Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
2 септември 2013
Мислења
258
Поени од реакции
238
Колку се слични со вирусот сарс од раните 2000 години.. најверојатно затоа се мисли дека се работело 20 години..

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Se misli na mRNA metoda za koja se raboti od 1990. Tokmu gazdite na Biontech bea megju prvite koi istrazuvaat ovoj nacin so cel borba protiv rak. mRNA vakcina ili lek, kako sakate, uste pred 10 godini bez problem ke bese dozvolen ama ne bea uste uspesni da napravat lek ili vakcina. Pokraj nacinot kako da se napravi vakcinata/lekot protiv bolesta/virusot problem bese i relativnata nestabilnost. Neli sega mora na -70 da se ladi. Covidot e "idealen" za vakov tip vakcina, ete i Moderna go koristi istiot princip. Mu dava na teloto upatstvo za pravenje imunizacija i antitela.

1994 mRNA bese testiran na gluvci: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0264410X94900744?via=ihub
Eve od Biontech kako funkcionira mRNA vakcinata: https://biontech.de/covid-19-portal/mrna-vaccines
FAQ za vakcinata: https://www.pei.de/EN/newsroom/dossier/coronavirus/coronavirus-content.html;jsessionid=8ACFE2D252D0C7528E7E712FB2E92FA8.intranet221?nn=164146&cms_pos=3

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
20 години? .....нешто не ми е јасно тука.....на која вакцина се работело над 20 години?
На мРНА вакцината, жената која го водела истражувањето пребегнала од Унгарија во Америка, имаше артикли за неа и овде постирано во темата.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Секогаш наебува малиот човек!
Инаку @cholismo и @pozdrav eden topol , еве може сакам да правам забава, дали ќе ме пријавите? Не можам искрено да ве разберам! Дали еуфоријата ви се има удрено во глава или до толку ви е досадно? :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518

Член од
5 март 2018
Мислења
17.357
Поени од реакции
19.822
Секогаш наебува малиот човек!
Инаку @cholismo и @pozdrav eden topol , еве може сакам да правам забава, дали ќе ме пријавите? Не можам искрено да ве разберам! Дали еуфоријата ви се има удрено во глава или до толку ви е досадно? :)
Шо то пиле ? :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Еве им на кодошите работа.....посебно на оние од Муслиманска вероисповед......со мерак да не кодошат нас каурите, додека тајно се криеме околу бадниковиот оган.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.357
Поени од реакции
19.822
Еве им на кодошите работа.....посебно на оние од Муслиманска вероисповед......со мерак да не кодошат нас каурите, додека тајно се криеме околу бадниковиот оган.
Ааа извини ама ние то го практикуваме, тие не се по кодошењето толку, ние самите меѓусебе ќе си ги извајме очите :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.517
Поени од реакции
24.296
Јас се чадам н знам за тебе :)
Krsis pravila i propisi za suzbivanje na epidemijata i posle ke recis nekoj drug ti ja prenel sto ne pocituval merki ili so bi rekle nekoj drug ke ti bidi kriv ako se zarazis.
Ti kao nevina, a od druga strana :cautious:. Cccccc
Автоматски споено мислење:

ние самите меѓусебе си ги извајме очите :)
Sfativme, uzivaj (y).
Dusa saka, priroda, nagoni jbg :toe:.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.357
Поени од реакции
19.822
Krsis pravila i propisi za suzbivanje na epidemijata i posle ke recis nekoj drug ti ja prenel sto ne pocituval merki ili so bi rekle nekoj drug ke ti bidi kriv ako se zarazis.
Ti kao nevina, a od druga strana :cautious:. Cccccc
Автоматски споено мислење:

Sfativme, uzivaj (y).
Dusa saka, priroda, nagoni jbg :toe:.
Јас в двор си запалив, не кршам никакви правила :toe:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.517
Поени од реакции
24.296
Јас в двор си запалив, не кршам никакви правила :toe:
Jas na vremeto ko detiste si go dupnav uvoto, za obetka de, takva bese modata. Mi pomina kefot po nekoe vreme, ja izvadiv alkata i po nekoe vreme dupkata zarasna.
Vidi proverisi za sekoj slucaj oti po tolku vreme pocituvanje na merki, karantini, policiski, hmmm soznam ziva materija. Da ne se iznenadi nekoj, a bogami i ti. To ako dosledno gi pocituvase merkite, ako ne togas nemas gajle, se e pod kontrola barem okolu dupkite :sneaky:. Virusot sepak pokje pazenje si bara :toe:.
Taka i @pozdrav eden topol se pazese ama pak go zakaci. Site se prasuvavme od kade i kako e toa mozno koga celo vreme dosledno gi pocituvase merkite osven sekako so nejziniot bracen drugar so koj aktivno gi krseja :).

Kajgana Shop

На врв Bottom