Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Изгледа не ти е јасно дека антителата создадени како резултат на вакцинација и "прележување" се исти. Ако варијантата почне да го избегнува дел имуниот одговор, шо мислиш шо ти е поарно, вакцинација или заразување?

Абе ти не беше нешто медицинско лице ?

Ако се исти антителата, а Фајзер прави енормни бројки на антитела, зошто не се зема ковалесцентна плазма од вакцинирани за лечење на луѓе болни од Корона?

Антителата од прележување и вакцинација не се ВООПШТО исти.

Вакцините ги донесоа тешките случаи на минимум, тешките случаи со оваа сегашна варијанта, со секоја нова варијанта вакцините ќе бидат се помалку ефикасни...и така се додека не го прележат сите.
Тешките случаи со оваа сегашна варијанта и сите претходни варијанти. Со секоја нова варијанта вакцините можеби нема да штитат од зараза, но телото има некаква информација како да се бори со тој вирус и неговите варијанти. Затоа и вусшност е ефикасна од штитење од тешки облици на ковид, не е нешто што телото прв пат го гледа. Ако го прележат делтата со лесна клиничка слика ок, нека го прележат сите.

Плус, колективен имунитет не се стекнува баш така лесно.
Сега за сега имаме 160.000 дијагностицирани случаи што и покрај се е можеби 10% од населението. Бројката на заразени е нешто поголема, а бројката на тие кои навистина Ковид е тоа што ги убил или направил да се прелие чашата е нешто понизок.

Еве нека е едната бројка х5, а другата 1/2. Тогаш би имале веќе 800.000 прележани и 2750 мртви што би било 0.35% смртност, стапка што е горе-доле 3 пати повисока од сезонски грип. За да го прележат сите треба барем уште толку да се заразат и да умрат. Значи и покрај година и пол ќе треба можеби уште толку да го прележат сите и да ја десеткуваме старата и ранливата популација и според најоптимистичните варијанти.

Колку се тие ,,многу" луѓе ? ајде покажи...еве јас пред некој ден видов имаше некоја велешанка што повторно се заразила...на прсти се бројат во МК таквите
Според индиската држава Керала 14.974 реинфицирани имале и 5042 случаи на целосно вакцинирани позитивни, тоа е нешто што вака најдов на прва со свежи од месецов податоци.

Има голем проблем во светски рамки, а тоа е што речиси никој не тракира број на реинфекции и сите до сега пријавени се ангедотални случаи. Факт е дека реинфекции има и само 1% од тие што прележале да се рефинцираат, пак тоа би значело милиони нови инфицирани во светски рамки.

Скроз не точно особено ако викаш дека важи за сите луѓе од сите возрасти...за млад човек без некои здравствени проблеми 130пати е подобро да го прележи отколку да се вакцинира.

За лица веќе над 45 години станува поопасно пред се ако имаат некои здравствени проблеми е таквите треба да размислат за вакцина
Уфф вака расфрлање со бројки....130 пати подобро било. Создавање имунитет низ вакцинација е секогаш подобрата и посигурна опција од заразата.

Абе ти не беше нешто медицинско лице ?

Ако се исти антителата, а Фајзер прави енормни бројки на антитела, зошто не се зема ковалесцентна плазма од вакцинирани за лечење на луѓе болни од Корона?

Антителата од прележување и вакцинација не се ВООПШТО исти.
Абе види, коронавирусот има 4 стурктурни протеини. S(s1 i s2), N, M, E. Од овие 4, првите 2 се S и N, се проследени со силна реакција од имунитетниот систем.

Има студии кај шо е покажано дека антителата против N протеинот имаат помала неутрализирачка моќ и нешто покусо време(2-5 месеци после воопшо не се детектираат) се присутни во однос на антителата кои се креирани против S протеинот.

Технички со во право, различни се, ама ситуацијата не оди во прилог на "прележување".

[Едит]
Не, не. Не сум медицинско лице. Реков јас веќе, космонаут сум. :)

Другари во Германија што се и беа заразени примиле оваа недела само една доза и сертификатот ќе им важи откако ќе поминат 2 недели. Ќе си доаѓаат накај Македонија и да не беше забраната за кафани/кафичи на Филипче немаа да се вакцинираат во Германија :icon_lol:

Сега најдете го видеото од Бектеши кај што вика дека нема граѓаните да бидат казнети.
Еве го уствари, 1:09

Иначе, некој да дебанкне било што од видеово?
Прилично сериозни работи кажува човеков.

Технички со во право, различни се, ама ситуацијата не оди во прилог на "прележување".
Dobro be stvarno, prirodno steknat imunitet bil polos od vestacki steknat. Vie zo zdrav razum i elementarna logika skarani ste? Operisani ste? Samiot fakt sto organizmot sam so soopstveni sili se izboril so zarazata, sam uspeal da stvori antitela go pravi vo najmala raka superioren vo odnos na site drugi koi ne uspeale vo toa i im trebalo pomos od nadvor. Dali radi nekoj genetski faktor, dali brzo prepoznavanje i adaptacija na imuniot sistem ili nesto treto e sosem nebitno.

