Македонска фудбалска репрезентација

Член од
17 август 2014
Мислења
3.582
Поени од реакции
5.505
stojam na toa deka stefan ristovski ni bese potreben kako stoper, a mislam deka i ok ja zavrsi zadacata. kaj nas cesto ja imame navikata posle los rezultat da mislime deka sekoja druga varijanta ke bila podobra. uste prethodno jasno bese deka stefan ako igra kako stoper togas ke imame dupka na RWB bidejki tamu nemavme dobro resenie, ama fintata so stefan kako stoper bese deka e podobro da imas handicap na RWB odkolku na stoperska pozicija, a toa realno e i tocno. problemot bese sto poslednite meseci opcija za stoper na mrme mu bese bejtulai, a toj kako sto imam kazano ni za na klupa ne bi go sakal. ako veke nekoj drug osven stefan trebase da bide stoper kako sto kazav i prethodno toa trebase da bide kire ristevski, ama mrme kasno sfati deka toj e podobra opcija od bejtulai (kako sto i kasno sfati deka kostadinov e drvo, ama na kraj sepak povtorno go pusti...).

moeto mislenje pred EP bese deka ukraina e najslabiot protivnik vo grupata i deka protiv niv trebavme da odime all in, znaci na tri boda i taka eventualno da stigneme do osminafinaleto. na toj natprevar mozda ke bese popametno da se startuva so cetiri vo odbrana i so stefan kako RB. vtoroto poluvreme toa na nekoj nacin go potvrdi, taka sto tuka verojatno se zgresi. sepak ne se znae sigurno bidejki ako vo tek na natprevar nesto funkcionira toa ne znaci deka i od start ke funkcioniralo. protivnikot ja adaptira igrata vo zavisnost od rezultatot i od toa zavisi kako funkcionira i tvojata igra. inace protiv avstrija vo kvalifikaciite igravme so 4 vo odbrana i izgubivme 1:4, a mozea da sibnat uste tolku golovi. protiv holandija na posledniot natprevar isto igravme so 4 vo odbrana i nazad bevme katastrofa. povise od jasno e deka nitu stoperite nitu alioski kako LB momentalno ne se kadarni protiv kvalitetni protivnici da pruzat sigurno partija bese da se vo igra trojca stoperi. mojata nadez zimata bese zajkov da napravi transfer i da igra redovno, pa on da bese stoper pokraj velkovski i musliu, a ristovski da bide RWB. za zal zajkov so ostane vo charleroi za na treninzi. on vo forma ke bese realna opcija za da se oslobodi stefan za stranata.

vrti suci mislam deka pobiten od sistemot bea drugi problemi. imavme previse individualni greski koi na turnir realno treba da ti se skoro na nula. alioski kako i sekogas nazad imase greski. spored mene i stole ne bese siguren i imase i vina kaj porazot protiv avstrija. ademi i elmas totalno potfrlija ako se gleda na toa sto mozat. izdanijata na fudbaleri kako bejtulai i kostadinov ustvari nema ni potreba da gi komentiram, so godini tvrdam deka ne se materijal ni za na klupa. kaj bejtulai barem nekolku procenti mrme ke se izvadi so toa sto na RB i CB sme tenki, ama kostadinov mora da mu e vonbraken sin ili ljubovnik, nema druga logika. vo momentot ima bez preteruvanje 7-8 vezni koi se podobri od nego, a ne dobija povik, ama bas po nikoja logika deckoto ne zasluzuva da igra za reprezentacijata. deckoto uste koga ke vlezi da igra ima pogled koj kazuva "lele, ovoj navistina ke me pusti vo igra, se nadevam deka nema da se posramotam". siguren sum samiot e svesen deka mestoto ne mu e vo reprezentacijata.

drug ogromen problem bese fizickata inferiornost. od site 24 ucesnici nie fizicki go imame najotepaniot sostav. i toa ubedlivo. samo sto za ova ne e kriv mrme, nitu nekoj drug od strucniot stab. takvo nesto ne se poprava za nekolku nedeli. problem se igracite koi ednostavno se takvi. toa e rezultat na slabiot fudbal vo makedonija i slabite mladinski pogoni, ednostavno preslabo se raboti kaj nasite klubovi, pa posle igracite cela kariera patat ako ne se po priroda nadprosecni vo toj segment ili rabotele na golemo individualno koga bile mladi (elmas e primer za takvo nesto). nie mislime deka individuelniot kvalitet ne ni e los, ama ja precenuvame tehnikata, a go potcenuvame fizickiot del. i toj e del od individualniot kvalitet, i toa mnogu znacitelen posebno na turnir, pa ako se gleda celokupno iskaca deka individualno bevme inferiorni iako imame nekolku dobri fudbaleri.

treta rabota e sto takticki bevme nadmudreni. site tri protivnici ni ja imaa procitano igrata, a nie nemavme resenie za nivnata igra. sekako toa bese i do individualniot kvalitet, ama realno trenerite na protivnicite si ja zavrsija rabotata, a mrme potfrli. no toa mozam da mu go oprostam bidejki prv pat ucestvuvavme i sigurno mislea deka e podobro da ne se smeni previse, po logika never change a running system.

na kraj sepak ke kazam deka ne sum prerazocaran. mislam deka mozevme da ja mineme grupata so podobar momentum posebno protiv ukraina, ama mislam deka i tuka negde ni bese maksimumot koj momentalno mozeme da go pruzime. za idninata mislam deka sepak imame realna sansa da zavrsime na vtorata pozicija vo SP kvalifikaciite i toa i treba da bide nasata cel. glavnite konkurenti island, romanija i ermenija ne se na levelot na koj se odigra ova EP, taka sto ova EP ne e merilo za toa sto ke sledi slednite meseci (osven natprevarot protiv germanija). vo kratki crti dolgorocno cel/nadez treba da bide nekogas da imame starten sostav vo koj vo prosek ke imame fizicki posposobni fudbaleri + pretezno starteri koi igraat redovno na sto povisok level. toa i moze da se sluci ako prodolzat ristovski i ademi uste nekolku godini na aktuelniot level bidejki togas so pandev bi izgubile samo eden klucen fudbaler, a ima moznost da se podobrime na nekolku drugi pozicii + da dobieme podobra klupa. problem moze da bide ako se povlecat ili imaat golem pad vo formata ristovski i ademi, zaradi toa i go pisav toa prethodno. ako pokraj pandev i tie dvajca ne se tuka (ili ne so aktuelniot kvalitet) togas ke se otvorat dupki koi vo bliska idnina teske bi mozele da gi pokrieme so pomladite.

inace bi mozel da pisuvam uste mnogu podetalno za natprevarite, ama vo temata za EP veke skoro sve e napisano. gore dole znaeme koi ni bea problemite, nema potreba da izmisluvam topla voda.
Ништо чудно Милевски ако планира 4-2-3-1, да го игра Аманович како лев бек а Алиоски како десно/лево крило, Чурлинов во Штутгарт повеќе го играат како десно крило исто, макар шо можда најдобро би било квалификациите да ги довршиме со 3-5-2 со Аманович-Велковски-Муслиу, и вингбек Алиоски и Ристовски.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.568
Поени од реакции
21.622
@nsan

Има ли шанса од Атанаскоски да бидне репрезентативен материјал?
Гледам бил стандарден за Шахтјер Караганда овие 6 месеци и му се спремам да го гледам сега на 22ри Јули кога играат против Стеауа па ме интересира твоето мислење за него. Пребарав ама не видов твои коментари за него лично, туку два пати си го спомнал како ок опција за во ПМФЛ.
 
Член од
1 април 2018
Мислења
2.066
Поени од реакции
4.036
Мене овој Зајков не ми е јасен. Толку да се немало желба за нешто повеќе, 5 години седи на клупа и на трибини, па и што договор ќе имаше толку...
 
Ф

Флеш

Гостин
Мене овој Зајков не ми е јасен. Толку да се немало желба за нешто повеќе, 5 години седи на клупа и на трибини, па и што договор ќе имаше толку...
Седи на клупа и си зема убаа пара и белгиски пасош во Шарлоа .... башка за секое викање во репрезентацијата,си лапа обезбедено пари за повик и билет за патувања.Се тоа под одобрение на Мрме .... Па после зошто не го сакам Мрме ...Оти е ограничен тренер ...
 
Член од
17 август 2014
Мислења
3.582
Поени од реакции
5.505
Седи на клупа и си зема убаа пара и белгиски пасош во Шарлоа .... башка за секое викање во репрезентацијата,си лапа обезбедено пари за повик и билет за патувања.Се тоа под одобрение на Мрме .... Па после зошто не го сакам Мрме ...Оти е ограничен тренер ...
Типично македонски менталитет, седиси на клупа барем пари земаш бабе, пошто имат и полошо.
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.508
Поени од реакции
69.187
Мене овој Зајков не ми е јасен. Толку да се немало желба за нешто повеќе, 5 години седи на клупа и на трибини, па и што договор ќе имаше толку...
Па, тоа дрво само во Работнички може да се врати и тука да го форсираат со врски од партија. Неговите се real pain in the ass, ако не дај боже го искритикуваш на социјалните мрежи.
 
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.162
Поени од реакции
5.328
Нема гајле, ќе премести сеа ФФМ канцеларии и терени у Нов Зеланд па ќе може господинот да доаѓа за саат ипол на повик, 100 години функционира ова вака со јужно американци, нема потреба од вакви муабети сериозно.
Едно е лет Шпанија-Јужна Америка или Англија - Јужна Америка друго е Австралија - вукојебина Македонија преку 1-2 аеродроми. Ние побогу немаме директен лет за Полска фала богу а ти споредуваш ЕУ држави на место со нашава дупка.

Што да ви кажам седнете еднаш летајте ја релацијата видете какви мрцварења и тромозења, overnights и глупости има па пишете пак тука впечатоци.
Автоматски споено мислење:

Не беше среќен оти кога Мрме ги викаше,му остануваа во клупа, наместо да ги користи и дремеа.Боби затоа се љутеше Ако ги викаш,дај им барем игра 20 минути наместо да игра Крсте Велкоски или Бејтулаи или шо ти знам.
Автоматски споено мислење:


Цела Јужна Америка игра во Европа,проблем било преку Дубаи има директно линија со Австралија преку Турците. А у Скопје е за 20 саата :pos: :facepalm: :LOL: А седи цел ден у авиони кој се као хотел, наместо оние како Јсп автобуси седиште и има телевизор и јадење послужување:pos:забегувате жими сфее
Jet lag ? Не а ? Ок
 

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
8.960
Поени од реакции
5.538
Другар, пак не се разбираме. Еве Кулушевски не беше од Австралија па не одби, сигурно не не одбил поради директните летови. Едноставно е, или сакаш да играш за земјата на твоите родители или не сакаш и ниеден пат од 18 саати нема да те спречи во тоа. Башка сум убеден дека секој што игра фудбал на некое професионално ниво и има квалитет, целта му е да игра во некоја од топ 5 лиги во Европа + ЛШ/Лига Европа. Лично да сум на местото на Кулушевски или Чолаковски, секогаш би ја избрал Македонија, па макар и да не заиграм на големо натпреварување. Претпоставувам дека се е до домашното воспитување, ок е да се вклопиш таму кај што живееш, но никогаш не заборавај од каде ти се корените.
 
Член од
17 август 2014
Мислења
3.582
Поени од реакции
5.505
Другар, пак не се разбираме. Еве Кулушевски не беше од Австралија па не одби, сигурно не не одбил поради директните летови. Едноставно е, или сакаш да играш за земјата на твоите родители или не сакаш и ниеден пат од 18 саати нема да те спречи во тоа. Башка сум убеден дека секој што игра фудбал на некое професионално ниво и има квалитет, целта му е да игра во некоја од топ 5 лиги во Европа + ЛШ/Лига Европа. Лично да сум на местото на Кулушевски или Чолаковски, секогаш би ја избрал Македонија, па макар и да не заиграм на големо натпреварување. Претпоставувам дека се е до домашното воспитување, ок е да се вклопиш таму кај што живееш, но никогаш не заборавај од каде ти се корените.
Сигурно дека не е едноставно 15 саата да патуваш па после тренинг, утакмица па пак назад лет итн..
Но сепак, ако се сака се се може, веројатно не му е планот цела кариера да игра во Австралија, еве му шанса преку настапи за репрезентација да си обезбеди добар трансфер во некој европски клуб, па макар и било послаба лига, тоа му е целта исто и на тој штоперот Метју Божиновски.
 

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
8.960
Поени од реакции
5.538
Сигурно дека не е едноставно 15 саата да патуваш па после тренинг, утакмица па пак назад лет итн..
Но сепак, ако се сака се се може, веројатно не му е планот цела кариера да игра во Австралија, еве му шанса преку настапи за репрезентација да си обезбеди добар трансфер во некој европски клуб, па макар и било послаба лига, тоа му е целта исто и на тој штоперот Метју Божиновски.
Не можеме да споредуваме тука, за Чолаковски се зборува дека има многу поголем квалитет и веројатно нема да му биде потребна нашата репрезентација да се „промовира“ во Европа.
 
Член од
17 август 2014
Мислења
3.582
Поени од реакции
5.505
Не можеме да споредуваме тука, за Чолаковски се зборува дека има многу поголем квалитет и веројатно нема да му биде потребна нашата репрезентација да се „промовира“ во Европа.
Е каков е тој поголем квалитет во Австралиска лига на 18 утакмици 2 гола и 2 асистенции а има 21 година, дајбоже јас да грешам, ама не ми изгледа на некој надпросечно талентиран играч. (ни за наши стандарди)
 
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.162
Поени од реакции
5.328
Другар, пак не се разбираме. Еве Кулушевски не беше од Австралија па не одби, сигурно не не одбил поради директните летови. Едноставно е, или сакаш да играш за земјата на твоите родители или не сакаш и ниеден пат од 18 саати нема да те спречи во тоа. Башка сум убеден дека секој што игра фудбал на некое професионално ниво и има квалитет, целта му е да игра во некоја од топ 5 лиги во Европа + ЛШ/Лига Европа. Лично да сум на местото на Кулушевски или Чолаковски, секогаш би ја избрал Македонија, па макар и да не заиграм на големо натпреварување. Претпоставувам дека се е до домашното воспитување, ок е да се вклопиш таму кај што живееш, но никогаш не заборавај од каде ти се корените.
Мешаш баби и жаби, секој човек е различна приказна. За овој директно зборам што би можело да бидне најголема пречка.

Кулушевски од друга страна ништо не и должи на Македонија, нити па му дала нешто она. Ако е така треба да го плукаат Бензема зашто не игра за Алжир. Мбапе, Стерлинг сите тие имаат афрички корени но не играат за нивните држави. Што му дала Македонија на Кулушевски, туку напротив бедата тука ги натерала неговите да избегаат и сеа он тука треба нешто да се враќа да бидне благодарен.

Еве ќе се посочам како личен пример, државата никад ништо не ми помогна за студии во странство дури кога се вратив да довршам и наш факултет за да земам 2 диплома, не ми ги признаа испитите од таму а факултетот 100 пати појак и имаат демек соработка. Здравје пак се враќам назад за Холандија и утре детето мое ни на крај памет нема да го притиснам да игра за Македонија ако би бил спортист, израснено у таа околина, со пријатели од таму и практично Македонија ќе ја знае како дестинација за посетување на празници и кај што има некои роднини. И сеа оно треба да чувствува некаква должност или приврзаност, мало сутра што би рекол македонскиот Багз Бани.

За таквите работи не треба да биднат виновниците тие што играат за друга држава што не се родени уопште тука, туку прстот ќе треба накај белата палата на Илинденска да се упери и сите што проциркулирале низ неа, ама тоа е друга тема не и е тука местото.
 

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
8.960
Поени од реакции
5.538
@Black Knight ете, тука е проблемот. Ни јас не сум добил ништо од државата, ниту и должам нешто и не очекувам да добијам нешто. Но ако добиеш повик од твојата држава, треба да биде гордост да настапиш за неа. Не го обвинувам Кулушевски, нема да го обвинам и Чолаковски, едноставно тоа си е нивен живот и ниво право на избор. Но, Кулушевски може ќе освои СП и ЕП, може ќе биде најдобар фудбалер на светот, но никогаш нема да го постигне како она што навистина е... Македонец.
 
Член од
17 август 2014
Мислења
3.582
Поени од реакции
5.505
Еве ќе се посочам како личен пример, државата никад ништо не ми помогна за студии во странство дури кога се вратив да довршам и наш факултет за да земам 2 диплома,
Државата или пак криминалците кој дозволивме да ја водат истата 30 години?

Не е прашање шо добивме ние од државата, туку шо можи да и дадеме неа.

Лазаров и Пандев се најдобар пример, ко ќе те пречекат цела нација со љубов и гордост тоа е чуство на исполнетост кое ќе те држи до крај на живот, чуство кое што неможиш да го замениш со никаков медал на кој Кулушевски се надева со Шведска.

ПС. Елмас можеше да игра за Турција, сепак одбра за Македонија (во период кога бевме 150то место на ранг листа), поголем Македонец од 70% од "Македонците" во Македонија.
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.351
Поени од реакции
58.014
Не го обвинувам Кулушевски
Јас го обвинувам. И него и овие африканците и сите до еден што си ги заборавиле корените. Дете од двајца Македонци не може да биде Швеѓанец, и никакви релативизирања нема да ми го сменат тоа мислење. Ние можеме да живееме кај сакаме, не можеме да си го забораваме коренот.

Знам дека е непопуларно мислење but I don't give a fuck.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom