot.
Taka da tatkovci i vie sto imate sestri, mirno spijajte, samo muabeti im vadat. Nikoj ne se eba, nikade, posebno ne tinejderkite, osven tamu nekoj od rasipani familii sto se, vasite se svetici.
Zadovolni, vi olesna sega?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.116
Поени од реакции
30.183
Прво и основно, дали познавате 16 годишници денес без смартфон?
Дали тие деца штом виделе што всушност се случува таму, не контактирале родител да им каже што се случува?
Дали за еден 16 годишник е нормална појава да симулира секс движења со истополов другар?
Дали за една 16 годишна тинејџерка е нормална појава да става отисок од цицка на хамер?
Зарем на нити еден 16 годишник не му падна незгодно за таквото омаловажување спрема нивните другарки?
И во толку 16 годишници, на нити еден не им падна на памет „чекај бе, што е ова“?

Односот родител - дете и те како е важен во самото воспитување на детето. Основната едукација и воспитување започнува дома.

Чисто се сомневам дека институционално ќе се реши нешто. Меѓутоа сите родители треба да си го стават прстот на глава и да се запрашаат знаат ли тие што им прават сопствените деца.
Vidi, od aspekt na vozrasen covek razmisluvas, ne od aspekt na nezrel tinejdzer sho e lesno manipuliran.
16 godini ne se kojznae sto, ne znaat nisto za zivotot, ne znaat da procenat sami sto e opasnost, sto e ok.
Ova sto niv im se slucuva na kampovite se vika grooming, koga vozrasna licnost ja zloupotrbuva svojata pozicija na avtoritet i gi prisiluva decata na vakvi akti, vo sprotivno se luzeri i kazneti, a koj saka da bide dosaden i kaznet?
Nesto slicno e koga vozrasen maz manipulira maloletnicka na goli sliki.
DA, ovde ima i uloga nedostatokot na roditelsko vnimanie, kako rezultat drug vozrasen zima privremen avtoritet.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.161
Поени од реакции
16.298
Ништо чудно ова да е само параван. Може и го користат како начин на регрутирање односно вклучување во малолетна проституција. И ова ќе биде како што вели народната: Секое чудо за три дена. Никој нема да превземе никаква одговорност, ниту пак некој ќе биде изведен пред лицето на правдата. Затоа што за да биде изнесен во државата треба да има правда. Ама овде ниту имало ниту ќе има.
има поодамна во државата и малолетничка проституција, ама тоа нема врска со овие глупирања во кампот... А може и ќе одговара некој, но не поради 16г старост на извидниците, туку поради тоа што се инструктори, а за нив важи членот за заштита на малолетни лица ( до 18г) од лица кој имаат по службена функција доверба од малолетникот... наставник, тренер, доктор, свештеник...итн.. проблемот за да се обвинат е што во новиот закон удриле тежиште на вознемирување преку интернет и социални групи, прашање дали имаат конкретно предвидено и оф ЛИне евенти...
Инаку по закон 16г лице може и Брак да склучи со полнолетно лице ако има дозвола од родителите...мој школски другар, во1970/80, како студент предаваше физичко воспитување во едно средно школо, на 25г се ожени со малолетна ученичка од 17г... сега по логика на законите би бил обвинет, бидејќи како наставник ја искористил службената доверба на малолетно лице....
Инаку тоа што не се дозна е дали програмата самите си ја измислиле или ја препишале од скаутски организации во странство ???
Власта се оградува и молчи поради изборите, бидејќи избирачкото тело многу многу не го занима закон и слично, туку си формира свои перцепции.... исто како што му облекоа гаќи на Прометеј во парк жена Борец... затоа единствено баба Најче се јави со различно толкување од општенародната еуфорија со случајот кој стана Јавна Соба втор пат, ама не е соба туку камп..
И пак ќе повторам, има и полоши работи од овие глупави сексуални едукации... на времето, пред 25г, синот кога учеше во средно училишпте, наставникот по физичко воспитување ги притискал да изведат вежба колут назад а и салто, вежби кој се опасни дури и по живот( можно е кршење на вратен пршлен) , а им се заканувал со слаби оценки, тогаш физичко беше со оценки, не описно !! ...
Се јавив на наставникот, се правдаше демек ги притискале од Гимнастичкиот сојуз, бидејќи слабо се вежбала гимнастика, а никој не гледа каква конституција е детето, ако е висок, кошаркашки тип сигурно нема да изведува салто и колут назад...

