Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
jasno mi e bjons.. prvo kadar nemame pa se drugo. toaleti ne se problem/montazni itn... znaci nosi dodaten del ako e potrebno. vo sekoj slucaj toa za nas e drug svet, nema da bide sekako. ako veke ima potreba moze podobro e ramstor da se adaptira nego sportski sali, vo nekoj drzavi toa pravea mesto sali shoping centrite i toa se pokaza podobra opcija.
Oti kadar nemame? Ima gradacija na pacientite, ne na sekoj mu treba aparati za poddrska, obucen infektolog, kislorodna poddrska itn itn. Za 90 % od rabotite i obicna sestra moze da gi napravi. Sigurno ne treba fakultet za da izmeri temperatura, da stavi infuzija, casa voda ili supa da mu donesat, da gi pridrzi do wc ili sto i da pravat najobicnite sestri. Posle kade se tuka penzioniranite doktori, kade se volonterite ama najlesno e neznam i nemozam.

Oti pari, neli nahumana profesija rabotele. Neka volontiraat. Koga ima zemjotres ili druga elementarna nepogoda pomagaat site ili samo tie sto se plateni za toa? Sega virusot opasen e ili sepak ne bil bas do tolku opasen?
Ајде Владе дојди кога сакаш кај мене да волонтираш.

... еве една фото сторија која кажува до каде сме и колку ни е гајле за нашето здравје,

1.jpg index.jpg

... одејќи накај Охрид одвоите пола час, не ви треба повеќе, да свртите еден круг низ центарот до општа болница во Кичево, мал простор мала болница на толку народ со околината, еве прошетаа и власта со одговорните не дека не се запознати и не знаат, ама јас навистина не знаев во какви услови се лечат кичевчани, се уште имам траума од глетката што не можам да ја заборавам,

bolnica-kicevo3.jpg

ова е зграда каде се прегледуваат пациенти, странично има уште една врата каде се вакцинираат децата, постара зграда немам видено ми беше страв и да влезам внатре,

bolnica-kicevo2.jpg 19184135_10212980958422404_1642050678_n.jpg

ова е внатрешноста од друга соседна главна зграда каде пациентот чека лево се иде до центар за дијабет, а овде се хирушки и интернистички шалтер и некои врати највероватно од соодветните амбуланти, апартите... како ехо, а и оние на рентген, не работат, не се извршуваат никакви операции хируршки, гинеколошки не се подготвени ниту за породување со царски рез, а не се прават ниту други потребни гинеколошки интервенции кои се особено важни за здравјето на жената, кој век сме?

Синдикатот-на-РЕК-Осломеј-донираше-заштитни-средства-во-болницата-во.jpg bolnica-kicevo.jpg

...главниот влез од зградата се дезинфицира по протокол за коронавирус и креветите за болни,
накратко колку да се добие некоја слика за болницата во Кичево каде кокошки не би чувала, а не пациенти, посебно сега со пандемијава овие простории посебно се со тежок мирис на мувла, старо и неофарбано, искрено ме потсети на катакомбите чинам во Киев беа кога ги посетивме под земја, морници по тело...исто чувство,
а само 50 метри, преку улицата од старата болница е издигната зграда со паркинг,

Vo-2022-god-bolnicata-ce-bide-gotova-696x522.jpg 15602231015_9475eeea01_o.jpg

прашав „што со овој објект?
„па новата болница никако да ја пуштат, само ги крадат прозорците, вратите ги откорнаа славините... ќе ја оштетат целосно,а никако не ја пуштаат“

