Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.729
Поени од реакции
25.147
Многу убаво имам прогуглано. Штетата од локдаунот се мери во милијарди, скоро веќе немаат природен гас и ги покачија даноците. И ние има(в)ме слични проекции (за раст од 3-5%) па ништо од тоа. :)

Имаа солидни резултати (повеќе од 100 дена без активен случај), но огромна улога има местоположбата. И неколку држави од Европа и САД имаа исти мерки, но без некои посебни резултати. :)
Нов Зеланд ја покачи минималната плата на 20 долари на саат и ја покачи највисоката даночна стапка на 39% за секој што заработува над 180 000 (даночната стапка е за секој долар на 180 000). За споредба во АУС на пример истата стапка е 47%. Олабави малку, факт е дека НЗ одлично се справи со пандемијата, а штетата е лесно надополнива, за разлика од светот НЗ функционира прилично нормално и извозот им е во пораст. Со АУС се една од ретките земји што практично и не осетија рецесија ради пандемијата.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Нов Зеланд ја покачи минималната плата на 20 долари на саат и ја покачи највисоката даночна стапка на 39% за секој што заработува над 180 000 (даночната стапка е за секој долар на 180 000). За споредба во АУС на пример истата стапка е 47%. Олабави малку, факт е дека НЗ одлично се справи со пандемијата, а штетата е лесно надополнива, за разлика од светот НЗ функционира прилично нормално и извозот им е во пораст. Со АУС се една од ретките земји што практично и не се во рецесија ради пандемијата.
Никој не негира дека релативно добро се справија, ама овие економски политики се лоши. Се качуваат даноците, а притоа и платите. Треба да има период на стабилизација. Во САД, на пример, има ист тренд, ама не брзаат со ваквите политики (15-20 долари мин. саатница и покачување на даноците на одредени категории).

Справувањето им зависеше и од местоположбата. :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
zosto losi? sto ima loso u toa sto imaat prilicno visoka minimalna plata, dnevnica kolku pola prosecna plata u mkd? sto ima loso vo toa sto gi kacija danocite na tie sto zarabotuvaat nad 180K godisno? toa se 2% od narodot koj sekako ima miljarda beneficii i nacini kako toa da ne go plati ako saka i retko koj go plaka. realno oni seuste imaat edna od najniskite danocni stapki vo zapadniot svet.

spravuvanjeto apsolutno zavisi od mestopolozbata ama i od red drugi raboti sto EU ili USA gi nema. primer ovde (AUS, NZ) se testiraa izmetot od kanalizaciite i vrz baza na toa znaat tocno koga imaat covid i vo koja naselba. lokalen karantin moze da sporvedat relativno lesno zatoa sto policiskite koli im se opremeni so softver koj procesira i so 2000 registracii vo minuta u voznja i znaat dali si na primer 5km od doma... raboti sto za poveke eu drzavi se naucna fantastika a da ne zborime za mkd...
Има лошо затоа што е дополнителен терет за работодавачите. Тоа го имаше и кај нас и некако помина на ЕСС и пак се незадоволни! Треба одреден период да се остави бизнисите да се стабилизираат, а ти од старт им даваш дополнителни трошоци.

Даноците, ако се качуваат, треба да се качуваат за сите еднакво. Даночната стапка не е иста за сите граѓани во системите на рамен данок. Тоа што има, не значи дека треба да плаќа. САД така наебале еден историски период (имале дури и 91%), па по Реган паѓаат. Во Франција имаме слична приказна и милијардерите им земаа руски пасоши. Високите даноци се контрапродуктивни.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.729
Поени од реакции
25.147
Има лошо затоа што е дополнителен терет за работодавачите. Тоа го имаше и кај нас и некако помина на ЕСС и пак се незадоволни! Треба одреден период да се остави бизнисите да се стабилизираат, а ти од старт им даваш дополнителни трошоци.

Даноците, ако се качуваат, треба да се качуваат за сите еднакво. Даночната стапка не е иста за сите граѓани во системите на рамен данок. Тоа што има, не значи дека треба да плаќа. САД така наебале еден историски период (имале дури и 91%), па по Реган паѓаат. Во Франција имаме слична приказна и милијардерите им земаа руски пасоши. Високите даноци се контрапродуктивни.
smesno e da sporeduvas MKD ili EU so NZ. da trosok e ama ekonomijata tamu ne e mnogu ostetena, realno ne se ni vo recesija.

ramen danok e OK za vo jebivetar drzavi i drzavi kade narodot po sekoja cena saka da izbegne plakanje ama vo bogati drzavi skalest danok proaga bez problem. 180K ili 3000 dolari nedelno vo NZ so miljarda beneficii da se namali ili izbegne e dovolno za skoro sekoj da ne ja plaka taa stafka, nego edvaj nekoj 2%.... na kraj krajeva mislam deka NZ ili AUS prilicno dobro znaat sto pravat, mnogu podobro nego MKD pa da im go komentira nekoj od tamu danocniot sistem. bez sporedbi so USA i FRA momentalno vo NZ cenite NAGLO rastat radi toa sto imas cel kup bogatasi i faci sto sakaat da ziveat tamu i da se trgnat od pandemijata. Pola holivud e vo aus momentalno na primer. kolku da imas prestava vo NZ cenite na stanovite/kukite poslednive 12 meseci se pokaceni za 22% i prosecna cena na kuka (trosobna baraka) vo oklend momentalno e nad 1mil.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
smesno e da sporeduvas MKD ili EU so NZ. da trosok e ama ekonomijata tamu ne e mnogu ostetena, realno ne se ni vo recesija.

ramen danok e OK za vo jebivetar drzavi i drzavi kade narodot po sekoja cena saka da izbegne plakanje ama vo bogati drzavi skalest danok proaga bez problem. 180K ili 3000 dolari nedelno vo NZ so miljarda beneficii da se namali ili izbegne e dovolno za skoro sekoj da ne ja plaka taa stafka, nego edvaj nekoj 2%.... na kraj krajeva mislam deka NZ ili AUS prilicno dobro znaat sto pravat, mnogu podobro nego MKD pa da im go komentira nekoj od tamu danocniot sistem. bez sporedbi so USA i FRA momentalno vo NZ cenite NAGLO rastat radi toa sto imas cel kup bogatasi i faci sto sakaat da ziveat tamu i da se trgnat od pandemijata. Pola holivud e vo aus momentalno na primer. kolku da imas prestava vo NZ cenite na stanovite/kukite poslednive 12 meseci se pokaceni za 22% i prosecna cena na kuka (trosobna baraka) vo oklend momentalno e nad 1mil.
Значи не може да учиме од историјата?

Истото што го прават они, го направивме и ние со исклучок на тоа што не ги качивме даноците.

И во САД сакаат да ја качат минималната саатница, на федерално ниво, само не брзаат. Ја гледаат и можноста за качување на даноците, што со новата администрација е неизбежно.

Ниските даноци секогаш давале солиден економски ефект, во однос на високите. :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
Чекај сега ќе дојдат гиговит и бафрето да ти го оспорат коментарот, демек заговор нели..
Се што пренесов (превземено од попаметни од мене) се остварува.
Бафрето кажа дека прва половина 2020, бројот ќе е еднаков на просекот, а после ќе го јадете немиен.
Додека официјалните лица, друго кажуваа.
Следете си вие препораките, маски 24/7, пијте антибиотици ко андолчиња, пелцовајте се и ќе бидете спасени. Остајте ги тие како Бафрето нека го јадат од природната селекција, вие битно ќе сте си заштитени. :D

Ако се остварат прогнозите за други позезнати работи, Бетмен ќе ни е најмал проблем. :anco:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.729
Поени од реакции
25.147
Значи не може да учиме од историјата?

Истото што го прават они, го направивме и ние со исклучок на тоа што не ги качивме даноците.

И во САД сакаат да ја качат минималната саатница, на федерално ниво, само не брзаат. Ја гледаат и можноста за качување на даноците, што со новата администрација е неизбежно.

Ниските даноци секогаш давале солиден економски ефект, во однос на високите. :)
cekaj od kogo da ucime? sad i eu se u recesija a nz i aus ne se. koj od kogo treba da uci?

danocite vo aus/nz vo princip se znacitelno poniski, sad ima miljarda skireni fed i state danoci na primer.

danocenje na najbogatiot segment na opstestvoto e ok ako imas sistem toa da go sprovedes. ko sto rekov ogromen del od tie luge imaat nacini kako legalno da si go namalat prihodot i da izbegnat/ namalat danok. od nz tie sto begaat begaat zasto sakaat da idat vo pogolemi drzavi/razlicna sredina ama pa imaat i dosta bogata migracija koja na nz gleda kako dobro mesto za ziveenje i vodenje biznis.

se odalecivme od temata ali jas voopsto ne gledam problem so nz i nivnata ekonomija. bi rekol najgolem problem im e toa sto ne funkcioniraat nekoj drzavi pa imaat problem so nabavka na produkti/delovi.

vo melburn na primer imame problem so nabavka na tramvajski trkala sto se proizveduvaat vo juzna afrika pa 20tina tramvai ne ni funkcioniraat. toa e poglem problem ovde nego virusot, na vesti veke 2-3 dena toa go drobat...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
cekaj od kogo da ucime? sad i eu se u recesija a nz i aus ne se. koj od kogo treba da uci?

danocite vo aus/nz vo princip se znacitelno poniski, sad ima miljarda skireni fed i state danoci na primer.

danocenje na najbogatiot segment na opstestvoto e ok ako imas sistem toa da go sprovedes. ko sto rekov ogromen del od tie luge imaat nacini kako legalno da si go namalat prihodot i da izbegnat/ namalat danok. od nz tie sto begaat begaat zasto sakaat da idat vo pogolemi drzavi/razlicna sredina ama pa imaat i dosta bogata migracija koja na nz gleda kako dobro mesto za ziveenje i vodenje biznis.

se odalecivme od temata ali jas voopsto ne gledam problem so nz i nivnata ekonomija. bi rekol najgolem problem im e toa sto ne funkcioniraat nekoj drzavi pa imaat problem so nabavka na produkti/delovi.

vo melburn na primer imame problem so nabavka na tramvajski trkala sto se proizveduvaat vo juzna afrika pa 20tina tramvai ne ni funkcioniraat. toa e poglem problem ovde nego virusot, na vesti veke 2-3 dena toa go drobat...
Дел од милијардерите фирмите ги селат во тие "ебиветар" држави. Ем помали даноци, ем поевтини ресурси, ем помали плати. САД мака мачат со тој проблем. Плус фирмите од САД купуваат ресурси од Азија, а не од САД. Даноците ја качуваат цената на производот. Го зголемуваат и стандардот. Еве, сакам ти да плаќаш 47% па потоа да зборуваме за економската оправданост. Најлесно е да се зборува за земање од туѓите заработени пари. :)

Економскиот бум САД го имаа кога Реган ги скрати даноците од ~70% и ги намали на 20-30%. Истото го направи и Трамп (од 33-35% на 22-23%, така нешто), тоа не беше негова новина, и го имаше истиот резултат. И тие 2% најбогати имаат 100.000 вработени зад себе. Зошто да не ги стимулираш да ти реинвестираат парите? Да вработат повеќе луѓе!?

На долг рок НЗ ќе имаат рецесија. Причините веќе ги наведов. :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.256
Поени од реакции
43.002
Се што пренесов (превземено од попаметни од мене) се остварува.
Бафрето кажа дека прва половина 2020, бројот ќе е еднаков на просекот, а после ќе го јадете немиен.
Додека официјалните лица, друго кажуваа.
Следете си вие препораките, маски 24/7, пијте антибиотици ко андолчиња, пелцовајте се и ќе бидете спасени. Остајте ги тие како Бафрето нека го јадат од природната селекција, вие битно ќе сте си заштитени. :D

Ако се остварат прогнозите за други позезнати работи, Бетмен ќе ни е најмал проблем. :anco:
бафра се што рече се оствари, само грипче е у прашање

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Дел од милијардерите фирмите ги селат во тие "ебиветар" држави. Ем помали даноци, ем поевтини ресурси, ем помали плати. САД мака мачат со тој проблем. Плус фирмите од САД купуваат ресурси од Азија, а не од САД. Даноците ја качуваат цената на производот. Го зголемуваат и стандардот. Еве, сакам ти да плаќаш 47% па потоа да зборуваме за економската оправданост. Најлесно е да се зборува за земање од туѓите заработени пари. :)

Економскиот бум САД го имаа кога Реган ги скрати даноците од ~70% и ги намали на 20-30%. Истото го направи и Трамп (од 33-35% на 22-23%, така нешто), тоа не беше негова новина, и го имаше истиот резултат. И тие 2% најбогати имаат 100.000 вработени зад себе. Зошто да не ги стимулираш да ти реинвестираат парите? Да вработат повеќе луѓе!?

Баш од времето на Реган започна пропаѓањето на средната класа. Убаво звучи ова со ниски даноците, ама реално само 1% се офајдуваат и тоа дебело.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Баш од времето на Реган започна пропаѓањето на средната класа. Убаво звучи ова со даноците, ама реално само 1% се офајдуваат и тоа дебело.
Секако дека Реган ја сруши средната класа затоа што ги скрати социјалните трансфери! Им обезбеди 3 претседателски мандати (2 негови и еден на Буш) и 70% популарност. ;)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Олабави малку, факт е дека НЗ одлично се справи со пандемијата, а штетата е лесно надополнива, за разлика од светот НЗ функционира прилично нормално и извозот им е во пораст. Со АУС се една од ретките земји што практично и не осетија рецесија ради пандемијата.
Сега засега морам да признам најпаметни излегоа. Само сега треба да направат некако имунитет, а некако слабо е расположението во Австралија за вакцинација.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.729
Поени од реакции
25.147
Сега засега морам да признам најпаметни излегоа. Само сега треба да направат некако имунитет, а некако слабо е расположението во Австралија за вакцинација.
Малку е чудна нашата ситуација овде. Од една страна произведуваме АЗ и се надевавме највеќе на неа. Сега откако се откажуваат полека од неа и најавуваат фајзер народот нормално чека. Од друга страна не се брзаат да ја набават, чекаат да завршат британците и америте пред да добијат поголеми количини а и да се направи инфраструктура овде за да може да биде брза вакцинацијата и во помалите градови а не само во главните. АУС има мали капацитети за тестирање на МРНА вакцини и сеуште нема за производство али ќе гради фабрика која ќе биде спремна за година дена, така да мислам дека тука ќе бидеме ограничени со движење уште бар година дена. Има вакцини за секој што сака АЗ во изобилство, има фајзер за сите што се критични и фронт лајн и мислам дека тоа им е доволно за сега.

Интересно е што речиси никој не сака да патува надвор од АУС. Расположението е доста сменето друи и кај иселениците кој полека си легнаа на брашното па веќе на никој не му е до идење во МКД или Европа. Тие што ептен сакаат да излезат добија можност да идат во Нов Зеланд и верувам за брзо време ќе има уште некој од островските држави каде ќе дозволат и тоа ќе биде тоа за наредниот период. Тоа ни дава можност подолго да почекаме и да видиме какви ефекти ќе има на други места и како ќе се одвиваат работите. Има една добра кампања овде нешто у смисла запознај ја АУС дур си ја имаме сами на себе и функционира, домашните летови се веќе на 90% од капацитетите од пред короната така да животот овде си е вратен горе доле во нормала.

Критичен ќе биде наредниот прериод (иде зима) во Мелбурн и мислам пак ќе има заебанции ама за разлика од предходно сега се дефинитивно спремни а и народот е спремен/навикнат за работа од дома. Ако лани имавме проблем со контакт трејсинг и не можевме брзо да контролираме кластери сега имаат добар систем, пред некој ден имаше некој што се заразил во Перт и дошол во Мелбурн и буквално за 3 дена цел кластер од 12 000+ луѓе беше контактиран, тестиран, изолиран и очистен. Доста се вложи во контрола и превенција за да не им побегне пак ко лани али ќе видиме. Има овде дисциплина и имаат подршка за секакви мерки (за жал) поготово сега откако се виде дека добро поминуваме во споредба со светот.

Жал ми е за сите австралци што неможат да се вратат во АУС. Ги има премногу надвор а не се прави доволно да се донесат дома. Во моментот има над 35 000 пријавени што чекаат а се верува дека се некој 500 000+ само што дел се ОК каде што си се. Имаме 10 000 само во Индија моментално. Ептен педерски го изиграа ова и се надевам дека ќе го решат некако. Не помогна ни кукање од аменсти интернашенал, обединети нации, си тераат по свое. Имале капацитет за 3-4000 неделно да и не отстапуваат од тоа. Стратегијата да се држат во хотели во големите градови им работи, имаат услови да ги лечат ако згусти и сега за сега неќат да разгледаат други опции иако има можности. Хаос е да се дојде во АУС моментално, има добар бизнис со чартирање авиони и па и помали авиончиња...
Автоматски споено мислење:

НЗ е една од тие „ебиветер“ држави со прилично лабава регулатива во некој сфери (пример финансии, ИТ, крипто) па успева да привлече доста комапании од остатокот на светот. Не секој сака целосно ослободување од даноци, има доста фирми што би платиле данок за да се дел од држава со асалани закони и среден систем така да полека малку, НЗ се ОК, не го споредувај со САД.

Види, не разбираш уствари како функционира системот овде. Незнам дали си во МКД или САД па како би било полесно да ти објаснам. Тие 2% што го плаќаат тој данок не се ни во привте 10% најбогати и дефинитивно немаат 100 000 вработени зад себе, прашање е дали воопшто имаат 1 вработен, нормално покрај себе. Станува збор углавно за ВРАБОТЕНИ луге на висока позиција со висока плата. Ретко имаш некој сопственик на фирма или мал бизнис да си се „плаќа“ толку на таа стапка. Знам еден куп успешни бизнисмени на официјално 50-100К годишно ама имаат пристап до секави чуда од ексклузивни карти за настани, јахти, авиони, вили до бизнис кредитни картички и фондови. Треба да сфатиш дека не е финтава некогаш дали нештото е твое него дали имаш контрола над него. Така да не треба ТИ да заработуваш и плакаш данок за да имаш висок стандард. ;)

Има премногу простор за легално да избегнеш/намалиш данок овде. Еве јас ја плаќам највисоката стапка во АУС али ја плаќам само заради тоа што знам дека ако прикажам помалку ќе бидам на радарот на АТО (даночната служба на АУС) ради тоа што можат да видат колку често патувам и колку трошам, имаат добар тракинг систем. Можам лесно да избегнам голем дел али мене повише ми одговара да си платам и да имам мирна глава него да ме гонат и да видат што имам надвор од АУС каде уствари и повеќе заработувам. Се слагам дека не е фер ама од друга страна ако сакаш јака држава и добар систем мора некако да се собере тој данок. Не мислам дека е фер па и од некој што се бори за опстанок или само што дошол во АУС и уште се снаоѓа да бараш премногу тоа води кон криминал и ред други проблеми што ги имаш во САД а ги немаме овде. Во главно мислам дека е прифатливо, не ми смета да платам 10-20К повеќе за да имам средена држава и мирен живот, тие пари мене не ми прават никаква разлика денес ни мене ни на било кој што заработува повеќе. Ми правеле кога сум почнувал, им правела разлика на мојте кога се доселиле и кога штеделе за да купат куќа затоа и треба да им се даде шанса на тие што почнуваат со помала стапка. Никад не би ја мењал АУС за УСА и нивниот систем.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
НЗ е една од тие „ебиветер“ држави со прилично лабава регулатива во некој сфери (пример финансии, ИТ, крипто) па успева да привлече доста комапании од остатокот на светот. Не секој сака целосно ослободување од даноци, има доста фирми што би платиле данок за да се дел од држава со асалани закони и среден систем така да полека малку, НЗ се ОК, не го споредувај со САД.

Види, не разбираш уствари како функционира системот овде. Незнам дали си во МКД или САД па како би било полесно да ти објаснам. Тие 2% што го плаќаат тој данок не се ни во привте 10% најбогати и дефинитивно немаат 100 000 вработени зад себе, прашање е дали воопшто имаат 1 вработен, нормално покрај себе. Станува збор углавно за ВРАБОТЕНИ луге на висока позиција со висока плата. Ретко имаш некој сопственик на фирма или мал бизнис да си се „плаќа“ толку на таа стапка. Знам еден куп успешни бизнисмени на официјално 50-100К годишно ама имаат пристап до секави чуда од ексклузивни карти за настани, јахти, авиони, вили до бизнис кредитни картички и фондови. Треба да сфатиш дека не е финтава некогаш дали нештото е твое него дали имаш контрола над него. Така да не треба ТИ да заработуваш и плакаш данок за да имаш висок стандард. ;)

Има премногу простор за легално да избегнеш/намалиш данок овде. Еве јас ја плаќам највисоката стапка во АУС али ја плаќам само заради тоа што знам дека ако прикажам помалку ќе бидам на радарот на АТО (даночната служба на АУС) ради тоа што можат да видат колку често патувам и колку трошам, имаат добар тракинг систем. Можам лесно да избегнам голем дел али мене повише ми одговара да си платам и да имам мирна глава него да ме гонат и да видат што имам надвор од АУС каде уствари и повеќе заработувам. Се слагам дека не е фер ама од друга страна ако сакаш јака држава и добар систем мора некако да се собере тој данок. Не мислам дека е фер па и од некој што се бори за опстанок или само што дошол во АУС и уште се снаоѓа да бараш премногу тоа води кон криминал и ред други проблеми што ги имаш во САД а ги немаме овде. Во главно мислам дека е прифатливо, не ми смета да платам 10-20К повеќе за да имам средена држава и мирен живот, тие пари мене не ми прават никаква разлика денес ни мене ни на било кој што заработува повеќе. Ми правеле кога сум почнувал, им правела разлика на мојте кога се доселиле и кога штеделе за да купат куќа затоа и треба да им се даде шанса на тие што почнуваат со помала стапка. Никад не би ја мењал АУС за УСА и нивниот систем.
Јасно ми е како функционира. И во САД секој кој е дел од тој систем има право на даночно ослободување. Работата е во тоа што ти, како припадник на најниската класа, сам ги бараш стапките и сам правиш пресметување. Најбогатите имаат сметководители и адвокатски тимови за таа работа. Но сите го имаат тоа. Од најдоле кон најгоре. Можеби ги немаат само истите стапки.

Не ти е аргумент "прашање е дали имаат еден вработен". Ако го оптеретуваш бизнисменот со превисоки даноци ќе го префрли својот бизнис или во друга држава во САД или надвор од САД. Така сега имаш тренд каде луѓето бегаат од Њу Јорк, Њу Џерси и Калифорнија кон Тексас и Флорида. Ама Квомо пак нека им прави тестенини и омлет.
Калифорнија да би била независна, би била 5 економија во светот. Значи не е ебиветар држава, ама многу лошо е управувана.

И на крај сите се фаќаат за лебот и конзервите грав со кавијарот. Секој мора да си го плати оброкот затоа што бесплатен оброк нема. Не е обврска на богатите да плаќаат поради социјалната раслоеност (даночната основа кај побогатите е повисока). Државата треба да ги турка (со политики, а некогаш и со економски мерки) најниските нагоре, а не највисоките надоле. Не треба на најуспешните да им се ставаат дополнителни тегови, затоа што историјата не учи дека секогаш наоѓаат полесен начин да ги направат истите пари, но најчесто тоа го прават во друга држава.

Работата е во тоа што ти сакаш да се фаќаш за туѓите пари само за својот стандард. :)

Мое не беше да го спорам справувањето на НЗ со падемијата, туку економските ефекти поврзани со истата. Имаш бизниси со негативни салда и ти им наметнуваш нови обврски. Па и Австралија излегува од рецесија. Прво ја зафатија пожари, а потоа и долги локдауни. Штетата се броеше во милијарди. Мора да се остави извесен период за приспособување на пазарот, па дури потоа да се воведуваат мерки. Кај нас, да не беше државната интервенција, досега ќе имавме 10.000ци луѓе без работа и уште толку бизниси под стечај. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom