Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Ako proveravate antitela nakon vakcinacije, pitaće vas koju ste vakcinu primili. Na primer ako ste primili Sinofarm vakcinu, neće vam raditi test na antitela koji traži IGG na S protein već nešto drugo. Tip/vrstu testa na antitela koji će vam biti urađen zavisi od vakcine koju ste primili. To je bitno da se zna. Tako je barem kod nas.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Ovo je na primer test na antitela koji je uradila moja majka 5 nedelja nakon što je primila prvu dozu AZ. AZ radi na tkzv. S spajk pa su to na testu i tražili. Posle Sinofarma se traži nešto drugo, a ne taj S protein. Ako nekog baš zanima šta, mogu da pronađem ćaletov nalaz (on je primio Sinofarma).

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Реално подобро Кинеска од никоја ама ако помислиш дека можеше да има Спутник или АЗ место Кинеската сепак фаќа нервоза. Оти поголема ефикасност на крај значат и многу помалце заразени, заболени и починати.
Прво да разграничиме, сите овие вакцини имаат различна ефикасност во различни студии и држави. Ниедна вакцина нема добиено исти бројки. Ефикасноста на АЗ е нешто ситно повисока од Синофарм, едино Спутник има реална разлика.

И двете вакцини имаат проблем со спорото производство, значи и двете тешко дека ќе си ги имал наместо Кинеската. Дур ги чекаш, повеќе заразени, заболени и починати. Дополнително, еве за спутник немаме докази, ама за АЗ има дека предизвикува сериозни нусефекти. Ако умрат неколку луѓе од вакцината, ќе се стопира процесот, и пак тоа ќе кошта заразени, заблени и починати.
Автоматски споено мислење:

Абе самиот постира за Сејшели. Така да познати ти се работиве, знаеш добро.
Ајде да видиме за Сејшелите. 60% со Синфорам, 40% од вакцинирани се со АЗ. Значи не е проблемот само Кинеската, туку и АЗ. Повеќето од ново заразените се 60% се невакцинирани, 40% се вакцинирани, иако најголем број од популацијата е вакцинирана. Тоа е во рамките на податоците од клиничките студии.
Друга е поентата со Сејлшелите, а тоа е дека колективен имунитет е невозможен без целосна вакцинација на населението, деца и тн.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.834
Поени од реакции
12.337
Ќе ти помине, не се секирај..и јас бев во отпишаните па ете ме, јадам бурек пак на форумов.
:)
Треба да знаат оние кои ширеа невистини дека вирусов е како сезонски грип или дека не постои, дека постои и удира кому иде по случаен избор на повеќе органи (вид, црн дроб, плуќа, кардиоваск систем, бубрези, шеќер, железо...) и параметри низ телото со добар дел долгорочни посковид последици. И не бира само постари.
Затоа и го пишувам моето искуство

Sent from my 4047X using Tapatalk

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Готов е овој бран, ја спуштивме и оваа крива, 230 случаи од скоро 3000 теста, со тренд на опаѓање.

Време е, стварно е крајно време прво на наредната седница на фамозната Комисија да се даде предлог за укинување на најретардираната, најглупата, најнепотребната и најнеефикасната мерка- носење на маска на отворено, додека истовремено во 10м2 во еден бар има 50 луѓе.

Жешко е, загушно и смешно да се носи тоа срање веќе, дај да пешачиме и да се движеме на раат како луѓе.

Со веќе каков-таков процес на вакцинација и со фактот дека има огромен број прележани, храбро ќе прогнозирам дека нема да имаме нов ваков силен бран како овој што беше од ноември-април, освен ако не не опне некој мутиран вирус на кој нема да делуваат вакцини и кој ќе биде заразен и за веќе прележани.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Некако бројкава на тестови ми е сомнителна, пишува дека Биотек има направено 885 вчера што малку ми е неверојатно ова. Му доаѓа дека скоро 15 часа на секоја минута се тестирал некој. Брзина еднаква на гласање во Сарај и Зајас. :icon_lol:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Некако бројкава на тестови ми е сомнителна, пишува дека Биотек има направено 885 вчера што малку ми е неверојатно ова. Му доаѓа дека скоро 15 часа на секоја минута се тестирал некој. Брзина еднаква на гласање во Сарај и Зајас. :icon_lol:
Имаат повеќе локации, тестираат и теренски. Реално минута работа е тестирањето и онака.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Имаат повеќе локации, тестираат и теренски. Реално минута работа е тестирањето и онака.
Имаат направено тестови скоро колку и на државно што се направени.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.496
Поени од реакции
11.426
Додуше уште го прележувам, се надевам за 1 недела да ми е подобро па ме пуштат од болница па за 2-3 дена да се пријавам со било која што е ефикасна.
Досега бев строго против ковид вакцина. После овие пола месец мачење со вирусов одвај чекам да се вакцинирам. Ама прво параметрите, хорор се.

Ќе ги следам параметрите во секој случај. Инаку од 22 април ме фати, на 26 ти се тестирав, 27 ми црп то ми беше 20 ( нормално било до 5), а пред 3 дена кога ме примија ми беше црп 220. Железото од 29 на 5 за една недела. Не можеш 2 чекори да направиш, воздух да земеш, 15 дена температура гори, дух који хода.
Да не споменувам други состојби, видот, џигер, бубрези..
И тоа сум бил од "полесните" случаи. Другите се...има и помлади

Ти посакувам брзо опоравување. Обично се препорачува минимум месец дена да поминат од прележувањето, па после вакцина.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.956
Поени од реакции
25.508
Треба да знаат оние кои ширеа невистини дека вирусов е како сезонски грип или дека не постои, дека постои и удира кому иде по случаен избор на повеќе органи (вид, црн дроб, плуќа, кардиоваск систем, бубрези, шеќер, железо...) и параметри низ телото со добар дел долгорочни посковид последици. И не бира само постари.
Затоа и го пишувам моето искуство

Таквите слободно нека волонтираат по болници и нека помагаат на пациенти заразени од ковид. Нормално, без заштита затоа што вирусот е измислица. :)

Со помин нека е!

Член од
21 јуни 2018
Мислења
610
Поени од реакции
262
Некој да сподели искуство што прими Синофарм?

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Само колку да се потсетеме како Филишче ја вакцинираше внуката.
Дали и сега ќе се сликаат со Зајко?

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.644
Поени од реакции
88.344
После колку време од прележување, може да се прими вакцина?

Имам роднини и пријатели со прележан ковид, дел не ги викаат на вакцинирање, а дел и да ги викнат ги враќаат назад ради тоа што сеуште имаат антитела, значи не се приоритетни за вакцинирање. Пријател што го познавам, човекот има 75 години на 10 Април излезе од самоизолација, ја прележа короната со лесна слика, го викнаа на вакцинирање на 25 Април и веднаш го вратија од таму... Самите лекари му кажале дека не сакаат да ризикуваат да му стават вакцина кога и онака имал створено имунитет на таа болест, па можно било да се појават нус појави, му рекле да дојде за 3-4 месеци кога антителата ќе се намалат.

Види ти пријави се за вакцинирање, али нека не те чуди ако не ти дадат вакцина. Со лесно помини ја коронава, и побрзо излагај од болница :)

Со веќе каков-таков процес на вакцинација и со фактот дека има огромен број прележани, храбро ќе прогнозирам дека нема да имаме нов ваков силен бран како овој што беше од ноември-април, освен ако не не опне некој мутиран вирус на кој нема да делуваат вакцини и кој ќе биде заразен и за веќе прележани.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Jednostavno. Ne mora da se zakazuje. Vakcinišeš se gde god hoćeš. Izabereš koju god vakcinu želiš. Nismo i ne filozofiramo sa "prioritetnim kategorijama" kao druge zemlje jer imamo i više nego dovoljno vakcina. Vakciniše se ko god hoće i tako je od početka, od decembra.

Тоа за српски државјани, за македонски мора да се закаже.

Претпоставувам дека не прашува за граѓани на Србија туку за Македонци кои се вакцинирале во Србија :)
Постапката е преку пријавување на нивната страна за вакцинација на која мора да внесеш српски телефонски број на кој би ти стасал смс за термин. Во моментов нема можност за вакцинација освен преку некои здруженија (мислам дека се викаше Спона едно од нив).
Преку СПОНА јас се вакцинирав, кажуваш име и презиме, одиш во врање примаш пелц, одиш во кафана на роштиљ и паљба назад.

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.541
Поени од реакции
2.908
Од вчерашниве тестови, само 6% позитивни. Дај боже да продолжи ова, со ова темпо и РТ фактор може и под 100 да одиме, али ќе видиме како ќе се одвива. Ваков процент последно мислам имаве крај на летото лани.

Kajgana Shop

На врв Bottom