Нема 5g ? Нешто филтерче за anticovid или да почекаме
Искрено, треба добро да размислиш за многу други работи пред воопшто да размислуваш за топлотна пумпа.Здраво,
Живеам во стан 80м2 и имам парно кое е поврзано на котел на струја(24КW), меѓутоа поради високата потрошувачка на електрична енергија, нормално не го користам. Сакам да го пренаменам парното и како решение го разгледувам системот со топлинска пумпа.
Одкако ги исконтартирав скоро сите можни компании во МКД кои ги продаваат ТП, според мојата квадратура и инсталација, повеќето компании како решение во мојот случај понудија 8KW топлинска пумпа (monoblock).
Доста скапа инвестиција која на подолг рок е исплатлива. Дилемата ми е дали на поголеми минусни температури под -10 степени ќе може да се достигне температура на вода до 60 степени ?
Знам дека за подно греење каде и температурата на вода е многу помала, се доста ефикасно решение топлинските пумпи, меѓутоа за греење со радијатори дали е паметно да се инвестира во ТП ?
Би сакал доколку некој овде на форумот има инсталирано ваков систем во стан, да сподели искуства...
Како прво топлинска пумпа ти од 3000евра најниската до 5000-6000е и кога ке поделиш 10год 5000е ќе добиеш 500е секоја година плус трошокот за ел.енергија во текот на годината и ќе видиш оти е чиста глупост инаку плус фенкојлери еден ти е 300е-500е оти радијатори на 55степени температура нема да ти завршат многу работа на минусни температури надвор .Топлотна пумпа ти е за големи простории и само тогаш ти е исплатлива ,а ти стави си на Пелети котел и завршена работаЗдраво,
Живеам во стан 80м2 и имам парно кое е поврзано на котел на струја(24КW), меѓутоа поради високата потрошувачка на електрична енергија, нормално не го користам. Сакам да го пренаменам парното и како решение го разгледувам системот со топлинска пумпа.
Одкако ги исконтартирав скоро сите можни компании во МКД кои ги продаваат ТП, според мојата квадратура и инсталација, повеќето компании како решение во мојот случај понудија 8KW топлинска пумпа (monoblock).
Доста скапа инвестиција која на подолг рок е исплатлива. Дилемата ми е дали на поголеми минусни температури под -10 степени ќе може да се достигне температура на вода до 60 степени ?
Знам дека за подно греење каде и температурата на вода е многу помала, се доста ефикасно решение топлинските пумпи, меѓутоа за греење со радијатори дали е паметно да се инвестира во ТП ?
Би сакал доколку некој овде на форумот има инсталирано ваков систем во стан, да сподели искуства...
И не само што се согласувам со горните мислења туку уште ќе додадам дека една ТП е прилично голема(тешка и габаритна) надворешна единица! За разлика од климите таа е предвидена исклучиво за монтажа на земја и дури и тогаш мора да има масивни гумени лежишта! Така да монтажа на тераса се приказни од типот на "Во светот на бајките"!Здраво,
Neznam dali se raboti za novogradba t.e. izoliran objekt/stan.Здраво,
А тоа што има високо-температурна инсталација?Neznam dali se raboti za novogradba t.e. izoliran objekt/stan.
Ako e izolacijata ok, togas mozes da odis so toplinska vozduh-voda.
Investicija od 3000evra (so se montaza) , ke si zemes nazad od GEF 15%, ke te cini 2550evra.
Peleti zaboravi, specijalno vo stan.
Не, немој ти да спинуваш!Prasanjeto na clenot bese kolku Kw "nekoja si" toplinska pumpa reklamirana kako 8kw vozduh voda dava na -7 ili -10, sto nemoze da go procita na Eurovent.
Da se drzime do prasanjeto...znaci neka kaze za koja TP stanuva zbor i ke mu dadam podatoci, i ne spinuvajte teska bila nadvoresnata....normalno deka e teska ova ne e 3,5ka od 20k, bozem toa peckite na peleti se perduf lesni.
P.S. Radijatorite moze da se prilagodat da bidat niskotemperaturni a i nema da duvaat
Golema greska, ima TP do 60C.Не, немој ти да спинуваш!
Прашањето на членот е прецизно формулирано! И ниедна ТП нема да му постигне 60ц оти се ограничени на 55. А за да извади 55ц на минусни температури ќе треба помошен греач да уклучи и копот нема ни до 2 да стаса. Ниедна ТП не е предвидена за такви побарувања, да не испадне дека плукам по вашата марка.
И друга работа, котелот на пелети не брчи и посебно не вибрира како машина за алишта на центрифуга...
П.С. и не, неможат радијаторите да се прилагодат на ниско-температурно греење. Тие финти као додај уште некое ребро и таман ќе биде се ептен селски финти.
Има посебни алуминиумски радијатори 35/20 што се огин скапи, а незнам дали и ги има кај нас.
Има и компресори што втечнуваат воздух на -180ц, ама неможеш да ги купиш во продавница.Golema greska, ima TP do 60C.
Ne davajte lazni informacii.
Znaci ΔT50 bi bilo mora da vleze 100 da izleze 50c i ΔT ke bide 50?Јаката филизофија влезна/излезна температура Делта Т.
Туку дека има наука во тоа има! Посебно што никој од производителите на ТП не декларира капацитет на пумпата! ...а треба!
Тие и вадат 55ц само не кажуваат дека тоа е на некој минимален проток од 100-150l/h