Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ти дома да си земиш антибактериски средства и да се прскаш на секое.

Ова е НАЈКАТРОФА што можи да биди.

Таа глупост со дезинфекција на рацете не се прави од лани летото кога се сфати дека короната 99% се шири преку воздух.

Исто и мерење на температура е голо маде и веќе не се прави никаде, затоа што луѓето што се супер спредери практично немаат симптоми.

Значи за секој лаик, рацете имаат флора, која ако се наруши се отвора пат за ОГРОМЕН број на заболувања.

Воедно децата цело време играат летово заедно надвор, а најверојатно тоа и ќе го прават и откако ќе заучат.

Тотален ИДИОТИЗАМ.
Каква хемикалија бе , овде во Македонија во средствата за дезинфекција вода ставаа наместо антибактериско средство, така да :)
Малце ми сте чудни луѓето, пушите цигари во затворена просторија каде има деца, им давате да јадат смрдени паштети, виршли, брза храна и други срања да не набројувам, ама најголем проблем било дека ќе ги прснат со антибактериско средство на влегување, ќе му се наруши флората,абе ајде ...

Каква хемикалија бе , овде во Македонија во средствата за дезинфекција вода ставаа наместо антибактериско средство, така да :)
Малце ми сте чудни луѓето, пушите цигари во затворена просторија каде има деца, им давате да јадат смрдени паштети, виршли, брза храна и други срања да не набројувам, ама најголем проблем било дека ќе ги прснат со антибактериско средство на влегување, ќе му се наруши флората,абе ајде ...
Исто чудни се ваксериве, се плаши од вирус не се плаши што јаде секакви срања и што животот му виси на конец од тоа....btw вирусот ги напаѓа оние кои киснат у 7ца и сл.

Види и јас се сомневам во секоја можна мерка и немам воопшто верба во системот, НО ако некој постручен од мене и од тебе во оваа област вика дека со поголем процент на вакцинирано население ќе имаме помалку проблеми во здравствениот систем + дека последиците од вакцината се далеку помали во однос на тие од вирусот, не гледам поента зошто не треба да се форсира вакцинација.

Секоја индивидуа си има бенефити и обврски во општеството каде што живее, епа во случајов една од одговорностите е да не го шириш вирусот и да помогнеш за негово сузбивање.

Кафеаните јас да се прашувам немаше ни да почнат со работа во затворен простор + свадби требаше да има само на отворено.
Реалноста е дека народот се опушти како да нема вирус наоколу, разгледај слики по социјални мрежи од: свадби, одмори, кафеани, забави и ќе ти стане јасно зошто ова ќе трае со години, едноставно некој го заболе таквото дека ќе закачи корона и истата ќе ја пренесе на уште 20-30 души.
Примерот со свадбарите во Тетово што свесно направиле свадба со позитивни тестови е доказ колку е свесен народот.
Има многу причини поради кои не смее да биде форсирана вакцинација, а првата е право на избор. Државата не смее да ми кажува у никој случај што смеам, што не смеам и што морам и кога морам да внесувам во своето тело.

Точно, да не го шириш вирусот преку непочитување на мерки, вакцинацијата не ја спречува трансмисијата на вирусот. Значи приоритетно е почитување на мерките од типот на дистанца, дезинфекција и избегавање на гужви.

Народот не би рекол се опушти него се врати во првобитниот живот, сигурно нема уште да си губи од психофизичкото здравје, да нема никаков социјален живот, да седи дома у паника и параноја поради мал процент на луѓе кои што спаѓаат во ризична група, а сакаат да имаат нормален живот у период на епидемија.

Ако си у ризична група - никој не ти брани да се вакцинираш, едноставно вакцинација и почитување на мерките.
Ако живееш со луѓе од ризична група и се плашиш за нивното зравје - пак никој не ти брани да се вакцинираш и да ги почитуваш мерките.

Пак ќе кажам, не смее животот да запре поради мал процент на луѓе од ризична група која у најголем дел од случаевите си го довеле самите здравјето до тој степен преку седаторен начин на живот, пороци, недостиг на физичка активност и слично. Лепо фино ќе си се вакцинираат, ќе ги почитуваат мерките како што сите сме приморани да ги почитуваме или ќе седат дома затворени.

Не го оправдувам случајот у Тетово ни под разно.

Шо е финтата со таа морална уцена шо се форсира насекаде, демек не се вакцинирај ама утре немој да бараш помош од доктори, или да зимаш капацитетот на некој што стварно почитувал правила а му треба?

Незнам од кај ви е таа идеја за колективна емпатија, особено во вакви ситуации. Недај боже утре на нас или на наши блиски да им треба помош и да имаат лоша клиничка слика, први ќе сме шо ќе зимаме кредит за да не примат во некоја приватна болница.

Шо е финтата со таа морална уцена шо се форсира насекаде, демек не се вакцинирај ама утре немој да бараш помош од доктори, или да зимаш капацитетот на некој што стварно почитувал правила а му треба?

Незнам од кај ви е таа идеја за колективна емпатија, особено во вакви ситуации. Недај боже утре на нас или на наши блиски да им треба помош и да имаат лоша клиничка слика, први ќе сме шо ќе зимаме кредит за да не примат во некоја приватна болница.
Hive mind фора :D

Има многу причини поради кои не смее да биде форсирана вакцинација, а првата е право на избор. Државата не смее да ми кажува у никој случај што смеам, што не смеам и што морам и кога морам да внесувам во своето тело.

Точно, да не го шириш вирусот преку непочитување на мерки, вакцинацијата не ја спречува трансмисијата на вирусот. Значи приоритетно е почитување на мерките од типот на дистанца, дезинфекција и избегавање на гужви.

Народот не би рекол се опушти него се врати во првобитниот живот, сигурно нема уште да си губи од психофизичкото здравје, да нема никаков социјален живот, да седи дома у паника и параноја поради мал процент на луѓе кои што спаѓаат во ризична група, а сакаат да имаат нормален живот у период на епидемија.

Ако си у ризична група - никој не ти брани да се вакцинираш, едноставно вакцинација и почитување на мерките.
Ако живееш со луѓе од ризична група и се плашиш за нивното зравје - пак никој не ти брани да се вакцинираш и да ги почитуваш мерките.

Пак ќе кажам, не смее животот да запре поради мал процент на луѓе од ризична група која у најголем дел од случаевите си го довеле самите здравјето до тој степен преку седаторен начин на живот, пороци, недостиг на физичка активност и слично. Лепо фино ќе си се вакцинираат, ќе ги почитуваат мерките како што сите сме приморани да ги почитуваме или ќе седат дома затворени.

Не го оправдувам случајот у Тетово ни под разно.
Друже, живееш во заедница дури и да се 1 процент не смееш да ги отпишеш. Слична е приказната со правата на заедници кои се малцинства од аспект на етничка, сексуална, религиска и сл природа.
Ако одиме од себична гледна точка јас би сакал да се укине и правото на глас на секој што е глуп и необразован, арно ама не бива и затоа за мојата иднина мора да одлучуваат и дебили кои немаат когнитивна способност да си го запамтат матичниот број.

Ова што ти го бараш е башибозук, секој ќе си тера своето, секој ќе пази да не наебе, арно ама и ти ќе пазиш да не дојде некој посилен од тебе и да те спружи ако му чини.

Пак ќе ти повторам, јас сум против да ве тераат насилно да се вакцинирате, ама затоа кога ќе се разболи невакциниран ќе оди на листа на чекање, а од другиве ќе биде примен со приоритет. Јбг некој попаметен од вас си ја чукал главата да направи нешто што во најмала рака ќе ги олесне симптомите на секој заболен, ако во тој момент сте биле против медицината како наука, тогаш и кога ќе бидете болни лекувајте се дома.

потпишуваш

Инаку, повторно иста песна. По боемска шпартаат полиции и проверуваат дали имаат гостите пемпеле. Тоа ваљда за оние локали на кои не им текнало да прогласат дека од сад па надаље и у будуќе работат со капацитет до 30 луѓе. Кај албанските локали у нивни делови, денес џгањ. Они не се ни потрудиле да прогласуваат до 30 гости капацитет. Зашто уопште? Таму - ни проверки, ни полиција.
До 30 луѓе смее без сертификатот да се седне во кафиќ на отворено?

Стварно не го разбирам законов.

По што заклучи дека го правиме тоа?

Мозок, секс драјв, спорт...си треба...
А и по малку сам себе се лажам.....фасцинантно е како функционира автосугестијата и сл. феномени кај луѓето :D
И vegan life заборави! И многу пиво. :D

зато што има пандемија
До кога ќе ја има оваа пандемија, некако кружите од окулу ама не глеам некое решение. Ете има пандемија, ќе ја има и за 20 години по се изглеа. Дали значи дека дечкото треба до крај на живот да живее ко што живее сеа?

Еј мене најде да ме ставаш во таа категорија :pos:

Добро, добро ...

Вака сега, гледам има од овие квази 'прогресивци' кои во нормални околности беа загрижени за разно разни права, па да ви објасни чичо нешто сега.

Така нарачените 'прогресивни' заговараат 'незадолжителна' вакцинација, во која што треба да примиш вакцина со статус за итна употреба, а притоа потпишуваш документ дека ја примаш на сопствена одговорност.

Не знам дали се свесни, нашиве, но посебно странските прогресивци, дека ако ова помине на суд, ќе створи правен преседан за кој што можат многу да жалаат подоцна.

Затоа што не така одамна, околината, семејството, ги терале хомосексуалците 'доброволно' да побараат разни експериментални третмани од разни надри лекари за да се излечат и станат 'нормални', за да не се шири 'болеста' во општеството.

Внимавајте што посакувате оти може и да ви се остварат правните преседани, но таа среќа ќе ви трае до следниот Автократ/Диктатор во Европа или САД, кој што може да почне да ги лечи на истите правни основи, хомосексуалците, трансвестит, разноразни би и другите 'нездрави' поединци.

Кога ќе се отвори кутијата со црви, тешко дека некој ќе може да ги прибери назад.

Друже, живееш во заедница дури и да се 1 процент не смееш да ги отпишеш. Слична е приказната со правата на заедници кои се малцинства од аспект на етничка, сексуална, религиска и сл природа.
Ако одиме од себична гледна точка јас би сакал да се укине и правото на глас на секој што е глуп и необразован, арно ама не бива и затоа за мојата иднина мора да одлучуваат и дебили кои немаат когнитивна способност да си го запамтат матичниот број.

Ова што ти го бараш е башибозук, секој ќе си тера своето, секој ќе пази да не наебе, арно ама и ти ќе пазиш да не дојде некој посилен од тебе и да те спружи ако му чини.

Пак ќе ти повторам, јас сум против да ве тераат насилно да се вакцинирате, ама затоа кога ќе се разболи невакциниран ќе оди на листа на чекање, а од другиве ќе биде примен со приоритет. Јбг некој попаметен од вас си ја чукал главата да направи нешто што во најмала рака ќе ги олесне симптомите на секој заболен, ако во тој момент сте биле против медицината како наука, тогаш и кога ќе бидете болни лекувајте се дома.
Никаква логика нема во тоа што си го пишал, голема глупост.
На дежурна служба, на пример,чекаш да те прегледаат и брза помош носи пациенти од сообраќајка, пијани или дечки кои се испотепале и крварат, зарем нема да им дадеш приоритет оти животот им е загрозен??? Не, ти ке речеш, кој ве врти, што сте се опијаниеле, што се тепате..или некој невакциниран кој го удрила кола од несовесен возач, за тебе тој нема предимство, нека умира???
Боже која себичност на форумов од некои членови видов, да се чудиш:tapp::facepalm:
Добро е што докторите нема да прашуваат кој е вакциниран а кој не за да им пружат помош.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom