Ako e grda voopsto ne ja slikaj :pДа беше од тие комшики немаше да пишам тука
Ќе пробам да сликам и ќе пуштам тука слика.
Не е во ред само јас да патамAko e grda voopsto ne ja slikaj :p
@kodus @PticaSelica
Ако веќе си почнал со ладење тогаш водата доаѓа од внатрешната единица па барај и следи го цревото што излегува од ѕидот заедно со бакарните цефки на надвор накај надворшната.Не е во ред само јас да патам
Автоматски споено мислење:
Прегледај го приврзокот 299248
Како што приметив, тече помеѓу лулето и цревото, како се вади лулето, само се тегне надоле или?
Хансол бтв
Автоматски споено мислење:
@kodus @PticaSelica
Samo mrdni go malce levo desno pa povleči nadole. Ima kako proširuvanje koe go drži za otvorot od kadičkata.@zlatko_ti412 На дофат ми е лулето, само не знам како се вади да не го скршам
Батали тоа луле, ако можеш извади го цревото што иде до надворешната и наддај го со обично црево до кај сакаш или мислиш...@zlatko_ti412 На дофат ми е лулето, само не знам како се вади да не го скршам
Имам каде ама моментално немам црево, сега го извадив лулето, скоро беше запушено, го исчистив и го скратив цревото за секој случај да не е скинато плус го стегнав со метална стега на лулето, па сега тестирамБатали тоа луле, ако можеш извади го цревото што иде до надворешната и наддај го со обично црево до кај сакаш или мислиш...Прегледај го приврзокот 299267
Оваа ми е на тераса и немам проблем, инаку фуегото ми е со обично црево наддадено.
Супер, можеш и така!Имам каде ама моментално немам црево, сега го извадив лулето, скоро беше запушено, го исчистив и го скратив цревото за секој случај да не е скинато плус го сретнав со метална стега на лулето, па сега тестирам![]()
Како е поврзано Pdesignh со број на +++? Не разбрав зошто луѓето да не гледаат број на +++ ако сакаат поекономичност. Ако ја промашат јачината, тоа е другоVazi i obratnoto so Energetskite klasi sto e se pocesta pojava, smalis Pdesignh od 3kw na 2,5 i dobivas ista klasa, a lugeto gledaat samo kolku +++ ima. Toa sto nema da bide 3,5ka i nema da gi stopli neznaat da go procitaat. Koga ke vidis site lazat
Ostaj ti sto imas Premium model od skoro 1500eu, zboram za poniskite klasi
БАШ тоа сака да ти посочи. Дека е ДРУГО т.е. дека ако платиш помалку за струја нема да бидиш повеќе згреен. Односно ако наместо А+ со 3.5 добиеш А++ со 2,5 всушност губиш на топлина во просторот - што ти е клучно во греењето (без разлика на плусевите). Плусевите се само маркетиншки трик, а климата ќе ти „грее“ онолку колку што има капацитет на издув и онолку колку што просторот ќе има топлотни загуби.Како е поврзано Pdesignh со број на +++? Не разбрав зошто луѓето да не гледаат број на +++ ако сакаат поекономичност. Ако ја промашат јачината, тоа е друго
Pdesignh e vo Kw, i go odreduva/kazuva Proizvoditelot.Како е поврзано Pdesignh со број на +++? Не разбрав зошто луѓето да не гледаат број на +++ ако сакаат поекономичност. Ако ја промашат јачината, тоа е друго
Се согласувам со се што напиша во постот. Освен првиов дел што го цитирам!БАШ тоа сака да ти посочи. Дека е ДРУГО т.е. дека ако платиш помалку за струја нема да бидиш повеќе згреен. Односно ако наместо А+ со 3.5 добиеш А++ со 2,5 всушност губиш на топлина во просторот - што ти е клучно во греењето (без разлика на плусевите). Плусевите се само маркетиншки трик, а климата ќе ти „грее“ онолку колку што има капацитет на издув и онолку колку што просторот ќе има топлотни загуби.
Не го напаѓам Стрелец, ниту пак го бранам со постот, туку сакав да му посочам на членот дека кај нас обично тоа плусевите се маркетинг и како се' останато во вукојебинав (од техника страна) ПРАШАЊЕ е дали е квалитет.Се согласувам со се што напиша во постот. Освен првиов дел што го цитирам!
Тоа се само махинациите на Стрелчо дека плусевите немаат врска и дека е подобро една клима да има поголем Пдизајн отколку помал Пдизајн а повеќе плувчиња!! (Зошто прави таква манипулација, погоди си самиот!?)
Според ЕУ регулативите(да не навлегувам во детали) според работни саати и температурни опсези за една зона, и колку kw/h ќе потроши една клима вкупно за зададениот Пдизајн....
Разликата е голема! Во вкупниот број потрошени киловати! Се смета "отприлика" по 10% за секое плувче, или поинаку кажано за иста испорачана топлина:
А+ работи со SCOP 4.1
A++ SCOP 4.6
A+++ SCOP 5.1
Па види сам дали е така небитно?
Или уште попросто кажано, ако сакаш да видиш дали и за колку време ќе си ги вратиш парите... ако А+ клима ти троши 1500KW/h, A+++ ќе ти потроши ~1100!