Сега најдете го видеото од Бектеши кај што вика дека нема граѓаните да бидат казнети.
Еве го уствари, 1:09

Иначе, некој да дебанкне било што од видеово?
Прилично сериозни работи кажува човеков.
Луксуз е да гледаш вести/видео, skimming & scanning само :D

Инаку со тоа ги ставаат во небрано само локалите, на инает нема да излегува некоја будала и нема што да му прават.

Dobro be stvarno, prirodno steknat imunitet bil polos od vestacki steknat. Vie zo zdrav razum i elementarna logika skarani ste? Operisani ste? Samiot fakt sto organizmot sam so soopstveni sili se izboril so zarazata, sam uspeal da stvori antitela go pravi vo najmala raka superioren vo odnos na site drugi koi ne uspeale vo toa i im trebalo pomos od nadvor. Dali radi nekoj genetski faktor, dali brzo prepoznavanje i adaptacija na imuniot sistem ili nesto treto e sosem nebitno.
Супериорен. Обавезно. Заради таа супериорност луѓето завршуваа во болници, па од коа ќе оздравеа се мачеа да оправат. Па лонг-ковид и други ствари шо изпливуваат на површина. Некои и си отидоа.

Од другата страна, со вакцинација, со "истрениран" имунитет, работите изгледаат доста полесно. Види ја ситуацијата во Велика Британија.

Последно уредено:

јудеомасониве има да ги прават овие мутацииве додека не не стават под целосна контрола и послушност

Супериорен. Обавезно. Заради таа супериорност луѓето завршуваа во болници, па од коа ќе оздравеа се мачеа да оправат. Па лонг-ковид и други ствари шо изпливуваат на површина. Некои и си отидоа.

Од другата страна, со вакцинација, со "истрениран" имунитет, работите изгледаат доста полесно. Види ја ситуацијата во Велика Британија.
Zavisi kako gledas na toa. Ete mozis i vaka na primer. Nastrana sto ogromen del ne ni setija deka se zarazeni, uste pogolem del go pominaja od noga, drugite vaka taka prelezaja i ostanaja zivi. Kaj ovie drugite na koi imuniot sistem im potfrlil, ako ne bea vakcinite ke im ja jadevme pcejncata. Na mnogu i im ja jadovme. Razlikata e sto vakcini ne sekogas imalo, ima i ke ima, a nasiot imun sistem e od sekogas so nas od koga postoime kako vid. Sto velis ti vaka po tvoe, sto e podobro. Da imas imun sistem koj e sposoben sam da se spravi i se spravil so zarazata ili da si zavisen od nadvoresni faktori koi ako od X pricini gi nema ke gi frlis cevlite. E toa prijatele prirodno steknatiot imunitet go pravi superioren vo odnos na vestackiot. Zatoa sto tvojot imun sistem sam si ja zavrsil funkcijata za koja e namenet, a taa e da ja pobedis bolesta i da prezivees.
P. S da ne se sfatime pogresno, ne sum antivakser, daaaleku od toa. Sega bas primiv vakcina i revakcina za tetanus. Ednostavno sum protiv za i najmala tegoba, mrsulav nos, bezvezna nastinka i sto li ne koe prosecen organizam za nekolku denovi sam ke se izbori, da se prepisuvaat lekovi, antibiotici i sto li uste ne. Taka i stignavme do ova sega. Za da ne si go narusime komforot ili produktivnosta se klukame so se i sesto i porano ili pokasno gjaolot ke si dojde po svoeto. Prvo si go slabeeme soopstveniot imun sistem i drugo bakteriite i virusite isto se adaptiraat i evoluiraat, mnogu cesto pobrzo od nie sto mozeme da sozdademe lekarstva protiv niv.
I kako sto mozis i sam da zabelezis ete ti belja :toe:.

Абе види, коронавирусот има 4 стурктурни протеини. S(s1 i s2), N, M, E. Од овие 4, првите 2 се S и N, се проследени со силна реакција од имунитетниот систем.

Има студии кај шо е покажано дека антителата против N протеинот имаат помала неутрализирачка моќ и нешто покусо време(2-5 месеци после воопшо не се детектираат) се присутни во однос на антителата кои се креирани против S протеинот.

[Едит]
Не, не. Не сум медицинско лице. Реков јас веќе, космонаут сум. :)

Еве го природниот имунтет после 12 месеци.

Еве и после 200 дена, не само што покажува заштита од SARS-COV-2 туку и од SARS-COV-1

Гледав и други студии на 6 и 8 месеци и природниот имунитет штитеше 94% и 93%.

Ко ќе дојдат вакцините до 12 месец ќе видиме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom