Некако ми делува најсигурна оваа и онака.Иначе Филипче најави дека ќе се вакцинира со кинеската вакцина од Синофарм
Ваљда ќе ја прими како што внук му ја прими вакцината.
Работата е што ќе ја донесат оваа, ќе ги исприцаат 200.000 на кој стигнат и после ревакцинација со Синовак (АКО стигне, ако не стигне ќе се крстат)...Некако ми делува најсигурна оваа и онака.
Па имаше скоро некоја статија од Чиле, дека и Соновак има добри резултатит само проблемот е што првата доза ништо не штити. Во секоја земја различни резултати имаат. На крајот од денот штити доволно од тешка форма на болеста.Работата е што ќе ја донесат оваа, ќе ги исприцаат 200.000 на кој стигнат и после ревакцинација со Синовак (АКО стигне, ако не стигне ќе се крстат)...
Нели Синовакот беше понеуспешна процентуално од Синофармот (кај Синофарм е 86%), вадат статистки од Турција и Индија прво од 93%, а потоа од 65%, во Бразил 50.4% успешност.
Covid: What do we know about China's coronavirus vaccines?
Sinovac and Sinopharm's jabs are yet to finish final trials, but are already being shipped overseas.www.bbc.com
И практично препточитаат кинезиве вакцинирање со Синофармот па за втора доза некоја друга вакцина
China's Sinovac and Sinopharm consider mixing COVID-19 vaccines, adding booster shots
TAIPEI: Chinese vaccine makers are looking at mixing their jabs and whether a booster shot could help better protect against COVID-19. Sinovac ...www.channelnewsasia.com
Кај нас лудациве изгледа ќе испукаат прва доза Синовак на што поголема популација, а втора ќе се крстат да дојде Синофарм или од било што и да има во моментот па ќе даваат.
Останува да видиме. Единственото позитивно е што не треба големи минусни температури за складирање како Фајзер-Шмајзер, туку во обичен фрижидер ги складираат - супер за вукојебини како нашата.
Sinovac and Sinopharm - what do we know about the Chinese vaccines?
China has 16 vaccines in development, but those from Sinovac and Sinopharm are the front-runners.www.bbc.com
Не дека небезбедна, туку помалку ефикасна.Па имаше скоро некоја статија од Чиле, дека и Соновак има добри резултатит само проблемот е што првата доза ништо не штити. Во секоја земја различни резултати имаат. На крајот од денот штити доволно од тешка форма на болеста.
И овие статииве од западниве медиуми, сите галамат а никој конкретно не кажува што е лошото у вакцината. Ја еве супер им верувам на западните агенции и начин на тестирање, еве и за нусефектите сега за сега се транспарентни. Ама од кај си влечат заклучок дека вакцината на Кинезиве не е безбедна?
Искрено сите други вакцини се од нов вид, нова технологија. Помлади луѓе се жалат на екстремни нусефекти од нив. Ја до сеа поише од рамо да ме боли поголеми нус ефекти не сум имал, а тука недела дена не може да се опорават. Нека намалат дозата или што е да е тоа.
А од Синофармот покрај овие 200, ќе стигнеле уште 100. После тоа Синовак. Така да мислам нема да ги мешаат.
Не, лошо се изразив, мислев за претходно вакцини што сум примал, во споредба со оваа. Моите се летаргични за вакви ствари и не сакаат да идат негде без термин, па ќе си почекам кај нас. Мислам дека неделава ќе има за нив и онака, веќе се до 70 години стигнати.Не дека небезбедна, туку помалку ефикасна.
Проблемот е што сите всушност ловат во матно додека не јави одреден процент на нусефект (како со АЗ за помлади од 50) или пак додека не се вакцинира голем дел на популација за да се види колку процент штитат (како кинеските).
И да, подобро нека вакцинираат па да не завршуваат со тешки последици или на болница во смила кај нас покрај сите ќорави одлуки барем една им е правилна - а тоа е да вакцинираат по ред според години (не хронични болни или пак не знам какви). Иако има 300 заебанции и одење по ред.
Среќна околност што има толкав број на вакцини и што не бараат посебни услови за чување.
Пола милион вакцини да има во оваа вукојебина (макар една доза) треба да го заштити постарото население - кое и всушност страда најповеќе од вирусот.
Инаку, не знаев дека си вакциниран пошто послабо ја следам темата.
Со која вакцина одбра да се вакцинираш и каде?
(Претпоставувам Србија пошто кај нас не се многу ажурни во набавка на вакцини и во спроведување на вакцинација до сега).
Каде има за 19 ден.ајде кажи? Да, дезинфицирам, пеглам, неколку пати во денот мењам маски...па не ми паѓаат пари од небо.....
пс
НЕМОЈ ДА ПЦУЕШ
Жити се жено на толку голем поборник шо си за почитување мерки против вирусот, немаш купено маска од лани кога почна вирусот и кога ги билдаа цените х1500 од реалната цена?N95 ja napravile 25 denari?
Aman...koga pocnaa da se prodavaat pred godina dena bea po 270 den.
ok, fala.
Исто ко со гаќите бато.Od druga strana pa so kontaminirana maska imuniot sistem ti e non stop vo akcija, znaci dobar trening ako dojde koronata. Sala na strana malce barem ko ke potemne smenete. Zatoa ne nosite crni nema da setite koga e vreme za nova.
Ова утеха треба да биди?
не навлегувам, НО би ме интересирало дали и СЕГА, со Короната пак 7,6милиони годишно умираат од висок крвен притисок или помалку...Ова утеха треба да биди?
Дали крвниот притисок се пренесува од човек на човек во други ситуации освен кога ќе му понудиш 2кг свинско?
Или обична статистика?
Одамна јас велам Милката е извор на зараза...не навлегувам, НО би ме интересирало дали и СЕГА, со Короната пак 7,6милиони годишно умираат од висок крвен притисок или помалку...
башка е шеќерот, а со изолации кога беа лани со денови, само се седеше дома и се гнетеа милки од 300грама
Др. Митов не кажа за тоа во статијата? Ако се решил да пишува и да споредува за двете болести би требало да каже повеќе податоци.не навлегувам, НО би ме интересирало дали и СЕГА, со Короната пак 7,6милиони годишно умираат од висок крвен притисок или помалку...
башка е шеќерот, а со изолации кога беа лани со денови, само се седеше дома и се гнетеа милки од 300грама
Ќе се врати ВМРО на власт и со мала среќа и Митов ќе се врати во кабинетот на кој и да ќе е премиер и ќе куртулиме од неговите ФБ постови и споредби.Др. Митов не кажа за тоа во статијата?
Без разлика дали е Митов или било кој друг, ако пишува треба да има цел неговото пишување. Ама не е само тој туку и тие кои го споделуваат.Ќе се врати ВМРО на власт и со мала среќа и Митов ќе се врати во кабинетот на кој и да ќе е премиер и ќе куртулиме од неговите ФБ постови и споредби.