- Член од
- 16 јули 2017
- Мислења
- 108
- Поени од реакции
- 169
Препорачајте ми езотерија - книги за смртта/животот после смртта
Алхемичарот или таа за мата хари, од коелјо да биде мислам немаш промашајПредлог книга што ви оставилa добар впечаток. Сакам на девојката да и подарам некоја, па што предлози имате?
Многу е неблагодарно да постои „женска читателска публика“...Ја разбирам поентата ама мора да има некаква специфика: романтична е, сака уметност, драма, СФ, мистерии..."Алхемичарот" бе! "Вероника реши да умре" мене повеќе ми се допадна, само насловот не е баш романтичен.
Инаку "Шепнувачот" од Каризи или земи и било што од Сакам Книги, независно какви книги сака да чита. На Сакам Книги таргет им е женската читателска публика, ама они повеќе читаат и повеќе купуваат книги.
Не сум фан на романтични романи ама баш ќе ги погледнам и двете."Алхемичарот" бе! "Вероника реши да умре" мене повеќе ми се допадна, само насловот не е баш романтичен.
Инаку "Шепнувачот" од Каризи или земи и било што од Сакам Книги, независно какви книги сака да чита. На Сакам Книги таргет им е женската читателска публика, ама они повеќе читаат и повеќе купуваат книги.
Има, гледај што прават Култура, Матица и Сакам Книги. И од друга страна гледај кој и што чита по групите.Многу е неблагодарно да постои „женска читателска публика“...Ја разбирам поентата ама мора да има некаква специфика: романтична е, сака уметност, драма, СФ, мистерии...
За мене книга со која погодуваш голем дел од женска популација е „Гордост и предрасуди“...
Ненене далеку од тоа да ми прави проблем, само не ми е типично ако нпр барам за другарка подарок книга да барам во некој таков одделИма, гледај што прават Култура, Матица и Сакам Книги. И од друга страна гледај кој и што чита по групите.
Има различни категории (за деца, јанг-адолт, машка, па и женска таргет публика), не знам зошто тоа ти прави проблем.
Не е оддел, туку цела книжара.Ненене далеку од тоа да ми прави проблем, само не ми е типично ако нпр барам за другарка подарок книга да барам во некој таков оддел
Специфика на личноста ми ја прави категоризацијата и определува жанр а не пол/возраста...
Инаку сосема е на место да постои некаква поделба...
Се ми е јасно... Ама да си знаете со оваа методологија на @Dumbledore му се паѓа „Монологија-Тошо Малер“...@Zlatikevichius, „Уради сам“ а мене не ми гине Nora Roberts...Не е оддел, туку цела книжара.
На метро ги принтаат Рајли и Алимпиќ. Ама гледај по групите. Соодносот е 10-1 жени-мажи. Но и таму основно мерило е побарувачката за она што да се преведе/донесе. Плус секогаш најпродавани книги од Купикнига се баш љубовниве романчиња.
Ама гледај ги листите последниве 2-3 години што ги пласираат и издавачките куќи и Купикнига во однос на тоа што е најпродавано....и не значи дека се само љубовни. Повеќето се, всушност, трилери.
Влези во групите. Имаше околу 10.000 членови едната и види кои книги се вртат. Лично влегов за препораки и веќе не ги отворам групите.Се ми е јасно... Ама да си знаете со оваа методологија на @Dumbledore му се паѓа „Монологија-Тошо Малер“...@Zlatikevichius, „Уради сам“ а мене не ми гине Nora Roberts...
Ниту во еден момент немаше врска со чувства и навреди, си дискутираме..Нема везе, ако сум повредил одредени чувства секако дека се извинувам.
Јас имам цел плакар непрочитани. Ама колку профит прави Бегемот (која го преведува Борхес) и колку Матица? Колку се читаат тие книги, тоа е вистинското прашање? Дали има пазар за нив? Јас читам стручна литература плус трилери, на пример. Нема врска, зборувам за тоа како ги перцепирам издавачките куќи, но и логиката зад она што го издаваат.Ниту во еден момент немаше врска со чувства и навреди, си дискутираме..
Јас и кога одам за себе да купам некоја книга, одам нпр да си најдам нешто интересно (а дома веќе имам 10 што чекаат да бидат прочитани) и наместо нов наслов начекувам книга од Меша Селимовиќ или Борхес и тое е тоа...
продолжете си, отидовме офтопик