Извини ама не гледам јас североисточно, кутлеш и црвеножолтото повеќе ми гледа јужно ... А иначе само укажувам колку е лицемерен либтард центризмот .... Јас порано ги викав либералофашисти, но ете ми рекоа дека самиот поим бил оксиморон, мада мене ми изгледа попрецизна, али ајде се префрлив на тард формулацијата, веќе прифатена од цел свет....
Имаме показатели дека во Белорусија сиромаштијата е на многу ниско ниво, едно најниските во светот, класната разлика исто така... куповната моќ на граѓаните импресивна (мали плати ама и ниски цени). Квалитетот на живот во склоп на топ 50 земји во светот, образование бесплатно и квалитетно, здравство исто така... безбедноста е беспрекорна..... Збориме за исто ниво на живот како дел од земји од ЕУ... Видовме и дека за разлика од луѓето во прибалтичките земји и Полска, луѓето не бегаат од сопствената држава... и притоа додека е Лукашенко на власт Белорусија бележи непрестано нагорен раст.... Зошто побогу западниве земји сакаат да го сменат Лукашенко ? Ова се фактите, без разлика која била Франција со нејзините републики и империи... тоа не го прави Макрон релевантен... Ниту пак нејзината демократија, догма која не смее да се дискутира...
Прво и основно јас не верувам во функционална демократија, тоа мислам дека сме го дискутирале, а апропо на тоа ниту на приказните за демократизација на Белорусија или на демократијата во Франција. А Франција и Германија ги споредувам во контекст на мешањето во внатрешните работи на земјата, а во суштина ништо поразлично не се дешава кај нив (како и сам што кажа комунистичка тактика). Во Франција може се смениле 4 преседника за овие 25 години, ама ништо суштински не се сменило, на власт немало националисти, како и да се нарекувале тие на власт, во суштина биле само популисти... а неоколонијализмот продолжил да вирее, дома за плашење постојат мигрантите како бесни кучиња... а олигархијата непречено владее и понатаму...
Во Лепен генерално не верувам(можда грешам), пошто Лепен ми личи дека служи за манипулација и канализирање на незадоволството (а го има многу на последните избори 10М гласачи, следните ќе видиме)...