- Член од
- 27 јули 2020
- Мислења
- 344
- Поени од реакции
- 567
Za Mitsubishi LN35VG treba da se kaze i deka po Eurovent na -10 ima 3.6kw a na -15 ima 3.2kw
Убава клима, ама две од 40 000 се подобар избор, повеќе ќе затоплат
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Za Mitsubishi LN35VG treba da se kaze i deka po Eurovent na -10 ima 3.6kw a na -15 ima 3.2kw
Ne si vo pravo ima i četvrta vo tivok mod, za greenje ne e korisna, no na ladenje e neverojatna, celo leto izgurav isklučivo so nea....na greenje mora da se koristat povisoki brzini za da nema on/off, a i se dobiva podobar COP so podobro iskoristuvanje na energijata. Na ladenje ne e biten izduvot za pomala potrošuvačka.
Toa što ne e vakumirana ama ič da ne te sekira.Odgovorno tvrdam deka vo Makedonija ne postoi monter što pravilno vakumira, taka da praktično i nikoj nema navistina vakumirana klima.
Mojot monter na prašanjeto dali nekogaš smenil maslo na vakumerkata vika deka ne ni treba da se menuva, a pojma nema deka posle 5-6 vakumiranja mora go promeni masloto inače sobranata voda od nekolku vakumiranja ja pušta kaj vas, negoviot kompresor go uništuva. Jas na primer ne go puštiv da ja "vakumira" mojata, bidejći si ima sušač koj može da podnese 2-3 nevakumiranja i da ja fati vlagata.
Inače sum pišuval za pravilno vakumiranja iljada pati ovde i pak će pišuvam kako se izveduva pravilno i so koja oprema i deka se izveduva vo 3 fazi i deka mora da trae od 50- 60 min so postepeno zgolemuvanje na vakuumot od 1000 do 300 mikroni......samo kako informacija vodata na 300 mikrona ( 0 mikrona e samo vo vselenata, na zemjata nema ured što može da go napravi ovoj apsoluten vakuum) isparuva na-35C, zamislete isparuva, znači vrie na -35C a ne na +100 C.
Убава клима, ама две од 40 000 се подобар избор, повеќе ќе затоплат

За кого како....
Ова za 11 600 е уште подобар избор, најмногу ќе затопли
![]()
Ако треба и да штеди, тоа е веќе друго
Ова се вика multisplit on budgetПраша некој клима дали може за две соби.... може!
Прегледај го приврзокот 269041

klimatizer.mk
Ako ima prostor vo prostorijata togas najubavo ovaa inverter parapetna konzolna klimaАко може мала помош, 30м2, лошо излиран простор со стари прозори, моментално користат термо печка за греота незагреани се луѓево, буџетот е 30к без монтажа, знам дека не е лоша ситуација но секако е подобро од таа термо печка. Дали да се оди на грее фери 30к гледам е моделот? или пак хаир нешто вивах , фала до сите што ќе помогнат.

Abe @macci @macci da znaeš samo kolku si vo zabluda, ti aber si nemaš od tehnika i fizika, pa vozduhot ete može da se izvadi so šmukanje so usta, ako e do vozduhot, što će ti e vakumerka, pa ušte i dvostepena. Tolku ti e teško da otvoriš google i pobaraj malce za vakumiranje, ne me slušaj mene što prikaski kažuvam, pročitaj si sam deka vodata e problem, taa go uništuva kompresorot. Guglaj voden udar kaj kompresorite....abe @tzlatko koja vlaznost ke ja vadi od vakumiranjeto,samo treba da se izvadi vozduhot od vnatresnata edinica i cevkite.sto pisuvas relativna vlaznost....sto pravis prikaski
za koi ulinja pisuvas,pa menjanje na 4-5 vakumiranja....ne gi budali citatelite
so vakumerka obicna,za 3-5 minuti se vadi vozduhot se pusta freonot i tolku.
kako be ne bilo problem bez vakumiranje?
@ГенералЦел проблем беше што не знаев дали надворешната може да се вакумира засебно па да се постави (поврзи) потоа, а беа три мајстори и додека бев внатре за монтирањето на внатрешната не знаев што прави тој надвор
Со должна почит, ама не се согласувам со некои работи.Abe @macci @macci da znaeš samo kolku si vo zabluda, ti aber si nemaš od tehnika i fizika, pa vozduhot ete može da se izvadi so šmukanje so usta, ako e do vozduhot, što će ti e vakumerka, pa ušte i dvostepena. Tolku ti e teško da otvoriš google i pobaraj malce za vakumiranje, ne me slušaj mene što prikaski kažuvam, pročitaj si sam deka vodata e problem, taa go uništuva kompresorot. Guglaj voden udar kaj kompresorite....
@Генерал
Od kade tie e ideata deka vn. edinica može da se vakumira posebno? Se vakumira novopostaveniot cevovod i vn. edinica koga se e povrzano i freonot e zaroben vo nadv. edinica. Nekoi klimi imaat vn. edinici zatvoreni so čepovi i polni so argon, no i togaš po povrzuvanjeto na cevkite treba da se izvrši vakumiranje.
Inače vakumiranjeto se pravi poradi dve raboti:
-proverka na propuštanje na spoevite na holenderite
-vadenje na vlagata od sistemot
Vodata vo vozduhot ako dojde vo dopir so sintetičkoto maslo od kompresorot hemiski reagira i pravi kiselina koja go simnuva bakarot od kompresorot. Poleka bakarot se taloži po zidovite od kompresioniot prostor i ležištata i so vreme pobrzo ili posporo go zaribuva kompresorot.....
Za vistinsko vakumiranje treba dvostepen kompresor za da se stvori dovolno vakuum, bakarni ne gumeni creva na kompresorot, ako se gumeni će bide đabe smo krečili, nema da pravi pak dovolen vakuum i digitalem manometar ( so skazalka e samo za slikanje, ovde e neupotrebliv).
Eve ja vistinskata procedura za vakumiranje (koj misli deka e prikaska ne ni mora da čita):
Se pravi vakuum od 1000 mikrona toa e 1330mbar ili 133 Pa ili 0,00133 bara ( ova na manometar so skazalka ne se ni gleda ), se čeka 5 min. da se vidi dali ima propuštanje na sistemot,tuka se sobira vlagata od sistemot i ako nema propuštanje se spušta na 500 mikrona. So ova e sobrano ušte od vlagata.
Sega treba da se proveri masloto vo vakumerkata bidejći ako e izvlečeno poveće voda vakuum pumpata ne e sposobna da go dovrši procesot na vakumiranje.
Posle ova se izvlekuva vakuum od 200 mikrona i se ostava zatvoren sistemot 15-30 min.. Za ova vreme ako se spušti vakuumot do 500 mikrona znači deka se e vo red, se vadi pumpata i se pušta freonot vo vnatrešnata edinica . Procedurata e mnogu ednostavna ako se ima vistinski alat i ako se saka da se raboti kako što treba, a monteri kako gospodinot @macci ima na kilo sto vadat vozduh a ne voda so kompresori od crknati frižideri....
Ako ne mi veruvate mene za procesot na vakumiranje i deka treba da se izvadi vodata od sistemot, a ne vozduhot, veruvajte mu na najgolemiot i priznat stručnjak vo Hrvatska, nekojsi NIKE http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=117&t=18355 se e tuka ubavo objasneto na na nas bliskiot hrvatski jazik.
Eve podolu na kolku stepeni vrie vodata vo zavisnost od stvoreniot vakuum.
Не ни знаев дали се вакумира посебно или комплет заедно со цел систем поврзана, затоа дури ја монтираа внатрешната единица гледав само да ја стават 20cm отприлика од носачот + уште има место до таванот и да е под либела, а др мајстор надвор не гледав што прави со надворешната и дали нешто прави воопшто или само ги спрема бакарните цевки. Не знаев како оди цел процес.Abe @macci @macci da znaeš samo kolku si vo zabluda, ti aber si nemaš od tehnika i fizika, pa vozduhot ete može da se izvadi so šmukanje so usta, ako e do vozduhot, što će ti e vakumerka, pa ušte i dvostepena. Tolku ti e teško da otvoriš google i pobaraj malce za vakumiranje, ne me slušaj mene što prikaski kažuvam, pročitaj si sam deka vodata e problem, taa go uništuva kompresorot. Guglaj voden udar kaj kompresorite....
@Генерал
Od kade tie e ideata deka vn. edinica može da se vakumira posebno? Se vakumira novopostaveniot cevovod i vn. edinica koga se e povrzano i freonot e zaroben vo nadv. edinica. Nekoi klimi imaat vn. edinici zatvoreni so čepovi i polni so argon, no i togaš po povrzuvanjeto na cevkite treba da se izvrši vakumiranje.
Vodata vo vozduhot ako dojde vo dopir so sintetičkoto maslo od kompresorot hemiski reagira i pravi kiselina koja go simnuva bakarot od kompresorot. Poleka bakarot se taloži po zidovite od kompresioniot prostor i ležištata i so vreme pobrzo ili posporo go zaribuva kompresorot.....
Za vistinsko vakumiranje treba dvostepen kompresor za da se stvori dovolno vakuum, bakarni ne gumeni creva na kompresorot, ako se gumeni će bide đabe smo krečili, nema da pravi pak dovolen vakuum i digitalem manometar ( so skazalka e samo za slikanje, ovde e neupotrebliv).
Eve ja vistinskata procedura za vakumiranje (koj misli deka e prikaska ne ni mora da čita):
Se pravi vakuum od 1000 mikrona toa e 1330mbar ili 133 Pa ili 0,00133 bara ( ova na manometar so skazalka ne se ni gleda ), se čeka 5 min. da se vidi dali ima propuštanje na sistemot,tuka se sobira vlagata od sistemot i ako nema propuštanje se spušta na 500 mikrona. So ova e sobrano ušte od vlagata.
Sega treba da se proveri masloto vo vakumerkata bidejći ako e izvlečeno poveće voda vakuum pumpata ne e sposobna da go dovrši procesot na vakumiranje.
Posle ova se izvlekuva vakuum od 200 mikrona i se ostava zatvoren sistemot 15-30 min.. Za ova vreme ako se spušti vakuumot do 500 mikrona znači deka se e vo red, se vadi pumpata i se pušta freonot vo vnatrešnata edinica . Procedurata e mnogu ednostavna ako se ima vistinski alat i ako se saka da se raboti kako što treba, a monteri kako gospodinot @macci ima na kilo sto vadat vozduh a ne voda so kompresori od crknati frižideri....
Ako ne mi veruvate mene za procesot na vakumiranje i deka treba da se izvadi vodata od sistemot, a ne vozduhot, veruvajte mu na najgolemiot i priznat stručnjak vo Hrvatska, nekojsi NIKE http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=117&t=18355 se e tuka ubavo objasneto na na nas bliskiot hrvatski jazik.
Со должна почит, ама не се согласувам со некои работи.
Вакумирањето се прави за да се извлече воздухот - да се створи вакуум. Основна причина е извлекување на воздухот, влагата е на второ место. Невакумиран фрижидер клокоти поради воздушните џепови. Автоматски се намалува способноста на фрижидерот за ладење, па исто ќе е и кај климите. Дали водата се меша со маслото не можам да знам, но знам дека маслото не треба да кружи заедно со фреонот. Може некоја минимална количина, но негова основна намена е да го подмачкува компресорот, не и цевките и изменувачите на кои не им е потребно подмачкување.
Понатаму за манометрите. Дигиталната технологија е нова (некои 40-50 години), вакуум манометри постојат одамна. Наменски манометар за вакумирање е исто прецизен како и дигиталниот. Затоа не можам да се согласам дека манометарот мора да биде дигитален.Проблем се монтерите кои го заменија овчарскиот стап со шрафцигер и клуч и преку ноќ станаа професионалци.
Abe @macci @macci da znaeš samo kolku si vo zabluda, ti aber si nemaš od tehnika i fizika, pa vozduhot ete može da se izvadi so šmukanje so usta, ako e do vozduhot, što će ti e vakumerka, pa ušte i dvostepena. Tolku ti e teško da otvoriš google i pobaraj malce za vakumiranje, ne me slušaj mene što prikaski kažuvam, pročitaj si sam deka vodata e problem, taa go uništuva kompresorot. Guglaj voden udar kaj kompresorite....
@Генерал
Od trite modela sto gi stavi, Carrier-ot odma trgni go, toa e 2.5kw ne e 3.5kw.Ова се вика multisplit on budget
Автоматски споено мислење:
Дечки еден совет
Имам буџет од 1000€ и сакам да земам два инвертери за две соби што сакам да ги греам. Едната е 16м2 (спална) другата 20м2 (office) и со надеж ходник од 10м2 дека ке го замлачува малце. Имам на ум повеќе инвертери што сум слушал добри зборови но убаво е да споделите ваше искуство или совет.
Ги гледав следниве инвертери
![]()
CARRIER VENTUS SUPREME 42QHC009D8SW | KLIMATIZER.MK
CARRIER 42QHC009D8SW VENTUS SUPREME ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):A+++ (7.2/5.1) МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ:3200.00 W МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ:3600.00 W ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ:2640/2800 W ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ:600W ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ГРЕЕЊЕ:820W ПРОТОК НА ВОЗДУХ:624 m3 КАПАЦИТЕТ НА...klimatizer.mk
![]()
![]()
КЛИМИ.мк - резиденцијални и комерцијални клима уреди
Најдобра понуда на клима уреди со висок капацитете на ладење и греење.klimi.mk
Ова се вика multisplit on budget
Автоматски споено мислење:
Дечки еден совет
Имам буџет од 1000€ и сакам да земам два инвертери за две соби што сакам да ги греам. Едната е 16м2 (спална) другата 20м2 (office) и со надеж ходник од 10м2 дека ке го замлачува малце. Имам на ум повеќе инвертери што сум слушал добри зборови но убаво е да споделите ваше искуство или совет.
Ги гледав следниве инвертери
![]()
CARRIER VENTUS SUPREME 42QHC009D8SW | KLIMATIZER.MK
CARRIER 42QHC009D8SW VENTUS SUPREME ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):A+++ (7.2/5.1) МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ:3200.00 W МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ:3600.00 W ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ:2640/2800 W ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ:600W ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ГРЕЕЊЕ:820W ПРОТОК НА ВОЗДУХ:624 m3 КАПАЦИТЕТ НА...klimatizer.mk
![]()
![]()
КЛИМИ.мк - резиденцијални и комерцијални клима уреди
Најдобра понуда на клима уреди со висок капацитете на ладење и греење.klimi.mk
I got this...Епизода 4 поготово.
See you later brother!
Па и последните 2 епизоди од последната сезона.