Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
12 март 2009
Мислења
20.865
Поени од реакции
17.101
https://www.faktor.mk/sdsm-velo-markovski-da-ne-se-rasfrla-so-teorii-na-zagovor?fbclid=IwAR2JNPf0W1zTXLw7JMIOcp0uoOJ0LFOrIB2OT2QnOVwvgdQgoTccDQq8Gro

на овој бргу ќе му стаат заштитна маска ама од тие за кучиња :cool:
Автоматски споено мислење:

Ај не се мајтапи со мене. Ти сериозно за маските, носите?
денес од продавница идев до паркинг и ај да не ја вадам маската, нели и на отворено се носи, а една од џукелите што седи пред тахи станицата и ме знае, ме гледа чудно, не ме познава со маска :cool:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.108
Поени од реакции
74.978

@Saber Rider за него пишуваше пред некој ден?
За жал, да.
Еден од основачите на Комити, потоа и на ЦПБ. За постарите генерации, лидер на тифо сцената во поглед на пароли и кореографии во 90тите и раните години на новиот милениум. Само што се опорави од тешка болест, ама изгледа имуниот систем му бил на очајно ниво.

Член од
9 април 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
979
Ахх можам до утре линкови да постирам ама џабе

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Ахх можам до утре линкови да постирам ама џабе

Знаеш јас како ги толкувам ваквите наслови? Работата е излезена од контрола, немаме веќе напатсвија и логични сценарија за спречување на ширењето...останува да се обидеме да намалиме евентуална паника и да споредуваме со грип.
Убаво е да имаш свој став, ама не е зрело да се нервираш ако некој не се сложува и не го поддржува.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.364
Поени од реакции
26.412
Знаеш јас како ги толкувам ваквите наслови? Работата е излезена од контрола, немаме веќе напатсвија и логични сценарија за спречување на ширењето...останува да се обидеме да намалиме евентуална паника и да споредуваме со грип.
Убаво е да имаш свој став, ама не е зрело да се нервираш ако некој не се сложува и не го поддржува.
Никогаш немаа напатствија и логични сценарија за спречување на ширење. Тоа е безбедносен, не медицински проблем.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Никогаш немаа напатствија и логични сценарија за спречување на ширење. Тоа е безбедносен, не медицински проблем.
Во случајов се двете работи неразделиви. Можеби лоша формулација од моја страна ама имале куп препораки изминатиов период. На страна што кредибилитетот им отиде во минус...

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.326
Поени од реакции
1.872
Ние носиме надвор само, а ти изгледа само на профилната слика :pos:
Шала на страна, таа слика саат време сум ја фарбал, пошто не секој разбира од тоа фотошоп и слично.
Колку до маските, на повеќето тука дедовците, прадедовците издржале пет века турско ропство, терор, страв, тепање, дерење, ебењ* . Слично и ВСВ иде гестапо во Скопје, секој малку со наведната глава е послушен, во смисол ти кажат Хајл Корона! ти одговараш Ваистина корона!
Главното е да го имаш сонот за слобода, не да те убедат дека Хитлер или султанот работат за наше добро, па ти земеш да кодошиш на власта, пример дошол некој Гоце без маска во село Баница.
Чесно, секаде е различно кај ова евросодомиве, кај мене конкретно е само за во продавница, за мало дуќанче си наминуваш со бакалџијата 'Hajl COVID'.
Но не треба против системот да настрадаш од глупост, во смисол да се курчиш, денеска треба маска, поручек не, ставаме тргаме полициски часови, исполнуваш во некој граници, но само од страв да не те репресиат, но ако ти почнеш да кодошиш, у смисол те убедиле во тие корона буби, си ја загубил битката.
А веќе ако дојде до вистинска борба за слобода од корона теророт, како во Италија, Грчка, Германија тогаш е нормално да се придружиш. Во смисол тоа се луѓе како нас и покрај Бергамо, пак веруваат дека има корона буби заговор, и работат со молотов коктели против корона мафијата.
Стварно незнам и ми е жал што во Македонија е вака, за 1000 умрени од ковид или со ковид таква прпа. Сигурно се 2000-3000 от грип секоја година, тогаш било нормално. Они биле стари, шекераши, срчани болесници да умрат од пневмонија последица од грип или ковид сето тоа било нормално, сега веќе тоа не било нормално?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.364
Поени од реакции
26.412
Во случајов се двете работи неразделиви. Можеби лоша формулација од моја страна ама имале куп препораки изминатиов период. На страна што кредибилитетот им отиде во минус...
Не се неразделни. Тоа што ги прават е проблемот. Медицината треба да го дефинира однесувањето на вирусот, начинот на ширење, начинот на третирање на заразените и ризици при различни сценарија. Медицината не смее да има мандат да даде препорака за карантин. Тоа е политичко-безбедносна одлука.

Проблемот е што на политичарите им е полесно да ги замаскираат нивните одлуки зад “експертски“ мислења, а на многу доктори не им пречи да си мочаат врз дипломата.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Не се неразделни. Тоа што ги прават е проблемот. Медицината треба да го дефинира однесувањето на вирусот, начинот на ширење, начинот на третирање на заразените и ризици при различни сценарија. Медицината не смее да има мандат да даде препорака за карантин. Тоа е политичко-безбедносна одлука.

Проблемот е што на политичарите им е полесно да ги замаскираат нивните одлуки зад “експертски“ мислења, а на многу доктори не им пречи да си мочаат врз дипломата.
Колку и да е политичко-безбедносна одлука мора да има комисија во која ќе членуваат и медицинки лица. Мислењето на лекарите не може да биде небитно кога зборуваме за превенција или начини за спречување на ширење. Ваљда нема да очекуваме Спасовски да реши за мерките за здравствена безбедност.
Не се сложувам дека може да се направи јасна дистинкција.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.364
Поени од реакции
26.412
Колку и да е политичко-безбедносна одлука мора да има комисија во која ќе членуваат и медицинки лица. Мислењето на лекарите не може да биде небитно кога зборуваме за превенција или начини за спречување на ширење. Ваљда нема да очекуваме Спасовски да реши за мерките за здравствена безбедност.
Не се сложувам дека може да се направи јасна дистинкција.
Што друго може да каже доктор во таква комисија сем дека намалена општествена интеракција, ќе го намали ширењето? Знае да измери какви ќе бидат логистичките потреби за тој карантин? Знае да ја измери економската штета од истиот? Знае да каже дали може да се примени со постоечките законски прописи, или треба да се менуваат закони, па можеби и Устав?

Kajgana Shop

На врв Bottom