Македонска берза

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Najvaznata rabota sto ja nauciv na ovoj forum e deka na berza investiraat golem broj na lugje koi poima nemaat niti od finansii, niti od biznis, a najmalku od berza

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Se soglasuvam so seto toa sto imas navedeno. Rakovodnite lica na Besk od odamna go imaat izgubeno linkot so malite akcioneri, po sto ne se pamti uslovno kazano koga posleden pat imaat dodeleno dividenda.
Licata koi se naznaceni vo organite na kompanijata zemaat plata/nadomestoci i razni drugi beneficii. Ne e logicki uspesnosta na kompanijata da ja cedaat 2-3 luge, a dodeka zagubata na kompanijata da im pripaga na site akcioneri-kako vo paganje na cenata na akcijata taka i vo ne delenjeto dividenda.
Po sto i jas imam akcii vo ovaa kompanija, sum za toa da malite akcioneri da se sretneme negde i da se organizirame vo zastita na nasite interesi. Ako imaat takva volja i drugite mali akcioneri, jas sum podgotven da ucestvuvam vo takvata organiziranost na malite akcioneri. Ocekuvam fitbek ako ima volja za takva organiziranost.

Bogami kako pocnale ovie em koga fakaat zdelki baraat nagrada, em koga bi imalo dobivka baraat da bidat nagradeni. Znaci za isto nesto mnogu pati da bidat nagradeni.
Честитки за твојата спремност да пружиш техничка поддршка во организирањето на малите акционери во заштита на нивните права. Би било интересно да споделиш дали досега некој од нив те контактирал. Тоа би било добар индикатор колку малите акционери навистина се спремни и мотивирани да спречат злоупотреби на нивна сметка, или пак, чекаат некој друг да ја заврши работата за нив.

Да имав акции во Бетон со задоволство ќе ти се приклучев во борбата за заштита на акционерските права. Патем, би било корисно да споделиш број од мобилен телефон или емаил адреса на кои би можеле да те контактираат потенцијални "борбени" мали акционери од Бетон.

Парафразирајќи една позната мисла ("загрозени мали акционери, обединете се"), ти (ви) посакувам многу успех во заштитата и остварувањето на акционерски права и интереси!

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
342
Поени од реакции
333
Najvaznata rabota sto ja nauciv na ovoj forum e deka na berza investiraat golem broj na lugje koi poima nemaat niti od finansii, niti od biznis, a najmalku od berza
:uzi:И такви што не знаат две реченици да сврзат, а да се граматички и лексички точни.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Sto ima da citash forum za da naucish nesto ???
Deckive izvadija 15 miliona evra da kupat akcii vo KMB i toa luge vo nadzoren odbor i sledniot den doaga nekoja budala i vika skapo mi e da platam ista cena kako ovie ke pocekam da padne :) :)
Najako mi e sto pak ima nekoja budala sto pak uletuva naredniot den kaj brokerot mu vika prodavaj gi i moite i brokerov bez da mu prepishe lekovi mu gi prodava i mu vika ete ti zavrshiv rabota se spasi i tvoite gi zemaa :)
Ovie tie 15 miliona evra na ulica gi najdoa pa taka gi fuknaa za inaet na site nas ???
Znaci dali navlekuvam Ili ne bash mi e gajle a znam deka vi kazav na 9000 ke vi se gledaat evtinki ama izgleda doshla taa nedela i bash me interesira kako go zapishaa prvo polugodie posto nekako blokovie otidoa bash pred presekot sto znaci ke ima em dobra godina em dividenda sto znaci po moe za cca 10 meseca brutto 20 evra minimum prinos kaj KMB .
Не мислам дека им е лош потег да опнат 15 милиони евра на КМБ и тоа на 8700 денари.
Но дали им е добар ќе покаже времето. Дали можеле подобро, сигурно . . .
Ќе набројам само 5 банки на кои сметам дека ќе заработат многу многу повеќе и секогаш ќе имаат купувач за нивните акции.
NLB Ljubljana, OTP, Unicredit, Societe Generale, Deutsche Bank . . . . нека стои некаде запишано, па макар испаднал и глуп . . .
Прво КМБ наскоро ќе стане 5 банка по издадени кредити, а наскоро петта и по остварени приходи . . . Живее на стара слава...
Пред КМБ ќе бидат СТБ, ТНБ, ХАЛК, ОХБ Шпаркасе . . . Со тоа КМБ ја губи конкурентноста и профитабилноста...
А Хари може да продолжи да вежба и да ебе во работно време, ама Чифлиганец ќе се слика...
А зошто Чифлиганец купува на 8700 денари, а не купуваше на 1700 денари само тој си знае.
КМБ скоро исто работи како пред 5 години само што цената е 5 пати повисока...
Нека продолжат да исплаќаат високи дивиденди, па ќе се сликаат за 5 години . . . Ќе ги проголта конкуренција ...
И Скопски пазар беше гигант едно време. И СП не ги продадоа своите акции од КМБ на 7700 денари (2007 година), но потоа ги продадоа на 1700 денари (2016 година мислам беше +-1 )...
Колку за инфо и СП купуваше сопствени акции на 50.000+ денари, а да потсетам дека и Штерјо лупна милиони на Фершпед.
Минчо лупна милиони на Бетон, Стоби, млекара. Трифун лупна милиони на Еуростандард банка... И кај се сега ????
Нека западне Чифлиганец во некои финансиски проблеми, па ќе ве прашам колку ќе биде цената на акцијата и дали ќе најде купец за неговите акции.
Наброј ми една поголема банка на Балкан(без Македонија) и Европа со повисоки p/b и p/e од КМБ ???
И Зоран Азманов купуваше СТБ на 900+ денари во 2016, ама Грими ги купи на 130 денари и ги продаде по 1200 денари на некој како него....
Никој од нив не ги нашол милионите на улица, но доста од нив ги губат залудно . . . Трифун, Минчо, Сашо Давидовски, Штерјо . . .
А Чифлиганец и Етеми ги преплаќаат акциите на КМБ ама не се свесни, но да им кажеш да стават плочки од 5000 денари во нивните згради ќе те направат луд. И нив некој ги влече да купуваат скапи акции на КМБ.

