Македонска берза

Член од
1 јули 2020
Мислења
34
Поени од реакции
37
Znam deka e samo predlozeno, no na celo vnimanie ti da predlagas NO sostaven od 3ca vraboteni koi sigurno mu dolzat, i eden lik koj rabotel vo avto kuki, mora da si mnogu siguren vo svojata pozicija. Ili planira da gi sobere akciite na aukcijata vo sreda, ili veke ima sobrano

Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.919
не , сакав да купам усје, излегоа деновиве некој продажни понуди..... ама пази сега, ем не е берзанска котација, ем немало тргување, па владееле некој правила; ти понудуваш колку бара, па и малку повеќе ама тој го повлекува налогот, после твојата понуда ..... така биле правилата, не сум знаел, не верувам дека на други берзи е така... ако е аукција, тој што понудува не може да ја прекине, може ако не му се допаѓа текот на аукцијата ( растот на цената) самиот да бида и да ја дига цената, ама ако купи сам од себе ќе си плати провизија...
Сега кај нас тој со НУЛА трошкови може да си праи КУРТАШАК.... а ти да понудиш треба да префрлиш пари на брокер и да платиш банкарска провизија...
... се откажав и си купив од котираните....

Член од
22 февруари 2019
Мислења
318
Поени од реакции
309
Прашање до поискусните кои подолго се на МСЕ: во текстов се спомнува опција за поништување на акциите кои компанијата си ги има откупено и со кои би се зголемила вредноста на останатите акции во оптек. Дали во досегашната историја на МСЕ сме имале ваква пракса од некоја компанија?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.919
Прашање до поискусните кои подолго се на МСЕ: во текстов се спомнува опција за поништување на акциите кои компанијата си ги има откупено и со кои би се зголемила вредноста на останатите акции во оптек. Дали во досегашната историја на МСЕ сме имале ваква пракса од некоја компанија?
мислам дека никогаш немало, а имало доштанцување други акции да ги зае*ат малите акционери ( ОХБ мислам 2 пати го напраи тоа, едеш пред СЦГ, а и неодамно)... има и марифети со приоритетните во обични...голем дубар беше Хари кога *5 ги деноминира акциите на КМБ, за набргу, на некој малку необјаснив начин да се вратат на 55-60% предходната цена.. ( споредбено со други котирани стабилни акции)..
Имало друго ,колку знам Скопска ПИВАРА ги ОТКУПИ малкуте акци на малите акционери и излезе од МСЕ...

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
мислам дека никогаш немало, а имало доштанцување други акции да ги зае*ат малите акционери ( ОХБ мислам 2 пати го напраи тоа, едеш пред СЦГ, а и неодамно)... има и марифети со приоритетните во обични...голем дубар беше Хари кога *5 ги деноминира акциите на КМБ, за набргу, на некој малку необјаснив начин да се вратат на 55-60% предходната цена.. ( споредбено со други котирани стабилни акции)..
Имало друго ,колку знам Скопска ПИВАРА ги ОТКУПИ малкуте акци на малите акционери и излезе од МСЕ...
Teteks dva pati ima povlekuvano sopstveni otkupeni akcii okolu 10% od vkupnite.. Druga kompanija i jas ne znam...

Последно уредено:
Член од
15 февруари 2012
Мислења
437
Поени од реакции
538
SPAZ mislam deka go napravi toa, ama nekoj kriminal im najdoa vo postapkata...

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Ne veruvam deka mnogumina na forumov imaat Repl, ama cirkus kje bide na sobranie... Jas prodadov pred nekoe vreme solidna kolicina, mi trebaa parite za drugo... A i 30tina % brza dobivka ne e losho na denesno vreme... Trebashe barem edna da si ostavam i da zemam sonchogled za na sobranie da im gi gledam grevovite...

Se cudam samo kolku se spremni nekoi lugje (davenici) za slamka da se fakjaat (zmija)... Samo losho e koga taa slamka ne e ni malku URBANA a povekje lici na MAFIJA...

P. S. Koj so gjavolot tikvi sadi, od glava mu gi krshat... :)

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Баш се прашував дали МТУР ќе делат дивиденда, и покрај загубите лани и извесните загуби годинава?

Одговорот е нема дивиденда. Мислам дека е тоа одговорна одлука, ама иди објасни им на акционериве без 1 ден во приватен сектор.

Ме интересира како ќе реагира пазарот? Пошто краткорочно тука работата е врвка

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Изгледа добри се цените на надвижностите, кога Урбанаѕ мафија почна да си купува банки, фирми, фармации, општини ааа да и држава да не се изостави...

Не семки, рееба пуканки поголеми затоа што мајбитното прашање е што се треба да дадеш за да после да се на твоја страна... мислам дека тоа ќе биде најголемиот левереџ за толку мал процент...

Ne veruvam deka mnogumina na forumov imaat Repl, ama cirkus kje bide na sobranie... Jas prodadov pred nekoe vreme solidna kolicina, mi trebaa parite za drugo... A i 30tina % brza dobivka ne e losho na denesno vreme... Trebashe barem edna da si ostavam i da zemam sonchogled za na sobranie da im gi gledam grevovite...

Se cudam samo kolku se spremni nekoi lugje (davenici) za slamka da se fakjaat (zmija)... Samo losho e koga taa slamka ne e ni malku URBANA a povekje lici na MAFIJA...

P. S. Koj so gjavolot tikvi sadi, od glava mu gi krshat... :)

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
На повеќе берзи кои ги пратам растат фармацевти, сите преку 20 имаат п е. Некои оправдано пошо имаат стварно добри револуционерни оригинални лекови... Некои генерици прават и имаат исто, но имаат и добри профити од друга страна... Веројатно оправдано.
Сепак, она што ме буни е... Фармацевтите растат од една проста причина, а тоа е сите рачунаат дека со стареење на населението расте потребата по лекови. Тоа е точно.
Но исто е точно тоа што нема доволно лекари низ светот да ги напишат рецептите за тие лекови кои во иднина се потребни... И нема ни да ги има барем следниве 10 до 20 години, јер образованието е тотално запоставено на тоа подрачје, а платите баш за тоа подрачје кај што се пишат рецептите се мизерни. Дали тоа јас нешто знам повеќе од инвеститорите кои буквално истураат пари во оваа стопанска гранка... Или не...интересна дебата би била.
ЈАс на подолг рок, околу 15 години еве да речеме би шортал фармација... Ако има начин тоа да се направи...

Член од
6 јануари 2018
Мислења
135
Поени од реакции
193
На повеќе берзи кои ги пратам растат фармацевти, сите преку 20 имаат п е. Некои оправдано пошо имаат стварно добри револуционерни оригинални лекови... Некои генерици прават и имаат исто, но имаат и добри профити од друга страна... Веројатно оправдано.
Сепак, она што ме буни е... Фармацевтите растат од една проста причина, а тоа е сите рачунаат дека со стареење на населението расте потребата по лекови. Тоа е точно.
Но исто е точно тоа што нема доволно лекари низ светот да ги напишат рецептите за тие лекови кои во иднина се потребни... И нема ни да ги има барем следниве 10 до 20 години, јер образованието е тотално запоставено на тоа подрачје, а платите баш за тоа подрачје кај што се пишат рецептите се мизерни. Дали тоа јас нешто знам повеќе од инвеститорите кои буквално истураат пари во оваа стопанска гранка... Или не...интересна дебата би била.
ЈАс на подолг рок, околу 15 години еве да речеме би шортал фармација... Ако има начин тоа да се направи...
Лесен проблем, државата ке овозможи без рецепти да може да се набават тие лекови..и сето тоа во пресрет на фармацијата.. ;)

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Фасцинантно ми е колку „инвеститорите“ толерираат лаги и манипулации во врска со акциите за коишто во повеќе наврати биле уверувани дека ќе пораснат поради некаквоси членство во НАТО или ЕУ или дека ќе исплатат накакви огромни дивиденди. Еве нпр. иако имало барем 5-6 најави за сигурни дивиденди од десетина проценти, банките ниту исплатиле било што во задните две години, а ниту пак ќе исплатат кога ќе се покажат последиците од кризата и ќе паднат профитите, а тоа воопшто не се рефлектира преку пад на цената.

Вистинско задоволство е да се манипулира затуцана раја со вакви ниски очекувања, па таа да ти верува дури и кога ниту нив нема да ѝ ги исполниш. Меѓутоа, мислам дека под оваа навидум цврста фасада се крие стиропор, пошо кога следен пат ќе тргне работата надолу како лани во март, ќе нема сила што ќе може да ги запре „инвеститорите“ кога ќе потрчаат накај излезот...

Kajgana Shop

На врв Bottom