Abe
@macci @macci da znaeš samo kolku si vo zabluda, ti aber si nemaš od tehnika i fizika, pa vozduhot ete može da se izvadi so šmukanje so usta, ako e do vozduhot, što će ti e vakumerka, pa ušte i dvostepena. Tolku ti e teško da otvoriš google i pobaraj malce za vakumiranje, ne me slušaj mene što prikaski kažuvam, pročitaj si sam deka vodata e problem, taa go uništuva kompresorot. Guglaj voden udar kaj kompresorite....
@Генерал
Od kade tie e ideata deka vn. edinica može da se vakumira posebno? Se vakumira novopostaveniot cevovod i vn. edinica koga se e povrzano i freonot e zaroben vo nadv. edinica. Nekoi klimi imaat vn. edinici zatvoreni so čepovi i polni so argon, no i togaš po povrzuvanjeto na cevkite treba da se izvrši vakumiranje.
Inače vakumiranjeto se pravi poradi dve raboti:
-proverka na propuštanje na spoevite na holenderite
-vadenje na vlagata od sistemot
Vodata vo vozduhot ako dojde vo dopir so sintetičkoto maslo od kompresorot hemiski reagira i pravi kiselina koja go simnuva bakarot od kompresorot. Poleka bakarot se taloži po zidovite od kompresioniot prostor i ležištata i so vreme pobrzo ili posporo go zaribuva kompresorot.....
Za vistinsko vakumiranje treba dvostepen kompresor za da se stvori dovolno vakuum, bakarni ne gumeni creva na kompresorot, ako se gumeni će bide đabe smo krečili, nema da pravi pak dovolen vakuum i digitalem manometar ( so skazalka e samo za slikanje, ovde e neupotrebliv).
Eve ja vistinskata procedura za vakumiranje (koj misli deka e prikaska ne ni mora da čita):
Se pravi vakuum od 1000 mikrona toa e 1330mbar ili 133 Pa ili 0,00133 bara ( ova na manometar so skazalka ne se ni gleda ), se čeka 5 min. da se vidi dali ima propuštanje na sistemot,tuka se sobira vlagata od sistemot i ako nema propuštanje se spušta na 500 mikrona. So ova e sobrano ušte od vlagata.
Sega treba da se proveri masloto vo vakumerkata bidejći ako e izvlečeno poveće voda vakuum pumpata ne e sposobna da go dovrši procesot na vakumiranje.
Posle ova se izvlekuva vakuum od 200 mikrona i se ostava zatvoren sistemot 15-30 min.. Za ova vreme ako se spušti vakuumot do 500 mikrona znači deka se e vo red, se vadi pumpata i se pušta freonot vo vnatrešnata edinica . Procedurata e mnogu ednostavna ako se ima vistinski alat i ako se saka da se raboti kako što treba, a monteri kako gospodinot
@macci ima na kilo sto vadat vozduh a ne voda so kompresori od crknati frižideri....
Ako ne mi veruvate mene za procesot na vakumiranje i deka treba da se izvadi vodata od sistemot, a ne vozduhot, veruvajte mu na najgolemiot i priznat stručnjak vo Hrvatska, nekojsi NIKE
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=117&t=18355 se e tuka ubavo objasneto na na nas bliskiot hrvatski jazik.
Eve podolu na kolku stepeni vrie vodata vo zavisnost od stvoreniot vakuum.