...се прашувам ...зошто? посебно сега со пандемијава, кога нема болнички кревети, а нова зграда зјапа како страшило, а спортски сали ќе ги правиме болници, како да не! ... друг ми вика, сето е ова се кочи, за да работаат приватните болници, а државните болници да нема услови и пациентот да бега,

file.png

... тоа ли е справување со пандемијава и грижа за здравјето на кичевчани? да ми кажеше некој не ќе верував, а и сликите не може да ви го долови ужасот во старата болница, каде се новинарите? телевизијата да направи некоја фото сторија? каде се партиите да се грижат за своите гласачи кои се пациенти, сите ќе трчат во Скопје ?
се плашиме од коронавирусот, се плашиме да „не падне здравствениот систем“ монтажни болници и шатори и пренаменети спортски сали? ааааааа не е тоа приказната, ете Кичево е чист пример дека све е тоа лага и дека нешто друго стои позади, ги жалам кичевчани што немаат сила да си ја активираат новата болница, барем сега кога е најопходно... алооооо, Хјустон се слушаме?

Последно уредено:
Oti kadar nemame? Ima gradacija na pacientite, ne na sekoj mu treba aparati za poddrska, obucen infektolog, kislorodna poddrska itn itn. Za 90 % od rabotite i obicna sestra moze da gi napravi. Sigurno ne treba fakultet za da izmeri temperatura, da stavi infuzija, casa voda ili supa da mu donesat, da gi pridrzi do wc ili sto i da pravat najobicnite sestri. Posle kade se tuka penzioniranite doktori, kade se volonterite ama najlesno e neznam i nemozam.

vlade jas sum protiv toa da se zatvaraat celi bolnici za da se koncentriraat samo na covid. mislam deka ako veke se pravi strategija trebase da najde resenie kako bolnicite da funkcioniraat eve neka bide toa so 75% od kapacitetot za drugi potrebi i samo mal del medicinari plus normalno tie i sega sto rabotat so bolnite od kovid da si prodolzat. resenie ke bese da zaposlea novi, da vratea nekoj od penzioniranite, da istreniraa i obucea nekoj od drugite kadri... mislam ti spomna veterinari na primer, eve ke ti kazam deka ovde veterinarite i te kako se obuceni za intubacija, oni sepak operiraat na zivotni i ako nisto drugo bar znaat kako da gi namestat masinite.

Ako e normalen gazda ke ti dade odmor, oti ako mu gi zarazis site vraboteni pa duri togas ke go izvadi karot.
Не барај нормални кај нас :)
А и општо така ако даваа одмор на секој шо ќе кивне еден немаше да остани на работа.
Инаку да, се слагам и јас дека треба да се внимава ако некој е со симптоми ама комплицирано е поготово во нашето општество
Автоматски споено мислење:

a kaj se parite, sto se izgradi ovie godini? znaci od ona sto se pisuva zadolzeni sme edna miljarda plus od pocetok na krizata. toa se 1000 miljoni.

kolku da imas prestava toa se pari so koj mozea da se izgradat 8 bolnici so po 120 kreveti vo AMERIKA so nivni ceni.

Hospitals come in many forms, in terms of size, shape, and location, and what the overall goal of the hospital is and who they plan to treat. Because of these factors, there is an incredibly wide range of associated costs with building a hospital. The average hospital needs roughly 2,500sq.ft. per bed, which makes a 120-bed hospital roughly 300,000sq.ft. This translates to a total cost of between $60,000,000 and $187,500,000 for the national average. Most cities constructing a non-teaching, non-trauma based hospital spend around $112,500,000 on building a new hospital, including administrative areas, operating and emergency rooms, and space for 120 beds.
Е дека се де :) Искрадени бе кај да се, гаќи од 500 евра така мислиш се купват

Последно уредено:
Полесно ви е на сите вие кои седите дома (поради X причина). Секако заштитени сте повеќе.
Што е со нас кои секојдневно сме на работа? Имаме контакт со колеги (кои се со различни сфаќања и верувања во однос на Ковид), сакале или не....работиме заедно.
Еве една ситуација од пред два часа кај мене на работа.

Една колешка (искочи дека е тотален идиот) пред три дена појави симптоми на настинка, сите и велевме оди дома, не доаѓај на работа....нели за секој случај. Вчера не дојде.
Истовремено вчера била да се тестира и денеска ни јавува дека е позитивна.
Сите на катов сме имале контакти со нејзе. Жива вистина.
Е сега сите ќе бидеме во изолација 14 дена, заради таа гнида. Колегата што е со нејзе во канцеларија веќе има симптоми (и тој од сабајле не е на работа), поручек е на тестирање....гарант позитивен.
Колку заразила од нас, останува да видиме. Како и да е сите од катот сме дома, односно 16 души, сосе мене.
Образовна гуска (инженер како и сите ние на целиов кат).....но цело време веруваше во разно разни теории на заговор.....омилена и беше онаа -авионите не прскаат, меѓу што и дека вирусов е послаб и понеопасен од грип.

И така јас....почитувајки ги сите можни мерки за заштита, водејќи максимална грижа за сопственото здравје и здравјето на моите најблиски.....се сметам за совесен граѓанин во ова општество....но тоа сум јас. Но тоа не е случај со дел од моите колеги, со кои поминувам заедно 8 часа/денвно. Кој ме изложува сега во случајов на потенцијален ризик? Несовесен граѓанин.
Ја немате ли опцијата од дома да работите? Ако ја имаш можноста, продолжи од дома, иако на почеток може да изгубиш продуктивност при работата. Јас кај што сум, од дома работиме уште од средината на март, почетокот на април.
Друго сакам да те прашам, визир носиш? Прашувам бидејќи не е само маската што треба да се носи, туку и визир во затворени простории, а ако имаш наочари, тогаш си позаштитен.
Не знам дали ги гледаше тие видеата што ги имавме пуштено јас и @teneke во другата тема(во здравство што е) со корејскиот доктор, ама он баш збореше за овој момент маска + визир или наочари прижаат најдобра заштита, зашто можеш да се инфицираш и преку очи.
Во случај да не си ги видел, и ако имаш време, изгледај ги, зашто работите што ги кажуваше уште во април, важат и сега.

vlade jas sum protiv toa da se zatvaraat celi bolnici za da se koncentriraat samo na covid. mislam deka ako veke se pravi strategija trebase da najde resenie kako bolnicite da funkcioniraat eve neka bide toa so 75% od kapacitetot za drugi potrebi i samo mal del medicinari plus normalno tie i sega sto rabotat so bolnite od kovid da si prodolzat. resenie ke bese da zaposlea novi, da vratea nekoj od penzioniranite, da istreniraa i obucea nekoj od drugite kadri... mislam ti spomna veterinari na primer, eve ke ti kazam deka ovde veterinarite i te kako se obuceni za intubacija, oni sepak operiraat na zivotni i ako nisto drugo bar znaat kako da gi namestat masinite.
Drugo bese muabetot Kano mada poentata taa e. Kako sto rekov pree koga se saka ke se najde nacin, koga se nejke ke se najde izgovor. Ne propustija da se pofalat deka se del od najhumanata profesija ama za volontiranje nekako slabo im se slusa. Solidarsnot od kolegite isto slabo, cinis da izmeris temepratura na nekoj e nuklearna fizika. Da stavis infuzija e naucna fantastika, samo obucen infektolog e sposoben za toa, drugite neznaat kako se stava. Neznam dali se sekjavas na nuklearkata vo Fokusima kade starcite,penzionerite dobrovolno se upatija vo smrt zatoa sto neli tie si go izziveaja svoeto samo da ne mora da odi nekoj na koj zivotot e pred nego. Ovde boze sacuvaj da go viknat nekoj od druga bransa na medicinata da im odmali malce ili skraja da e sam da se prijavi ili da volontira. A od druga strana se iznacitavme i iznaslusavme kolku e situacijata opasna, nema mesto, nema personal,nema nisto, site ke umrime.

Хахaха луди се све.
Денеска една кажува 4 пати се тестирала досега. 2 пати државно 2 пати приватно.
Кога оди на гости кај сестра и, правела тестови за да се осигура дека не е болна.
Пази ситуација - Имаш ваму болни со температури чекаат резултати - Од другава страна имаш тетка која чека да и потврдат дека е здрава (физички) за да може да си прави гости кај сестра/внучиња.

Па сигурно 8 саати не седиме со Н95. Платнена маска на работа што реално научно докажано е дека не штити, но сепак велат боље него ништо.
И така јас....почитувајки ги сите можни мерки за заштита, водејќи максимална грижа за сопственото здравје и здравјето на моите најблиски.....се сметам за совесен граѓанин во ова општество....но тоа сум јас.
Си знаел дека платнените маски се само проформа маски, колку да го прелажеш законот, ама сепак си носел таква. Ниту водиш грижа за здравјето, ниту си совесен граѓанин, според твоите мерки за совесност...

... сите пациенти кои се хоспитализирани се токму на кого им треба кислородна подршка (исклучок политичарите тие и со обични симптоми се примаат во болница), а другите пациенти се лечат дома, кислородот е потребен, но доколку не се манипулирa/дозира како треба знае и да убива, така да најважната улога не ја имаат баш инфектолозите, туку анестезиолозите, тие кои треба да го „држат“ пациентот во различни стадиуми на коматозна состојба за да може организмот полесно да се справи со коронавирусот и да диши „вештачки“ без последица и затоа сите се хоспитализирани со средно или многу тешки состојби, па за краток период истите ќе починат што укажуваат на „починати во болнички услови“, но ги има и тие кои ќе го победат вирусот иако им е ниска сатурацијата на кислород и се смета за многу тежок случај, но тие се ретки и пак ќе кажам, иако пак ќе ме нападнете со коментари, има многу малку анестезиолози стручни и способни да го „држат“ и „извадат“ пациентот од коматозната состојба справувајќи се заедно со инфектологот, па и со интернистот со дополнителната терапија!

... затоа беше порано добро „исплата на плата по учинок“, така да од група вработени анестезиолози само 2,3 се „активни“....од група хирурзи 2,3 „се активни“ и се впуштаат во најсложени ситуации и се справуваат со нив, другите „оф леле, не можам“... не е животен успех да има на хартија напишано „специјалист хирург“, прашај го што оперирал? гној на ноктот на нога, остранил некој липом, сошил 2,3 конци на некоја посекотина, направил некој сунет и толку....тоа ли е хирург? ..ова како пример го кажувам! да не го спомнам 38 годишиот кој умрел од сепса при оперирање на хемороиди во приватна ординација, жалосно и тажно да се случуваат такви работи во 21 век!

Последно уредено:
Повторно вработените во здравство добија забрана за користење на годишен одмор и одење на боледување:(..и @мкд владе ќе ми збори за хуманост и други глупости..абе исцркавме луѓе:(

Си знаел дека платнените маски се само проформа маски, колку да го прелажеш законот, ама сепак си носел таква. Ниту водиш грижа за здравјето, ниту си совесен граѓанин, според твоите мерки за совесност...
Батали ме мене. Јас сум таков каков што сум. Свиња дебела, покварена, несовесна сељачина.
А ти водиш ли грижа за твоето здравје? Совесен граѓанин си?

Повторно вработените во здравство добија забрана за користење на годишен одмор и одење на боледување:(..и @мкд владе ќе ми збори за хуманост и други глупости..абе исцркавме луѓе:(
Vo vakvi teski i opasni vreminja so sila da te teraat da odis na odmor treba da odbies i da razmisluvas kako uste povekje mozes da pridoneses za opstoto dobro i dobroto na pacientite, a ne da se zalis deka ne ti sleduval odmor. Ljuge na race i umiraat taa na odmor sakala da odi, boze sacuvaj gde ce ti dusa ccccc.

Тетке, не се жали ти, сама имаш кажано дека администрација работиш во болница. Што си исцркала ти, не ми е јасно!? Многу ти е жешко од греалката додека хефташ документи, или како?

Не се грижи ти за докторите, хумани луѓе се тоа, хумана професија работат, плус пари земаат за хуманоста.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom