Веганизам/Вегетаријанизам

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
1. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/red-meat-tmao-and-your-heart
Experts used to think that red meat raised your risk of heart disease simply because it was high in saturated fat. But today that picture has gotten more complicated thanks to the discovery of a metabolite — a substance produced during digestion and metabolism — called trimethylamine N-oxide, or TMAO.
According to a news article published June 11 in JAMA, three recent analyses have linked high blood levels of TMAO with a higher risk for both cardiovascular disease and early death from any cause. In one of those studies, researchers found that people with higher levels of TMAO in their blood may have more than twice the risk of heart attack, stroke, or other serious cardiovascular problems, compared with people who have lower levels....
2. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-020-01721-8
High consumption of red and processed meat is commonly associated with increased cancer risk, particularly colorectal cancer. Antibodies against the red meat-derived carbohydrate N-glycolylneuraminic acid (Neu5Gc) exacerbate cancer in “human-like” mice. Human anti-Neu5Gc IgG and red meat are both independently proposed to increase cancer risk, yet how diet affects these antibodies is largely unknown....
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3988204/
Mice and humans with Growth Hormone Receptor/IGF-1 deficiencies display major reductions in age-related diseases. Because protein restriction reduces GHR-IGF-1 activity, we examined links between protein intake and mortality. Respondents (n=6,381) aged 50–65 reporting high protein intake had a 75% increase in overall mortality and a 4-fold increase in cancer and diabetes mortality during an 18 year follow up period. These associations were either abolished or attenuated if the source of proteins was plant-based....
4. https://nutritionfacts.org/2012/09/20/why-meat-causes-inflammation/
https://www.youtube.com/watch?v=ttCUWNU9wp0&feature=emb_title&ab_channel=NutritionFacts.org
DESCRIPTION: The endotoxemia (bacterial toxins in the bloodstream) that follows a meal of animal products and results in inflammation and stiffened arteries may come from the food itself rather than from one's own gut bacteria. This is the second video of a three-part series exploring the mechanism behind the spike of inflammation that follows within hours of a meal containing animal products......
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834504/
Risk Assessment of Growth Hormones and Antimicrobial Residues in Meat.....

Да не правиме муабет за масти, холестерол и тако даље....чувајте си ги вашите деца ако ништо друго.
https://nutritionfacts.org/2020/02/20/all-children-should-have-their-cholesterol-checked-between-ages-9-and-11/
Coronary artery disease does not magically appear. The disease begins “during early childhood and progress[es] unrecognized for several decades to its often final and unexpected endpoint of chest pain, disability, or premature death.”
As I discuss in my video Should All Children Have Their Cholesterol Checked?, “we need to remind ourselves that atherosclerosis begins in childhood as fatty streaks” in the arteries, which “are the precursors of the advanced lesions that ultimately” kill us. By the time we’re in our 20s, 20 percent of the inner surface of the artery coming off the heart is covered in fatty streaks, as you can see at 0:58 in my video. Fifty years ago, pathologists began raising the question of whether heart disease is best handled by cardiologists or by pediatricians.
“By their 30s, many young adults already have advanced coronary atherosclerosis,” so, in reality, intervention during our 30s and beyond “is actually secondary prevention, because advanced atherosclerosis is likely already present.” Indeed, intervention is just trying to mediate the ravages of the disease rather than prevent the disease itself........

Целта не ми е да докажувам нешто туку само насока да дадам. Линковите се набрзина најдени, чисто како патоказ.
Постои нормално и етичкиот аспект...да не речам љубов :)

Нека најде некој аргументи за користење месо, освен она убаво ми е за јадење. Ако едини аргумент му е на некого дека му било убаво, тогаш тој човек има сериозен проблем. Да не се разбереме погрешно, не ми е целта да напаѓам некого...НАПРОТИВ!!!
Б, јадењето месо е една од најзаебаните навики набиена уште од детство, допаминче лачиме уште на помислата...
Среќен човек нема потреба храната допамин да му дава.... он не живее за да јаде туку јаде за да живее.

Има секакви патишта до среќата но сите се спојуваат во еден, мојата книга.

"You may be ruled by stagnation without realizing it. Do not let it confront the birth of your story."

The Book,
Chapter 2
 

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
762
Поени од реакции
1.934
Mala sporedba , first of all meraklija sum na meso postiram non stop na forumov tamy za gotvenje i slicno ama...
Ja vs zena mi, 36 vs 33, mesozdervs 14 godini veganoviganosaurus
1. Pijam nekoi apcenca za pritisok ramilpril 2.5 mislam , - zena mi pie nekoi apcenca za smiryvanje koga ke ja raspizdam occasionally razbira se - tyka sme pata pata.
2. Odam 4 kilometri i me boli noga malku grb malku i disam kako predator ama toa e normalno - zena mi - odi 4 km , posle ka zacisti po doma. , Ke zgotvi i ke otidw na rabota - aj ova kw kazam podobra e oti na stav sum deka zenite se podobri od nas generalno ( p.sa fudbal koga igram nisto ne me boli.....toj den e the day after...).
3. Seksulano , ja ja gonam povise mme valjda poso sum od sekat popalenko golem za nea , - zena mi , malku pomalku valjda poso ne licam na bred pit i nemam stomacni ko onoj 90 godisniot pogore
4. Opsta zdravstvena sostojba - ke me tepa na sekoj mozen nacin da nw zivee so mene , esea poso zivee so mene i ja afektiram na veliko psiholoski i aj malku fiziolski so podmetnyvanje iks raboti vo gotvenje , me tepa so dva gola razlika.
Suma sumarum pozdrava e minimalna ishrana so meso ako veke ne se moze ic , a najsteogo bi zabranil salami i slicni sranja zaboraviv kako se vikaat tie.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Б, јадењето месо е една од најзаебаните навики набиена уште од детство, допаминче лачиме уште на помислата...
Среќен човек нема потреба храната допамин да му дава.... он не живее за да јаде туку јаде за да живее.

Има секакви патишта до среќата но сите се спојуваат во еден, мојата книга.

"You may be ruled by stagnation without realizing it. Do not let it confront the birth of your story."

The Book,
Chapter 2
Кога јадат по дома или некаде по прослави меса у стилу прасиња и сл. ме жалат, демек сум трпел :D
Сега како не уживам у месо толку можам да уживам у други ствари повеќе :pipi:
Зеленчуци, овошја.......
 
Член од
2 ноември 2020
Мислења
454
Поени од реакции
633
Кога јадат по дома или некаде по прослави меса у стилу прасиња и сл. ме жалат, демек сум трпел :D
Сега како не уживам у месо толку можам да уживам у други ствари повеќе :pipi:
Зеленчуци, овошја.......
Ако гледаш така микроскопски и за зеленчукот има негативни својства. Генетски модификации, разни препарати и сл. Не велам дека е здраво да јадеш само месо. Ама неможе да е здраво и само зелечук и овошје. Е сега тука има една сива зона во која треба да се држиме зависно од метаболизам и многу др фактори кои од човек до човек се различни.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
1. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/red-meat-tmao-and-your-heart
Experts used to think that red meat raised your risk of heart disease simply because it was high in saturated fat. But today that picture has gotten more complicated thanks to the discovery of a metabolite — a substance produced during digestion and metabolism — called trimethylamine N-oxide, or TMAO.
According to a news article published June 11 in JAMA, three recent analyses have linked high blood levels of TMAO with a higher risk for both cardiovascular disease and early death from any cause. In one of those studies, researchers found that people with higher levels of TMAO in their blood may have more than twice the risk of heart attack, stroke, or other serious cardiovascular problems, compared with people who have lower levels....
2. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-020-01721-8
High consumption of red and processed meat is commonly associated with increased cancer risk, particularly colorectal cancer. Antibodies against the red meat-derived carbohydrate N-glycolylneuraminic acid (Neu5Gc) exacerbate cancer in “human-like” mice. Human anti-Neu5Gc IgG and red meat are both independently proposed to increase cancer risk, yet how diet affects these antibodies is largely unknown....
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3988204/
Mice and humans with Growth Hormone Receptor/IGF-1 deficiencies display major reductions in age-related diseases. Because protein restriction reduces GHR-IGF-1 activity, we examined links between protein intake and mortality. Respondents (n=6,381) aged 50–65 reporting high protein intake had a 75% increase in overall mortality and a 4-fold increase in cancer and diabetes mortality during an 18 year follow up period. These associations were either abolished or attenuated if the source of proteins was plant-based....
4. https://nutritionfacts.org/2012/09/20/why-meat-causes-inflammation/
https://www.youtube.com/watch?v=ttCUWNU9wp0&feature=emb_title&ab_channel=NutritionFacts.org
DESCRIPTION: The endotoxemia (bacterial toxins in the bloodstream) that follows a meal of animal products and results in inflammation and stiffened arteries may come from the food itself rather than from one's own gut bacteria. This is the second video of a three-part series exploring the mechanism behind the spike of inflammation that follows within hours of a meal containing animal products......
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834504/
Risk Assessment of Growth Hormones and Antimicrobial Residues in Meat.....

Да не правиме муабет за масти, холестерол и тако даље....чувајте си ги вашите деца ако ништо друго.
https://nutritionfacts.org/2020/02/20/all-children-should-have-their-cholesterol-checked-between-ages-9-and-11/
Coronary artery disease does not magically appear. The disease begins “during early childhood and progress[es] unrecognized for several decades to its often final and unexpected endpoint of chest pain, disability, or premature death.”
As I discuss in my video Should All Children Have Their Cholesterol Checked?, “we need to remind ourselves that atherosclerosis begins in childhood as fatty streaks” in the arteries, which “are the precursors of the advanced lesions that ultimately” kill us. By the time we’re in our 20s, 20 percent of the inner surface of the artery coming off the heart is covered in fatty streaks, as you can see at 0:58 in my video. Fifty years ago, pathologists began raising the question of whether heart disease is best handled by cardiologists or by pediatricians.
“By their 30s, many young adults already have advanced coronary atherosclerosis,” so, in reality, intervention during our 30s and beyond “is actually secondary prevention, because advanced atherosclerosis is likely already present.” Indeed, intervention is just trying to mediate the ravages of the disease rather than prevent the disease itself........

Целта не ми е да докажувам нешто туку само насока да дадам. Линковите се набрзина најдени, чисто како патоказ.
Постои нормално и етичкиот аспект...да не речам љубов :)

Нека најде некој аргументи за користење месо, освен она убаво ми е за јадење. Ако едини аргумент му е на некого дека му било убаво, тогаш тој човек има сериозен проблем. Да не се разбереме погрешно, не ми е целта да напаѓам некого...НАПРОТИВ!!!
Ако не јадеш месо не значи и дека јадеш правилно.

И веганите прават еден куп прженици, стегаат тестенини како да нема утре, а голем дел маваат и алкохол и цигари.

Реално гледано вегетаријанската исхрана е цела класа покомплетна од веганската.

Ме мрзеше и завчера да се објаснувам, али дури и сирова исхрана е подобра од исхраната на голем дел од веганите кои пола од храната ја маваат со прженици.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако гледаш така микроскопски и за зеленчукот има негативни својства. Генетски модификации, разни препарати и сл. Не велам дека е здраво да јадеш само месо. Ама неможе да е здраво и само зелечук и овошје. Е сега тука има една сива зона во која треба да се држиме зависно од метаболизам и многу др фактори кои од човек до човек се различни.
Комбинација од мали количини на млечни производи, јајца и суплементи ги решаваат буквално сите проблеми.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако не јадеш месо не значи и дека јадеш правилно.

И веганите прават еден куп прженици, стегаат тестенини како да нема утре, а голем дел маваат и алкохол и цигари.

Реално гледано вегетаријанската исхрана е цела класа покомплетна од веганската.

Ме мрзеше и завчера да се објаснувам, али дури и сирова исхрана е подобра од исхраната на голем дел од веганите кои пола од храната ја маваат со прженици.
Так нормално, веганска исхрана е проблематична. Не верувам дека е доволно истражена таа проблематика и затоа е опасна по малку ако не знае човек што прави, ама таа е секако чекор напред.....ни треба прво искуство со вегетаријанската, општо земено.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ropkaj si ziv kompir, mnogu bilo zdravo :D
Батат бива и така ;)

Так нормално, веганска исхрана е проблематична. Не верувам дека е доволно истражена таа проблематика и затоа е опасна по малку ако не знае човек што прави, ама таа е секако чекор напред.....ни треба прво искуство со вегетаријанската, општо земено.
Тоа е она што пробувам да го објаснам, ама за жал секоја група си ги чита само своите библии.

Жал ми е што многу е ниско нивото на знаење кај народот општо на тема нутриционизам.

И не е точно дека ако јадеш месо по секоја цена ќе бидеш со полошо здравје од тој што не јаде.

Еден куп фактори играат улога: стрес, физичка активност, останати навики на живеење, загаденост на воздух и тн.
Автоматски споено мислење:

Лестер влезе да внесе раскол меѓу вегани и вегетаријанци.

Најсли плејд. (y)
Никако!
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Батат бива и така ;)


Тоа е она што пробувам да го објаснам, ама за жал секоја група си ги чита само своите библии.

Жал ми е што многу е ниско нивото на знаење кај народот општо на тема нутриционизам.

И не е точно дека ако јадеш месо по секоја цена ќе бидеш со полошо здравје од тој што не јаде.

Еден куп фактори играат улога: стрес, физичка активност, останати навики на живеење, загаденост на воздух и тн.
Точно, ама поаѓаме од негде...а тоа е дека местото и морално и секако ни е непотребно. Прв чекор...идемо даље :)
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Точно, ама поаѓаме од негде...а тоа е дека местото и морално и секако ни е непотребно. Прв чекор...идемо даље :)
Јас повеќе тежам кон логиката на Маркс: Jeder nach seinen Fähigkeiten, jedem nach seinen Bedürfnissen (From each according to his ability, to each according to his needs ).

Бидејќи имам искуство доста околу исхраната и спортот (фитнес и бодибилдинг), се обложувам со секој дека: тоа што ќе успее да го постигне еден спортист со храна од животинско потекло, нема никаква шанса да го постигне веган (дури и со суплементација) во ист временски период.

На интернет ќе сретнете секакви приказни (најголем дел за маркетинг, или на луѓе кои го постигнале со храна со животинско потекло, па преминале во веганство), НО, едноставно не бива без месо/риба/јајца/веј.
Автоматски споено мислење:

I mene mi e zal, oti se iznatreska gluposti :D
Ова е релативно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom