Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
Доколку ја ако не сум ризична група, татко ми дома е. И сеа ја да му го донесам вирусот? Тоа вие што го правите е бесчувствителност и несекирација за вашите блиски. Ти кога живиш у фамилија треба на сите да мислиш, пошто не си сам дома.
Епа ја ли да внимавам за татко ти ....
Ти си си одговорен за својата фамилија, ја за мојата, ја штом за моите не носам маска, за твоите па ич.

Ти внимавај си или од далеку комуницирај со него.

П.С. не знам дали те известиле, ама и вакцинираните кои претходно не биле позитивни, можат да го шират Бетмен (ова за Анонче). Значи штом си вакциниран и не носиш маска ти си потенцијална закана.
Еве Филипче исто ко Фаучи:

Лицата што примиле две дози на вакцина против ковид-19 превентивно уште ќе носат маски на отворено. Во наредниот период ќе се следи сосојбата и ќе се се решава дали маските ќе се тргнат, најави денеска министерот за здравство Венко Филипче.
Затоа маски сите ќе си носите, не туку ми се буните.

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.587
Поени од реакции
22.305
Ако не се побрза со вакцинацијата а се разлабават уште мерките или овие останат на сила ќе има уште еден бран.
Bas taka primerot Seiseli imase pred nekoj den tolku vakcinirani a rastat brojkite. Ispadna 80% od tie se nevakcinirani a drugite vekje vakcinirani ama bez teski zaboluvanja.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
Damn nigga ти го испжиле мозочето. Бомба бе и тоа темпирана ни помалку ни повеќе. И ставаш хирушко прекривка и тоа темпираната бомба ќе издиши ко балонче логика.
Јас потполно ги разбирам и го прифаќам нивниот страв. Но после толку време поминато, после секакви нелогичности и менување на ставови од официјалните лица, сеуште да си на почетниот стадиум од стравот, е тоа е веќе нешто што не го разбирам.

Тие сеуште се водат по тврдењето, дека ништо не се знае, дека Бетмен е хаотичен, не важат правила за него. Но во природата се функционира според правила, не постои такво нешто хаотично.

На некој од МИТ во 60тите му прднало да вметне без врска броеви, без никаков ред и поредок. Дошол до заклучок дека и покрај тоа се подлежи на правила.
Lorenz Strange Attractor
During the early 1960s, Lorenz had access to early computers. He was running what he thought would be random numbers and began to observe there was a duality of a hidden repetitive nature.... In other words, here is a visualization of duality – what appears to be randomness (chaos) simultaneously contains a broader clear pattern of order.
1620736889222.png

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.587
Поени од реакции
22.305
Немаше никакви мерки, народ викаше, бараше, споредуваа претходно кога имало 10тина случаеви карантини праеле.

Дојдовме до 1200-1.3хх позитивни секојдневно, неколку дена. Мерки пак немаше, освен маските.
Пројдоа неколку дена така со по 1000+. После 6-7 дена откако почна со намалување, тогаш воведоа мерките и викаш по тебе тоа дало резултат. Може разбираш атомска физика, ама со логиката не си баш на чисто.
Ne se samo merkite i samite lugje poinaku se odnesuvaat ako vo gradot brojkite rastat. Ete od moi bliski znam deka dolgo vreme i okolu Veligden nemase dojdimi pojdimi kako drugi godini. Sekako i toa pridonesuva ne se samo merkite.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Bas taka primerot Seiseli imase pred nekoj den tolku vakcinirani a rastat brojkite. Ispadna 80% od tie se nevakcinirani a drugite vekje vakcinirani ama bez teski zaboluvanja.
Ќе има нов бран но делумно летото, делумно поактивни мерки, делумно вакцинација и ќе биде послаб. Но ќе има уште еден...

Член од
17 август 2009
Мислења
3.680
Поени од реакции
5.309
Пошто гледам споро сфаќаш , а и ништо не читаш ај провери што е напишано.
Бројките ќе падаа само што на 100 новозаразени дневно ќе паднеа за подолго време место за 1 месец без мерки и со повеќе починати.

Еве одговори, дали бројките беа во благ пад кога се затворија кафичите, кафаните и фитнес центрите?
Дај бе не треси зелени, па уште споро сфаќам, не сум читал :ROFLMAO:
Бројките според тебе ќе падаа 5 години од пикот без никакви мерки, и како викаш "со повеќе починати". Ама поентата е да падаат сместа, драстично, затоа се носат тие мерки.

И бтв, ја разводнуваш темата со пописи и свашта. Избегавме од поентата дека оваа мерка - на не мерки, што сега ја планираат да ја носат е катастрофална, на 20% вакцинирани и прележани.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Бафра Фаучи чим вика дека вака е боље, ондак така е.
Не е работата што е боље, туку дека е у право бар за ова. Може до утре смешки да кажувате ама пикот беше пред воведување на мерките. Можеш да ги видиш двете слични параболи со број на заразени од пролетниот и есенскиот бран (кој го пројдовме без мерки).
Автоматски споено мислење:

Не е работата што е боље, туку дека е у право бар за ова. Може до утре смешки да кажувате ама пикот беше пред воведување на мерките. Можеш да ги видиш двете слични параболи со број на заразени од пролетниот и есенскиот бран (кој го пројдовме без мерки).

Доколку ја ако не сум ризична група, татко ми дома е. И сеа ја да му го донесам вирусот? Тоа вие што го правите е бесчувствителност и несекирација за вашите блиски. Ти кога живиш у фамилија треба на сите да мислиш, пошто не си сам дома.
Тоа што не верувам на цело срање што се сервира не значи дека не мислам за моите. Едноставно за мое здравје и здравјето на моите ја одлучувам. Нели ти е смешно да следиш мерки предложени од човек што сам се заразил? Па ако тој разбирал толку немало да фати. Моментални препораки се да носиш маска надвор а не внатре во кафич, во затворен објект. Треба да си екстремно глуп да го следиш тоа, ако ти е битно да се заштитиш.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Дали дебатираме дека помалку контакти спречуваат ширење на инфекција респираторна?! Или некој суптилно трола?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Дали дебатираме дека помалку контакти спречуваат ширење на инфекција респираторна?! Или некој суптилно трола?
Не го дебатирам тоа. Од старт сме помирени дека е неизбежно да имаш контакти. Муабетот е како тие контакти да бидат побезбедни.

Член од
9 април 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
979
Јас потполно ги разбирам и го прифаќам нивниот страв. Но после толку време поминато, после секакви нелогичности и менување на ставови од официјалните лица, сеуште да си на почетниот стадиум од стравот, е тоа е веќе нешто што не го разбирам.

Тие сеуште се водат по тврдењето, дека ништо не се знае, дека Бетмен е хаотичен, не важат правила за него. Но во природата се функционира според правила, не постои такво нешто хаотично.

На некој од МИТ во 60тите му прднало да вметне без врска броеви, без никаков ред и поредок. Дошол до заклучок дека и покрај тоа се подлежи на правила.
Lorenz Strange Attractor

Прегледај го приврзокот 294972
wow не знаев за ова, ама верувам во ова. Мислам секој што е споен со природата и универзумот не мора да му ја пунат главата едноставно ги осеќа работите.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Не го дебатирам тоа. Од старт сме помирени дека е неизбежно да имаш контакти. Муабетот е како тие контакти да бидат побезбедни.
Маски, дистанца, раце и пократко во контакт и со помал број на луѓе. И тоа е јасно од самиот почеток. Плус вакцинација и изолација на болни и контакти и многу тестирање.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Маски, дистанца, раце и пократко во контакт и со помал број на луѓе. И тоа е јасно од самиот почеток.
Е тука не се согласуваме, освен за задњото што е невозможно да се придржуваш.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Е тука не се согласуваме, освен задњото што е невозможно да се придржуваш.
Тоа е наука и докажано. Џабе не се согласуваш со факти....тоа е жално и опасно е за сите.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.062
Поени од реакции
19.439
https://fokus.mk/ofitserot-pozitiven-na-kovid-od-misija-vo-afrika-ke-bide-donesen-na-infektivnata-klinika/?fbclid=IwAR21rYK3doqYLEBGJKB6H7GAJicbjjZ7B6kqq8wnOgjP2Ux5iOgJ1KfhGFQ
Ебати државата неспособна дај и од Индија увоз и кој преживи добро кој не лесна му земја.
Така е ко читате вакви портали кои треба со закон да се забранат за ширење лажни вести и пропаганда за време на пандемија.

Kajgana Shop

На врв Bottom