Не го споредив јас детето со производ за јадење, дадов прост пример како функционира созавањето доверба во нешто. Родителите стекнале доверба во Извидничкиот одред зашто детето се враќало од таму задоволно и барало повторно да оди. Родителите ја прочитале програмата за првиот камп, можеби и за вториот, и за третиот, детето секогаш се враќало задоволно, немало никакви проблеми и сакало повторно да оди, затоа десеттиот пат кога им вели на родителите: „ќе има нов камп, ќе одам“, тие не ја читаат програмата, зашто стекнале доверба кон одредот и не ни помислувале дека може да има нешто девијантно таму.
не ги правдам, ама не ти држи дискусијата, за 10 години детето не било цело време 16г, т.е. никој повеќе од 2 пати не ја поминал оваа едукација...
Патем, кај нас се крена прашина поради сексуални фобии за голите гради, а кој инаку немаат врска со секс воопшто, ама кому ќе објаснуваш..
А имаше многу други евенти за наши млади, па и во странство, со поголеми проблеми, ама не предизвикаа толкав интерес
Тоа зависи до тинејџерката, на тие што би им било понижувачки, не би ни отишле таму. А доколку по некоја случајност се нашле во такво опкружување, тогаш веднаш би си отишле.

А за тие што учествувале во изборот за најдобра сиса, очигледно не им било понижувачки, ниту па реално, им било првпат, или би се срамеле од тоа, тие се веќе влезени во содом и гомора барем неколку години уназад. Е сега дали тоа го сочинуваат 99% од жените како што вика владе, или бројот е помал, не сум запознаен со таква статистика.
зошто и после 60години откаку почна женскиот покрет за фрлкање на градниците женските гради се табу тема ????
Пишав, а има и тема на форумот, има и мажи со зголемени гради, Гинекомастија..
Разбирам градник да носи тој или таа што има големи гради, чисто да не му висат , сметаат и се истегнуваат..Па во парламент извади цицка парламентарка да го подои детето..
Најголем идиотизам е што и после 60г од Топлес револуцијата жени билдерки носат Градници !!!

Последно уредено:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.495
Поени од реакции
26.058
Dobro, me otruvte. Ete neka vi bidi. Tinejderkite ne se ebavaat, a i ako nekoja se ebi strogo so nejzin vrsnik go pravi toa, ama toa e povekje isklucok otkolku pravilo. Povekjeto nevini se mazat i edinstven seksualen partner im e maz im i toa do krajot na zivotot.
Taka da tatkovci i vie sto imate sestri, mirno spijajte, samo muabeti im vadat. Nikoj ne se eba, nikade, posebno ne tinejderkite, osven tamu nekoj od rasipani familii sto se, vasite se svetici.
Zadovolni, vi olesna sega?
arab.jpg

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.705
Поени од реакции
36.545
не ги правдам, ама не ти држи дискусијата, за 10 години детето не било цело време 16г, т.е. никој повеќе од 2 пати не ја поминал оваа едукација...
Ништо не те разбрав.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201

daleku od 99 posto na celokupnata tinejdzerska populacija, ama 99 posto od tie tamu prisutni, da. Toa 1 posto isklucok e devojceto so prijavilo. Nekoj deca rastat pobrzo od drugite, imase devojcinja so u 8mo gi pribiraa so koli, imase i nekoj so do fax se javuvaa za izlez doma.
Da se moite roditeli negovi verojatno bi izelo kazna doma so zborovite - so majka barase tamu.

Inaku ti tinejdzeri praat vakvi raboti i bez da im prai nekoj groming, konkretno ova so izborot za najdobra sisa sme go praele i nie ko tinejdzeri. Ednostavno detskata glupost i imaginacija e golema, samo povekjeto tuka na temata ste 30,40 plus pa ste zaboraile.
Zatoa poleka so osuduvanje, mozno e vodicite da se 18-20 god a ako toa se pedofili, treba pola zemja zatvor da lezi.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.161
Поени од реакции
16.298
...samo povekjeto tuka na temata ste 30,40 plus pa ste zaboraile.
Zatoa poleka so osuduvanje, mozno e vodicite da se 18-20 god a ako toa se pedofili, treba pola zemja zatvor da lezi.
ова е шалабајзерски... законот НЕ познава разлика дали си 18 -20 или 40години, вика полнолетен, може само помалку затвор за 18,0 со олеснителни околности
А има друго важно, староста на детето... 16г не е дете, иако е малолетно...
16+ може да стапи во БРАК со полнолетно лице, со Дозвола на родител...
Еве пример, беше на времето на ТВ, како и БЕЗ дозвола на Родител стапи во брак полнолетно лице ( со одслужување затворска казна, девојката го чекаше)..
Имено, таткото на девојката која била 16г не ја одобрувал врската и не давал согласност за Брак, наводно по изјава на девојката бидејќи момчето НЕ ПЛАТИЛ за неа... момчето ја граба девојката кај нив дома, таа станува БЕГАЛКА ( познат мкд поим), живеат во ДИВ БРАК... Таткото пријавува на суд, момчето кое е полнолетно оди затвор, не поради СЕКС со 16+ малолетник, туку поради живеење во ДИВ БРАК, казна мислам 1,5години.
Таткото по тоа БАРА да си ја земе ќерката ДОМА, иако таа не сака. Додека трае судската процедура девојката се породува, па СУДот одобрува да остане таа кај Свекорот со детето, додека детето не наполни 2 години... Но за тоа време ТАА наполнува 18г, момчето излегува од Затвор и ЛЕГАЛНО склопуваат БРАК...
Пример 2... уште 80-тите, кај татко ми на работа еден од вработените си доби ЗЕТ ВРСНИК, по неколку години почина од секирација. Ќерка му уште со 17г стапува во ВРСКА со еден 52г познат архитект, разведен. Таа беше во некој средношколски дом а тој си имаше ателје во станот. Кога наполни таа 18 се Регистрираа, а таа легално се пресели кај него... по 2 години добија и детенце..
Автоматски споено мислење:

Па тоа никој не го негира.
ти напиша дека Родителот НЕ ја проверувал програмата бидејќи 10 години детето одело на иста програма, прочитај си го постот
Автоматски споено мислење:

..А за тие што учествувале во изборот за најдобра сиса, очигледно не им било понижувачки, ниту па реално, им било првпат, или би се срамеле од тоа, тие се веќе влезени во содом и гомора барем неколку години уназад. Е сега дали тоа го сочинуваат 99% од жените како што вика владе, или бројот е помал, не сум запознаен со таква статистика.
а што е ИЗБОР на МИС, а на кој учествуваат 16г девојки, можеби и помали, немам сега инфо

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.721
Поени од реакции
2.237
има поодамна во државата и малолетничка проституција, ама тоа нема врска со овие глупирања во кампот... А може и ќе одговара некој, но не поради 16г старост на извидниците, туку поради тоа што се инструктори, а за нив важи членот за заштита на малолетни лица ( до 18г) од лица кој имаат по службена функција доверба од малолетникот... наставник, тренер, доктор, свештеник...итн.. проблемот за да се обвинат е што во новиот закон удриле тежиште на вознемирување преку интернет и социални групи, прашање дали имаат конкретно предвидено и оф ЛИне евенти...
Инаку по закон 16г лице може и Брак да склучи со полнолетно лице ако има дозвола од родителите...мој школски другар, во1970/80, како студент предаваше физичко воспитување во едно средно школо, на 25г се ожени со малолетна ученичка од 17г... сега по логика на законите би бил обвинет, бидејќи како наставник ја искористил службената доверба на малолетно лице....
Инаку тоа што не се дозна е дали програмата самите си ја измислиле или ја препишале од скаутски организации во странство ???
Власта се оградува и молчи поради изборите, бидејќи избирачкото тело многу многу не го занима закон и слично, туку си формира свои перцепции.... исто како што му облекоа гаќи на Прометеј во парк жена Борец... затоа единствено баба Најче се јави со различно толкување од општенародната еуфорија со случајот кој стана Јавна Соба втор пат, ама не е соба туку камп..
И пак ќе повторам, има и полоши работи од овие глупави сексуални едукации... на времето, пред 25г, синот кога учеше во средно училишпте, наставникот по физичко воспитување ги притискал да изведат вежба колут назад а и салто, вежби кој се опасни дури и по живот( можно е кршење на вратен пршлен) , а им се заканувал со слаби оценки, тогаш физичко беше со оценки, не описно !! ...
Се јавив на наставникот, се правдаше демек ги притискале од Гимнастичкиот сојуз, бидејќи слабо се вежбала гимнастика, а никој не гледа каква конституција е детето, ако е висок, кошаркашки тип сигурно нема да изведува салто и колут назад...

Напишав така бидејќи се сомневам. Плус не може да знаеме кој стои зад сето ова. Можеби грешам, ама сепак мене ова ме асоцираше на тоа што го напишав погоре. Сигурно зад ова стојат луѓе кои се заштитени од власта како бели мечки.

Во поглед на тоа што си го напишал во врска со законите си во право и се согласувам со тебе.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Една работа во цела ситуација највеќе ми пречи и по мое мислење е најголем индикатор на маниупупација. А тоа е: што има врска имаат извидници со сексуално воспитување. Еве јас на пример како родител, пред извесен период сакав да го пуштам детето во извидници. Моето поимање за извидници е подруго, па и целта да го пуштам таму ми беше сосема подруга. Но за среќа еден мој колега тогаш се погоди да е во извидници, а типот е шарен НВО фундаменталист. Јас одма знаев дека е тоа регрутен центар на шарени куртони, но не знаев дека е регрутен центар на ЛГБТ активисти.

Туку мое мислење е: живи луѓе изгореа па помина, па да не си мислите дека ова нема да помине. Можда следниот камп нема да биде со сексуален предзнак, ама пак ќе ги има истите работи. А за десетина години, ваквите кампови ќе бидат новата нормалност.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom