Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
14 август 2006
Мислења
45.479
Поени од реакции
84.915
Дали на антиваксерите, односно луѓето кои одбијат да се вакцинираат, треба да им се оневозможи (да се откажат јавно, кога ќе ја одбијат вакцината) интезинва нега при ковид, не сум баш сигурен дека е исправно. Многу има за зборење зашто е тоа така.

Ја не сум таков, btw.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.406
Поени од реакции
43.219
AstraZeneca и Гамелеј (руската вакцина) денеска потпишаа меморандум за соработка,и ќе работат на заедничк вакцина на основа на платформата на СпутникВ
ова значи дека нема да има саглам вакцина бар уште една година дена.

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.344
Поени од реакции
4.685
Татко ми 13ти ден позитивен со оние брзите тестови, освен првиот ден 39 температура никакви симптоми ни мирис ни вкус изгубен, плус од дома држи часови без проблем. Пак ќе речам антитела тест да напраи за месец дена да видиме дсли воопшто бил позитивен пошо прима терапија за срце, црн дроб, холестерол. Значи 12 дена се е океј и денес му испитуваа ЦРП и Д Димери, Црп нормално, Д димери малку покачени 600. И упат за инфективно у секунда му пишаа, он одби и го откажаа упатот. Дали може нагло да се влоши после 2 недели состојбата?

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.095
Поени од реакции
74.901
Татко ми 13ти ден позитивен со оние брзите тестови, освен првиот ден 39 температура никакви симптоми ни мирис ни вкус изгубен, плус од дома држи часови без проблем. Пак ќе речам антитела тест да напраи за месец дена да видиме дсли воопшто бил позитивен пошо прима терапија за срце, црн дроб, холестерол. Значи 12 дена се е океј и денес му испитуваа ЦРП и Д Димери, Црп нормално, Д димери малку покачени 600. И упат за инфективно у секунда му пишаа, он одби и го откажаа упатот. Дали може нагло да се влоши после 2 недели состојбата?
Не би требало.
Може драматично да се смени состојбата во првите максимум 10-тина дена, во смисла од не толку јаки симптоми, да премине до хоспитализација или да се смени состојбата по две недели, ама ако претрходно имал потешки симптоми.
Не сум чул за случај во кој некој бил топ над 10 дена и после тоа да имало драматична промена на лошо.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.488
Денес имав средба со млад човек (албанец) кој се вакцинирал во франција. Кажува дека како вработен во ресторан, бил во првите кои требало да ја примат вакцината. лекарите му рекле дека ќе има вртоглавици и главоболки...но како што кажа немал ништо од тоа

наводно на големо се врши вакцинација во франција

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Дали на антиваксерите, односно луѓето кои одбијат да се вакцинираат, треба да им се оневозможи (да се откажат јавно, кога ќе ја одбијат вакцината) интезинва нега при ковид, не сум баш сигурен дека е исправно. Многу има за зборење зашто е тоа така.

Ја не сум таков, btw.
/Не може тоа да се оневозможи, нема начин. Интензива спаѓа во еден вид критичка помош т.е. итна помош и не може да биде условувана со ништо. Никаде на свет.
Она што е дозволено е, да му извадиш рачун после лечење да си плати пример трошоци. Али тоа отпосле, не е дозволено и не е етички да се условува таква помош со ништо.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Ја не сум таков, btw.
Кога ќе ми ги вратат парите за осигурање и камата на истите може. У меѓу време да им вратат на сите што се лечеле по приватни болници парите.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.402
Поени од реакции
18.558
На Фајзер вакцинава многу добра викаат,и тука ја фалат.
Проблем е што изглеа ќе ја нема во доволни количини годинава. Американците се крстат на таа од Џонсон, наводно имале голем производствен капацитет и ако ја одобрат имале веќе голема залиха.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.479
Поени од реакции
84.915
Денес имав средба со млад човек (албанец) кој се вакцинирал во франција. Кажува дека како вработен во ресторан, бил во првите кои требало да ја примат вакцината. лекарите му рекле дека ќе има вртоглавици и главоболки...но како што кажа немал ништо од тоа

Прашај го дали се осигурал дека вакцината е без свински желатин.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405

Не треба првин ЕУ да ја одобри па тогаш да почнат со вакцинација ?

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.187
Поени од реакции
13.822
Не би требало.
Може драматично да се смени состојбата во првите максимум 10-тина дена, во смисла од не толку јаки симптоми, да премине до хоспитализација или да се смени состојбата по две недели, ама ако претрходно имал потешки симптоми.
Не сум чул за случај во кој некој бил топ над 10 дена и после тоа да имало драматична промена на лошо.
Сестра ми го прележа во март. Првите 10-12 дена имаше константна 37.8 температура. После почна да е уморна нон стоп и да поткашлува. После 12тиот ден пројде три дена каде едвај дишеше. Ама пак, имаше некои симптоми и претходно, се надевам дека нема да се влоши кај чивекот,

(никој не ја прегледа, по whatsapp два пати ја прашаа како е, никој храна не им донесе на цела фамилија, не ги тестираа, не им стигна известување за изолација, само да објаснам дека и во европа кога е хаос е хаос)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.479
Поени од реакции
84.915

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Македонија требе да бара од КСА од нивните поскупи понестабилни вакцини, иначе ќе ни останат курлис, тенеке и чослоимо невакцинирани. А ние тоа го неќеме. Ја лично, особено неќу Дарданија да ми биде невакцинисан.
Арно шо кажа море, ќе си ја почекам таа на база на тутун.

Kajgana Shop

На врв Bottom