Ѓорѓе Балашевиќ

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Мене ми беше најкул песна од неговите:
Циганка ми гледала о длан
ал не виде тебе Славице ...

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.593
Поени од реакции
37.521
mqdefault.jpg maxresdefault.jpg
... срцевиот удар во 2019 година го преживеал со вградување на стентови, ама не го победил коронавирусот и на 67 годишна возраст не' напушти најголемиот дојаен, текстописец, пеач од екс Ју простори Ѓорѓе Балашевиќ,

balasevic1.jpg Jesen-stize-Dunjo-moja-01.jpg

„У раздељак те љубим“ , „Рачунајте на нас“ ,„Моја прва Љубав“, „ Д-мол “, „Полууспаванка“, се дел од многуте човечки судбини во целиот регион, многу генерации праснаа со неговите албуми : Bezdan (1986), Panta Rei (1988), Tri posleratna druga (1989), Marim ja... (1991), Jedan od onih života (1993), Naposletku (1996), Devedesete (2000), Dnevnik starog momka (2001), Rani mraz (2004)!

balasevic.jpg

Почивај во Мир!

Последно уредено:
Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.130
Сите го знаат како пејач, а се има испробано и како глумец и режисер.

Веројатно најпознат проект во кој се појавил е мини серијата "Војници" во која игра и наш Ѓорѓи Тодоровски - Трупче.

Како режисер го има снимено филмот "Као рани мраз". По кино дистрибуцијата на филмот, мислам Балашевиќ имаше изјавено дека ќе го закопа филмот со него и нема веќе никаде да се види. По 10 години, филмот го нема нигде.

Тешка поезија има во песните. Мене лично омилена ми е Svirajte mi jesen stize. Цел филм раскажува во тој текст.

Нека му е лесна земјата. :(

Член од
24 април 2008
Мислења
11.027
Поени од реакции
12.536
Беше и остана незаборавна легенда, вечен дечко, сто илјади зборови знам, но еден ми фали, за него како што треба да го опишам.

Портретот на мојот живот би бил нецелосен без Ѓорѓе Балашевиќ, вечниот дечко, панонскиот морнар кој ме однесе низ големите води на морето наречено живот.

Му го должам оној рузмарин на неговиот гроб ако некогаш поминам низ Нови Сад.

https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/461/svet-poznatih/4266067/djordje-balasevic-smrt-kovid.html

Преминуо Ђорђе Балашевић

петак, 19. феб 2021, 17:05 -> 21:43

Легендарни кантаутор Ђорђе Балашевић преминуо је у 68. години током лечења од ковида 19 у Клиничком центру Војводине, потврђено је РТС-у. Остаће упамћен као један од најплоднијих уметника на овим просторима, музици која је спајала генерације и неким од најлепших балада, попут „Јесен стиже, дуњо моја“, „Не волим јануар“, „Не ломите ми багрење“, „Д-мол“, „Прича о Васи Ладачком“ и многим другим.

Пре неколико дана примљен је на Инфективну клинику где је лечен од упале плућа. Пре тога се лечио код куће, али му се стање погоршало па је пребачен у болницу.

Ђорђе Балашевић рођен је 11. маја 1953. године у Новом Саду. Каријеру је започео 1977. године са групом „Жетва“, која је први успех забележила исте године песмом У раздељак те љубим.

Наредне године напушта групу и са Верицом Тодоровић формира „Рани мраз“. Убрзо избацује неколико хитова којима је остварио пуну уметничку афирмацију.

Са Биљом Крстић и Бором Ђорђевићем снимио је песму Рачунајте на нас, која је постала својеврсна химна генерације

Соло каријеру започиње 1982. године албумом Пуб, који је забележио велики успех. Те године одржао је и свој први концерт у препуном Центру „Сава“. Већ наредне објављује плочу Целовечерњи д кид, са које се издвојио један од његових највећих хитова – Јесен стиже, дуњо моја.

Огроман успех постигао је албумом Бездан 1986. године, на којем су се нашли неки од највећих хитова, попут балада Не волим јануар, Не ломите ми багрење и Бездан. Балашевић је и сам рекао да му најплоднији део каријере почиње овим албумом.

Следећи албум Панта реи наишао је на лоше критике и пријем, али се искупио наредним Три послератна друга, који је постигао велику успех. На њему се нашла још једна од његових култних балада – Д-мол.

Када су почела трвења и подела СФРЈ, Балашевић је у колумни за Радио-ТВ Ревију правио веома оштре критичке осврте на сва политичка дешавања у земљи. Ратне године проводи склоњен од јавности, избегавајући мобилизацију.

Албум Један од оних живота издаје 1993. године, инспирисан трагичним годинама распада Југославије и ратова.

Балашевићеви концерти из тог периода постали су својеврсна чистилишта за окупљање младих, на којима је између песама износио своје критичке ставове на рачун актуелне власти. После нешто дуже паузе, 1996. године издаје албум Напослетку, већином снимљен уз акустичну пратњу „Гудача Светог Ђорђа“.

На прелазу у нови миленијум, Балашевић објављује свој десети албум Деведесете који је био инспирисан деценијом ратова, санкција, бомбардовања и немаштине. Са ње се издвојила нумера Живети слободно, која је постала химна демонстраната.

Осећајући да публици дугује љубавне песме, које су потпуно изостале на претходном албуму, Балашевић 2001. објављује албум Дневник старог момка, са 12 песама од којих свака носи женско име.

Албум је посветио супрузи Оливери, а почетна слова наслова песама формирају реченицу „Оља је најбоља“.

Када сарадња са Љубишом Самарџићем на филму Јесен стиже, дуњо моја, који је био заснован на балади Прича о Васи Ладачком, није остварена, Балашевић је песме намењене за филм објавио као албум Рани мраз 2004. године.

Такође је написао сценарио и глумио главну улогу у серији Специјална редакција, а глумио је још у серијама Војници, Поп Ћира и поп Спира, Панонски морнар...

Добио је велики број признања током каријере, међу којима су Награда пунолетства, Октобарска награда Новог Сада, Естрадна награда Југославије...

Иза себе је оставио супругу Оливеру, ћерке Јовану и Јелену и сина Алексу.

Бог да го прости !!!

Ѓорѓе Балашевиќ
11 мај 1953 - 19 февруари 2021

Лесна му земја
нека почива во мир

R.I.P. :(

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.787
Поени од реакции
8.208
Предобар е Балашевиќ. Први цда кој ги купи татко ми од Србија беше на Ѓорѓе Балашевиќ и Оливер Драгојевиќ. Можда тогаш не се сеќавам имав 9-10 или 11 години. Криво ми е што тогаш не сум знаел да пазам и чувам ствари па цдто се изгреба доста, омотот се искрши.

Ок настрана тоа Балашевиќ ми е еден од оние кој со задоволство би можел да го слушам а да не ми биде досадно од неговите песни. Има добри текстови.

Нека почива во мир. Ќе фали со негова песна но нема да ги заборавиме неговите до сега снимени песни.

Strictly

word is bond
Член од
9 јуни 2019
Мислења
486
Поени од реакции
1.645
Покрај што е неизмерно тажно, некако ми е и чудно; како една легенда живееше, напиша едно чудо поезија (колку за десет врвни поети), долови небројни слики, емоции, приказни, рушеше граници во музиката, беше душата во нас кога ни самите немавме душа, израсна еден куп генерации, родители и деца, го собра народот илјада пати... Застана и си отиде... Сасвим луцидна ствар што би рекол самиот Џоле...
Што можат да кажат неколку реченици или една песна за мајсторот на зборот... малку...
Какви сме, такви сме, сепак може да рачуна на БЈР дека нема да биде заборавен, со сигурност. Нека почива во мир.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom