- Член од
- 30 април 2018
- Мислења
- 258
- Поени од реакции
- 510
Najvaznata rabota sto ja nauciv na ovoj forum e deka na berza investiraat golem broj na lugje koi poima nemaat niti od finansii, niti od biznis, a najmalku od berza
Прашањето е дали успеа да го уновчиш ова сознание?Najvaznata rabota sto ja nauciv na ovoj forum e deka na berza investiraat golem broj na lugje koi poima nemaat niti od finansii, niti od biznis, a najmalku od berza
Честитки за твојата спремност да пружиш техничка поддршка во организирањето на малите акционери во заштита на нивните права. Би било интересно да споделиш дали досега некој од нив те контактирал. Тоа би било добар индикатор колку малите акционери навистина се спремни и мотивирани да спречат злоупотреби на нивна сметка, или пак, чекаат некој друг да ја заврши работата за нив.Se soglasuvam so seto toa sto imas navedeno. Rakovodnite lica na Besk od odamna go imaat izgubeno linkot so malite akcioneri, po sto ne se pamti uslovno kazano koga posleden pat imaat dodeleno dividenda.
Licata koi se naznaceni vo organite na kompanijata zemaat plata/nadomestoci i razni drugi beneficii. Ne e logicki uspesnosta na kompanijata da ja cedaat 2-3 luge, a dodeka zagubata na kompanijata da im pripaga na site akcioneri-kako vo paganje na cenata na akcijata taka i vo ne delenjeto dividenda.
Po sto i jas imam akcii vo ovaa kompanija, sum za toa da malite akcioneri da se sretneme negde i da se organizirame vo zastita na nasite interesi. Ako imaat takva volja i drugite mali akcioneri, jas sum podgotven da ucestvuvam vo takvata organiziranost na malite akcioneri. Ocekuvam fitbek ako ima volja za takva organiziranost.
Bogami kako pocnale ovie em koga fakaat zdelki baraat nagrada, em koga bi imalo dobivka baraat da bidat nagradeni. Znaci za isto nesto mnogu pati da bidat nagradeni.
И такви што не знаат две реченици да сврзат, а да се граматички и лексички точни.Najvaznata rabota sto ja nauciv na ovoj forum e deka na berza investiraat golem broj na lugje koi poima nemaat niti od finansii, niti od biznis, a najmalku od berza
Не мислам дека им е лош потег да опнат 15 милиони евра на КМБ и тоа на 8700 денари.Sto ima da citash forum za da naucish nesto ???
Deckive izvadija 15 miliona evra da kupat akcii vo KMB i toa luge vo nadzoren odbor i sledniot den doaga nekoja budala i vika skapo mi e da platam ista cena kako ovie ke pocekam da padne
Najako mi e sto pak ima nekoja budala sto pak uletuva naredniot den kaj brokerot mu vika prodavaj gi i moite i brokerov bez da mu prepishe lekovi mu gi prodava i mu vika ete ti zavrshiv rabota se spasi i tvoite gi zemaa
Ovie tie 15 miliona evra na ulica gi najdoa pa taka gi fuknaa za inaet na site nas ???
Znaci dali navlekuvam Ili ne bash mi e gajle a znam deka vi kazav na 9000 ke vi se gledaat evtinki ama izgleda doshla taa nedela i bash me interesira kako go zapishaa prvo polugodie posto nekako blokovie otidoa bash pred presekot sto znaci ke ima em dobra godina em dividenda sto znaci po moe za cca 10 meseca brutto 20 evra minimum prinos kaj KMB .
Ја ептен евтино поминав за ручекот у инди биртија кајшто „сабајле им се расипал фискалниот апарат“ Некако под СДС многу почнаа да им се расипуваат, под Грујо секогаш им работеа...Не мислам дека им е лош потег да опнат 15 милиони евра на КМБ и тоа на 8700 денари.
Но дали им е добар ќе покаже времето. Дали можеле подобро, сигурно . . .
Ќе набројам само 5 банки на кои сметам дека ќе заработат многу многу повеќе и секогаш ќе имаат купувач за нивните акции.
NLB Ljubljana, OTP, Unicredit, Societe Generale, Deutsche Bank . . . . нека стои некаде запишано, па макар испаднал и глуп . . .
Прво КМБ наскоро ќе стане 5 банка по издадени кредити, а наскоро петта и по остварени приходи . . . Живее на стара слава...
Пред КМБ ќе бидат СТБ, ТНБ, ХАЛК, ОХБ Шпаркасе . . . Со тоа КМБ ја губи конкурентноста и профитабилноста...
А Хари може да продолжи да вежба и да ебе во работно време, ама Чифлиганец ќе се слика...
А зошто Чифлиганец купува на 8700 денари, а не купуваше на 1700 денари само тој си знае.
КМБ скоро исто работи како пред 5 години само што цената е 5 пати повисока...
Нека продолжат да исплаќаат високи дивиденди, па ќе се сликаат за 5 години . . . Ќе ги проголта конкуренција ...
И Скопски пазар беше гигант едно време. И СП не ги продадоа своите акции од КМБ на 7700 денари (2007 година), но потоа ги продадоа на 1700 денари (2016 година мислам беше +-1 )...
Колку за инфо и СП купуваше сопствени акции на 50.000+ денари, а да потсетам дека и Штерјо лупна милиони на Фершпед.
Минчо лупна милиони на Бетон, Стоби, млекара. Трифун лупна милиони на Еуростандард банка... И кај се сега ????
Нека западне Чифлиганец во некои финансиски проблеми, па ќе ве прашам колку ќе биде цената на акцијата и дали ќе најде купец за неговите акции.
Наброј ми една поголема банка на Балкан(без Македонија) и Европа со повисоки p/b и p/e од КМБ ???
И Зоран Азманов купуваше СТБ на 900+ денари во 2016, ама Грими ги купи на 130 денари и ги продаде по 1200 денари на некој како него....
Никој од нив не ги нашол милионите на улица, но доста од нив ги губат залудно . . . Трифун, Минчо, Сашо Давидовски, Штерјо . . .
А Чифлиганец и Етеми ги преплаќаат акциите на КМБ ама не се свесни, но да им кажеш да стават плочки од 5000 денари во нивните згради ќе те направат луд. И нив некој ги влече да купуваат скапи акции на КМБ.
Само за потсетување до 2005 година КМБ беше банка број 1, а за две три години ќе биде банка број 5 !!!!
P.S.
Браво за @therealgrim одма се јави и го исплати ручекот остана уште @Blizzard должен .
На таа пара што ја правите не е убаво долгови да влечете.
Jas se ponudiv da bidam, uslovno kazano, sopatnik so site ostanati mali akcioneri vo borbata za zastita i ostvaruvanje na akcionerskite prava i interesi vo konkretnoto pretprijatie. Bogami spored podatociite od Centralen depozitar na hartii od vrednost mu doaga od prilika 31% da pripagat na grupata mali akcioneri. Bez da imam pretenzija da gi zastapuvam interesite na site mali akcioneri, jas samo predlagav da se organizirame za da ni bide polesno, pri sto se ponudiv i jas da bidam eden od tie koi zaedno so drugite mali akcioneri bi se dvizele po patot na zastita na interesite na malite akcioneri.Честитки за твојата спремност да пружиш техничка поддршка во организирањето на малите акционери во заштита на нивните права. Би било интересно да споделиш дали досега некој од нив те контактирал. Тоа би било добар индикатор колку малите акционери навистина се спремни и мотивирани да спречат злоупотреби на нивна сметка, или пак, чекаат некој друг да ја заврши работата за нив.
Да имав акции во Бетон со задоволство ќе ти се приклучев во борбата за заштита на акционерските права. Патем, би било корисно да споделиш број од мобилен телефон или емаил адреса на кои би можеле да те контактираат потенцијални "борбени" мали акционери од Бетон.
Парафразирајќи една позната мисла ("загрозени мали акционери, обединете се"), ти (ви) посакувам многу успех во заштитата и остварувањето на акционерски права и интереси!
И мене ми се видоа паралелите со СПАЗ особено. Некој плаќаше по 18К за сега кога се постигна управувачки пакет цената да тресне на 5К.Не мислам дека им е лош потег да опнат 15 милиони евра на КМБ и тоа на 8700 денари.
Но дали им е добар ќе покаже времето. Дали можеле подобро, сигурно . . .
Ќе набројам само 5 банки на кои сметам дека ќе заработат многу многу повеќе и секогаш ќе имаат купувач за нивните акции.
NLB Ljubljana, OTP, Unicredit, Societe Generale, Deutsche Bank . . . . нека стои некаде запишано, па макар испаднал и глуп . . .
Прво КМБ наскоро ќе стане 5 банка по издадени кредити, а наскоро петта и по остварени приходи . . . Живее на стара слава...
Пред КМБ ќе бидат СТБ, ТНБ, ХАЛК, ОХБ Шпаркасе . . . Со тоа КМБ ја губи конкурентноста и профитабилноста...
А Хари може да продолжи да вежба и да ебе во работно време, ама Чифлиганец ќе се слика...
А зошто Чифлиганец купува на 8700 денари, а не купуваше на 1700 денари само тој си знае.
КМБ скоро исто работи како пред 5 години само што цената е 5 пати повисока...
Нека продолжат да исплаќаат високи дивиденди, па ќе се сликаат за 5 години . . . Ќе ги проголта конкуренција ...
И Скопски пазар беше гигант едно време. И СП не ги продадоа своите акции од КМБ на 7700 денари (2007 година), но потоа ги продадоа на 1700 денари (2016 година мислам беше +-1 )...
Колку за инфо и СП купуваше сопствени акции на 50.000+ денари, а да потсетам дека и Штерјо лупна милиони на Фершпед.
Минчо лупна милиони на Бетон, Стоби, млекара. Трифун лупна милиони на Еуростандард банка... И кај се сега ????
Нека западне Чифлиганец во некои финансиски проблеми, па ќе ве прашам колку ќе биде цената на акцијата и дали ќе најде купец за неговите акции.
Наброј ми една поголема банка на Балкан(без Македонија) и Европа со повисоки p/b и p/e од КМБ ???
И Зоран Азманов купуваше СТБ на 900+ денари во 2016, ама Грими ги купи на 130 денари и ги продаде по 1200 денари на некој како него....
Никој од нив не ги нашол милионите на улица, но доста од нив ги губат залудно . . . Трифун, Минчо, Сашо Давидовски, Штерјо . . .
А Чифлиганец и Етеми ги преплаќаат акциите на КМБ ама не се свесни, но да им кажеш да стават плочки од 5000 денари во нивните згради ќе те направат луд. И нив некој ги влече да купуваат скапи акции на КМБ.
Само за потсетување до 2005 година КМБ беше банка број 1, а за две три години ќе биде банка број 5 !!!!
P.S.
Браво за @therealgrim одма се јави и го исплати ручекот остана уште @Blizzard должен .
На таа пара што ја правите не е убаво долгови да влечете.