Александар Вучиќ - најголемиот диктатор на Балканот по падот на комунизмот?

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Dragi forumaši, zanima me da li neko od vas prisutnih ima državljanstvo R. Srbije i da li ima još neki Srbin pored Saše Ilića (pretpostavljam da jeste zbog imena i, pre svega, prezimena).
Автоматски споено мислење:

Dragi forumaši, zanima me da li neko od vas prisutnih ima državljanstvo R. Srbije i da li ima još neki Srbin pored Saše Ilića (pretpostavljam da jeste zbog imena i, pre svega, prezimena).
Objasniću mu zašto u privatnoj poruci.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028

Objasniću mu zašto u privatnoj poruci.
Дечкото за кој зборуваш мислам дека е Србин ама тоа не му е неговото приватно име и презиме, туку Саша Илиќ е играч на Партизан, до пред некое време капитен.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Дечкото за кој зборуваш мислам дека е Србин ама тоа не му е неговото приватно име и презиме, туку Саша Илиќ е играч на Партизан, до пред некое време капитен.
Da li možda znate da li državljanstvo R. Srbije može da se vadi i u konzulatu u Bitolju ili mora da se ide u Skoplje? Da li ima neko od Bitola (što biste rekli)? :)

Voleo bih da vas pitam još dosta stvari ali nisu sve nužno vezane za temu (AV-a) pa mi je glupo. Zanimaju me razne stvari vezane za Makedoniju, zato sam i došao na ovaj forum i hvala vam što ste me prihvatili i dozvolili da pišem na srpskom. Znam da na forum.hr ne dozvoljavaju da se piše na makedonskom i drugim jezicima ali to samo dokazuje vašu širinu, a njihovu ograničenost.

Da li možda znate da li državljanstvo R. Srbije može da se vadi i u konzulatu u Bitolju ili mora da se ide u Skoplje? Da li ima neko od Bitola (što biste rekli)? :)

Voleo bih da vas pitam još dosta stvari ali nisu sve nužno vezane za temu (AV-a) pa mi je glupo. Zanimaju me razne stvari vezane za Makedoniju, zato sam i došao na ovaj forum i hvala vam što ste me prihvatili i dozvolili da pišem na srpskom. Znam da na forum.hr ne dozvoljavaju da se piše na makedonskom i drugim jezicima ali to samo dokazuje vašu širinu, a njihovu ograničenost.

Последно уредено:
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028

Немам никакви информации за тоа прашање.

А за другото слободно направи тема и прашај што сакаш.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Зошто грешка?
Zato što balkanski narodi imaju loša iskustva sa nacionalnim manjinama susednih država i onda iz nekog straha imaš potrebu za tvrđenjem identiteta i ponosa na takvim stvarima. Ta bojazan da će se otcepiti je najčešće pripisana nacionalnim manjinama koje čine značajan deo populacije jedne države.

Otcepiti ili decentralizovati na etničkoj osnovi. Unutar Makedonije nijedna nacionalna manjina osim albanske nema nikakve namere, a ni kapacitete za takvim težnjama. To što ste mi dopustili da pišem na srpskom, a rekao sam da ukoliko to predstavlja problem da ću se truditi da pišem najbolje što mogu na makedonskom, na makedonskom forumu pokazuje vašu sigurnost u to što jeste, dobronamernost i otvorenost. Hvala vam zbog toga.

Последно уредено:
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Напишав на српски па го избришав, со оглед на тоа пто овде има неколку дебили и ме пријавуваат ради истото, инаку во битола незнам колку функционира тој конзулат, државјанство само у скопје.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Напишав на српски па го избришав, со оглед на тоа пто овде има неколку дебили и ме пријавуваат ради истото, инаку во битола незнам колку функционира тој конзулат, државјанство само у скопје.
Blagodaram.

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.054
Поени од реакции
1.176

Јас почнав процедура за стекнување државјанство на Република Србија, и добив во амбасадата на Србија во Скопје лист документ во кој пишува дека ми е одобрен прием во државјанство на Србија, и вработените во амбасада ми кажаа со тој документ после 1 Август да одам во Белград во една општина се водам таму и во таа општина да уплатам 20-тина евра во динарска противвредност за административни такси, и тогаш во таа општина ќе го издадат уверението за државјанство на Србија, и после со тоа уверение можам да одам и да пријавувам адреса за престојувалиште или пребивалиште на Српски, и откако ќе пријавам адреса за престојувалиште во некоја општина и МВР на Србија, одам натаму со процедура за вадење лична карта и пасош на Србија.

Но не отидов во Србија после 1 Август, мислев да одам во Септември, но сега ќе почекам со оваа ситуацијата со тие ПЦР тестови на корона како ќе биде, ќе размислам кога ќе одам во Србија да терам процедурата.
Вработената во амбасадата ми кажа дека нема временски рок до кога можам тој документ да го употребам, имал неограничено времетрање.

Слободно прашај што те интересира. Државјанство на Србија, процедурата се почнува во амбасадата во Скопје.

ПС: на тој Хрватски форум.хр може да се пишува освен на Хрватски јазик, гледам има одредени теми на тој форум каде луѓе од Србија си пишуваат на Српски јазик, секако на латиница, но се гледа дека пишуваат на екавица а не користат ијекавица која е во употреба во Хрватска, и никој не ги чепка за тоа што користат екавица.

Kajgana Shop

На врв Bottom