Momentalno kaj nas nesertificirani labaratorii se STRELCOVENT I ZLATKOVENT,za GREE,so sertificirani modeli na AKako nema laboratorija da provjeri?
Pišeš da nešto mjerite , znači ima tu neka laboratorija a znaš i da tumačiš eurovent kako i kad ti paše , znaš i koji produkt fiše valja koji ne , jesi možda razmišljao da počneš da izdaješ kakve certifikate ? Ono , ova klima valja ova ne !
Ko će da se muči te s euroventom , mjerenjem , ovako ti sve završiš .
Hajd sad malo ozbiljno , taj višak snage uzimaš od onih plusića kojima se kitiš na naljepnici i onda nije +++ , već samo + , možda i bez plusa.
I nije tebi japanac dao višak snage , on je samo ganjao pluseve na naljepnici a gdje ima pluseva ima i viškova bio kinez ili japanac..
Uostalom za šta ti treba taj višak snage ako znaš toplotne gubitke prostora i kupio si uredjaj čiji Pdh se uklapa u toplotne gubitke prostora?
Čemu davati 1000+€ ako možeš proći i s 500 samo treba da znaš ,ne da kupuješ napamet..
Uzmi taj svoj suzumi nordic stavi ga u kakvu neomalterisanu ledaru od 40m2 s neizolvanim plafonim , neće ni N da ostane od nordic , računajući i višak snage.. Shvataš ..
mber i Hansol,no na Zlate labaratorijata e ekako posofisticirana,so prikazuvanje i na EHO i EKG grafikoni.
Aj sega malce ozbilno,a od kade jas ke znam kolkava energija ima nekojsi nesertificiran model samo po produk fishe.A ja ke dava tolku toplina,ama od kade ke znam kolku zema na imput?Sekoj si go fali svojot konj,i doagame do nekoja pristrasnost.
Ednostavno e:Ne mozat da go minat EUROVENT testot zatoa sto ne moduliraat,kako ne izmeri potosuvacka na dadena toplina od pr.1,5kw i COP da se utvrdi,koga i saiot model ima minimalen izduf od 2000w.
Nemaat kontrola ni I PAM ni V PAM,i zatoa ripaat tahikardicno.
I na krajot ke im bidat vinovni inzinerite,arhitektite sto napravile dobro izoliran prostor,pa ne mozele GREE modelite da moduliraat.A treba da znaes deka i pri niskata modulacija i COP e pogolem,e toa esto fali.Znam deka gree ama ne znam za kolku pari me gree.I kvarcnata na rabota super me gree.
A koga sme kaj SUZUMI16 NORDIC,taa e super za izolirana prostorija od 40m2,a ako e neizolirana 40m2 togas zemame SUZUMI24btu Nordic.Sekoja predimenzioniran klima za odreden prostor pretstavuva NORDIC,tie se stari finti,samo e problemot kakva modulacija ke ima i taa predimenzionirana klima,a kaj Japancite e reseno.
Ama ne se sekiraj,i kinezite i japancite si imaat svoi musteri,sekoj prema moznostite i potrebite,imas i Lada i Tojota.