Најекономично греење и ладење

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Денеска ја монтираа климата. Шораи еџ 3.5 кв.... Ова ми е прва клима, дали можи некој да ми објасни како би требало да ја наместам климата и да не ја чепкам до пролет? Планирам да стои 25 степени преку ден а преку ноќ можеби 18, но во однос на брзина, фан, дали ауто, што значи најмала а што најголема брзина во однос на затоплување но и економичност? Сеуште не сум купил мерач, ќе земам деновиве, но сепак да знам 2-3 различни начини и да експериментирам со нив. Секој совет е добредојден.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
Денеска ја монтираа климата. Шораи еџ 3.5 кв.... Ова ми е прва клима, дали можи некој да ми објасни како би требало да ја наместам климата и да не ја чепкам до пролет? Планирам да стои 25 степени преку ден а преку ноќ можеби 18, но во однос на брзина, фан, дали ауто, што значи најмала а што најголема брзина во однос на затоплување но и економичност? Сеуште не сум купил мерач, ќе земам деновиве, но сепак да знам 2-3 различни начини и да експериментирам со нив. Секој совет е добредојден.
So zdravje da se sluzis dolgo da ja koristis klimata

Stavi Sliki od klimata vnatresnata nadvoresnata edinica i dalecinskoto

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Mnogu nerealni raboti se pisuvaat po forumive,ne kaj nas nego i posiroko.sekoj svojot konj si go fali,ima i realni postovi i i tie sto ja pisuvaat realnata vistina ne im e jasno kako na primer: jas so edna klima greeam 80m2,jas gream 100,jas gream 70 a trosi samo 500w itn i kako pogore pisano so lomo regular gree 36m2 pa po potreba i kupatilo i toa samo vo prva brzna duri moze i povise daj ne zaebavaj treba li da se veruva na vakvi postvovi?eve kaj mene mits i toshiba greeat 150m2 i toa sve vo sllep mod so samo potrosuvacka od 300w i toa na 0 stepeni nadvoresna a vnatre po kusi rakavi site po potreba otvaram prozor posto stanuva mnogu toplo.

Точно така, ако гледаш твојата страна. И твојот напис е од по , " вистинитите ". Ова сега што го напиша, ќе го разберат упатените. Или ќе се насмеат или ќе ти се нафрлат со негирање.
Колегата се обидел да сподели
КАКО ИЗМЕРИЛ , како му работат неговите клими. Нормално е што е позадоволен од овој модел, многу повеќе од тие што не го поседуваат. Тие што имаат други модели се задоволни од својот избор. Тоа што не бил најпрецизен, не значи да го мајтапите. Тууу колку уживате да сте цинични.
Јас како приоритет на форумов го разбирам споделувањето на искуството со своите модели. Колегата нити исплука некоја марка нити некој модел.
Најубаво е да му укажете како поисправно да мери.
Малку да ви значат и маките на новите неискусни корисници на клими.

Член од
17 март 2015
Мислења
204
Поени од реакции
324
Коста Сениор ne bese postot za kolegata sto merel i kako merel,nego me iziritira toj postot na srbinot i negovoto lomo. dosta so takvi kvaziprici se znae eden klima ured e za edna prostorija eventualno uste edna ama ce ima razlika vo temperatura,i se znae 3.5 klima ured do max 30m2 i toa jaka 3.5 ne nekoja aemi,fuego,lomo.5.5 do max 40m2 itn.pa ne se budali tie sto stavat parno da redat radijatori vo sekoja soba,ako se vodime po forumov togas samo eden radijador i caoprijatno.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Супер ми изгледа :)
Не можам да кажам од сликата, колку простор имаш над внатрешната до плафон?
И ако можеш да кажиш со колкава должина на линија е поставена? Помеѓу внатрешната и надворешната.... ако не знаеш точно - од прилика колку ти изгледа?

Според далечинското океј ти е поставена... 25 и се на ауто.... види прво така како ќе се понаша...
За најоптимално ќе си поиграш деновиве и ќе си видиш... особено откако ќе ставиш мерач за потрошувачка.

Со копчето P-SEL знам можеш да и ограничуваш со колкава оптеретеност да работи 50/75/100 %
Сега ти е пуштена да оди до 100% (тоа најгоре десно на екранчено се гледа) а мислам можеш да ја тераш да штеди ако ја намалиш на 50 или 75%
Ама тоа откако ќе купиш мерач ќе си поиграш и ќе си тестираш....

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Супер ми изгледа :)
Не можам да кажам од сликата, колку простор имаш над внатрешната до плафон?
И ако можеш да кажиш со колкава должина на линија е поставена? Помеѓу внатрешната и надворешната.... ако не знаеш точно - од прилика колку ти изгледа?

Според далечинското океј ти е поставена... 25 и се на ауто.... види прво така како ќе се понаша...
За најоптимално ќе си поиграш деновиве и ќе си видиш... особено откако ќе ставиш мерач за потрошувачка.

Со копчето P-SEL знам можеш да и ограничуваш со колкава оптеретеност да работи 50/75/100 %
Сега ти е пуштена да оди до 100% (тоа најгоре десно на екранчено се гледа) а мислам можеш да ја тераш да штеди ако ја намалиш на 50 или 75%
Ама тоа откако ќе купиш мерач ќе си поиграш и ќе си тестираш....
Do plafon ima 12 cm, a od vnatresna do nadvoresna edinica ima 220cm.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.833
.
Mnogu vazno I pokraj ostanati parametri,trba da se ima I predvid pri visinata na t na izduv da se zeme vo ppredvid I povrsinata na otvorot pri ista kolicina na m kubni vozduh. Se razbira deka pomalata ke dade potopol Takvi se posebno Fugitisu,mali vnatresni edinici so mali povrsini naizduv,acustvoto e kako da duvaat mnogu toplo.
G-tech ne e mala vnatresna edinica.
Pisuva te se i sesto, bez da znaete sto pisuvate.

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
kakvi smeski pisuvate neam komentar, ako dava 60 stepeni znaci dava 60 a toa deka go merel direktno izmenuvacot malo morgen neznam deka laserskiot merac za "povrshini" faka i krivini pa da go izmeri izmenuvacot koga samo perkata se gleda od dole, a izmenuvacot ide do 80 stepeni toplina na freon zavisi samo za koj model, jas amberot go iam izmereno 74,5 stepeni na "plasticnite krilca" i sto znaci toa spored vas deka vozduhot sto iskaca e 50 ako se meri so sonda ama nekako magicno uspeal da ja zagree plastikata do 74.5, ne ste mi jasni ama toa e. sea ke vi pustam stara slika od 72stepeni na amber a ucrown najveke sum go nacekal 69stepeni i dvete klimi si teraat so taa temperatura ne digaat moment pa da spustat tuku dobri 10 15min sigurno drzat tolku.....eve vi stara slika od amberot

Attachments

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Коста Сениор ne bese postot za kolegata sto merel i kako merel,nego me iziritira toj postot na srbinot i negovoto lomo. dosta so takvi kvaziprici se znae eden klima ured e za edna prostorija eventualno uste edna ama ce ima razlika vo temperatura,i se znae 3.5 klima ured do max 30m2 i toa jaka 3.5 ne nekoja aemi,fuego,lomo.5.5 do max 40m2 itn.pa ne se budali tie sto stavat parno da redat radijatori vo sekoja soba,ako se vodime po forumov togas samo eden radijador i caoprijatno.
Немој да си едностран.
Се зависи од просторот и неговата изолација. Ќе се сетиш на многупати искажаната и многу вистинита реченица.
ТРОШИ ЗАГУБАТА НА ЕНЕРГИЈА НА ПРОСТОРОТ А НЕ КЛИМАТА.
Сети се на еден почитуван член кој затоплува цел спрат од 80-на квадрати со една клима. Јас му верувам.
Немој да мислиш дека пишувам за да негирам некого па и тебе. Најмалку тоа. Нити ве знам, нити сме си замериле нешто, а ни не планирам со никого да се олошам. Јас се ставам во кожата на новите и идни корисници. Само ги збунува вака пренесено искуство.
Само сакам да биде помалку навивачки и негаторски разговорот.
Со почит до сите.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
koga samo perkata se gleda od dole, a izmenuvacot ide do 80 stepeni toplina na freon zavisi samo za koj model, jas amberot go iam izmereno 74,5 stepeni na "plasticnite krilca"
Добро бе ај така нека биде.... не изменувачот туку пластиката што го држи изменувачот....
Еве и @micko88 ја измерил неговата Мицу со таков термометар на 70 и кусур степени....
Ама сепак, тој термометар мери температура на површина не температура на проток на воздух.
Кога би ставиле од другите термометри со сонди никогаш нема да ја добиете таа темепратура на тој термометар иако со овие ласерскиве во исто време ја гледате таа.

ДА ДА Друже не си ти продавач :)Амаа Грее го фалиш а Вивакс го Кудиш иако Виваксот нема врска со Муабетов
Таков мерач имам и јас и знам добро дека кога тој Мерач ќе се пометка на издув можеш да извадиш колку сакаш
Еве Доказ со мојот Мерач
Прегледај го приврзокот 274046Прегледај го приврзокот 274047
Иако во Реалност климата ми работи со 41ц.
Прегледај го приврзокот 274049

Затоа друг пат не сликај слики туку направи видео со други мерачиња, и ако не лажиш да Одиме да го Објавиме Единаесетото Светско Чудо:)
si teraat so taa temperatura ne digaat moment pa da spustat tuku dobri 10 15min sigurno drzat tolku
Да де, си тераат, шо викаш цели 10-15 мин додека компресорот не рече: хух, готов сум... паузааа... :D

Член од
14 август 2020
Мислења
228
Поени од реакции
533
Со здравје да ја служиш.Прво прочитај упатсво да напраиш ауторестарт.се крева капакот и се стиска копчето 5 сек.мислам така беше ама прочитај. струја ако снема,кога ќе дојде да си продолжи со работа да не измрзнеш некоја вечер...
Перките ми се наместени надоле,23-24 степени на далинско и фан 1 по потреба пуштам фан 2.Сега за сега вака најкомфортно и најекономично е.бидејки не ја пуштам уште климата во спална навечер не мењам 24 ја оставам.Мерач двотарифен имаш во анхоч и логинг.овие од али со wi-fi багуваат не ти ги препорачувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom