Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Не те сваќам, што ти мењаат тие што идат во Бугарија и Србија :D? Ако има колективен имунитет, тогаш нема зашто да се секираш. Ако нема, тогаш подобро да стекнат зашто вакцини секако не ни се у план. Дали ќе фатат на Копаоник или после 3 месеци во продавница не ти мења апсолутно ништо.
Повеќе работи се.

Проблем е мутираниот вирус од Британија, Бразил и Јужна Африка. Тие вируси со 50% имунитет на стадо можат да не заебат здраво. Во Србија е регистриран тој вирус.

Во Манаус се случува тоа во моментов. Од мај до ноември имаа мал број на случаи дневно и тоа со целосна слобода. Ама декември партал со нова верзија на вирусот.

Мислам не е уште за славење работава кај нас, башка што имаме и ние зимски центри, плус му треба финаниско опоравување на туризмов дома.

И плус сето патриоти да ги ебам, цело време ми јадат гомна име презиме, сега Каракачанов не ебава како сака, и овие одма туп право во Банско.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.369
Поени од реакции
5.761
Оп оп нова верзија на вирус пополека низ цела Европа, честито ковид-21 :) Е да и честито ебавање уште година дена со овие глупости. Бај д уеј сосема случајно налетав на теоретичари на заговори кои уште одамна предупредија за ковид-21, дури ни ја не им верував зашто звучеше превише лудо ама ... нек је са сречом :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.352
Поени од реакции
26.355
Фасцинантно е ова. Вчера дадоа изјава дека не се добри бидејки не се одобрени од Европските и Американските агенции, сега вика дека се добри според научни студии. Изглеа им кажаа од еу дека нема да видат вакцини до 2025 денеска.
Некој добронамерен ЕУ амбасадор или Кејти од Кале им се има јавено и им има кажано дека може да намалат со дудлање на темава, и да набават вакцини од производители кои имаат многу поголеми производствени капацитети.
Автоматски споено мислење:

Оп оп нова верзија на вирус пополека низ цела Европа, честито ковид-21 :) Е да и честито ебавање уште година дена со овие глупости. Бај д уеј сосема случајно налетав на теоретичари на заговори кои уште одамна предупредија за ковид-21, дури ни ја не им верував зашто звучеше превише лудо ама ... нек је са сречом :)
Каква е таа нова верзија на вирус?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Некој добронамерен ЕУ амбасадор или Кејти од Кале им се има јавено и им има кажано дека може да намалат со дудлање на темава, и да набават вакцини од производители кои имаат многу поголеми производствени капацитети.

Каква е таа нова верзија на вирус?
Јас освен со Бионтек со друга не се вакцинирам.

Кинескава во Турција и ОАЕ помина добро, ама во Бразил не. Мислам дека Кинескава слабо реагира на мутации.

Во секој случај во наредните два месеца ќе има огромен број на податоци, па поарно што каснат вакцините.

Последно уредено:
Член од
24 март 2010
Мислења
15.352
Поени од реакции
26.355
Јас освен со Бионтек со друга не се вакцинирам.

Кинескава во Турција и ОАЕ помина добро, ама во Бразил не. Мислам дека Кинескава слабо реагира на мутации.

Во секој случај во наредните два месеца ќе има огромен број на податоци, па поарно што каснат вакцините.
Мислам дека сите првично најавија дека нивните вакцини најверојатно (клучен збор) успешно ќе ги третираат и мутациите.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Мислам дека сите првично најавија дека нивните вакцини најверојатно (клучен збор) успешно ќе ги третираат и мутациите.
Абе да ама Модерна еве ја прави бустер трета доза за да ја покриe и таа мутација.

Така да не сум сигурен дека е така.

Протест на Евреиве против корона мерките :)

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.210
Поени од реакции
12.012
Прц.

Дали ќе фатат на Копаоник или после 3 месеци во продавница не ти мења апсолутно ништо.
Кој фатил во продавница бе начитан? Ајде кажи дали познаваш бар еден во твое блиско или пошироко опкружување што донел вирус од продавница? Еден.
Јака ви душа да дефокусирате.

Епа имаш уште три други кои не се мРНА ако несакаш да те модифицираат.
А ти се вакцинира брате со некоја во Имачка? Или не те оставаат?
Ако се вакцинира со која и како се осеќаш?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.401
Поени од реакции
18.558
Прц.

Кој фатил во продавница бе начитан? Ајде кажи дали познаваш бар еден во твое блиско или пошироко опкружување што донел вирус од продавница? Еден.

Онака го тропнав, смени го зборчето со работа, кафе, на гости. Не знам никој што фатил во продавница, али знам неколку што појма немаат кај фатиле. Со оглед на тоа дека не идат на работа вајда од некое такво место закачиле.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.210
Поени од реакции
12.012
Онака го тропнав, смени го зборчето со работа, кафе, на гости. Не знам никој што фатил во продавница, али знам неколку што појма немаат кај фатиле. Со оглед на тоа дека не идат на работа вајда од некое такво место закачиле.
Е да си жив.
А знаеш зошто нема да го смениме зборчето?
Пошто во маркети имаш најголема концентрација, изгледа заборави едно време кога тука ти се препукуваше со еден бивши админ како тоа касиерките во КАМ не фатиле корона кога е толку страшна - тој заговараше седење дома, ти не.

И сеа, салто мортале. Толку беше.
Неколку месеци затворено се и одма ти се шета, ти се оди на работа, ќе се вакцинираш.

Мислам океј, ама здраво разумското размислување треба да ти е исто, или не одговара да е исто во конкретниот случај?

Пазарам во КАМ, Веро, Тинекс, Жито... редовно одам во овие маркети скоро секој 2 ден сум во некој. Досега немам видено некои касиери да не се на работа подолг период (пример 14-20 дена) колку што трае изолација. Значи? Не е ова оди во маркет и вирус ќе донесиш.

ИСТО, колку таксисти познаваш што заболиле? Никој.
Колку возачи на ЈСП кои се разболиле? Никој.

Дури и да има по некој колкав е нивниот процент од вкупниот број на возачи, таксисти и слично? - МИНОРЕН.

Ова ти се професии каде секој ден имаш контакт со еден куп на луѓе и затоа ги наброив.

Така да, дај не дефокусирајте... на копаоник ќе фател вирус али ако не фател ќе го донел од маркет. Заклучок, ајде сите на вакцинација.

Ништо, ќе го почекаме другар ти Игор од Имачка да кажи дали е вакциниран, со која вакцина, дали се осеќа убаво што му го земал редот на некој на кој стварно му треба таа вакцина и ЗОШТО во таа толку медицински развиена имачка 70% од докторите не одат бланко со размислувањето сега ќе се вакцинирам?

п.с. а тие што појма немале кај фатиле ти се истите кои по канцеларии цел ден дремат без маски со колегите, тие кои на пуш пауза во два квадрати простор седат со уште 10 души дури швајцоваат цигари и тие што шврљаат наоколу.

Не познавам голем процент на луѓе кои го фатиле вирусот, а се придржувале до мерките. Напротив, нивниот процент е мал.
Се' останато е од контакти со лица кои не внимавале и не биле општествено одговорни.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Прц.

Normalno ne, pagjam vo posledna grupa koja vleto ke ima prilika. Mozebi ke ispadne druga moznost nakaj Maj, ke vidime. Iskustvo licno nemam, poznavam 2-3 doktori koi ja primile. Zivi, zdravi, zastiteni.

Е да си жив.
А знаеш зошто нема да го смениме зборчето?
Пошто во маркети имаш најголема концентрација, изгледа заборави едно време кога тука ти се препукуваше со еден бивши админ како тоа касиерките во КАМ не фатиле корона кога е толку страшна - тој заговараше седење дома, ти не.

И сеа, салто мортале. Толку беше.
Неколку месеци затворено се и одма ти се шета, ти се оди на работа, ќе се вакцинираш.

Мислам океј, ама здраво разумското размислување треба да ти е исто, или не одговара да е исто во конкретниот случај?

Пазарам во КАМ, Веро, Тинекс, Жито... редовно одам во овие маркети скоро секој 2 ден сум во некој. Досега немам видено некои касиери да не се на работа подолг период (пример 14-20 дена) колку што трае изолација. Значи? Не е ова оди во маркет и вирус ќе донесиш.

ИСТО, колку таксисти познаваш што заболиле? Никој.
Колку возачи на ЈСП кои се разболиле? Никој.

Дури и да има по некој колкав е нивниот процент од вкупниот број на возачи, таксисти и слично? - МИНОРЕН.

Ова ти се професии каде секој ден имаш контакт со еден куп на луѓе и затоа ги наброив.

Така да, дај не дефокусирајте... на копаоник ќе фател вирус али ако не фател ќе го донел од маркет. Заклучок, ајде сите на вакцинација.

Ништо, ќе го почекаме другар ти Игор од Имачка да кажи дали е вакциниран, со која вакцина, дали се осеќа убаво што му го земал редот на некој на кој стварно му треба таа вакцина и ЗОШТО во таа толку медицински развиена имачка 70% од докторите не одат бланко со размислувањето сега ќе се вакцинирам?

п.с. а тие што појма немале кај фатиле ти се истите кои по канцеларии цел ден дремат без маски со колегите, тие кои на пуш пауза во два квадрати простор седат со уште 10 души дури швајцоваат цигари и тие што шврљаат наоколу.

Не познавам голем процент на луѓе кои го фатиле вирусот, а се придржувале до мерките. Напротив, нивниот процент е мал.
Се' останато е од контакти со лица кои не внимавале и не биле општествено одговорни.
Od kaj gi vagjas tie 70% kaj doktorine? 60-70 procenti od naselenieto pored anketine planira da se vakcinira. Vo bolnicite najgolem del od doktorine vekje ja primi ili se prijavi za vakcina. Pomala e brojkata kaj medicinskiot personal. Pobaruvackata e pregolema nema dovolno vakcini kolku sto ima lugje koi sakaat da ja primat. Toa vsusnost sekade e taka ko ke gi vidam redicite na primer vo Srbija.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.210
Поени од реакции
12.012
Normalno ne, pagjam vo posledna grupa koja vleto ke ima prilika. Mozebi ke ispadne druga moznost nakaj Maj, ke vidime. Iskustvo licno nemam, poznavam 2-3 doktori koi ja primile. Zivi, zdravi, zastiteni.
Значи сепак има таму горе некој паметен кој вели ќе се вакцинира прво старо население, а потоа паничарите. Океј.

Ако не успееш горе, дојди во севернаја, овде ред нема биди сигурен.

Od kaj gi vagjas tie 70% kaj doktorine? 60-70 procenti od naselenieto pored anketine planira da se vakcinira. Vo bolnicite najgolem del od doktorine vekje ja primi ili se prijavi za vakcina. Pomala e brojkata kaj medicinskiot personal. Pobaruvackata e pregolema nema dovolno vakcini kolku sto ima lugje koi sakaat da ja primat. Toa vsusnost sekade e taka ko ke gi vidam redicite na primer vo Srbija.
Од информации од медиуми, замисли мејнстрим, што значи точни се.
И не кој процент од населението „планира“, збораме чисто за медицински персонал. Луѓе од фелата.

НЕ си во право дека најголем дел ја примиле, обратно е, најголем дел од медицински персонал НЕ ја примиле вакцината. Ако е како што тврдиш еве повели извади официјална статиски за во ДЕ колку медицински персонал досега има примено вакцина. 10% немаат, камо повеќе.

Нема потреба со дефокусирање, муабети од типот редици во србија, колапс во Македонија, население кое е спремно и планира... ;) сето тоа има магично зборче напред ЌЕ.

Збораме конкренто, медицински кадар во најразвиената или една од медицински најразвиените држави во ЕУ.

Ти инсистирам цело време на тој одговор за да увидиш дека ова твоето тука напинање на темата со вакцинирање и слично е ништо друго освен паника. Паника која ја осеќаш за себе, можеби за дел од твоето семејство но непотребна паника.
Пошто, вака или онака светот се избори со „пандемијата“ еве веќе година и кусур.
И поголема е веројатноста сега воопшто да не го добиеме вирусот и ако го добиеме да го прележиме со далеку помали последици по здравјето отколку со истиот да се заразиме.

Вакцинирај се, не е проблем. Да имав здравствени проблеми или да ми беа годините најверојатно и јас ќе се вакцинирав со некоја од вакцините (по сопствено убедување) ама дај еднаш отстапите од ставот дека или вакцинација или потпоп.

Ти најверојатно ради страв, овај начитаниот погоре оти му сака газето да му шета.

Не е последно срање ова со вирусот што ќе го гледаме, напротив тек допрва следуваат срања.

Секое добро другар и очекувам проценти од Германија колку медицински персонал досега се има вакцинирано, а не планира или чека вакцини.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Daleku od strav, ne se sekiraj za toa. Ni sum panicar.

Tuku statistiki nema zatoa sto ne pomina uste prvata faza vo koja se vakciniraat doktori i medicinski personal. Ko ke pomine ke ima statistika valjda. Ja mozam samo da prenesam toa sto mi kazale sto normalno ne e reprezentativno. Izgleda imas ti povekje informacii pa fer e da gi spodelis izvorite. Ete da ne bidam takov samo da baram i da ne nudam: https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/119400/Drei-Viertel-der-Aerzte-wollen-sich-gegen-SARS-CoV-2-impfen-lassen - 3/4 od doktorite sakale da se vakciniraat. 50% od tie sto rabotat vo nega. Napravena pocetok Dekemvri 2020.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.210
Поени од реакции
12.012
Значи пак збораме САКАЛЕ, а не се вакцинирале. Разлика небо-земја.
Кога ќе се вакцинираат, под услов да не им е наметнато, ќе правиме пак муабет.

И јас можеби сакам космонаут да бидам, али јбг. Така?

п.с. податокот, линкот, не ти е од СИТЕ доктори т.е. медицинска фела туку само тие што работат во интензивна нега. Исто, се покажуваат НАМЕРИ, а не веќе вакцинирани со пренесени искуства од вакцинацијата.
Јас лично не вервуам дека на вработените во интензивна нега или на тие во старски домови ќе им биде дозволено сами да изберат дали сакаат вакцинација или не. Ќе ги вакцинираат заради тоа што така налага нивната професија. Со тоа, не е многу меродавен линкот но морам да те поздравам за трудот кој го вложи.

п.п.с.
"Vergleichsweise niedrig ist die Impfbereitschaft unter dem weiblichen Pflegepersonal.“

Warum mein dear freund?

Интересна реченица, нели? Еве и превод за оние кои се слаби со германскиот: Подготвеноста на вакцинација помеѓу женскиот медицински персонал (се мисли на болничарки и мед сестри) е помала во споредба со машките.
Зошто е тоа така? Да не имаат двојби случајно?

Да преведуваме надолу по текстот кај што вика дека постои загриженост за подолготрајните последици од вакцинацијата и дека тоа е појава кај 55% од испитаниците, а 25% имаат веќе голема загриженост за истото. Или ќе го оставиме тоа онака непрочитано?

Зборуваме за медицински персонал. Персонал со медицинско предзнаење, кој работи во една од најразвиените земји во поглед на медицина во ЕУ.

Линкот кој го сподели повеќе оди кон мојата поента околку кон ставот дека мора да се вакцинираме сите и веднаш. ;)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Pa sakale oti nema dovolno momentalno za site, zatoa procesot ke trae meseci. Ziti logikata - jasno e deka ne se seuste site vakcinirani ti pisav deka nema statistika oti procesot tece. Sega i toa ne cini.

Veruval ili ne, sekoj doktor moze sam da odluci dali ke se vacinira ili ne isto kako i sekoj zitel. Ne mozat i smeat da gi prisilat so zakani i slicno vsusnost toa nema da funkcionira doktorite se vo jaka pozicija smesto ke si zaminat. A i zakon gi stiti. Ti si kazuvas toa sto si veruvas sto ne se sovpagja so realnosta. Toa e razlikata vo muabetive, fakti protiv rekla kazala, tezi koi ne se potvrdeni kolku da se rece nesto. Mozes da reces na primer ke se vanciniraat oti se informirani i smetaat deka e dobro ama vikas taka im nalagalo profesijata ili deka se prisileni sto ednostavno ne e tocno.

A zenite od mnogu pricini ne tolku, zboruvame za med. personal. Tuka vekje fakjaat zagovorite, strav od neplodnost sto se siri cesto kako posledica.

Inace sekoja cest za medicinskiot personal i nivnata strucnost i znaenje, ama veruvam deka nivnoto znaenje okolu vakcini, virologija i slicno e ograniceno kolku naseto. Ako ja sum dobar rabotnik moler ne me pravi toa ni arhitekt ni inzener.

Inace zagrizenost sekoj moze da ima sto e normalno ama ne menuva faktot deka sakaat da ja primat.

Kajgana Shop

На врв Bottom