Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
На другар мој жена му пред 10 дена изгубила мирис и вкус и имала мала треска, испаничила и се јавила на матичен и рекле имаш само еден/два од симптомите и не и одобриле тест. После некој ден двете деца кренале температура. Кога разбрала дека комшивката со која се видела има Ковид и е хоспитализирана, иначе постара жена ни маска носела нишо.. се тестирала приватно и била позитивна, 10 дена после симптомите. Денес се слушнав, тој нема никакви симптоми, жена му нешто кашлала и толку. Во тие 10 дена ако не тие, децата секој ден пред зграда со други деца, едното оди на училиште не носат маски кој знае колку има заразено, 8 години има. Читам по нет во многу држави при такви рани симптоми препорачуваат самоизолација барем 2-3 дена + и ги ослободуваат од работа превентивно кај нас ништо. Знам дека тоа ќе се злоупотребува 100% ама вака нема крај работава...Или со тие брзите тестови шо ги донираа од ЕУ нешо ќе се стабилизира ситуацијава..Иначе кај што работам до пред 1 недела никој не носеше маска, а претежно работат 20/25 годишни, кој мирис изгубил со вртоглавици, кој мирис и вкус со треска...им викам абе тоа се симптомите, абе шо знам јас ми вика не се замарам не знам, ми помина за 3 дена Ок сум....Хаос.
Е поради таква неодговорност ние патиме како држава и имаме такви бројки. Исто и кај мене на работа беше со неодговорни (пишував предходно) па 25-30 % се заразија до сега за 2 недели плус фамилиите нивни. За жал имаме и 2 смртни случаеви од блиски роднини на колегите. Ете на еден колега му се јавив вчера за сочувство за родителот и уште повеќе се исплашив за човекот и неговата психичка состојба, беше во тотална депресија со чуство на вина, се чуствуваше како убиец на татко му плус и мајка му и брат му на 41-42 години се во тешка состојба, 3 -те деца и сопругата му се со поумерени симптоми , па ми вика незнам дали можам да преживеам уште една загуба за кратко време. Сакам да кажам дека треба да се поработи и психолошки со болните во вакви случаеви инаку и тука ќе имаме несогледливи последици.

Е поради таква неодговорност ние патиме како држава и имаме такви бројки. Исто и кај мене на работа беше со неодговорни (пишував предходно) па 25-30 % се заразија до сега за 2 недели плус фамилиите нивни. За жал имаме и 2 смртни случаеви од блиски роднини на колегите. Ете на еден колега му се јавив вчера за сочувство за родителот и уште повеќе се исплашив за човекот и неговата психичка состојба, беше во тотална депресија со чуство на вина, се чуствуваше како убиец на татко му плус и мајка му и брат му на 41-42 години се во тешка состојба, 3 -те деца и сопругата му се со поумерени симптоми , па ми вика незнам дали можам да преживеам уште една загуба за кратко време. Сакам да кажам дека треба да се поработи и психолошки со болните во вакви случаеви инаку и тука ќе имаме несогледливи последици.

Многу неодговорност за жал. Имам многу блиски пријатели, мажот не верува во вирусов, а жената негова верува многу и си почитува правила.

Така да кога ќе речи некој, абе многу почитуваше правила и пак заболе, секогаш има некој во близина кого к*р го боли оти така читал на интернет.

Инаку кога сме кај неодговорност, не е само до обичните луѓе, туку и властиве низ Европа покажуваат невидена несериозност.

Данциве можат да ја ебат работата ко Кинезите.

Инаку ова фармиве со ласици, се многу, многу, сомнителни. Германецот Дростен уште во февруари кога беше ѕвезда во подем, во едно интервју го прашаа што мисли од каде потекнува вирусов во Кина, од пазарот, панголините или лилјаците.

Тој одговори дека би сакал да добие средства и да ги испита фармите со ласици во околината на Вухан.

Инаку еден на редит гледам составил тајмлајн.

If anyone is interested, I put together a potential timeline. What I really want to know is what version do mink have out there now, and what version could have already jumped to other mustelidae?? I guess what I am wondering is - Does this timeline apply? (I'm sorry I don't know how to access this info on GSAID/Nextstrain)
  1. Wuhan strain D at 614: April 2020 - Human Mink Farmer Netherlands https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.18.101493v1
  2. European strain G at 614: May 25, 2020 - Mink to Human https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.29.069054v1
  3. New spike 3-7 times better binding to human ace2 after? https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.09.01.278689v1
  4. G type becomes prevalent through europe all summer because of this mutation
  5. Texas notes new variant spreads much faster than expected https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.22.20199125v3
  6. 10,000 Dead mink in Utah - ? New variant D or G?? I don't know (!) http://www.inaturalist.org/observations/62527450
  7. Dead wild mink denmark http://www.inaturalist.org/observations/59951816
  8. Similarity of ACE2 receptor between Mink and Human - is 83% similar and the virus managed to mutate to jump that gap. But even scarier is the fact that Human ACE2 receptor is even more similar than mink in 200 different species - according to this analysis in Nature. See Figure 2. https://www.nature.com/articles/s41598-020-71936-5

И последно, Ана Глигиќ, уште во март рече дека начинов на кој што се шири вирусов индицира дека е можно да има повеќе жаришта и тоа некое да е во Европа. Тогаш таа рече дека и европските лилјаци имаат корона. Ама можно е фармиве со ласици во северна европа да имаат удел во тоа. Данска, Холандија и Полска имаат голем број на фарми.

