Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.004
Поени од реакции
83.388
Вакви случаеви како твоите не стануваат популарни, еве првпат ти во форумов ги спомнуваш а камоли да станат вирални, а негативните случаеви ни ги правиш балон по неколку пати да ги постираш. Затоа и тебе и секому негативните случаеви се почести и се истакнуваат.
Eве го - убицата на германскиот амбасадор у Франција - Евреј.

Значи и Евреите убивале Германци. Нас ни ги отекоа со холокаустот, а ете и Евреите убивале Германци.
Жртви сме на еврејска пропаганда, што ќе праиме.

Не, озбилно сега, земи прогуглај го значењето на зборот фреквенција или што би рекле Србите - учесталост.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.571
Поени од реакции
5.147
Ние не можеме да ви бидиме поголеми непријатели од тоа што сте си вие самите на себе си. Со рамковниот договор ви се даде шанса, неограничени можности и ресурси културно и наднационално да се воздигнете, да ги премостите препреките кои што наводно пред тоа сте ги имале. Добивте образовни институции, вклучени сте во целост во носењето на одлуки на локално и државно ниво, имате свои претставници во буквално сите државни управи, носечки функции во власта и влијание врз формирањето на законите, ви се даде можност паралелно да управувате со државата.
Две децении подоцна, ти, вие, ги правите истите муабети за нерамноправност, кратење на човекови права, буквално истите флоскули, вечно незадоволни. Ајде предходно ќе речеме оти не зависело многу од вас, да се преправаме оти сте биле маргинализирани и се тоа. Сега кој е вашиот изговор за социоекономската, образовна, културна мизерија во која што се наоѓате? Погледнете се во огледало, таму ќе го најдете изворот на сите ваши проблеми.
Вие немате кредит за било какво право што денеска албанците го имаат, освен ако јазикот станува официјален во цела држава.
Рамковниот договор и денеска го рачунате за капутилација, не може во исто време да се фалите заради него, ниту сте го дале, ниту денденеска не го прифаќате. Дури трагедијата не е во тоа, туку сакате да го саботирате во секоја можност во секое време. Целиот народ со нетрпение, одредени струи директно.
Лично јас барам од вас трпение, не да се толерира криминалот, не е рамковниот тоа, ниту рандом албанец тоа го бара. Ми се чини дека навивате за да не ја биде државава, само за да не ја имате заедно со албанците и други малцинства.
И не дека мене лично ми треба албанскиот јазик во цела држава да е официјален, сакам вие да го скршите мразот да давате едно право без наше барање, сакам вие да одлучувате, да можам јас на екстремистот албанец да му кажам чекај, македонците се сменети, минатото треба да го оставиме позади, подобро ни е тука отколку во некоја си Голема Албанија, нема гаранција дека нема да бидеме подискриминирани во таква држава.
Колку и да звучи банално ова, барем на еден ќе му затворам уста и ќе го натерам да мисли.
Не барам изговори тука, тука дискутирам со вас што вие може да направите и што не треба да направите, критика кон албанците нема што да пишувам тука, за тројцата членови што сме.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.388
Поени од реакции
8.989
Вие немате кредит за било какво право што денеска албанците го имаат, освен ако јазикот станува официјален во цела држава.
Рамковниот договор и денеска го рачунате за капутилација, не може во исто време да се фалите заради него, ниту сте го дале, ниту денденеска не го прифаќате. Дури трагедијата не е во тоа, туку сакате да го саботирате во секоја можност во секое време. Целиот народ со нетрпение, одредени струи директно.
Лично јас барам од вас трпение, не да се толерира криминалот, не е рамковниот тоа, ниту рандом албанец тоа го бара. Ми се чини дека навивате за да не ја биде државава, само за да не ја имате заедно со албанците и други малцинства.
И не дека мене лично ми треба албанскиот јазик во цела држава да е официјален, сакам вие да го скршите мразот да давате едно право без наше барање, сакам вие да одлучувате, да можам јас на екстремистот албанец да му кажам чекај, македонците се сменети, минатото треба да го оставиме позади, подобро ни е тука отколку во некоја си Голема Албанија, нема гаранција дека нема да бидеме подискриминирани во таква држава.
Колку и да звучи банално ова, барем на еден ќе му затворам уста и ќе го натерам да мисли.
Не барам изговори тука, тука дискутирам со вас што вие може да направите и што не треба да направите, критика кон албанците нема што да пишувам тука, за тројцата членови што сме.
Чисто информативно, дали знаеш во друштвото на кои земји Македонија во моментот припаѓа?

Relationship to Conflict

This type of arrangement has been used in situations where the conflict is understood to be identity-based (usually ethno-national), and to have root causes in the attempts by one group to capture or ‘own’ the state and dominate and discriminate with respect to other groups. Group and often individual equality is therefore seen as critical to both ending the conflict, to reversing its root causes, and to creating a state which is committed to a concept of ‘the public’ that can embrace all the salient identities within it. Key examples of peace processes which have used this type of arrangement include Northern Ireland, Bosnia Herzegovina, Burundi, Lebanon, Macedonia, and the Comoros Islands (which involves complicated territorial and ethnic dynamics).

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.479
Поени од реакции
4.308
1. E капитулантски, е производ на БЛАТАТНО ПРЕДАВСТВО од страна на силите на ОВК. Апсолутно никој не-политичар се гордее од тоа.
2. Трпението пројде. Сега секој обид за да се искорени криминалот би се сметал за обид за етничко чистење и дискриминација од страна на институции што ВИЕ ги поставивте. Или контролирате за да мижат.
3. Сакате да контролирате 50/50 иако и покрај вашите најдобри обиди сте само 20 и нешто посто? Чекај малце.... како што викаат американците "Сакаш да ја имаш тортата И да ја изедеш?" Имате две држави.....и двете се нарко држави. Боље да не ја бидне и трета.
4. Саката што? Бесплатна струја, бесплатни ќаур девојќи зулуми да правите што? Вие сте џган што му треба интензивна терапија од чизма на фаца , ништо друго. Да викаш ај немам поима од историја, ама вашата бев ФОРСИРАН да ја учам..и знам една работа многу добро- 85% се бандити и платеници. Од сќендербег до сега.
5. Во никаква албанија нема да ви се свија. Цел свет да беше албанија вие на месечина ќе идете. Сами сте си криви. Сами си правите проблеми

Член од
25 март 2012
Мислења
8.571
Поени од реакции
5.147
Не сте Израел на Балканот, најточно и најпрецизно, ИСИС на балканот, ако сакаш да ја најдеш најсоодветната споредба... Во времето на Хитлер му бевте сојузници и тоа си имавте сопствена вафен сс дивизија Скендербег под покровителство на Ерусалемскиот муфтија Хусеин... Сега исто како што служеа Исис како бесни кучиња во за „демократизацијата“ во Сирија, служите вие како бесни кучиња во „демократизацијата“ на Балканот....

Тоа се минливи функции на хегемонистичките режими... САД се гуши во гомната што ги посра, додека народот се правеше слеп кога мечката играше преку океанот... ЕУ се соочува со сопствени проблеми попут излегувањето на Британија и престојната економска криза, која највеќе ќе ја осетат богатите држави поготово оние од запад, кои го купуваат социјалниот мир... Тоа значи дека НАТО станува се помалце функционално, а САД се помалце responsive...

Ова ти го кажувам како човек чија фамилија веќе 3 пат бега од налетот на качачките банди, првпат мојот прадедо од Албанија, вторпат моите од Кичевско, и третпат јас од Чаир... Ако до пред 80 години народот беше неинформиран за тоа што се случувало... Во денешницата има живи сведоци, на пример каква била демографијата на Чаир пред 40 години, а каква е сега... Каква била демографијата на Тетово пред 40 години, а каква е сега... Па така многу лесно ќе направат паралела и ќе сватат кој прави етничко чистење.... А тогаш тие попут Најчевска и Јовановски од Хелсиншки нема да имаат никаков глас да го спречат тоа што следи....

Кажа претходно @Joe Dalton и покрај тоа што беше неволно дадено од наша страна... сепак се изборивте за шанса да докажете дека сте цивилизирани...
Хитлер во секој народ си имаше сојузници и противници, така и кај албанците. Окупирани беа, дел од народот тоа го погледна како ослободување затоа што не течеше мед и млеко тука.
Качачки банди не е национална стратегија за чистење територии, ниту плански албанците го правеле тоа, како што го правевте вие (под вие мислам СКС и Југославија), и моето семејство беше избркано кон Турција, така се испразни и Македонија. Значи прогон со државна стратегија, академии на науки имаат изготвено план како да се чистат територии, а ти ми пишуваш за качачки банди. Не викам дека е во ред тоа што го правеле, не ми иде на памет да ги бранам.
Но вие таа шанса си ја прокоцкавте... Така да работите што следат ќе бидат мошне интересни за гледање...
Пак и тебе ќе ти кажам, не сте дале било каква шанса, вие ја саботирате таа шанса која ни ја даде западот.
Автоматски споено мислење:

Чисто информативно, дали знаеш во друштвото на кои земји Македонија во моментот припаѓа?

Relationship to Conflict

This type of arrangement has been used in situations where the conflict is understood to be identity-based (usually ethno-national), and to have root causes in the attempts by one group to capture or ‘own’ the state and dominate and discriminate with respect to other groups. Group and often individual equality is therefore seen as critical to both ending the conflict, to reversing its root causes, and to creating a state which is committed to a concept of ‘the public’ that can embrace all the salient identities within it. Key examples of peace processes which have used this type of arrangement include Northern Ireland, Bosnia Herzegovina, Burundi, Lebanon, Macedonia, and the Comoros Islands (which involves complicated territorial and ethnic dynamics).

И што е поентата?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.388
Поени од реакции
8.989
И што е поентата?
Поентата е да видиш и согледаш Охридскиот Рамковен Договор во друштво на кои земји нè става. И дали ти мислиш дека треба да се стремиме да бидеме како Либан, Бурунди, Коморски Острови?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.571
Поени од реакции
5.147
Поентата е да видиш и согледаш Охридскиот Рамковен Договор во друштво на кои земји нè става. И дали ти мислиш дека треба да се стремиме да бидеме како Либан, Бурунди, Коморски Острови?
А зошто мораше да има рамковен?

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Каков ли кредит па вие имате до сега оставено, со што ли не имате толку задолжено за да кон вас покажеме такви симпатии, неизмерна толерантност, грижа и разбирачка? Освен што две децении не тероризирате, вршите тивко етничко чистење на териториите каде што сте мнозинство, го поткопувате територијалниот суверенитет на државата со закани за војна, терор и репресалии, веете знамиња на големи држави. Како при сите овие околности очекувате некој вам да ве перцепира како угнетено малцинство, да покаже сожалување, емпатија кон вас?

Вам освен трпение ви е дадено многу повеќе изминативе дваесет години. Ние бе го имаме измислено трпението, тоа е нашето средно име. Секој нормален ќе се запраша како се уште ве трпиме вам и вашата извитоперена перцепција за соживотот. Ние пет века трпевме под турско, под српско, бугарско, прешалтавме низ еден куп окупации. Еве ве трпиме две декади веќе и кое фајде од тоа? Колку време вам ќе ви треба да еволуирате во цивилизирано граѓанство па да седнеме како луѓе без уцени и закани, без терор, без ретроградни националистички пароли, да зборуваме за општиот, колективен напредок на државата, кој што ќе се темели врз економски, социјален, образовно културен прогрес?

Ако вам горенаведените работи ви се од интерес, ако низ овие две децении сте успеале да создадете вистинска еманципирана албанска интелектуала која што ќе се постави наднационално, ќе се идентификува со државата во која што живее, што не ги тргните настрана ДУИ, АА, БЕСА и остали национал шовинистички срања и создадте модерна, прогресивна партија која што ќе го тргне националниот предзнак и ќе работи, ќе се залага за општ добробит на целата држава Македонија, без разлика на национална припадност. Како постулати ќе ги постави социјалната правда и еднаквост, економскиот раст, културното зближување на националностите во оваа држава, ќе промовира мир и прогрес, вистински соживот?
Или ова звучи како утопија? Еве јас не гледам ни на повидок таков политички субјект во албанскиот политички блок на партии. Напротив, од година во година гледам се порадикални ликови, како Села, Груби... кои што добиваат огромно внимание од грото албанци. Буквално се такмичат кој од нив ќе настапи порадикално, ќе ја крене летвичката на максималистички барања повисоко. По се изгледа тоа се уште пали во голема мера кај албанскиот електорат, штом одново и одново им давате доверба на секој изборен циклус.
После се чудиш зошто таков анимозитет кон вас. Ете од каде извира а вие две децении на истиот му давате легитимитет.
Со двојазичноста вие практично го срушивте и последниот мост за градење на соживот и толеранција во оваа држава.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Вакви случаеви како твоите не стануваат популарни, еве првпат ти во форумов ги спомнуваш а камоли да станат вирални, а негативните случаеви ни ги правиш балон по неколку пати да ги постираш. Затоа и тебе и секому негативните случаеви се почести и се истакнуваат.
Па дека еднаш Албанци од Пеќ ни помогнале кога сме оделе на одмор на Јадранско море,ти очекуваш да пишувам за тоа наспроти илијадниците проблеми што ги ствараат у државава?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.435
Поени од реакции
5.468
Хех ме заинтересира онај Бленди Ходаи од Сојуз на Средношколци што 2 реченици не знае да врзе граматички точно а македонскиот лексикон му е на кромањонско ниво, па сепак застапува некого.
Е тој 2017 крева џева во Тетова и прави Сојуз кој првин егзистира само таму, за до денес да стигнат до неверојатни 7 градови во земјава. Значи ја немаат целосната подршка и не се организирани на територија на Македонија туку само кај што имаат ограноци.
Сепак за поздрав е што копиљ од 13-14 год решил да прави Организација за денес после 3 год. да биде фактор кој ќе преговара со Влада на РМ во името на сите средношколци македонци, албанци и остале мањине
Ако тоа не е соживот незнам што е :)
Duhet respektuar

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.004
Поени од реакции
83.388
Хех ме заинтересира онај Бленди Ходаи од Сојуз на Средношколци што 2 реченици не знае да врзе граматички точно а македонскиот лексикон му е на кромањонско ниво, па сепак застапува некого.
Е тој 2017 крева џева во Тетова и прави Сојуз кој првин егзистира само таму, за до денес да стигнат до неверојатни 7 градови во земјава. Значи ја немаат целосната подршка и не се организирани на територија на Македонија туку само кај што имаат ограноци.
Сепак за поздрав е што копиљ од 13-14 год решил да прави Организација за денес после 3 год. да биде фактор кој ќе преговара со Влада на РМ во името на сите средношколци македонци, албанци и остале мањине
Ако тоа не е соживот незнам што е :)
Duhet respektuar
Tие не се никакви претставници на средношколците, кои не сакаат физичка настава. Тој сојуз е продолжена рака на министерот за образование, кој од разни причини (тендерски и сл.) сака физичка настава да има, ама јавноста и условите, не се баш за тоа.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Tие не се никакви претставници на средношколците, кои не сакаат физичка настава. Тој сојуз е продолжена рака на министерот за образование, кој од разни причини (тендерски и сл.) сака физичка настава да има, ама јавноста и условите, не се баш за тоа.
Да кажам јас за физичкото присуство, еден куп деца, кои веќе се полнолетни, а ќе одат завршна година во средно, сакаат физичко присуство. Многу ги има. Последна година им е, и сакаат во школо.
Претпоставувам ако се оди во школо, ќе наоѓаат оправданија да отсуствуваат од некои часови, ама во моментов е вака ...

Kajgana Shop

На врв Bottom