На transfermarkt.com гледам трошења во последните 5 години во Премиер Лига. Сити потрошил 631 милиони, а Манчестер Јунајтед 553 милиони евра. Може кајгана експертиза да ми објасне зошто на толку мала разлика во потрошени пари Сити во последниве 5 години има многу поголеми успеси од Јунајтед?
Не дека и другите екипи се за жалење, ама мене конкретно ме интересира за Сити-Јунајтед, зошто Сити се многу поуспешни од Јунајтед иако имаат потрошено речиси исто пари во последниве 5 години?
Многу е едноставно. Јунајтед имаат нефудбалски луѓе одговорни за трансфери, Вудвард и Мет Џаџ. Овие пасивен офсајд да ги прашаш што е, ни со Google не може да ти објаснат, а не пак играч да погодат. Сити го собраа Џиги Бергенстајн, поранешниот директор на Барса од времето на Пеп, кој е дебело поврзан фудбалски. Исходот е што Сити секогаш имаат трансфер цел 1, трансфер цел 2, трансфер цел 3. Како што на пример летово за CB го имаа Кулибали, Кунде и Диас. Играчи кои им се вклопуваат во трансфер буџетот, и играчи кои се вклопуваат во филозофијата на фудбалот кој сакаат да го играат. Наполи и Севиља им бараа по 70 милиони фунти, Диас го собраа за 45 + Отаменди им го увалија на Бенфика.
Јунајтед од друга страна идат All in на една трансфер цел, преговараат да спуштат цена, и во последни 2 дена, плаќаат колку бара екипата која продава. Играчите им се бираат врз основа на тренер. Ван Гал, па Мурињо, па Солскаер. Еден со друг немаат никаква поврзаност во стилот на игра и секој нареден тренер има играчи кои мора да ги чисти, а често и не успеваат да му купат што треба.
Сити на пример, утре да им отиде Пеп, ке донесат тренер кој ке игра сличен фудбал на тој што Сити сега го игра, како не би требало да мењаат пола состав. Истото го направи Пеп кога дојде, кога набрка 8 играчи, но имаше управа зад себе кои му донесе играчи кои ке му одговараат на она што сака да го игра.