Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Смртност во проценти, се разбира Прилеп води во апсолутни бројки.

Чаир - 4,35%
Гази Баба - 2,03%
Бутел - 1,89%
Карпош - 1,7%
Аеродром - 1,6%
Центар - 1,48%

Прилеп - 4,3%
Битола - 3,88%
Струмица - 3,77%
Охрид - 3,74%
Тетово - 3,23%
Куманово - 3,16%
Велес - 2,95%
Штип - 2,49%
Кавадарци - 1,87%

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.632
Поени од реакции
22.368
Народот веќе не и верува на оваа вакцина, која претрпе доста критики. Ама не се работи за информираноста, и Меркел рече дека нема да се вакцинира со оваа вакцина затоа што не е препорачлива за лицата над 65 години, а она има 66. Нас вакцината ни треба најмногу баш за таа категорија граѓани која е следна на приоритетната листа за вакцинација. Така ако оваа вакцина стигне пред кинеската, ќе мора нова национална стратегија за имунизација.
Merkel go kaza toa koga bese taka, sega e pustena i nad 65 godini. Ali ako odime pokraj prioritetni listi, Merkel navistina ne e uste na red. A i ne i odgovara na nejziniot karakter javno da se vakcinira. Ke ja primi ama slucajno ke doznaeme. Inace denes provincioskiot premier na Baden-Württemberg koj e 73 ili 74 godini ke ja primi AZ. Toa so preporakite okolu godinite bazirase na malce podatoci. Vo UK sobraa dovolno podatoci i za lugje nad 65 i dobro deluva. Nema problem. Zatoa nasekade moze so nea da se vakciniraat postarite lugje.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Merkel go kaza toa koga bese taka, sega e pustena i nad 65 godini. Ali ako odime pokraj prioritetni listi, Merkel navistina ne e uste na red. A i ne i odgovara na nejziniot karakter javno da se vakcinira. Ke ja primi ama slucajno ke doznaeme. Inace denes provincioskiot premier na Baden-Württemberg koj e 73 ili 74 godini ke ja primi AZ. Toa so preporakite okolu godinite bazirase na malce podatoci. Vo UK sobraa dovolno podatoci i za lugje nad 65 i dobro deluva. Nema problem. Zatoa nasekade moze so nea da se vakciniraat postarite lugje.
Не знам, читам дека во Германија продолжува имунизацијата со АЗ, ама сеуште има прашалници околу нејзината ефикасност за лицата над 65 години. Недовербата во вакцината на АЗ во Германија, Шпанија, Франција и Италија е доста голема, а таа недоверба се прошири и низ цела Европа. Не туркам црна пропаганда, далеку од тоа, ама ги гледам анкетите.

Би било интересно и анкета на форумов за тоа кој со која вакцина би сакал да се вакцинира. Не дека оние кои би се вакцинирале би имале голем избор, ме интересираат аргументите.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.632
Поени од реакции
22.368
Naucnici od univerzitetot Greifswald otkrija kako ide do tromboza pri primanje na AZ. Vo mnogu malce slucaevi toa se bazira na imuna reakcija na teloto i e slicno kako pri rana kade sto so zgrutcuvanje na krvta se zatvora ranata. Nestrucno kazano. Isto taka imaat vekje terapija pri vakva pojava. Problemot e sto ne moze preventivno da se napravi tuku samo ako navistina dojde do toa. Preporacuvaat opsto ako i cetvrti den po primanje na AZ ima glavobolki da se kontaktira lekar. Dobra vest, dobro e da se znae a i deka ako dojde do takva pojava ima nacin za spravuvanje.
Автоматски споено мислење:

Не знам, читам дека во Германија продолжува имунизацијата со АЗ, ама сеуште има прашалници околу нејзината ефикасност за лицата над 65 години. Недовербата во вакцината на АЗ во Германија, Шпанија, Франција и Италија е доста голема, а таа недоверба се прошири и низ цела Европа. Не туркам црна пропаганда, далеку од тоа, ама ги гледам анкетите.

Би било интересно и анкета на форумов за тоа кој со која вакцина би сакал да се вакцинира. Не дека оние кои би се вакцинирале би имале голем избор, ме интересираат аргументите.
Da, od denes prodolzuvaat. Efikasnosta ja gledame vo UK na primer. Vo Germanija AZ se dava pretezno na lica pod 65 (dosega) oti bese sega dostapna i se otvori vakciniranjeto i za drugi grupi. Da, raste nesigurnosta posle ova ama mislam sepak ima dovolno lugje sto bez golemo razmisluvanje bi ja primile. Ja ne sum siguren dali ponedelnik ke imam prilika, taka bese terminot. Biontech ili Moderna nema da docekam skoro a i ne ni mozam da biram davaat sto e tuka.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Непотребно голема фама се прави околу нефункционалноста и ризикот од АЗ. Веројатно политички конструирана од Брексит, ЕУ вс ВБ и слични заврзламии.
Бројката на починати од компликации по примање на вакцината е минимална.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.707
Поени од реакции
9.308
TANGIERS — All they have to do is send a text, and a few seconds later Moroccans have their vaccine appointment. The country has overtaken Germany in the vaccination race. And while Europe is languishing in lockdown, life in Morocco is almost back to normal. What is the secret to their success?

Why Morocco Is So Much Faster Than Europe In Vaccination ...

1616149283592.png

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.343
Поени од реакции
4.675
Двете тетки починаа во овие два месеци 65+ и 70год пиеја секаква можна терапија со години, пак може ќе живееа уште 5-10год. Ете ја "не оваа среда другиот петок ќе стигнат валцини"...

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Колку што имам сватено, Астра зенека им има дадено отворен патент на сите производители што сакаат да произведуваат, со услов да не прават профит. Индијската вакцина била уствари со нивен патент. Индија и некој други земји сакаат да се тргнат интелектуалните права за да можат да произведуваат вакцини под нивна цена.
Не фер е распределбата, меѓутоа очигледно нема производен капацитет за поише вакцини во моментот, безразлика на патентите. Кај фајзер проблемот бил во некој специфични машини во производниот процес.
Овој нивни потег отвори поле за нови теории. Наводно баш заради овој потег вакцината на Астра Зенека се соочува со најмногу контроверзии околу нејзината ефикасност, постојано некакви скандали излегуваат на површина кои што ја поткопуваат приказната за нејзината безбедност. Слично е и со остатокот незападни вакцини, како што се руската и кинеската, каде што владите во Европа од петни жили се трудат да ја дискредитираат нивната ефикасност, не им издаваат дозволи, им вршат тивок бојкот и.т.н.
Меѓутоа овие тези спаѓаат во замаглениот дел на приказната, не би одел по таква тенка линија на теоретизирање без фактографска поткрепа. Важно е да се спомнат овие работи само како уште еден извор на недоверба кон вакцините и борбата која што ја промовираат светските влади.

Неправилната распределба е уште еден мит кој што го поткопува т.н совршен економски систем. Тоа што САД и остатокот нивни приврзоци први ќе завршат со вакцинацијата, по што го резервираа целото сегашно и идно производство на вакцини за само за себе пута 10, нема по дифолт да ги спаси и врати во нормала. Зошто? Затоа што генијалците забораваат еден мал детал, копилето од вирус постојано мутира. Што ќе го спречи да измутира во некоја афричка вукојебина, која што ќе види вакцина најрано во 2024, и им се врати назад во нова форма, која што стекнатиот имунитет и имунизацијата ќе им ги направи бескорисни, ќе ги врати назад на ground zero со напредокот.

Кога станува збор за економските ефекти, дури и да се стекне „имунитет на стадо“ во поедини земји, нееднаквиот пристап кон распределбата на вакцини секогаш ќе остава одредени држави да бидат жаришта на заразата, со што ќе се нарушат патувањата и глобалните снабдувачки синџири. Нерамномерната имунизација секогаш ќе остава во позадина џепови во кои што вирусот ќе може раат да си се размножува и мутира. Нови подобрени вакцини секогаш ќе се произведуваат, но нееднаквиот пристап до нив секогаш ќе остава простор за вирусот да биде чекор понапред.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.768
Поени од реакции
16.994
https://www.index.hr/vijesti/clanak/norveski-znanstvenici-cjepivo-astrazenece-je-uzrokovalo-krvne-ugruske/2262104.aspx
PREMA istraživanju sveučilišne bolnice Rikshospitalet u Oslu, snažni imunološki odgovor nakon cjepiva AstraZenece doveo je do toga da su tri zdravstvena radnika dobila krvne ugruške, od kojih je jedan i preminuo.

Ovu vijest je danas ujutro objavila norveška novinska agencija NTB, prije nego što je EMA objavila svoje izvješće

3 на можеби 10000 вакцинирани и не е многу, ама сепак е една врста руски рулет...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Добро е сепак не се толку глупави луѓето. 50% над 55 години сакаат да се вакцинираат, а пак тие што се пензионери дури 61% сакаат да се вакцинираат.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Се повеќе се потврдува фактот дека ова зло е вештачки создадено......без разлика што господата од СЗО тоа никогаш нема да го признаат........и никој нема да одговара.
Толку совршено, паметно ѓубре......кое "избегало" од Институтот за вирусологија во Вухан.
Лилјак.......мало морген!

Да се надополнам.....еве ги Албанците за време на полициски час......издание 2021

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Се повеќе се потврдува фактот дека ова зло е вештачки создадено......без разлика што господата од СЗО тоа никогаш нема да го признаат........и никој нема да одговара.
Толку совршено, паметно ѓубре......кое "избегало" од Институтот за вирусологија во Вухан.
Лилјак.......мало морген!

Да се надополнам.....еве ги Албанците за време на полициски час......издание 2021
Вакво нешто ако напишеше пред 7-8 месеци на форумов,така ке беше нападнат и шиканиран,па ке те обвинеа дека си против 5G,пријател на Миленко,рамноземјаш,кемтрејлс и какви се не етикети ке ти залепеа.

Член од
9 април 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
979
Вакво нешто ако напишеше пред 7-8 месеци на форумов,така ке беше нападнат и шиканиран,па ке те обвинеа дека си против 5G,пријател на Миленко,рамноземјаш,кемтрејлс и какви се не етикети ке ти залепеа.
Плебсот сака да шиканира све што е надвор од наративот. Јас постирав официјални линкови од веб сајтови како Oracle и ме направија будала.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Ама да не не е така.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
И што ти зборува сега ова? Кој е општиот заклучок за целава оваа работа? Кога и сам гледаш дека однесувањето на "најодговорните" е НЕРАЦИОНАЛНО и не корелира со ситуацијата која е представена?
Мојот субјективен заклучок е дека падна митот за совршениот запад. Се виде дезорганизираност, не синхронизирано носење одлуки, задоцнета реакција. Се откри слабото вложување во здравствените системи на сметка на некои „други“ приоритети. Вирусот ја нагласи растечката недоверба на релација: влади - народ. Ја акцентира уште повеќе глобалната економска и социјална нееднаквост. Слободното известување се виде оти не е толку слободно и објективно, па подгреа еден куп теории на заговор. На виделина излезе глупавоста на човештвото. Концептите на глобализација и глобална економија станаа мит во моментот кога се затворија границите. Западот го префрли производството на Исток, па кога му пропаднаа глобалните снабдувачки синџири се најде во состојба да има недостаток од тривијални работи, да зависи од Кина за хируршки маски и опрема. Се виде дека онаму каде што доминира желбата за профит нема место за хуманоста. Се виде оти и „хуманоста“ е селективна категорија и човечкиот живот нема иста вредност насекаде...

И уште мал милион работи, кои што знаејќи го капацитетот на човештвото да учи од сопствените грешки, тешко дека штом заврши сево ова ќе се променат на подобро.

Kajgana Shop

На врв Bottom