Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Генијалец, не знам што не ти е јасно. Верувам во наука, вакцини и вируси соодветно. Сум против политички репресивни мерки, не беше тоа правилна одлука. Правиш огромна штета за да заштитиш мал број луѓе. Во тој момент вакцините беа далечен сон.
Меѓутоа кога веќе го изодевме тој пат, и имаш можност за заштита, треба да си морон да не ја искористиш. Не би терал сите да се вакцинираат затоа што истото не е оправдано од смртноста на вирусот кај млади луѓе и високата ефикасност на вакцината кај ризичните. Не им верувам на фармацевските компании, туку на бројките.
Од која гледна точка го зборуваш ова? "Не би терал сите да се вакцинираат"! И јас верувам во науката, тоа не е слепо верување затоа што видовме колку науката знаеше за вирусов првите месеци, ама тоа не е аргумент зошто некој своеволно би се вакцинирал.

Нека биде ефектот на заштита и над 90% (Спутник или Фајзер), голем број на граѓани го прележаа висусот без никакви симптоми. Зошто би се заштитил од нешто за кое сметам дека многу полесно би го поминал (а можеби и веќе сум го прележал) отколку негативните ефекти кои може би ги имал од вакцината!? Се сведовме на теорија, може-може моменти, ама и над 40% од населението го дели мојот став.

Вакцина за оние што им треба, потоа за оние што сакаат и стави крај на сѐ. Притоа и самата вакцина не значи дека ќе се заштитиш, иако 79% (Синофарм) е висока ефикасност.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.401
Поени од реакции
18.557
Од која гледна точка го зборуваш ова? "Не би терал сите да се вакцинираат"! И јас верувам во науката, тоа не е слепо верување затоа што видовме колку науката знаеше за вирусов првите месеци, ама тоа не е аргумент зошто некој своеволно би се вакцинирал.

Нека биде ефектот на заштита и над 90% (Спутник или Фајзер), голем број на граѓани го прележаа висусот без никакви симптоми. Зошто би се заштитил од нешто за кое сметам дека многу полесно би го поминал (а можеби и веќе сум го прележал) отколку негативните ефекти кои може би ги имал од вакцината!? Се сведовме на теорија, може-може моменти, ама и над 40% од населението го дели мојот став.

Вакцина за оние што им треба, потоа за оние што сакаат и стави крај на сѐ. Притоа и самата вакцина не значи дека ќе се заштитиш, иако 79% (Синофарм) е висока ефикасност.

Во истиот пост си одговорил зашто се форсира вакцинација иако не си загрозен. Поради тоа што генерално вакцините немаат 100 проценти ефикасност, и со тоа се покриваат оние кај што не делува. Во основно се учи ова. Меѓутоа лошо си прочитал, речиси сите вакцини за корона ветуваат 100 проценти заштита од тешки компликации, така да конкретно за ова нема логика да те тера некој да се вакцинираш. Доколку не беше тоа така, сосема нормално е да те натераат да се вакцинираш макар и умрел од нусефект, зашто ти ќе бидеш 1 наспроти илјадници што ќе умрат од болеста и уништената економија. Вакцините се за колективно, не за индивидуално добро.
И за ова е потребно само да ги видиш бројките, не мора да веруваш на научници,политичари.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Во истиот пост си одговорил зашто се форсира вакцинација иако не си загрозен. Поради тоа што генерално вакцините немаат 100 проценти ефикасност, и со тоа се покриваат оние кај што не делува. Во основно се учи ова. Меѓутоа лошо си прочитал, речиси сите вакцини за корона ветуваат 100 проценти заштита од тешки компликации, така да конкретно за ова нема логика да те тера некој да се вакцинираш. Доколку не беше тоа така, сосема нормално е да те натераат да се вакцинираш макар и умрел од нусефект, зашто ти ќе бидеш 1 наспроти илјадници што ќе умрат од болеста и уништената економија. Вакцините се за колективно, не за индивидуално добро.
И за ова е потребно само да ги видиш бројките, не мора да веруваш на научници,политичари.
Вакцините се за индивидуално добро, од тоа се тргнува кон колективното. Само нема потреба од присилна вакцинација затоа што смртноста е мала и тангира само одредени категории граѓани. Затоа треба тие да се заштитат, останатите поминуваат без или со благи симптоми. Тука се согласуваме.

Не се согласуваме во деловите каде глумиш автократ и ги навредуваш оние кои не сакаат да се вакцинираат. :)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Citav nekade deka imunizacijata so vakcinata e pogolema nego ako si go prelezal so blagi simptomi. Toa e edna pricina, zosto sovetuvaat da se primi. Normalno deka ne mora odma po prelezuvanje oti imunizacijata najmalku trae 8 meseci (za pokje uste se istrazuva odnosno treba da pomine vreme).

Inace vakcinite stitat da zabolis odnosno ke go pomines blago. A vo drug slucaj da go fatis mozes potesko i poblago da pomines. No se pocesto ima slucaevi kade na lugje koi blago go pominale posle odredeno vreme im se pojavuvaat problemi (post-covid). Ne e zastitata samo da ne se umre (toj rizik za golem del od populacijata e mal) tuku i da se odbegnat drugi posledici koi mozebi ke bidat i trajni. Toa vsusnost e i prednosta na vakcina vo sporedba so lekovi. Vakcinata preventivno sprecuva a lekovite se davaat od ko ke zabolis.

C

CoolIris

Гостин
Зошто би се заштитил од нешто за кое сметам дека многу полесно би го поминал (а можеби и веќе сум го прележал) отколку негативните ефекти кои може би ги имал од вакцината!?
Затоа што не е така. Ти, во неколку наврати пишуваш дека не се вакцинираш бидејќи се плашиш од температура. И додека вакцината дава некоја минимална температура (некоја субфебрилност или блага фебрилност која трае макс 1-2 дена), болеста дава висока фебрилност која знае да трае и до 7 дена. Сум видела луѓе со 41 температура од вирусов.

Ооо, само да знаете после еден месец во болница како пациентите одново учат да одат и да дишат. Убаво би било сите да имаат прилика да го видат неубавото лице на болеста.
Вакцините се за индивидуално добро, од тоа се тргнува кон колективното. Само нема потреба од присилна вакцинација затоа што смртноста е мала и тангира само одредени категории граѓани. Затоа треба тие да се заштитат, останатите поминуваат без или со благи симптоми. Тука се согласуваме.

Не се согласуваме во деловите каде глумиш автократ и ги навредуваш оние кои не сакаат да се вакцинираат. :)
Поодвратна реченица од ова "смртноста е мала и тангира одредена група граѓани" нема. Демек таа одредена категорија граѓани е помалку вредна и оправдано е?
Немаат ли право на живот тие категории? Каде ви е емпатичноста?Ако немаат право на живот дај одма да ги ликвидираме, ко Менгеле што правел, па да немаме никакви трошоци. На крај ќе станеме ко Диоген. Ќе го бараме човекот!

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Затоа што не е така. Ти, во неколку наврати пишуваш дека не се вакцинираш бидејќи се плашиш од температура. И додека вакцината дава некоја минимална температура (некоја субфебрилност или блага фебрилност која трае макс 1-2 дена), болеста дава висока фебрилност која знае да трае и до 7 дена. Сум видела луѓе со 41 температура од вирусов.

Ооо, само да знаете после еден месец во болница како пациентите одново учат да одат и да дишат. Убаво би било сите да имаат прилика да го видат неубавото лице на болеста.

Поодвратна реченица од ова "смртноста е мала и тангира одредена група граѓани" нема. Демек таа одредена категорија граѓани е помалку вредна и оправдано е?
Немаат ли право на живот тие категории? Каде ви е емпатичноста?Ако немаат право на живот дај одма да ги ликвидираме, ко Менгеле што правел, па да немаме никакви трошоци. На крај ќе станеме ко Диоген. Ќе го бараме човекот!
Нека се заштити таа група граѓани, моја работа не е да се грижам за општото добро, тоа е работа на државата (власта) преку закони и казни и регулативи.

Може ќе го поминам и без симптоми, нема правило. Додека од друга страна е правило дека после секоја вакцина сум кревал температура. Повторно сме на може-може теренот.

На крајот на денот јас би се соочил со сите тие последици.

пи.ес. Сакаш да одиме на теренот на одвратноста? Нема баш да ти се допадне таа реплика. ;)
Автоматски споено мислење:

Citav nekade deka imunizacijata so vakcinata e pogolema nego ako si go prelezal so blagi simptomi. Toa e edna pricina, zosto sovetuvaat da se primi. Normalno deka ne mora odma po prelezuvanje oti imunizacijata najmalku trae 8 meseci (za pokje uste se istrazuva odnosno treba da pomine vreme).

Inace vakcinite stitat da zabolis odnosno ke go pomines blago. A vo drug slucaj da go fatis mozes potesko i poblago da pomines. No se pocesto ima slucaevi kade na lugje koi blago go pominale posle odredeno vreme im se pojavuvaat problemi (post-covid). Ne e zastitata samo da ne se umre (toj rizik za golem del od populacijata e mal) tuku i da se odbegnat drugi posledici koi mozebi ke bidat i trajni. Toa vsusnost e i prednosta na vakcina vo sporedba so lekovi. Vakcinata preventivno sprecuva a lekovite se davaat od ko ke zabolis.
Често не е правило. Често може да биде промил, па и статистичка грешка.

Инаку само Бачето повикува на невакцинација. Другите кои сме на другата страна на аргументот ги кажуваме своите аргументи зошто не би се вакцинирале. На крајот на денот имате опција "игнорирај" и светот повторно ќе ви биде розев.

По 15ти пат, прво нека се вакцинираат оние на кои им е потребна, по принцип на приоритет, потоа и оние кои сакаат. Никој никого нема да натера да се или да не се вакцинира. Патем, моите намери не се такви да убедам некој да не се вакцинира, влегувам во дискусијата кога некој се залага за сегрегација (нека биде и во форма на кратење права) и деградација (во форми на навреди).

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
Нека се заштити таа група граѓани, моја работа не е да се грижам за општото добро, тоа е работа на државата (власта) преку закони и казни и регулативи.

Може ќе го поминам и без симптоми, нема правило. Додека од друга страна е правило дека после секоја вакцина сум кревал температура. Повторно сме на може-може теренот.

На крајот на денот јас би се соочил со сите тие последици.
Значи требаше да ни се случи Ковид 19 за да излезе на виделина вредноста на човекот. Ние сега слободно може да се поделиме во две групи граѓани: вредни и помалку вредни. Ако имаш дијабет или хипертензија или евентуално вишок на килограми (читај: секој втор), тогаш автоматски спаѓаш во втората категорија граѓани. Какви себични монструми сме станале ние!

Еве ви за кинеската вакцина! Или како заклучок, секоја вакцина е подобра од ништо!

А во меѓувреме, додека ние дискутираме дали треба или не треба да се вакцинираме

пи.ес. Сакаш да одиме на теренот на одвратноста? Нема баш да ти се допадне таа реплика.
Каков терен на одвратноста? Еве јас те прашувам дали знаеш како им е на луѓето во болница? Ги хоспитализираат со ниска сатурација, ги прикачуваат на кислородна поддршка, им ставаат катетер, во тоалет строго идат со помош, не се бањаат со денови, во собата немаат ниту телевизор. Некои и по цел месец се принудени да бидат во такви услови. Пред да излезат од болница постепено учат како да дишат без маска и без кислородна поддршка, па потоа да одат до тоалет без поддршка. Рехабилитацијата трае многу подолго од самата болест. Не сакам да зборувам за трошоците за лекови. Знаете ли колку коштаат клексаните 7-10 дена по 2 ампули? Или Xarelto? Ами витамини и антибиотици?

Значи излегува на крај дека здравствената нега ќе биде привилегија на богатите. Колку ми е жал за луѓето кои последните пари ги даваат за лекови.

Никогаш нема да го заборавам еден постар брачен пар (Роми), без деца. Прво жената беше хоспитализирана, а мажот со полесна клиничка слика. И сега чоеков буквално правеше приоритет на лековите за да има за јадење. За греота.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Значи требаше да ни се случи Ковид 19 за да излезе на виделина вредноста на човекот. Ние сега слободно може да се поделиме во две групи граѓани: вредни и помалку вредни. Ако имаш дијабет или хипертензија или евентуално вишок на килограми (читај: секој втор), тогаш автоматски спаѓаш во втората категорија граѓани. Какви себични монструми сме станале ние!

Еве ви за кинеската вакцина! Или како заклучок, секоја вакцина е подобра од ништо!

А во меѓувреме, додека ние дискутираме дали треба или не треба да се вакцинираме

Каков терен на одвратноста? Еве јас те прашувам дали знаеш како им е на луѓето во болница? Ги хоспитализираат со ниска сатурација, ги прикачуваат на кислородна поддршка, им ставаат катетер, во тоалет строго идат со помош, не се бањаат со денови, во собата немаат ниту телевизор. Некои и по цел месец се принудени да бидат во такви услови. Пред да испаднат постепено учат како да дишат без маска и без кислородна поддршка, па потоа да одат до тоалет без поддршка. Рехабилитацијата трае многу подолго од самата болест. Не сакам да зборувам за трошоците за лекови. Знаете ли колку коштаат клексаните 7-10 дена по 2 ампули? Или Xarelto? Ами витамини и антибиотици?

Значи излегува на крај дека здравствената нега ќе биде привилегија на богатите. Колку ми е жал за луѓето кои последните пари ги даваат за лекови.

Никога нема да го заборавам еден постар брачен пар (Роми), без деца. Прво жената беше хоспитализирана, а мажот со полесна клиничка слика. И сега чоеков буквално правеше приоритет на лековите за да има за јадење. За греота.
Самата листа на приоритети дава до значење кои се вредни, а кои помалку вредни. Дали може некој да почине додека чека вакцина? Да.

Што е главниот проблем во нашата дебата? Дека луѓето страдаат! Страдаат и нека се заштитат први оние кои во иднина може да страдаат (старосни групи или хронично болни). 100.000 луѓе наскоро ќе се заштитат, само не гледам потреба од навреди.

И од мене најде да извлечеш емпатија!? Моја работа не е грижа за јавното здравје, повторно секој нека тргне од самиот себе и нека најде начин да се заштити.

И јас би ги снел сите последици. Не знам каде тука настанува проблемот. Одбивам секакво лекување. Патем сум одбивал и во минатото. ;)

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.209
Поени од реакции
12.011

Каков терен на одвратноста? Еве јас те прашувам дали знаеш како им е на луѓето во болница? Ги хоспитализираат со ниска сатурација, ги прикачуваат на кислородна поддршка, им ставаат катетер, во тоалет строго идат со помош, не се бањаат со денови, во собата немаат ниту телевизор. Некои и по цел месец се принудени да бидат во такви услови. Пред да излезат од болница постепено учат како да дишат без маска и без кислородна поддршка, па потоа да одат до тоалет без поддршка. Рехабилитацијата трае многу подолго од самата болест. Не сакам да зборувам за трошоците за лекови. Знаете ли колку коштаат клексаните 7-10 дена по 2 ампули? Или Xarelto? Ами витамини и антибиотици?

Никогаш нема да го заборавам еден постар брачен пар (Роми), без деца. Прво жената беше хоспитализирана, а мажот со полесна клиничка слика. И сега чоеков буквално правеше приоритет на лековите за да има за јадење. За греота.
Да те цитирам пак, ќе се налутиш?

Се сеќавам на едно време кога на темата ти и чолисимо така сложно ги браневте Албанците па Диле (сега баниран), поранешен Наќе ве гонеше у три лепе ради спорт. Истото и Дандарион ви го правеше пошто иритантно е кога некој поддржава племе во име на соживот, емпатија, дрн дрн дрн.

Епа исто ти е.
Сакаш да играш на карта на емпатија? Играј.
Само немој со фашистички мерки. Тоа се обидува да ти го каже членот погоре.

Сакаш да се вакцинираш - вакцинирај се. Само немаш право да ми кажеш мене дали да го сторам или не истото.
И не паничите, не се грижите, тоа индиректно веќе го прави во ваше име некој и тоа на задња врата. Ако нема вакцини нема на одмор, ако нема вакцини нема во авион, утре ќе речат нема на работа... фашизам пар екселанс.
Зошто да се вакцинирам? Зошто да ми наметнуваш да се вакцинирам? - тука е проблемот.

Емпатија?
Ај вака.
Колку дневно умираат од глад во светот?
Колку досега починале од курона бизнис?
Многу, така?

Зошто ама ЗОШТО побогу богатите земји и богатите луѓе во светот не го ставиле прстот на глава и да речат, па чекајте на земјата има доволно храна за сите. На земјата има доволно вакцини за сите.
Ќе ги нахраниме сиромашните и веќе нема да умираат од глад во 21 век.
Ќе ги заштитиме сиромашните и ќе им обезбедиме бесплатни вакцини НА СИТЕ.

Ама не, заборавив. Светот и животот е суров и во право е Думбледоре кога ви вели дека можете слободно да продолжите да гледате со своите розеви наочари на цела ситуација - се додека не спроведувате фашизам врз другите кои не сакаат или се' уште не се спремни да го делат вашиот светоглед бидејќи тоа право го НЕМАТЕ и никој не ви го дал.

Ако сте толку емпатични и свесни за сите околу вас зошто не постапите крајно христијански па продадете го цел свој имот, живејте во некоја крошна куќа и сите тие пари разделете ги на некои сиромашни роми кои делат од парите за храна за да си купат лекови. Суров е животот. Не мора да паѓаме во несвест на форум за да се прикажеме како големи човекољубци, а на другите во истовреме да им го одземеме тоа чувство и меѓуредови да ги нарекуваме бесчувствителни и луѓе без емпатија.
Не за друго, провидна е намерата. А и разговараш со соговорник погоре кој те предупреди да не одиш по таа линија и сосема културно ти се обраќа. Но, ти повторно упорна во својата намера.
Во ред, биди во право на форум. Но дали ќе ја продадеш куќата и на тој ром ќе му обезбедиш пари за храна или лекови или што и да му треба? Сакаш да се кладиме дека не? И што треба, да ти речам меѓуредови дека немаш чувство за емпатија? Да те осудам?

Live and let others live.
Глупости, знам.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Она е моето несудено другарче, не и се лутам нормално, само нема потреба од продавање морал и од навреди. Патем, само поради почит кон одредени членови, а меѓу кои е и она, стојам подалеку од темава. Знам како им е секојдневно. :love:

Буквално секое мое влегување на темава е после некоја навреда, провокација или закана за кратење права, а ја пратам секојдневно дискусијава. И баш гледам да вагам со коментарите (баш првиот коментар ми беше за величење на вакцините). Само нема ни теорија да се вакцинирам, тоа е индивидуална одлука. Не ме интересира кој и во колкав процент ќе се вакцинира. :)

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.209
Поени од реакции
12.011
Она е моето несудено другарче, не и се лутам нормално, само нема потреба од продавање морал и од навреди. Патем, само поради почит кон одредени членови, а меѓу кои е и она, стојам подалеку од темава. Знам како им е секојдневно. :love:

Буквално секое мое влегување на темава е после некоја навреда, провокација или закана за кратење права, а ја пратам секојдневно дискусијава. И баш гледам да вагам со коментарите (баш првиот коментар ми беше за величење на вакцините). Само нема ни теорија да се вакцинирам, тоа е индивидуална одлука. Не ме интересира кој и во колкав процент ќе се вакцинира. :)
А кој и се лути?
Мене вчера ме обвини дека сум за НЕвакцинирање и откако најљубезно си побарав цитат да ми докаже со факти каде тоа и на кое место се залагам за истото зеде да ме цитира во пост во кој ДЕЦИДНО искажувам дека и од вакцинирање и од невакцинирање ќе има последици (од првото може да фатиш вирус и да умреш, од второто може да имаш алергиска реакција како што имаа во УСА и Бразил бидејќи ТРКА по вакцини имаше во светот и ги добивме за прекраток рок што за мене не е во ред).
Моите мислења никаде не ги наметнав. Исто како тебе, тука пратам од време на време и не се мешам во дискусиите, но ми пречи кога на некој му натураат индиректно чувство на вина и го прават помалку вреден во дискусијата, тоа надмено гледање одозгора. Па кога нема мод (т.е. има ама го гледам лајка постови кај докторката) тогаш се вмешав во дискусија и неа како и на дугар и Адолф (Димитрија де, сега прекрстен) им кажав дека малку отповеќе им се фашистички размислувањата и дека на тоа немаат право.

Ајде одма етикети како не сум начитан, ајде одма меѓуредови осуда како тоа нема да се вакцинирам, па ако сакале ќе ме вакцинирале како пилец. Седи бе рамбо, аман немој не ме смеј. Форумски Мусолини.

Иритантно е знаеш, како само тие да имаат стари луѓе во фамилија, како само ним да им е ускратено нешто со ова короната, како да само тие се жртви на безумието кое царува. Како само тие да се доктори и само тие да се во право.

Фани факт, дома имам и доктор (кој студирал и повеќе време од нив и поголем титулар има), дома имам и постари лица, се придржавам на мерки, носам маска, мијам раце, одржувам дистанца. Никој од нас нема да се вакцинира и НА СЕКОЈ од нас му е кажано дека ќе си одлучи САМ за себе што ќе прави и тоа ќе биде САМО и САМО негова одлука - одлука која треба да ја има како здраворазумско битие, академски граѓанин и човек со животно искуство зад себе. Само така е фер. Само така е во ред!

А на уплашените тука на форум, кои прво не затвараа дома во непотребни карантини со што направија несогледиви штети на економијата (не сме ние Швајцарија или Данска на балканите) и кои сега заговараат вакцинација заради НИВНИ страв или нивни фашизоидни мисли не можам да им простам.
Не им судам за нивниот избор, имаат право на него. Не ги мразам, не ги почитувам помалку. НО, немаат право да ми го наметнуваат мене тој нивни избор како единствен исправен. Ниту на некој друг, додека во меѓувреме и меѓуредови го осудуваат и го нарекуваат помалку образован, помалку начитан, помалку ЧОВЕК, помалку емпатиечен од нив совршените битија.

На крај сите исти лајна сме. Само кој е спремен да се погледни во огледало и да си признае.

И морам да забележам, во меѓувреме форумот напреднал после откажувањето на некои модератори и администратори. Не знам која е причината за нивно откажување но подобро што е така. Порано во оваа тема летаа банови како добро утро за секој кој немаше да се согласи со општото милје кое се сервира.
И тоа беше само по себе фашизоидно.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
И морам да забележам, во меѓувреме форумот напреднал после откажувањето на некои модератори и администратори. Не знам која е причината за нивно откажување но подобро што е така. Порано во оваа тема летаа банови како добро утро за секој кој немаше да се согласи со општото милје кое се сервира.
Тука грешиш... Никад немало банови за тие што имаат инакво мислење...Имаше период кога заради различни мислења пукаа навреди и муабетот се сведуваше на лични докажувања. Тогаш јас најмногу ги банирав и бришев. Откажување на модератори никад не е добра работа... Да не беа тие и нивниот многугодишен труд дискусиите ќе беа маалско препукување без посебна содржина и мене лично мнооогу ми фалат.

Во врска со сегашната дискусија околу вакцините... Секогаш е добро да се споделуваат различни ставови и повеќе пати сум кажала дека има логика кај „двете страни“.
Се е личен избор ама за жал не мислам дека личниот избор ќе биде и рационален нарочито со сите најави за потребата од „доказ за вакцина“ за голем број на патувања. Со други зборови полека ќе биде наметнато како опција.
Од друга страна во погорните дискусии има и медицински лица кои ситуацијата многу нормално ја доживуваат со сосема поинаква перцепција од останатите и многу е нормален нивен став за вакцинација.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ставрогин (Банимир) беше баниран или опоменат без потреба, ама Сантели е срце. Заедно со Луси ми се омилени модераторки. :love:

Нека ме банираат, од темава, ако гледаат потреба. Не провоцирам и не навредувам, само нема потреба од приказни што би можело мене да ме снајде. Едно од златните правила е дека никој нема право да ми се меша во здравјето (и беше кажано уште од самиот почеток). И да, не ми е многу грижа за навредите (морон) или дека не сум бил Човекот (Диоген) или дека сум имал пониско ниво на свест. Баш Димче беше тој кој рече дека можеби би се вакцинирал! Тоа беше негов став, гледам дека сега го променил и тоа е легитимно. :D

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.209
Поени од реакции
12.011
Тука грешиш... Никад немало банови за тие што имаат инакво мислење...Имаше период кога заради различни мислења пукаа навреди и муабетот се сведуваше на лични докажувања. Тогаш јас најмногу ги банирав и бришев. Откажување на модератори никад не е добра работа... Да не беа тие и нивниот многугодишен труд дискусиите ќе беа маалско препукување без посебна содржина и мене лично мнооогу ми фалат.

Во врска со сегашната дискусија околу вакцините... Секогаш е добро да се споделуваат различни ставови и повеќе пати сум кажала дека има логика кај „двете страни“.
Се е личен избор ама за жал не мислам дека личниот избор ќе биде и рационален нарочито со сите најави за потребата од „доказ за вакцина“ за голем број на патувања. Со други зборови полека ќе биде наметнато како опција.
Од друга страна во погорните дискусии има и медицински лица кои ситуацијата многу нормално ја доживуваат со сосема поинаква перцепција од останатите и многу е нормален нивен став за вакцинација.
Како модератор, ако веќе кон тоа одиме, доста подобро си ја вршиш функцијата од тој што ја вршеше пред тебе во овој подфорум и во други. Дали тоа е така еве гледаш од реакциите и на другите членови, мојата може да се остави на страна како субјективна - иако не е. Немам ќар ако тебе те величам или нападнам и обратно немам ќар ако друг омаловажам или глорифицирам. Досега во ред имаш модерирано, неутрално, така и треба. Пофалби.

Во моето битисување на било која тема не дискутирам за да напаѓам или фалам, туку или за да се информирам, или да информирам некој друг, или ради забава, а секако и реагирам ако има неправедност (како што имаше во однос на наметнувањето на ставови тука, за што и се побунив).
Во однос на мојот коментар погоре за мод во овој подфорум и изостатокот од негова реакција, не знам дали си тука мод ти лично и не се однесуваше на тебе бидејќи мислам дека не си, туку се однесуваше на Псајд кој мислам дека е поставен за модератор на здравје заедно со Кулајрис која подоцна (за многу кратко време) се откажа од модерирање. Зошто е тоа така не навлегувам, нејзин личен избор и право.

Како и да е, не сакам да бегам од темата на дискусија но можам слободно да ти кажам дека не се согласуваме во ставовите околу вакцинацијата и дека и двајцата имаме потполно право на тоа. Не ми смета воопшто, напротив. Ти културно ги изнесе своите, јас културно ги изнесов своите кога меѓусебно реплициравме минатиот ден и тоа помина сето во ред. Така и треба да биде.
Мило ми е што истото од твоја страна не наидува на казнени поени или банови од тема. За тоа капа долу. Без разлика кој е твојот став, мојот е дека претставува разлика во модерирање од порано востановената пракса од некои модератори. Исто и за ова може да имаме различно размислување и не ми пречи.

А како било порано, било па поминало. Како и се' останато во животот. Ќе го оставиме таму, во минатото ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom