Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Работи за кој ме научи ова пандемија тргнувајќи од Март па до за неполни 11 дена Септември:

-Да имам огромни резерви на брашно и квасец.
-Да имам купено тоалетни колку една зграда од Џеваир холдинг.
-Секогаш да бидам на готовос спремен за фајт во однос на тоа кој е на ред на каса,кој има предност и тн.
-Да ја напунам комората со месо.
-Да изнакупувам паштети,месни нарезоци,виршли толку многу што ќе има за идните поколенија на фамилијата whatto.

Ресен пред месец дена беше меѓу првите градови, по број на заразени. Денес нема ни еден активен случај.

Во понеделникот активни 5, вчера оздравени 6 ебемти логика ебемти

Лекарите немаат заштитна опрема.
Клупите да ги менувале.
Свашта.
... образованието нема врска со здравството, секое министерство си има свој буџет, не е тоа на_ти дај_ми низ министерства, секој си има дел од државниот буџет - кој, како го користи и троши својот дел тоа е дискутабилно!
Most awkward silence kinda broken with the best kind of ice.Кај ви се маските? - Ааа, Live, потивко.
... а тоа што го фаќаат пултот со раце каде иде брифингот, па стави маска, па извади маска, па пак фати пултот, па дојди друг говорник извади маска фати пултот на исто место со раце...итн :facepalm:
П.С.
..па после, не знам од каде ми е к(ф)ластерот!

Последно уредено:
... образованието нема врска со здравството, секое министерство си има свој буџет, не е тоа на_ти дај_ми низ министерства, секој си има дел од државниот буџет - кој, како го користи и троши својот дел тоа е дискутабилно!
Докторке, при пандемија и вонредни услови, треба да бидеш доволно паметен и разумно да го искористиш буџетот и средствата со кои располагаш.

Зарем во време на пандемија, кога под знак прашалник е ставено образованието на децата, а со тоа секако и здравјето (кое е далеку поважно), ти би инвестирала во нови клупи? И како тоа би ти било гаранција дека на големиот одмор децата нема да имаат близок контакт?

Буџетот на министерството за образование си е буџет на министерството за образование, се слагам. Ама, попаметно би било да се инвестира во креирање на добра платформа или создавање на апликација, за онлајн учење (нешто кое требаше да започне уште на самиот старт од пандемијата), понатаму, да се инвестира во кадар, кој квалитетно ќе го спроведува сето тоа. Остатокот од буџетот во време на пандемија би го пренасочила таму кај што е најпотребен во моментот, а тоа е здравството.
Автоматски споено мислење:

... а тоа што го фаќаат пултот со раце каде иде брифингот, па стави маска, па извади маска, па пак фати пултот, па дојди друг говорник извади маска фати пултот на исто место со раце...итн :facepalm:
П.С.
..па после, не знам од каде ми е к(ф)ластерот!
Гарант постојат протоколи за дезинфекција на пултот, како и за дезинфекција на раце.

Мерки на претпазливост и протоколи за дезинфекција има во обични продавници и маркети, зарем стварно мислиш дека во владата нема ништо од тоа? Ништо лично, ама смешни ми се ваквите коментари во недостаток на аргументи. Крај краева, секој си е одговорен за себе. Гарант и ти барем еднаш не си се дезинфицирала од чепкањето на квака на работа, за пушење цигара. Или од филџанот кафе од сестрата, за пушење цигара.

Последно уредено од модератор:
Зарем во време на пандемија, кога под знак прашалник е ставено образованието на децата, а со тоа секако и здравјето (кое е далеку поважно), ти би инвестирала во нови клупи? И како тоа би ти било гаранција дека на големиот одмор децата нема да имаат близок контакт?
Освен што изиграва главен матичар на форумов и знае кој како се вика, како изгледа на слика, кај работи, дила информации итн., не дека не е во право ама е партиски ориентирана докторка. Знаеш, од оние на кои им сјаеше здравството до пред 3-4 години. Ако некогаш имаш време, прочепкај и постови од почетокот кога дојде и ќе се увериш. Добро што нема уфрлено аргумент за набавка на лаптопи за сите.

Мене не ми се јасни пола од работиве што се случуваат во државава на тема мерки против корона. Не влагаат со тебе во лифт а имате маски, како и да немало повеќе од 3ца во лифт :pos: Нели маските беа за кога нема да можеш да држиш дистанца а и од каде математикава да не се полнат лифтови :popce: Ова како додаток на опседнатоста со геловите што ја спомнав изминатата недела. Носете си маска во затворен простор и гајле немате.
Куп луѓе си напукаа параноја за цел живот и тоа беспотребно.

Освен што изиграва главен матичар на форумов и знае кој како се вика, како изгледа на слика, кај работи, дила информации итн., не дека не е во право ама е партиски ориентирана докторка. Знаеш, од оние на кои им сјаеше здравството до пред 3-4 години. Ако некогаш имаш време, прочепкај и постови од почетокот кога дојде и ќе се увериш. Добро што нема уфрлено аргумент за набавка на лаптопи за сите.

Мене не ми се јасни пола од работиве што се случуваат во државава на тема мерки против корона. Не влагаат со тебе во лифт а имате маски, како и да немало повеќе од 3ца во лифт :pos: Нели маските беа за кога нема да можеш да држиш дистанца а и од каде математикава да не се полнат лифтови :popce: Ова како додаток на опседнатоста со геловите што ја спомнав изминатата недела. Носете си маска во затворен простор и гајле немате.
Куп луѓе си напукаа параноја за цел живот и тоа беспотребно.
samo pola? :D

Ова како додаток на опседнатоста со геловите што ја спомнав изминатата недела. Носете си маска во затворен простор и гајле немате.
Најјаки се тие на поминување покрај кафич што ставаат гел од попатна масичка онака необавезно како да краде слива од комшиски двор :icon_lol:

Озбилно не можам да ги смислам коментарите за сметка на хигиената на Филипче или Караџовски или овој за образование, или кој и да е небитно дали е сдс или вмро или whatever... ова потенцирам, зошто знам дека може да ми се закачи за тоа.

Едно е да кажеш дека одржувањето хигиена е неопходно, всушност тоа е нешто што се учи уште од најмала возраст и не, не е срамота да се повторува по два, три, пет, сто пати. Ама да се фаќаш за глупости од типот, не си ги дезинфицира рацете а се чепна на лицето, ми оди веќе со дијагноза опсесивна компулсивност или желба за внимание во недостаток на аргументи.

Докторке, при пандемија и вонредни услови, треба да бидеш доволно паметен и разумно да го искористиш буџетот и средствата со кои располагаш.
Зарем во време на пандемија, кога под знак прашалник е ставено образованието на децата, а со тоа секако и здравјето (кое е далеку поважно), ти би инвестирала во нови клупи? И како тоа би ти било гаранција дека на големиот одмор децата нема да имаат близок контакт?бБуџетот на министерството за образование си е буџет на министерството за образование, се слагам. Ама, попаметно би било да се инвестира во креирање на добра платформа или создавање на апликација, за онлајн учење (нешто кое требаше да започне уште на самиот старт од пандемијата), понатаму, да се инвестира во кадар, кој квалитетно ќе го спроведува сето тоа. Остатокот од буџетот во време на пандемија би го пренасочила таму кај што е најпотребен во моментот, а тоа е здравството.Гарант постојат протоколи за дезинфекција на пултот, како и за дезинфекција на раце.
Мерки на претпазливост и протоколи за дезинфекција има во обични продавници и маркети, зарем стварно мислиш дека во владата нема ништо од тоа? Ништо лично, ама смешни ми се ваквите коментари во недостаток на аргументи. Крај краева, секој си е одговорен за себе. Гарант и ти барем еднаш не си се дезинфицирала од чепкањето на квака на работа, за пушење цигара. Или од филџанот кафе од сестрата, за пушење цигара.
... види, ќе напишам поради другите да читаат не поради тебе, мене ми е јасно твојот карактер и воопшто нема да реагирам на тоа како се однесуваш твое право е, форум е ова,
...нема пренасочување на буџет, парите што го има едно министерство е негово и крај, може друго министерство да кубури со дефицит на парични средства, друго нема да му префрли, таква е политиката, не е ова како плата, па земи пари иди купи што треба и што сакаш! затоа се прави план и програма, проект елаборат за моментални потреби, можни потреби, идејни идни потреби!

.... се знае нашиот буџет од каде црпи пари, од нас граѓаните ситно, милионите се од кредитите што даоѓаат од надвор од ЕУ, светски банки од разни организации и тие сите се наменски според што побарувачка дадовме со план програма, елаборат при што ТИЕ имајќи го тој план, одобруваат или не -кредит!
...ти вика за „тоа“ ќе биде и крај, не можеш да префрлиш на нешто друго или да ги вложиш на нешто друго, ако дадеш проект и потребен буџет за патишта и добиеш кредит од Светска банка или било кој од ЕУ (да не навлегувам во тој дел), според дадениот проект добиваш одредна сума (кредит) и со таа сума само и само тоа може да се реализира - ќе градиш патишта, ако треба леб нема да имаш зошто не си предвидил за пченица туку си направил проект барање за патишта!

... за што е направен проектот и се побарани пари, со никаква друга намена така треба да се потрошат, па не пандемија , светот да се преврти, тоа ние обични смртници не го гледаме, ама тие што го работаат тоа знаат многу добро, фиоката полна со пари, проектот за кој си ги побарал не си го реализирал нема трошење, ако дојдат да контролираат како се троши кредитот, заемот и ако не е по пропис, блок!
...затоа има случаеви да се набавуваат работи кои не се потребни сега, поради ете пандемија, ама се набавуваат, медицински кадар нема заштитни материјал, а се набавува на пример „ прибор за јадење„ за пациенти... логика? вака одстрана ќе речат се трошат средства непотребно за непотребни работи во моментот, ДА! ама тоа е проект направен не сега, туку пред една година и е побарано средства пред една година, одобрено и сега се реализира и наменски, за друго не може и не смее да се даде!

...ако нашиот министер, во фебруари предвидил бран и пик најголем во МКД за месец со само 2000 пациенти сите предвидувања во моментот планирање за тестови, кревети, заштитен материјал се поврзани со тамошното планирање токму за тие 2000 пациенти да речеме и ништо повеќе, сега ако бројот се зголеми на тестирани на 13 000 со што повлекува трошење на тестови, потрошен заштитен материјал на здравствени работници, не е само нааа земи пари иди купи, се планираат сите работи однапред,

... кога Кина прикажа први случеви и направи целосен карантин и затворање на Вухан градот уште во ноември 2019 година, нас мува не не лазеше никој за ништо не планира што може да биде тука, ниту во обезбедување на заштитен материјал, нит лекови, нит респиратори нит протоколи низ болниците за оделување на можни такви болни, не реагира ниту СЗО, па си имаме оправдување нели? па кога ни дојде пандемијата на глава, касно е после да се најде све што треба, адиос и колку пари имај си... да не се враќам назад дека се планираше избори, а не да се мобилизират сите, па и војска ако треба , да затвориме граници и да успееме да ја одбиеме пандемијава...све во лер... партиски ова партиски она... епа сега вака ќе биде, не денес не утре...уште не знам колку години,
... нашите млади генерации се осакатени со партизацијата на образованието, па сега уште онлајн настава...за кого? ќе останат неписмени сите овие генерации што ќе бидат со онлајн настава, „ај да завршиме работа дај тоа диплома“..и утре нема да има лекар да лечи сите ќе се кријат, оти никогаш не виделе, а не пак да дадат терапија или да вршат реанимација!

... децата не идат на училиште, а сите се надвор се групираат, вриштат, кршат, пијат, без контрола седат во ниедно време, не им се гледа крајот (исклучоци не ја прават вистинската слика), велиме „деца“ оти сите кои се уште во било кое ниво во образовниот тек се деца, кога ќе се осамосталат сами, да си го ваѓаат самите лебот тогаш веќе не се деца!

...споредби околу протокол за дезинфекција, немој мене да ми кажуваш, во иста простории каде се работи, се влегува и излегува, со маска и визир, да кога се заврши работа, пауза пиење кафе, па ваѓање на маски итн, тоа не е заштита, јас од кога почна пандемијата на работа немам ниту доручкувано, ниту кафе пиено, освен вода купено донесено од дома и тоа со сламка, еден ден во пандемијава немам отсуствувано од работа и се чувам колку можам, а и мојата околина, токму како во вонредни услови, ама јас не сум тема на разговор,

...мене не ми треба аргументи, јас сум дел од тие аргументи и немам намера тука да докажувам, сака некој чита, сака игнорира, форум е ова, види кога напишав коментар, зошто министерот не одржува прес конференција и види кога одржи мислиш нема тука кој чита?

... твоето пишување како го замислуваш вложувањето во пандемијата, ме потсетува на писмена работа со таков наслов, па ти онака фантазираш како би требало да биде и не само ти ништо не е транспарентно и не се знае, ако не си дел од тој сегмент!

96518580_3245416692349573_4237358822349340672_n.jpg

... види го тревникот што е убав? кажи ми дали ги оправдува потрошените средства за истиот... колку маски Н95 против загадување можеше да се купи?

Последно уредено:
Дојдов, видов реферат од Бијонс и заминав :toe:

Само една замерка имам.
да кога се заврши работа, пауза пиење кафе, па ваѓање на маски итн,
Прво ја вадиш маската, па пиеш кафе!
јас од кога почна пандемијата на работа немам ниту доручкувано ниту кафе пиено, освен вода купено донесено од дома и тоа со сламка, еден ден во пандемијава немам отсуствувано од работа и се чувам колку можам, а и мојата околина, токму како во вонредни услов
Контрадикторна си, о ти пресвета чистотнице, кралице на медицината, политиканту од невидени размери. :icon_lol:

Дојдов, видов реферат од Бијонс и заминав :toe:Само една замерка имам.
Прво ја вадиш маската, па пиеш кафе! Контрадикторна си, о ти пресвета чистотнице, кралице на медицината, политиканту од невидени размери. :icon_lol:
...повторно ги извртуваш работите, не верувам дека не е разбирливо моето пишување... види ти треба многу за да дојдеш до мое ниво, можеби ќе имаш време, ама според овие испадни на зборови што ги насочуваш кон мене (а и кон друг тука), да не ти ги цитирам дека не вреѓаш медицински перосонал, па и тоа мавкање со таа „твоја“ Хипократова заклетва (јас пак ќе кажам ти не си лекар, нема шанса некој лекар вака да се однесува)....твоите изрази, како спонзоруша, шалтерушка, пресвета чистотице, токму насочени на медицински персонал, не ми дава некоја твоја профи иднина!

...повторно ги извртуваш работите, не верувам дека не е разбирливо моето пишување... види ти треба многу за да дојдеш до мое ниво, можеби ќе имаш време, ама според овие испадни на зборови што ги насочуваш кон мене (а и кон друг тука), да не ти ги цитирам дека не вреѓаш медицински перосонал, па и тоа мавкање со таа „твоја“ Хипократова заклетва (јас пак ќе кажам ти не си лекар, нема шанса некој лекар вака да се однесува)....твоите изрази, како спонзоруша, шалтерушка, пресвета чистотице, токму насочени на медицински персонал, не ми дава некоја твоја профи иднина!
Ако поентата на моето постоење е да се спуштам на твоето ниво госпоѓа докторка Бијонс, мислам дека дури и Макијавели би ми подзавидел :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom