- Член од
- 15 јуни 2013
- Мислења
- 1.782
- Поени од реакции
- 2.767
Ми се јади. Do sum about it.Не ти држи вода ова што ако сестраму претрпува насилство во бракот и сака да се разведе каде ке оде што ако куќата кај брат и е пуна? Под кирија? Или ќути и трпи
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ми се јади. Do sum about it.Не ти држи вода ова што ако сестраму претрпува насилство во бракот и сака да се разведе каде ке оде што ако куќата кај брат и е пуна? Под кирија? Или ќути и трпи
Трол или не, се појасно ми е зашто на мажите им е докурчено од денешниве феминистки.
Закон за наследство на имот никаде не вика дека само на машко се остава. Тоа што имате заостанати и глупи родители не е проблем на феминизмот.
Самата тема кајгана е доказ дека и треба феминизам на нашата земја какви коментари па вие да имат женско дете ке му го сјебат мозокот уште на 2 годинки..Трол или не, се појасно ми е зашто на мажите им е докурчено од денешниве феминистки.
Закон за наследство на имот никаде не вика дека само на машко се остава. Тоа што имате заостанати и глупи родители не е проблем на феминизмот.
Не верувам дека пости брат што ќе го остаи цел тој што дигнал рака на сестра му.Ne veruvam deka postoi brat sho ke ja ostai sestra si na ulica ako mazot i ja tepa.
Трол или не, се појасно ми е зашто на мажите им е докурчено од денешниве феминистки.

Ако феминизмот е тука, зошто тогаш најголемиот процент на невработени се од женската популација?
Ако феминизмот е тука, зошто тогаш најголемиот процент од станови/куќи се на име на машката популација?
Ако феминизмот е тука, зошто тогаш се очекува од мене да побрзам со остварувањето како мајка, сугерирајќи дека биолошкиот часовник ми отчукува?
Ако феминизмот е тука, зошто тогаш @callejón de la muerte , дојде во темава сугерирајќи дека женската популација е интелектуално инфериорна во однос на машката, бидејќи не коментирале на темите за Првата и Втората светска војна?
Ако феминизмот е тука, зошто тврдиме дека нашите затупени родители не се проблем на феминизмот?
Тогаш, како јас да очекувам моите родители мене да ме научат да се борам за своите права и како јас да ги научам моите деца да се борат за своите права? Како да ја научам мојата ќерка да ги следи своите соништа, ако нејзина желба е да биде пилот? Како да ја научам мојата ќерка да биде добра мајка, ако не се избори за тоа што го сака? Како да ја научам мојата ќерка да се сака и почитува, ако јас не ја сакам, почитувам и ја дискриминирам во однос на нејзиниот брат?
Борба за социјални, политички и екномски права на жената, ете тоа е феминизмот. Нешто што се залага за рамноправност и едднаквост. Право на избор.
Zatoa sto zenite se plodni do 40-45 godini, i kolku pokasno rodis tolku pogolemi se shansite za komplicirana bremenost a i genetski problemi.Ако феминизмот е тука, зошто тогаш се очекува од мене да побрзам со остварувањето како мајка, сугерирајќи дека биолошкиот часовник ми отчукува?
Па не зборувам за борба меѓу мажите и жените во биолошка смисла и бришење на родовите улоги. Зборувам за право на избор, индивидуалност и свои одлуки кога станува збор за женското тело и животот на жената. И не само право на избор, туку и еднакви права, во смисла на вработување, школување, односот кон жената како субјект, а не како објект.Zatoa sto zenite se plodni do 40-45 godini, i kolku pokasno rodis tolku pogolemi se shansite za komplicirana bremenost a i genetski problemi.
Feminizamot ne moze da smeni biologija.
Па не зборувам за борба меѓу мажите и жените во биолошка смисла и бришење на родовите улоги. Зборувам за право на избор, индивидуалност и свои одлуки кога станува збор за женското тело и животот на жената. И не само право на избор, туку и еднакви права, во смисла на вработување, школување, односот кон жената како субјект, а не како објект.
Ако сакам да бидам мајка ќе бидам, ако не, не морам.
Ако сакам да бидам пилот, ќе бидам, ако не, не морам.
Ако сакам да бидам домаќинка, ќе бидам, ако не, не морам.
Искрено, до некаде се обидувам да и ја доловам поентата на @hellouyyy . Само мислам дека на погрешен начин го искажува тоа.
Ако феминизмот е тука, зошто тогаш најголемиот процент на невработени се од женската популација?
Ако феминизмот е тука, зошто тогаш најголемиот процент од станови/куќи се на име на машката популација?
Ако феминизмот е тука, зошто тогаш се очекува од мене да побрзам со остварувањето како мајка, сугерирајќи дека биолошкиот часовник ми отчукува?
Ако феминизмот е тука, зошто тогаш @callejón de la muerte , дојде во темава сугерирајќи дека женската популација е интелектуално инфериорна во однос на машката, бидејќи не коментирале на темите за Првата и Втората светска војна?
Ако феминизмот е тука, зошто тврдиме дека нашите затупени родители не се проблем на феминизмот?
Тогаш, како јас да очекувам моите родители мене да ме научат да се борам за своите права и како јас да ги научам моите деца да се борат за своите права? Како да ја научам мојата ќерка да ги следи своите соништа, ако нејзина желба е да биде пилот? Како да ја научам мојата ќерка да биде добра мајка, ако не се избори за тоа што го сака? Како да ја научам мојата ќерка да се сака и почитува, ако јас не ја сакам, почитувам и ја дискриминирам во однос на нејзиниот брат?
Борба за социјални, политички и екномски права на жената, ете тоа е феминизмот. Нешто што се залага за рамноправност и едднаквост. Право на избор.
Како бе кој ја тера??А кој те тера?
Да, во право си. Во денешно време секој втор е факултетски образован. Но, колку од жените, без разлика дали имаат или немат диплома седат дома, чуваат деца и живеат од платата на мажот? Да не се разбереме грешно, воопшто немам ништо против домаќинките, чувањето и одгледувањето деца, но зошто тоа под дифолт се очекува од мајката? Зошто не е обратно?1. Не знам од каде ја вадиш таа статистика, зашто моја генерација (родени 90ти) скоро и да не познавам некоја што не работи, било што. Ако статистиката е за постари жени, тогаш иде проблемот со нашата култура/традиција/затупеност, како сакаш наречи ја, каде што женските деца ретко се школувале после средно, немале исти можности ко машките деца, домаќинки, седеле дома и чувале деца. Значи овде работите се тргнати кон еднаквост, кон тоа ти да имаш избор дали ќе работиш или не.
Има и такви кајшто мажот работи, тие не, си гледаат децата и тоа е пак нивен избор, зашто да бидеме реални, не на секој му се работи, и некои се задоволни од таа една плата, па зашто да се мачат. Пак, нивен избор.
Културата на народот и малограѓанштината на општеството, се согласувам, исто како што ги спомна нашите родители со нивните затупени сфаќања. И тоа секако е проблем на феминизмот. А пишав и зошто. Ако јас како мајка утре не го научам моето дете, да се сака, цени и почитува, тогаш кој ќе го стори тоа?2. Ова веќе е кажано зашто и како. Пак е проблем културата на народот. Во глобала, кај нас законите се пред културата што ја имаме.
Како мислиш воопшто да не ми текне да го мешам во темава? Дали си ти свесна дека постојат жени во светот кои се третираат само како машини за раѓање деца? Јас земав еден банален пример од нашето општество. Зборуваме за феминизам, еднакви права и рамноправност, а постапките од секојдневието и меѓучовечките односи ни го покажуваат токму спротивното.3. Мислам дека си медицинско лице ако не се лажам, па ова ти треба нас да ни го објаснуваш или пак воопшто да не ти текне да го мешаш со темава. Нигде не вика дека ти мораш да се оствариш ко мајка, апсолутно никој не те приморува на тоа. Пак, твое право. Али ако сакаш да си ги искористиш преостанатите јајце клетки што ги имаш, тешко дека на 40 години кога си пред менопауза, ќе можеш тоа да го направиш.
Апсолутно. Најголемите феминисти кои ги познавам се мажи. Здрави, прави, мажествени, хетеросексуалци. И никој не ги смета за помалку мажествени заради тоа.4. За последново, родителите и средината, детето не може да ја бира. Мене пример, ме има одгледано човек што на мапа не можам да му го најдам селото кајшто е роден, па пак е најголем феминист што јас го познавам, појак од сите жени кои сум ги сретнала. Значи не е секогаш дека мора да гледаш пример како треба да се однесуваш кон децата, поготово женските. Јас сите коментари скоро во животов што сум ги слушнала на кои сум свртела очи иделе од жени. Образовани, рашетани, демек без предрасуди, али жени.