Само за потсетување до 2005 година КМБ беше банка број 1, а за две три години ќе биде банка број 5 !!!!
P.S.
Браво за @therealgrim одма се јави и го исплати ручекот остана уште @Blizzard должен :).
На таа пара што ја правите не е убаво долгови да влечете.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Не мислам дека им е лош потег да опнат 15 милиони евра на КМБ и тоа на 8700 денари.
Ќе набројам само 5 банки на кои сметам дека ќе заработат многу многу повеќе и секогаш ќе имаат купувач за нивните акции.
NLB Ljubljana, OTP, Unicredit, Societe Generale, Deutsche Bank . . . . нека стои некаде запишано, па макар испаднал и глуп . . .
Прво КМБ наскоро ќе стане 5 банка по издадени кредити, а наскоро петта и по остварени приходи . . . Живее на стара слава...
Пред КМБ ќе бидат СТБ, ТНБ, ХАЛК, ОХБ Шпаркасе . . . Со тоа КМБ ја губи конкурентноста и профитабилноста...
А Хари може да продолжи да вежба и да ебе во работно време, ама Чифлиганец ќе се слика...
А зошто Чифлиганец купува на 8700 денари, а не купуваше на 1700 денари само тој си знае.
Нека продолжат да исплаќаат високи дивиденди, па ќе се сликаат за 5 години . . . Ќе ги проголта конкуренција ...
И Скопски пазар беше гигант едно време. И СП не ги продадоа своите акции од КМБ на 7700 денари (2007 година), но потоа ги продадоа на 1700 денари (2016 година мислам беше +-1 )...
Колку за инфо и СП купуваше сопствени акции на 50.000+ денари, а да потсетам дека и Штерјо лупна милиони на Фершпед.
Минчо лупна милиони на Бетон, Стоби, млекара. Трифун лупна милиони на Еуростандард банка... И кај се сега ????
Нека западне Чифлиганец во некои финансиски проблеми, па ќе ве прашам колку ќе биде цената на акцијата и дали ќе најде купец за неговите акции.
Наброј ми една поголема банка на Балкан(без Македонија) и Европа со повисоки p/b и p/e од КМБ ???
И Зоран Азманов купуваше СТБ на 900+ денари во 2016, ама Грими ги купи на 130 денари и ги продаде по 1200 денари на некој како него....
Никој од нив не ги нашол милионите на улица, но доста од нив ги губат залудно . . . Трифун, Минчо, Сашо Давидовски, Штерјо . . .
А Чифлиганец и Етеми ги преплаќаат акциите на КМБ ама не се свесни, но да им кажеш да стават плочки од 5000 денари во нивните згради ќе те направат луд. И нив некој ги влече да купуваат скапи акции на КМБ.

Само за потсетување до 2005 година КМБ беше банка број 1, а за две три години ќе биде банка број 5 !!!!
P.S.
Браво за @therealgrim одма се јави и го исплати ручекот остана уште @Blizzard должен :).
Ја ептен евтино поминав за ручекот у инди биртија кајшто „сабајле им се расипал фискалниот апарат“ :pos: Некако под СДС многу почнаа да им се расипуваат, под Грујо секогаш им работеа...

Твојата метафора за акционерство во КМБ како влегување у фенси-кафич е скроз точна, а според моментот на влегување може да се види каде гостот стои у влашко-комуњарско-олигархиската пирамида. Еве нпр. овој Колемишевски се натанкирал по 1.700 денари у 2014. година и тоа со земен кредит, многу веројатно токму од Комерцијална банка за купување на нејзини акции! :shok2:

ECoyaalUYAAmypK.png

Без денар да извади од џеб, комуњарската олигархија го направила евро-миљонер, пошо сега тие акции вредат накај 1,5 миљони евра, а у меѓувреме земал и неколку стотини илјади евра дивиденда. Не се сомневам дека за ова почнал да се раздолжува додека бил на функцијата, а нешто ми вели дека у иднина уште ќе го разигруваат по вакви позиции.

Ваквите ликови влегле додека немало гужва и си ги фатиле најубавите сепареа, а сега градежничките новобогаташи плаќаат скапи влезници, се туркаат по коњопои и ризикуваат да изедат некоја флаша у глава кога ќе започне тепачката пред излегување!

Член од
6 мај 2021
Мислења
34
Поени од реакции
61
Честитки за твојата спремност да пружиш техничка поддршка во организирањето на малите акционери во заштита на нивните права. Би било интересно да споделиш дали досега некој од нив те контактирал. Тоа би било добар индикатор колку малите акционери навистина се спремни и мотивирани да спречат злоупотреби на нивна сметка, или пак, чекаат некој друг да ја заврши работата за нив.

Да имав акции во Бетон со задоволство ќе ти се приклучев во борбата за заштита на акционерските права. Патем, би било корисно да споделиш број од мобилен телефон или емаил адреса на кои би можеле да те контактираат потенцијални "борбени" мали акционери од Бетон.

Парафразирајќи една позната мисла ("загрозени мали акционери, обединете се"), ти (ви) посакувам многу успех во заштитата и остварувањето на акционерски права и интереси!
Jas se ponudiv da bidam, uslovno kazano, sopatnik so site ostanati mali akcioneri vo borbata za zastita i ostvaruvanje na akcionerskite prava i interesi vo konkretnoto pretprijatie. Bogami spored podatociite od Centralen depozitar na hartii od vrednost mu doaga od prilika 31% da pripagat na grupata mali akcioneri. Bez da imam pretenzija da gi zastapuvam interesite na site mali akcioneri, jas samo predlagav da se organizirame za da ni bide polesno, pri sto se ponudiv i jas da bidam eden od tie koi zaedno so drugite mali akcioneri bi se dvizele po patot na zastita na interesite na malite akcioneri.
Dosega nikoj ne me kontaktiral, a ako ima takva volja na organizanost valjda ima takva opcija na forumot privatno megusebno da stapime vo kontakt tuka site koi imame akcii na beton. Ne treba da se iskluci i takvata opcija da mozebi drugite mali akcioneri ke go iskazat nivniot stav individualno po takvite prasanja od dnevniot red vo denot na odrzuvanjeto na godisnito sobranie.
Kako i da e blagodaram za tvojot odgovor i tvojata podgotvenost da bides del od ovaa borba koga bi bil akcioner, kako i za zelbata da imame uspeh site nie akcionerite koi imame akcii vo gorespomenatata kompanija.
Mene konkretno ne mi zavisi zivotot od ovaa investicija, pa taka da nemam namera da izleguvam i ako propadne celata kompanija. Ako rabotat domakinski mislam deka bi bila dobra kompanijata perspektivno. Ako se sluci sprotivnoto, togas site ke se udavime vo kalta. Smetam deka treba da ni bide jasno tuka na site nas, a toa e koga bi bile po organizirani kako mali akcioneri, togas na nekoj nacin del od sudbinata nasa i na kompanijata bi ja kreirale i samite sebesi.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Кога го гледам овие БЕГ - со 5К евра основачки капитал сега имаат кеш флоу од 5 М евра годишно. Е тоа се вика инвестиција!

БАЛКАН ЕНЕРЏИ ГРУП АД СКОПЈЕ - RI kons BEG AD 2020 potpishan so ZS i GI20210621103708.pdf (mse.mk)

А ТПЛФ во стечај...:facepalm:
Автоматски споено мислење:

P.S.
И мене ми се видоа паралелите со СПАЗ особено. Некој плаќаше по 18К за сега кога се постигна управувачки пакет цената да тресне на 5К.

Дали има екипа која решила да ја превземе банката? Ќе да е така

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Интересно што кај овие приходите од цигари паднале за само 7%, додека кај ПКБ (т.е. кај БАТ), за накај 15%. Овдека се растурија од промоција на оние Икос бездимни цигари, не знам зошто чека БАТ со лансирање на нивните Фло...

Screen Shot 2021-07-05 at 11.34.08.png

П.С. Со задоволство на други им го препуштам конзумирањето на цигарите, а самиот повеќе се фокусирам на други производи од палетата на ПКБ какошто е смрзнатиот зеленчук. Нпр. ме чуди како е можно толку лошо да се продава мојот омилен производ Балканска мешавина па нонстоп ја ставаат на се' поголеми и поголеми акции во Тинекс. Кога вчера изнакупував 7-8 ќесиња по 36 денари, се чувствував како да го ограбувам Слободан :pistoldz:

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Da da vo pravo ste nie znaeme poveke od niv posto nie sme vo nadzoren a ne oni vo KMB :)
Pa valjda imaat uvid kaj gi stavaat parite i imaat nekoi prespektivi vo vidik koi sto nie doprva ke gi vidime !!!
Skopski pazar beshe obicen paljacho i smeshka od covek za razlika od Hari koj sto e institucija !!
KMB seuste nikogo ne prasuva za da investira t.e. e nezavisna kuka koja sto vo momentov glauchi so pari ja teraat i toa ke bide se poocigledno so ogled na toa sto nema veke demagogii tuku biznis logika .
Veke nema sitni igrachi i se okrupnija imatelite na akcii za da nekoj tabor dobie pogolema sila ke mora da iskeshira uste mnogu taka da ocigledno e deka akcijata moze samo da raste !!!

Wau

Член од
5 јули 2021
Мислења
55
Поени од реакции
62
Дане излезе на крај дека некој од нешто ја брани КМБ или бара начин тивко да излезе :angel:

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Da ne ispadne cifliganec igrach na bugarive da ne sakashe da kazesh posto mnogu mu prija so ovoj od murtino poliglotata :)
Gledam im otvoril ochi na svatovite pa i oni sakaat na orko da mu ja zemat da bidat vo ist biznis :)

Wau

Член од
5 јули 2021
Мислења
55
Поени од реакции
62
За среќа имаме професионална и среќно мажена гувернерка која ја блокирала трансакцијата, инаку до сега Руска компанија ке ја превземеше :kafence:

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
КМБ на „институцијата“ Хари две години (чинам 2012. и 2013.) работеше на позитивна нула и за петнаесетгодишен период има остварено накај 200 милиони евра помал профит од скоро идеСТБ. Јас да сум у НБРМ и КХВ, темелно би проверил дали акциите се купуваат со кредити од КМБ и колку од слободниот кеш на банката е употребен за пумпање на цените на акциите за сопствена сметка.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ubavo e sto ste ubedeni deka ne znae bankata da pravi kesh :)
Nekako kako uletaa novi faci vo nadzoren dobivkata naglo pocna da se zgolemuva :)
So vakvi pasivni kamati i vakvi provizii vo bankarskiot sektor jas mislam deka e prashanje na vreme koga ke gledame rekordi no pod uslov kurtonive od politikata da ne molat za evtini krediti za glupavi proekti !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom