Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Иначе Филипче најави дека ќе се вакцинира со кинеската вакцина од Синофарм :D
Ваљда ќе ја прими како што внук му ја прими вакцината.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.382
Поени од реакции
18.525
Иначе Филипче најави дека ќе се вакцинира со кинеската вакцина од Синофарм :D
Ваљда ќе ја прими како што внук му ја прими вакцината.
Некако ми делува најсигурна оваа и онака.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.160
Поени од реакции
11.866
Некако ми делува најсигурна оваа и онака.
Работата е што ќе ја донесат оваа, ќе ги исприцаат 200.000 на кој стигнат и после ревакцинација со Синовак (АКО стигне, ако не стигне ќе се крстат)...

Нели Синовакот беше понеуспешна процентуално од Синофармот (кај Синофарм е 86%), вадат статистки од Турција и Индија прво од 93%, а потоа од 65%, во Бразил 50.4% успешност.

И практично препточитаат кинезиве вакцинирање со Синофармот па за втора доза некоја друга вакцина

Кај нас лудациве изгледа ќе испукаат прва доза Синовак на што поголема популација, а втора ќе се крстат да дојде Синофарм или од било што и да има во моментот па ќе даваат.

Останува да видиме. Единственото позитивно е што не треба големи минусни температури за складирање како Фајзер-Шмајзер, туку во обичен фрижидер ги складираат - супер за вукојебини како нашата.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.382
Поени од реакции
18.525
Работата е што ќе ја донесат оваа, ќе ги исприцаат 200.000 на кој стигнат и после ревакцинација со Синовак (АКО стигне, ако не стигне ќе се крстат)...

Нели Синовакот беше понеуспешна процентуално од Синофармот (кај Синофарм е 86%), вадат статистки од Турција и Индија прво од 93%, а потоа од 65%, во Бразил 50.4% успешност.

И практично препточитаат кинезиве вакцинирање со Синофармот па за втора доза некоја друга вакцина

Кај нас лудациве изгледа ќе испукаат прва доза Синовак на што поголема популација, а втора ќе се крстат да дојде Синофарм или од било што и да има во моментот па ќе даваат.

Останува да видиме. Единственото позитивно е што не треба големи минусни температури за складирање како Фајзер-Шмајзер, туку во обичен фрижидер ги складираат - супер за вукојебини како нашата.

Па имаше скоро некоја статија од Чиле, дека и Соновак има добри резултатит само проблемот е што првата доза ништо не штити. Во секоја земја различни резултати имаат. На крајот од денот штити доволно од тешка форма на болеста.
И овие статииве од западниве медиуми, сите галамат а никој конкретно не кажува што е лошото у вакцината. Ја еве супер им верувам на западните агенции и начин на тестирање, еве и за нусефектите сега за сега се транспарентни. Ама од кај си влечат заклучок дека вакцината на Кинезиве не е безбедна?
Искрено сите други вакцини се од нов вид, нова технологија. Помлади луѓе се жалат на екстремни нусефекти од нив. Ја до сеа поише од рамо да ме боли поголеми нус ефекти не сум имал, а тука недела дена не може да се опорават. Нека намалат дозата или што е да е тоа.

А од Синофармот покрај овие 200, ќе стигнеле уште 100. После тоа Синовак. Така да мислам нема да ги мешаат.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.160
Поени од реакции
11.866
Па имаше скоро некоја статија од Чиле, дека и Соновак има добри резултатит само проблемот е што првата доза ништо не штити. Во секоја земја различни резултати имаат. На крајот од денот штити доволно од тешка форма на болеста.
И овие статииве од западниве медиуми, сите галамат а никој конкретно не кажува што е лошото у вакцината. Ја еве супер им верувам на западните агенции и начин на тестирање, еве и за нусефектите сега за сега се транспарентни. Ама од кај си влечат заклучок дека вакцината на Кинезиве не е безбедна?
Искрено сите други вакцини се од нов вид, нова технологија. Помлади луѓе се жалат на екстремни нусефекти од нив. Ја до сеа поише од рамо да ме боли поголеми нус ефекти не сум имал, а тука недела дена не може да се опорават. Нека намалат дозата или што е да е тоа.

А од Синофармот покрај овие 200, ќе стигнеле уште 100. После тоа Синовак. Така да мислам нема да ги мешаат.
Не дека небезбедна, туку помалку ефикасна.
Проблемот е што сите всушност ловат во матно додека не јави одреден процент на нусефект (како со АЗ за помлади од 50) или пак додека не се вакцинира голем дел на популација за да се види колку процент штитат (како кинеските).

И да, подобро нека вакцинираат па да не завршуваат со тешки последици или на болница во смила кај нас покрај сите ќорави одлуки барем една им е правилна - а тоа е да вакцинираат по ред според години (не хронични болни или пак не знам какви). Иако има 300 заебанции и одење по ред.
Среќна околност што има толкав број на вакцини и што не бараат посебни услови за чување.
Пола милион вакцини да има во оваа вукојебина (макар една доза) треба да го заштити постарото население - кое и всушност страда најповеќе од вирусот.

Инаку, не знаев дека си вакциниран пошто послабо ја следам темата.
Со која вакцина одбра да се вакцинираш и каде?
(Претпоставувам Србија пошто кај нас не се многу ажурни во набавка на вакцини и во спроведување на вакцинација до сега).

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.608
И тој што умрел од глад и тој што умрел од тифус, се рачуна како жртва на војната.

Така и денес.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.382
Поени од реакции
18.525
Не дека небезбедна, туку помалку ефикасна.
Проблемот е што сите всушност ловат во матно додека не јави одреден процент на нусефект (како со АЗ за помлади од 50) или пак додека не се вакцинира голем дел на популација за да се види колку процент штитат (како кинеските).

И да, подобро нека вакцинираат па да не завршуваат со тешки последици или на болница во смила кај нас покрај сите ќорави одлуки барем една им е правилна - а тоа е да вакцинираат по ред според години (не хронични болни или пак не знам какви). Иако има 300 заебанции и одење по ред.
Среќна околност што има толкав број на вакцини и што не бараат посебни услови за чување.
Пола милион вакцини да има во оваа вукојебина (макар една доза) треба да го заштити постарото население - кое и всушност страда најповеќе од вирусот.

Инаку, не знаев дека си вакциниран пошто послабо ја следам темата.
Со која вакцина одбра да се вакцинираш и каде?
(Претпоставувам Србија пошто кај нас не се многу ажурни во набавка на вакцини и во спроведување на вакцинација до сега).
Не, лошо се изразив, мислев за претходно вакцини што сум примал, во споредба со оваа. Моите се летаргични за вакви ствари и не сакаат да идат негде без термин, па ќе си почекам кај нас. Мислам дека неделава ќе има за нив и онака, веќе се до 70 години стигнати.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.429
Поени од реакции
39.040
Каде има за 19 ден.ајде кажи? Да, дезинфицирам, пеглам, неколку пати во денот мењам маски...па не ми паѓаат пари од небо.....
пс
НЕМОЈ ДА ПЦУЕШ
N95 ja napravile 25 denari?
Aman...koga pocnaa da se prodavaat pred godina dena bea po 270 den.
ok, fala.
Жити се жено на толку голем поборник шо си за почитување мерки против вирусот, немаш купено маска од лани кога почна вирусот и кога ги билдаа цените х1500 од реалната цена? :несвест::несвест:

Јас бре шо не се замарам апсолутно со никакви мерки и носам маска од што морам на некои места, ја менувам максимум секој втор ден. И тоа ја носам максимум саат време дневно, значи после 2 саати користење ја фрлам. Не дека ми е гајле вирусот дека ќе се закачил за неа па да ја дезинфицирам, али едноставно не е ИЧ хигиенски. За вакви пандемии како ова се купува на големо. Разбирам дека неможеш да даваш по 30 денари секој ден, али имаш опции по интернет да најдеш 100тина маски за 10тина евра и да ти траат 3 месеци.

Средина на февруари ги купив 100 парчиња, еве уште 25 ми останаа. Значи менувам скоро секој ден, 12 евра ги купив по 12 центи ти доаѓа на парче.

20210501_162352.jpg

Od druga strana pa so kontaminirana maska imuniot sistem ti e non stop vo akcija, znaci dobar trening ako dojde koronata. Sala na strana malce barem ko ke potemne smenete. Zatoa ne nosite crni nema da setite koga e vreme za nova.
Исто ко со гаќите бато. :LOL:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.676
Поени од реакции
16.884
Д-р Митов

7 ч. ·
Досега, Ковид 19 однесе 3 милиони животи.
СЕКОЈА ГОДИНА, пак, покачениот крвен притисок е главен фактор за изгубени 7.6 милиони животи.
7.6 милиони животи ГОДИШНО се губат од покачен крвен притисок.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.970
Поени од реакции
8.192
Д-р Митов

7 ч. ·
Досега, Ковид 19 однесе 3 милиони животи.
СЕКОЈА ГОДИНА, пак, покачениот крвен притисок е главен фактор за изгубени 7.6 милиони животи.
7.6 милиони животи ГОДИШНО се губат од покачен крвен притисок.
Ова утеха треба да биди?

Дали крвниот притисок се пренесува од човек на човек во други ситуации освен кога ќе му понудиш 2кг свинско?

Или обична статистика?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.676
Поени од реакции
16.884
Ова утеха треба да биди?

Дали крвниот притисок се пренесува од човек на човек во други ситуации освен кога ќе му понудиш 2кг свинско?

Или обична статистика?
не навлегувам, НО би ме интересирало дали и СЕГА, со Короната пак 7,6милиони годишно умираат од висок крвен притисок или помалку...
башка е шеќерот, а со изолации кога беа лани со денови, само се седеше дома и се гнетеа милки од 300грама :confused:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
не навлегувам, НО би ме интересирало дали и СЕГА, со Короната пак 7,6милиони годишно умираат од висок крвен притисок или помалку...
башка е шеќерот, а со изолации кога беа лани со денови, само се седеше дома и се гнетеа милки од 300грама :confused:
Одамна јас велам Милката е извор на зараза...

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.970
Поени од реакции
8.192
Др. Митов не кажа за тоа во статијата? Ако се решил да пишува и да споредува за двете болести би требало да каже повеќе податоци.

А за Милка како сиромашна држава многу се 300г за купување...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Др. Митов не кажа за тоа во статијата?
Ќе се врати ВМРО на власт и со мала среќа и Митов ќе се врати во кабинетот на кој и да ќе е премиер и ќе куртулиме од неговите ФБ постови и споредби.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.970
Поени од реакции
8.192
Ќе се врати ВМРО на власт и со мала среќа и Митов ќе се врати во кабинетот на кој и да ќе е премиер и ќе куртулиме од неговите ФБ постови и споредби.
Без разлика дали е Митов или било кој друг, ако пишува треба да има цел неговото пишување. Ама не е само тој туку и тие кои го споделуваат.
Кога Митов ќе види дека неговите пишувања се вака споделувани ќе си земе за сила пак да пишува.

Затоа и прашав дали е обичен статистички пост, дали треба да добијам емоционална утеха, дали преку тој пост сака да се покрене свеста за крвниот притисок ама нит од Митов нит од Иреал не добив одговор :(

Kajgana Shop

На врв Bottom