Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.454
Поени од реакции
4.374
Важи, ако го поделиме сите товарот подеднакво нека лупаат карантини колку сакаат. Значи цела администрација сосе лекари, политичари, Ит све на мининалец како сите останати што беа на пролет. Коа би имало еднаквост не верувам дека некој ќе се буни, освен погоре набројаните.
Сите кои се на државна цицка (освен здравствените работници кои се ангажирани во борбата со вирусот) за време на карантинот нека бидат на минималец, во приватниот сектор каде што ке се работи нека си останат платите а онаму каде поради карантинот нема да може да се работи (пример угостителство) нека финансира државата минималец. Незадоволни и погодени секако дека ке има но неможе и јаре и паре, здравјето на луѓето е пред се, оти ке се доведеме во состојба да и без карантини неможе да се работи и економијата биде страшно погодена и тоа истовремено со крах на здравствениот систем. Пример ако сега не се затворат кафаните на еден месец за да спаднат бројките, и ако се дозволи короната да земе замав, потоа со месеци ке нема жив човек да влези во кафеаната иако ке биде постојано отворена и таква состојба угостителите ке ги однесе во побрза и сигурна пропаст отколку еден месец карантин....

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634
Сите кои се на државна цицка (освен здравствените работници кои се ангажирани во борбата со вирусот) за време на карантинот нека бидат на минималец, во приватниот сектор каде што ке се работи нека си останат платите а онаму каде поради карантинот нема да може да се работи (пример угостителство) нека финансира државата минималец. Незадоволни и погодени секако дека ке има но неможе и јаре и паре, здравјето на луѓето е пред се, оти ке се доведеме во состојба да и без карантини неможе да се работи и економијата биде страшно погодена и тоа истовремено со крах на здравствениот систем. Пример ако сега не се затворат кафаните на еден месец за да спаднат бројките, и ако се дозволи короната да земе замав, потоа со месеци ке нема жив човек да влези во кафеаната иако ке биде постојано отворена и таква состојба угостителите ке ги однесе во побрза и сигурна пропаст отколку еден месец карантин....
Другар, што толку плашење со коронава. Македонија 30 години умира...сеедно е како. Научени сме на умирачка, ништо ново за нас. Ајде уживај

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
еве сега се околу 20 000 заболени што би било 1 % од населението.

Нема да биди лошо една статистика колку од нив завршиле на болница, каква клиничка слика имале, колку биле асимптоматски случаи и колку завршиле на респиратор.

После, возраста на луѓето и историја на болести кај пациентите.

овие се основните статистики кои треба да бидат јавни за да знаеме што се случува.

Не е доволно само не се почитуваат мерките, нови случаи и број на умрени секој ден да се труби.
Се креира незадоволство и недоверба кон институциите а сметам дека вакви информации можат лесно да се изготват.
И според тие статистики да се изготват протоколи.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Mozam ne se sekiraj dnoto nema kraj. Isto kako vasite ekspertizi na temava. Sea da te prosvetlam malce. Kako graganin na demokratsko opstestvo imas prava i sloboda. Ti doktorkata i site faci ovde probuvate da me ubedite deka moze da mi go kontrolirate zivotot. I toa e tocno dokolku jas ti go zagrozuvam tvojot zivot. Mene kako so mi e rabota da ne zarazam nekogo ona ima dadeno zakletva deka ke gi leci lugeto. Da ja doznaam po ime i prezime i so onaa izjava pred nekoja strana i dokolku sme normalna drzava ona ke bide doktorka po doma. Sea objasni mi ti mene koj ne moze podolno ili treba da napisam kilometarski post za da go opravdam mojot stav vo vrska so ovoj tip na zrtvi doktorki so prosek i najbrzo zavrsuvanje fakutet ?
Секакви глупости има на темава, ама не е твое "демократско" право да му кажуваш на некого што да прави со своето време.
Ако сака да си пишува на темава нејзина работа, тебе ич да не те боли ...

Јас со @Marquess не се согласувам на темава, ама нема да си дозволам како @MiteReal да го бркам од темава.

Член од
7 септември 2016
Мислења
296
Поени од реакции
452
еве сега се околу 20 000 заболени што би било 1 % од населението.

Нема да биди лошо една статистика колку од нив завршиле на болница, каква клиничка слика имале, колку биле асимптоматски случаи и колку завршиле на респиратор.

После, возраста на луѓето и историја на болести кај пациентите.

овие се основните статистики кои треба да бидат јавни за да знаеме што се случува.

Не е доволно само не се почитуваат мерките, нови случаи и број на умрени секој ден да се труби.
Се креира незадоволство и недоверба кон институциите а сметам дека вакви информации можат лесно да се изготват.
И според тие статистики да се изготват протоколи.
тоа би значело некој да седне да поработи и да се позамара, не фала. Ќе си праиме копи пасте од другите држави ние.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.520
Поени од реакции
23.602
386 нови, 6 починати.
Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 2267 тестирања, а регистрирани се 386 нови случаи на ковид-19 во: Скопје-178, Куманово-18, Дебар-1, Штип-8, Прилеп-20, Тетово-13, Струга-9, Велес-5, Битола-13, Охрид-7, Кавадарци-3, Гостивар-4, Гевгелија-18, Струмица-44, Крива Паланка-7, Радовиш-4, Кочани-10, Пробиштип-1, Македонски Брод-1, Берово-7, Валандово-3, Виница-2, Делчево-1, Свети Николе-3, Кичево-4, Неготино-2.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 154 оздравени пациенти од: Скопје-61, Куманово-23, Дебар-1, Штип-4, Прилеп-9, Тетово-5, Струга-2, Велес-5, Битола-6, Гостивар-2, Гевгелија-1, Струмица-15, Крива Паланка-2, Радовиш—2, Кочани-1, Пробиштип-2, Берово-4, Делчево-1, Свети Николе-3, Кичево-5.

Во болнички услови починати се 6 лица, од два пациенти од Скопје (67г. и 67г.), пациентка од Тетово (72г.), од Битола (44г.), Струга (62г.) и Свети Николе (81г.).

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 20163, бројката на оздравени пациенти е 16009, на починати е 781, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3373. Според завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 8088, активни 1432

• Куманово 1854, активни 162

• Дебар 292, активни 34

• Штип 1327, активни 92

• Прилеп 773, активни 144

• Тетово 1549, активни 188

• Струга 708, активни 51

• Велес 357, активни 36

• Битола 367, активни 90

• Охрид 454, активни 42

• Кавадарци 263, активни 47

• Гостивар 967, активни 72

• Гевгелија 178, активни 78 (11 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 27 на Богданци и 12 се странски државјани)

• Струмица 394, активни 232

• Крива Паланка 142, активни 45

• Радовиш 122, активни 47

• Крушево 20, активни 1

• Кочани 475, активни 207

• Пробиштип 123, активни 18

• Демир Хисар 62, активни 2

• Македонски Брод 95, активни 2

• Пехчево 46, активни 3

• Берово 139, активни 53

• Валандово 60, активни 45

• Виница 130, активни 40

• Делчево 180, активни 89 (36 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)

• Кратово 26, активни 2

• Свети Николе 394, активни 65

• Кичево 347, активни 30

• Ресен 167, активни 8

• Неготино 64, активни 16 (12 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

Направените 2267 теста се преку: ИЈЗ-493, ЦЈЗ Скопје-73, Авицена-515, Биотек-277, МАНУ -143, Жан Митрев (Филип Втори)-424, Систина со PCR метода -148, лабораторија Лаор –32, Судска медицина-16, ЦЈЗ Битола-89, Инфективна клиника-10, ГАК-16, Синлаб-31, лаборатории од странство-0. Досега во земјата се направени вкупно 203779 тестирања на Ковид -19. Нема тестирања во рамките на скринингот.

На Инфективната клиника во изминативе 24 часа примени се 8 пациенти. Вкупно се хоспитализирани 84 пациенти. На кислородна поддршка се 49 пациенти, нема пациенти на механичка вентилација.

Во болницата во Козле хоспитализирани се 3 деца и 3 мајки позитивни на ковид-19, а хоспитализирани се 5 деца и 5 мајки суспектни на вирусот.

Во ГОБ „8 Септември“ примени се 5, а вкупно хоспитализирани се 42 пациенти. На респиратор се 5 пациенти.

Во болницата во Битола се хоспитализирани 21, а во болницата во Штип се 50 пациенти. На инфективните одделенија во Тетово, Охрид, Велес, Куманово, Прилеп, Гостивар, Струмица и Струга се хоспитализирани 212, позитивни и сомнителни на Ковид-19.

Активни случаи по општини Скопје денеска (по завршување на епидемиолошките анкети, може да има измена во дистрибуцијата по општини во Скопје)

• Чаир – 73

• Гази Баба – 147

• Аеродром - 257

• Карпош – 242

• Центар – 265

• Кисела Вода – 157

• Ѓорче Петров – 118

• Бутел - 56

• Шуто Оризари – 13

• Студеничани – 2

• Сарај – 16

• Арачиново – 4

• Илинден – 31

• Сопиште – 4

• Чучер Сандево – 2

• Петровец – 9

• Зелениково - 4

• Странец – 10

• Нераспределен-22

B

Beginner

Гостин
Гевгелија 18 не ме чуди ќе дадам пример конкретно за еден пар што знае пола град. Мажот со корона во кафана а женаму и децата сите маркети ги прошетале и денес шетат низ градот. Сега е само прашање на време кој маркет ќе настрада. И ќе се виде колку стварно помагат маски. Некои луѓе како намерно сакат да го прошират или до толку немат свест.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
Секакви глупости има на темава, ама не е твое "демократско" право да му кажуваш на некого што да прави со своето време.

Јас со @Marquess не се согласувам на темава, ама нема да си дозволам како @MiteReal да го бркам од темава.
Тенеке не је пратам дискусијава, глеам си ме тагнал, не го знам ни типот Маркез за шо пишува и у кој контекст, нит па сум го бркал од темава :ROFLMAO: Скраја да е.

Па си ги побркал апчињата очигледно.
Еднаш памтам ме тагна и за ВМРО :icon_mrgr:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Тенеке не је пратам дискусијава, глеам си ме тагнал, не го знам ни типот Маркез за шо пишува и у кој контекст, нит па сум го бркал од темава :ROFLMAO: Скраја да е.

Па си ги побркал апчињата очигледно.
Еднаш памтам ме тагна и за ВМРО :icon_mrgr:
Во право си грешка моја, @Taker го бркаше. Извини.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.320
Поени од реакции
10.357

Јас не можам никого да избркам, само ја замолив да не лупета. Едното исто ломотење исполнето со контрадикторност во нејзините мислења, ми е доволна причина да го напишам јас тоа што го мислам. Ама ти тенеќе очигледно не можеш да го разбереш тоа. Плус на крајот на денот доаѓаме до тоа дека мене секако ништо не ме боли освен правењето филмови и изигравањето Мајка Тереза со седење на форум и проповедање нееднаквост во професија во која даваш заклетва дека ќе им помагаш на луѓето без оглед на се. Така да и тебе би те замолил културно да не ми се обраќаш во врска со темата за докторката со просек и хуманост.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Јас не можам никого да избркам, само ја замолив да не лупета. Едното исто ломотење исполнето со контрадикторност во нејзините мислења, ми е доволна причина да го напишам јас тоа што го мислам. Ама ти тенеќе очигледно не можеш да го разбереш тоа. Плус на крајот на денот доаѓаме до тоа дека мене секако ништо не ме боли освен правењето филмови и изигравањето Мајка Тереза со седење на форум и проповедање нееднаквост во професија во која даваш заклетва дека ќе им помагаш на луѓето без оглед на се. Така да и тебе би те замолил културно да не ми се обраќаш во врска со темата за докторката со просек и хуманост.
Сум немал ни потреба да ти се обраќам, затоа што и нема што да се дискутира со тебе, така да не се секирај.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Гевгелија 18 не ме чуди ќе дадам пример конкретно за еден пар што знае пола град. Мажот со корона во кафана а женаму и децата сите маркети ги прошетале и денес шетат низ градот. Сега е само прашање на време кој маркет ќе настрада. И ќе се виде колку стварно помагат маски. Некои луѓе како намерно сакат да го прошират или до толку немат свест.
Па шо луѓе ќе бевте таму, пола град ги знаете дека се позитивни на корона и наместо во самоизолација (која е задолжителна) тие шетале и никој да не се најде да ги пријави во МВР или да им поднесе кривична пријава до обвинителство, со оглед на тоа што свесвното ширење на заразна болест за која нема лек претставува кривично дело? Пријавата до МВР или обвинителство би ви одзело време колку што ти требало да го напишеш постот овде, а можда ќе спречи ширење на болеста. Непријавување на кривично дело е исто така кривично дело.

Kajgana Shop

На врв Bottom