Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

B

Beginner

Гостин
Па шо луѓе ќе бевте таму, пола град ги знаете дека се позитивни на корона и наместо во самоизолација (која е задолжителна) тие шетале и никој да не се најде да ги пријави во МВР или да им поднесе кривична пријава до обвинителство, со оглед на тоа што свесвното ширење на заразна болест за која нема лек претставува кривично дело? Пријавата до МВР или обвинителство би ви одзело време колку што ти требало да го напишеш постот овде, а можда ќе спречи ширење на болеста. Непријавување на кривично дело е исто така кривично дело.
Се работи за "угледно" семејство полицијата дури има и список од нив ама не се замарат многу.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
Гевгелија 18 не ме чуди ќе дадам пример конкретно за еден пар што знае пола град. Мажот со корона во кафана а женаму и децата сите маркети ги прошетале и денес шетат низ градот. Сега е само прашање на време кој маркет ќе настрада. И ќе се виде колку стварно помагат маски. Некои луѓе како намерно сакат да го прошират или до толку немат свест.
Ај ако не па нека не живеат децата.
Сите маркети ги прошетале... колку се тоа вкупно, 2?
Каков кооперациски муабет „сите маркети ги прошетале“ демек готово веќе и они се заразени и сега сите во маркетите ќе се заразат од нив.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.441
Поени од реакции
19.917
И Битола е вријалница, пола Рек е заразен, работата е држ не дај :oleee:

Член од
1 април 2018
Мислења
2.126
Поени од реакции
4.135
Некој поупатен, дали ја усвоија одлукава за маски на отворено или сеуште е предлог?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
201
Поени од реакции
244
Тема и фокус на голем дел од дискусијава е што односот на државата бил килав, додека ситуацијата се повеќе „вриела“. Тоа ме подсети на нешто што чув пред некој ден: Човек раскажуваше... Во продажен салон за коли испитувал понуда, бајги навлезен, побарал таа-и-таа информација од продавачот, и овој му рекол - Не знае, мора да провери, и... и го оставил да чека *пола саат*. Ова ни го кажа човекот за да праша: Дали во тоа можеби има некаква продажна техника?

И некој му одговори : ... ДА. Не е килавост. Туку е логично. Ако малку размислиш... ...

Ете помеѓу тој случај и „кризава“ има сличност.

Последно уредено:
Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071
Можеби затоа што се работи за психолошка операција. Ама истовремено луѓе умираат навистина што е трагедија која мора да се адресира најсериозно и темелно. Маса луѓе да умрат по иста грешка во низа најразвиени земји,

Мора да е производ на низа на случајности.
Жалосно, да умреш од жед.
Убаво објаснето, кој може само да сфати.
In old age people tend to lose their sensation of thirst, which makes them susceptible to dehydration unless they are reminded and encouraged to drink by staff or family. Dementia further exacerbates the problem, as sufferers can forget to eat and drink altogether and often cannot communicate their needs. Dehydration leads to worsening delirium and confusion, which further limits communication. For such people, having carers around is a matter of life and death.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.004
Поени од реакции
1.688
400 novi a tek uste ne se pusteni ni klimi ni grejni tela.

Koga ke se razduvaat klimite, koga kje padne -10, koga kje ke se razletaat mrsuli na site strani lele lele lele :D

Ako ne donese karantin Vencislav si ibavme piperot. Bolnicite se vekje full. Ne znam ako nisto drugo zosto ne spremat nekoja sportska sala so kreveti. Ne mi e jasno kade ke se lezhi.

Rekov ke se raduvame na 200 - ne mi veruevte :D

a da, i najnov fenomen e sega, istite sho ne veruvaa vo virusot, kao poveruvaa ama sega na tapet e muabetot "jebiga brat ako me fane - me fane, sekako ne mozes da se spasis." Maskite ne shtitele :icon_lol: :icon_lol:
90% od ozdravenite se so ostetena plucha, tashaci ili ako nisto drugo oset za miris i vkus, sekako poradi vospalenie na mozokot. SARS e voa, ali oj dokazi im na zbirshtinata ludaci deka ne e gripce.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.547
Поени од реакции
24.388
Да, докториве нека волонтираат во Руанда ,а 1400те паразити нека цицаат од државна цицка.
Pa toa i e problemot vo slucaj dosega da ne sfati. Ne volontiraat, plateni se za toa kako i site drugi. I otpovekje ako se prasuvam jas so ogled na azurnosta, posvetenosta i sekako rezultatite koi gi prikazuvaat. Daleku daleku od humani, mnooooogu daleku. A se cukaat po gradi so humanosta cinis site volontiraat onaka za lepe oci.
P. S toa so parazitite site mozat da go koristat za izgovor ako ne im se raboti a se na drzavna cicka, sto bi rekle ako ne im zavisi platata od srabotenoto. Zamisli utre na komunalec da im tekni ova da go koristat kako izgovor. Za dve nedeli nema da baras doktor tuku gubredjia oti ke se smrdis. Ili pak vodovod. Uste pobrzo ke pocnis mnoogu povekje da gi cenis od nekoja umislena sestra so se dozivuva kako majka tereza, posebno koga ke pocnis da bazdis na tvor po nekolku dena.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Мене ме интересира дали со ситуацијава некој направил напор да ангажира нови лекари и медицински лица (ако воопшто ги има невработени и тоа не знам).
Знам дека средно медицинско продуцира годишно значителен број медицински сестри зошто веднаш не се ангажираат?
Таа работа обично се договара на партиски состаноци, бар во мојава каза што е од нескопје од она што слушам така оделе работите, посебно кога станува збор за вработување на медицински сестри. За лекарите како ептен дефицитарен кадар возможно е да има олеснителни околности. Во глобала не е да нема медицински сестри, знам доста што се и под биро за вработување или работат ко касиерки. Според моето скромно мислење поголем проблем е што нема обучен медицински персонал, и тој што е со искуство и што има троа поим од работата си бега надвор. Швабите за скоро време ќе соберат се што има барем минимум познавање од медицинската струка, по што ептен се очајни за персонал, посебно за во старските домови.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.128
Поени од реакции
75.067
Спомнав и вчера, само да потврдам денес. Од журката во еден скопски кафич во петокот, има цел кластер. Може 30тина позитивни се од таму. За жал меѓу нив и мои познаници.
Сите се со симптоми, со температури и глупости.

Вчера почина бивш колега на татко ми. Во март беше болен од корона, се лечеше месец дена. Му останале последици од короната и ненадејно почина сега. Нема да се води како починат од корона, сепак е постар човек (над 60 години) кој секако имал и други проблеми, но само да забележам дека никогаш не се оправил целоано по коронава. Значи лотарија е како ќе те фати гомново...

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Да прашам само нешо. Нормален е министеров со ОВА? Не знам како да го наречам. Што е ова? На што личи? Се пишува ли вакво нешто?

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.004
Поени од реакции
1.688
Да прашам само нешо. Нормален е министеров со ОВА? Не знам како да го наречам. Што е ова? На што личи? Се пишува ли вакво нешто?

ne znam dali si sarkasticen ili ne :D zar uste treba da meri zborovi posle se? Ke se napravat sekakvi napori, ali se poocigledno e deka bez karantin ne se postigunuva nisto kaj ovoj narod. I ke propadneme - i ke se isporazbolime i ispoumreme site.

Kajgana Shop

На врв Bottom