Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498
Istata greska posle sekoj bran, za dzabe.
Од примерот со нашата држава, а и други држави, можам да кажам дека вирусот си доаѓа по своето во бранови и го боли кур за пазењето или опуштањето на народот. Кој излегол задњиве 2 недели треба луд да се прави за да не признае дека атмосверата е 10 пати полабава од февруари а не па март и април кога жив човек немаше на улица. И пак тогаш имавме 1000 заболени а сега стотка. Ако имате некое објаснување за ова слободно...
Ја сеуште мислам дека поима немаат како се шири (тек пред некој ден ЦДЦ призна дека вирусот се шири воздушно) па не е ни чудо што најголемите поборници на меркиве се испзаразија, од форумов до караџовски и 90 посто од лекарите. Кој мораше да иде на работа со многу луѓе беше ебан у старт, ова со свадбиве, журки, дезинфекции е приказна за народ. Па во секоја една канцеларија во администрација имаш поише заболени од било која журка или свадба.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.110
Поени од реакции
19.503
Чоколисимо, и кај муслиманите има погреби. И тоа таму е значително полошо затоа што христијанскиот обичај (бар кај нас) е да се стави во ковчег, а кај муслиманите ги погребаат само во чаршави (но има и ковчези). Плус Короната се шири и по џамии.

Подобра паралела е слава-ифтар. :pipi:
Не знам јас, мене ми рекоја дека не се шири воопшто кога се во прашање цркви и литии, ме чудиш со Петар и Агатангел :cautious:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.593
Поени од реакции
22.316
Од примерот со нашата држава, а и други држави, можам да кажам дека вирусот си доаѓа по своето во бранови и го боли кур за пазењето или опуштањето на народот. Кој излегол задњиве 2 недели треба луд да се прави за да не признае дека атмосверата е 10 пати полабава од февруари а не па март и април кога жив човек немаше на улица. И пак тогаш имавме 1000 заболени а сега стотка. Ако имате некое објаснување за ова слободно...
Ја сеуште мислам дека поима немаат како се шири (тек пред некој ден ЦДЦ призна дека вирусот се шири воздушно) па не е ни чудо што најголемите поборници на меркиве се испзаразија, од форумов до караџовски и 90 посто од лекарите. Кој мораше да иде на работа со многу луѓе беше ебан у старт, ова со свадбиве, журки, дезинфекции е приказна за народ. Па во секоја една канцеларија во администрација имаш поише заболени од било која журка или свадба.
Ne ide virusot taka sam po sebe tuku so opusteni merki ima povekje kontakti i pak raste brojkata. Ko ke e visoka ima merki i se namaluva. Problemot ne e sto se namaluvaat merkite tuku koga.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Амфилохије веруваше во Бог, Петар и Агатангел исто. На неговиот погреб беа заразени доста јавни личности (исто верници).

Не е само нивото на стрес и хормоните, туку и самиот организам.
D ako vikam deka sum vernik, palam svekja u crkva i mislam na komshikata ondak.. ne sum vernik ...a gledajkji po komshiluko samo takvi "vernici" gledam. Oni poarno da ne odat po pogrebi...

Od druga strana ti si pojak vernik... ne si zagrizen... i takoff moze da ziveesh podolgo... kako kralicata Elizabeta... nema ona superiorni geni tuku nema emocii.... iskulirana e....

... ili mozebi ima superiorni geni? Sho vika medicinata?

Член од
5 март 2018
Мислења
17.110
Поени од реакции
19.503
D ako vikam deka sum vernik, palam svekja u crkva i mislam na komshikata ondak.. ne sum vernik ...a gledajkji po komshiluko samo takvi "vernici" gledam. Oni poarno da ne odat po pogrebi...

Od druga strana ti si pojak vernik... ne si zagrizen... i takoff moze da ziveesh podolgo... kako kralicata Elizabeta... nema ona superiorni geni tuku nema emocii.... iskulirana e....

... ili mozebi ima superiorni geni? Sho vika medicinata?
Знајш дека имаш право, баба ми на 98 почина, мува не ја лазеше, искулирана до максимум. На 50 години си замина Австралија, го остави дедо ми и децата тука и му ја летна. Мојата Елизабета :love:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498
Ne ide virusot taka sam po sebe tuku so opusteni merki ima povekje kontakti i pak raste brojkata. Ko ke e visoka ima merki i se namaluva. Problemot ne e sto se namaluvaat merkite tuku koga.
Епа тоа е муабетот, што народот е моментално опуштен и паѓаат бројките, и немаш некое објаснување. Ја не знам кај глеаш помалце контакти, прошло лето имаше свадби ,журки, се што ни викаат дека е опасно а бројките беа 100ки дневно. Во март април 90 посто од населението функционираше работа-дома, со затоворени кафичи и полцииски и 10 пати поголеми бројки.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.110
Поени од реакции
19.503
Епа тоа е муабетот, што народот е моментално опуштен и паѓаат бројките, и немаш некое објаснување. Ја не знам кај глеаш помалце контакти, прошло лето имаше свадби ,журки, се што ни викаат дека е опасно а бројките беа 100ки дневно. Во март април 90 посто од населението функционираше работа-дома, со затоворени кафичи и полцииски и 10 пати поголеми бројки.
Луѓе повеќе од пола народ веќе го прележа вирусот, шо очекувате јас не знам, да имаме секој ден по 1500 заразени ?
Плус на отворено нели шансата да се заразиш е помала, ваљда и топлите температури имаат некакво влијание.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.963
Поени од реакции
8.308
Ова со вакцинацијава не беше планирано по фази да иде? Јас се пријавив некоја недела пред велигден некаде април беше почетокот. Еве денес ми стигна за утре да одам да се вакцинирам.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Ова со вакцинацијава не беше планирано по фази да иде? Јас се пријавив некоја недела пред велигден некаде април беше почетокот. Еве денес ми стигна за утре да одам да се вакцинирам.
Многу бргу некако ти дојде, а?
Страв ти е?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498
Луѓе повеќе од пола народ веќе го прележа вирусот, шо очекувате јас не знам, да имаме секој ден по 1500 заразени ?
Плус на отворено нели шансата да се заразиш е помала, ваљда и топлите температури имаат некакво влијание.
Не очекувам, истото го викам. Да кажеш дека луѓето се пазеле сеа и паѓаат бројките кај нас ради тоа, значи дека се праиш луд. Фатија тие што фатија, и овој сој си го достигна максимумот на жртви со оваа заразливост. Ако немаше вакцини, следниот сој ќе беше уште позаразлив и ќе не докрајчеше преостанатите.
Автоматски споено мислење:

Ја се пријавив првиот ден кога ја пуштија страната, и моите исто, и ете нема повик. Тоа ти е план и програма у македонија.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Не очекувам, истото го викам. Да кажеш дека луѓето се пазеле сеа и паѓаат бројките кај нас ради тоа, значи дека се праиш луд. Фатија тие што фатија, и овој сој си го достигна максимумот на жртви со оваа заразливост. Ако немаше вакцини, следниот сој ќе беше уште позаразлив и ќе не докрајчеше преостанатите.
Автоматски споено мислење:

Ја се пријавив првиот ден кога ја пуштија страната, и моите исто, и ете нема повик. Тоа ти е план и програма у македонија.
До 15 мај ќе добијат сите термини рече вчера Филипче.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.683
Поени од реакции
5.314
А ако нема 500+ што ќе биде твоето објаснување ...
Зашто се намалија бројките по тебе ?
Логикава ми вели дека ќе има 500+, поише контакти, поблиски контакти и така се шири секој вирус, грип и свашта, така и овој. Дај Боже да нема толку, ама...
А се намалија сега нормално ради рестрикциите од минатиот период што беа на сила, не е атомска физика тоа :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Логикава ми вели дека ќе има 500+, поише контакти, поблиски контакти и така се шири секој вирус, грип и свашта, така и овој. Дај Боже да нема толку, ама...
А се намалија сега нормално ради рестрикциите од минатиот период што беа на сила, не е атомска физика тоа :)
Ако не се побрза со вакцинацијата а се разлабават уште мерките или овие останат на сила ќе има уште еден бран.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.810
Немаше никакви мерки, народ викаше, бараше, споредуваа претходно кога имало 10тина случаеви карантини праеле.

Дојдовме до 1200-1.3хх позитивни секојдневно, неколку дена. Мерки пак немаше, освен маските.
Пројдоа неколку дена така со по 1000+. После 6-7 дена откако почна со намалување, тогаш воведоа мерките и викаш по тебе тоа дало резултат. Може разбираш атомска физика, ама со логиката не си баш на чисто.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Тотално во право е Бафра, откако почнаа да падаат бројките тогаш ги затворија кафаните, кафичите, фитнес центрите. Можеби само помогна да се забрза падањето на бројките ама дека е тоа главната причина за намалување се сомневам. Пикот од 1 511 официјално регистрирани е на 30ти март и потоа падаат бројките, додека на 6ти април ги заострија мерките(затварање на кафани,кафичи...) . Си се планираше попис и затоа ништо не се преземаше.

Kajgana Shop

На врв Bottom