Последно уредено:
Еве ја Словенија после две недели од мерките
1604646782346.png

Лазе, не се нервирај, сѐ е под контрола. Ново амбулантно возило е на пат, ќе пристигне за два месеци, идат подобри времиња, без нервози само, сѐ ќе биде океј.
Badijala se sega I ambulantni vozila, vrtat krugovi od bolnica do bolnica, no nikoj pacientot ne Im go prima..:(:place:

Туку, зошто кај нас не се разгледува варијанта да се адаптира Борис Трајковски како што е пракса во соседството? Белград и Загреб успешно ги користат како опција..

Туку, зошто кај нас не се разгледува варијанта да се адаптира Борис Трајковски како што е пракса во соседството? Белград и Загреб успешно ги користат како опција..

Ако имат кревети и персонал да. Ако немат и стадион е џабе.

Ако имат кревети и персонал да. Ако немат и стадион е џабе.
Реално, кревети можат да набават, персонал ќе биде поголем проблем. Претпоставувам дека таму се сместуваат „полесни“ случаеви кои примаат инфузија и антибиотска терапија.

Џабе е било какво залажување. Јас еднаш кажав мое мислење во врска со "недостаток на кревети". Креветите се ништо, без медицински персонал и опрема. Можат на секој паркинг низ Скопје шатори да кренат, со по 50 кревети внатре и да се лупаат во гради.....џабе е кога ќе нема кој да се грижи за болните.
Основна работа во болничко лекување на Ковид е постојан доток на кислород. Тоа сите го научивме.
Реалноста е таа.....гадна. Немаме услови и капацитети ние за ова што ни се случува. Да не се лажеме.
Вака броејќи дневно по 1000 и кусур, прашање на многу кратко време е кога ќе пукне скроз здравствениот систем, односно ќе нема ниту слободен кревет, доктор па ниту брза помош.
Паметните држави превземаат соодветни мерки на време, нашите само апелираат.....гниди.....за здравје и човечки животи се работи.
Аха, да и избори во Штип спремаат и со Бугарија се доста ангажирани, со се друго сем со тоа што навистина е приоритет во моментот.
Официрот кажа дека имал план А, Б, Ц, Д ,Е, Ф.....итн. Не гледам такво нешто на дело.
Работава како во Титаник, музичарите свират додека бродот тоне.

Последно уредено:
Eve denes filipce ke ima pres vo 13 casot. Ako mu samo da soopsti kolku mrtvi I zaboleni ima I da povika na odgovornost I nosenje maska poarno neka ne se pojavuva.

Eve denes filipce ke ima pres vo 13 casot. Ako mu samo da soopsti kolku mrtvi I zaboleni ima I da povika na odgovornost I nosenje maska poarno neka ne se pojavuva.
Што друго би кажал? Евентуално дека со Мал Шенген ќе извезуваме болни во Србија и Албанија...

https://kajgana.com/kade-lugeto-najchesto-se-inficiraat-so-koronavirusot

Цела работа со протколиве и меркиве за заштита е да се оправдаат владите што навреме не реагираа кога вирусот можеше да се спречи, кога беше во кина.
Нонстоп трубат дека луѓе се заразувале зашто не миеле раце и не носеле маски, иако местата на заразување се места кај што овие мерки не помагаат. Приватни собири, работни места. Цела вина успеаа да ја тргнат од себе и да ја префрлат на граѓаните.

https://kajgana.com/kade-lugeto-najchesto-se-inficiraat-so-koronavirusot

Цела работа со протколиве и меркиве за заштита е да се оправдаат владите што навреме не реагираа кога вирусот можеше да се спречи, кога беше во кина.
Нонстоп трубат дека луѓе се заразувале зашто не миеле раце и не носеле маски, иако местата на заразување се места кај што овие мерки не помагаат. Приватни собири, работни места. Цела вина успеаа да ја тргнат од себе и да ја префрлат на граѓаните.
Секако дека се виновни граѓаните. Зошто поставија таква влада и зошто уште ја трпат?

ајде чекаме да падне тој здравствен систем, ама никако да падне

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom