Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

D

Deleted member 12196

Гостин
Има уште една група на луѓе која не работи пола година, меѓутоа страв им е на сите да ги спомнат зашто во Април им аплаудираа, мислејки дека сите работат по 15 саати :icon_lol: Во меѓувреме нивните колеги на приватно ги стрижат пациентите.
Кога јас пишував за таа група, на нож ме ставија. А од март до сега нема термини и уште долго не ќе има. Ама (за тие што им аплаудираат) и тие се зафатени, иако тоа не им е струка...

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Абе една ефикасна мерка не донесоа, ниту една, се што направија само ја влоши ситуацијата од безмислени и половични мерки. Сами на себе да бевме оставени денес ситуацијата ќе беше подобра
Точно е дека се кретени со мерките,но да знаеш дека Шљунгана што продава лубеници на пазар им сече и со рака им дава да пробаат на "луѓе" од лубеницата.Да се уверат дека се благи

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.438
Поени од реакции
5.485
VS.

Шта речи? Коју послуку порати?

Инаку Да! Јавното Здравство е во хаос!
Пред 2 месеци требаше да бидам во Букурешка болница. Диопаторот ми е скокнат, незнам колку! Не можам да извршам преглед нема термини.
Пред месец дена требаше да правам фиброскен на Инфектологија. Редовен контролен преглед. Нема термини. Значи мене не ми треба здравствена помош кога ќе дојдам за на Онкологија. Тогаш е касно. Мене ми треба, сега!
Мајка ми има страшни болки од камењата во бубрег, Нема термини за ЕХО. Не може да се види ни каде се ни колкави се камењата.

Во државава добиваш здравствена заштита само ако си пред умирање во терминална фаза. Чисто колку за да те запишат во тоа дневните статистики.
Се вративме во среден век и тоа е страшно што се случува.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.335
Поени од реакции
18.411
VS.

Пред 2 месеци требаше да бидам во Букурешка болница. Диопаторот ми е скокнат, незнам колку! Не можам да извршам преглед нема термини.
Пред месец дена требаше да правам фиброскен на Инфектологија. Редовен контролен преглед. Нема термини. Значи мене не ми треба здравствена помош кога ќе дојдам за на Онкологија. Тогаш е касно. Мене ми треба, сега!
Мајка ми има страшни болки од камењата во бубрег, Нема термини за ЕХО. Не може да се види ни каде се ни колкави се камењата.

Во државава добиваш здравствена заштита само ако си пред умирање во терминална фаза. Чисто колку за да те запишат во тоа дневните статистики.
Имаш термини за ехо, 1500 денари на приватно :D јбг и мене ме избричија. Како може приватните да работат а државните не е најголемата мистерија во врска со епидемијава. Бар машините за ехо нека ни ги дадат, и онака ние сме ги платиле, ќе најдев некој комшија да ме прегледа.

Член од
7 септември 2016
Мислења
291
Поени од реакции
449
VS.

Иам ко топче на бубрегот со месеци више али неможам да одам да се снимам, кузнае тумор ли, циста ли е

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Имаш термини за ехо, 1500 денари на приватно :D јбг и мене ме избричија. Како може приватните да работат а државните не е најголемата мистерија во врска со епидемијава. Бар машините за ехо нека ни ги дадат, и онака ние сме ги платиле, ќе најдев некој комшија да ме прегледа.
Па и не е мистерија...така беше и пред пандемијава, да сакаш да се прегледаш за нешто, ќе ти лупнат термин 3-4 месеца покасно, да не знаеш дали ќе успееш да дочекаш да се прегледаш, или ќе си умреш во болки и агонија...вака кој може ќе си плати на приватно, ќе проба да се спаси.....другите, кој ги ебе, нека умираат, не е ништо чудно, секојдневие јбг.....УПС, заборавив на емпатијата...

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.474
Поени од реакции
3.633
VS.

Чим боли мал е каменот, така јас знам. Иначе ехо џабе нека не се малтретира, само компјутер. Вода нека пие по 3-4 литри. За државава мислам нема што веке да се коментира, не дај боже да треба на лекар да идеш.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Незнам како да ви пуштам видео кое го снимав пред некоја недела во дискотека во Италија.. преку 500 луѓе бевме внатре ,лудило хаос сардини... никој не носеше маска. дури и газдата културно си шеташе , си контролираше шанковите, персонал и клиентела... 40 мб е видеото гледам ми дозволува макс 20 кајганава... поентата ми е дека не ми е јасно како тука не се стори пуздер, поснопица како милува некој да каже... бројките остануваат непроменети повеќе од 2 месеци... кој кого ебе у целава корона криза ?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.578
Поени од реакции
22.292
Кичево моментално ептем ризично. Не знам колку се точни тие 10 нови ама народно кажано пола град е заразен, Осломеј нагло се расширило.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.457
Поени од реакции
18.456
Научна експедиција чии резултати се објавени во 2015 година и прекинува со натамошна работа затоа што немаат средства

The emergence of severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV) and Middle East respiratory syndrome (MERS)-CoV underscores the threat of cross-species transmission events leading to outbreaks in humans. Here we examine the disease potential of a SARS-like virus, SHC014-CoV, which is currently circulating in Chinese horseshoe bat populations1. Using the SARS-CoV reverse genetics system2, we generated and characterized a chimeric virus expressing the spike of bat coronavirus SHC014 in a mouse-adapted SARS-CoV backbone. The results indicate that group 2b viruses encoding the SHC014 spike in a wild-type backbone can efficiently use multiple orthologs of the SARS receptor human angiotensin converting enzyme II (ACE2), replicate efficiently in primary human airway cells and achieve in vitro titers equivalent to epidemic strains of SARS-CoV. Additionally, in vivo experiments demonstrate replication of the chimeric virus in mouse lung with notable pathogenesis. Evaluation of available SARS-based immune-therapeutic and prophylactic modalities revealed poor efficacy; both monoclonal antibody and vaccine approaches failed to neutralize and protect from infection with CoVs using the novel spike protein. On the basis of these findings, we synthetically re-derived an infectious full-length SHC014 recombinant virus and demonstrate robust viral replication both in vitro and in vivo. Our work suggests a potential risk of SARS-CoV re-emergence from viruses currently circulating in bat populations.

Уште една студија од 2007

The medical and scientific community demonstrated marvelous efforts in the understanding and control of SARS within a short time, as evident by over 4,000 publications available online. Despite these achievements, gaps still exist in terms of the molecular basis of the physical stability and transmissibility of this virus, the molecular and immunological basis of disease pathogenesis in humans, screening tests for early or cryptic SARS cases, foolproof infection control procedures for patient care, effective antivirals or antiviral combinations, the usefulness of immunomodulatory agents for late presenters, an effective vaccine with no immune enhancement, and the immediate animal host that transmitted the virus to caged civets in the market at the beginning of the epidemic. Coronaviruses are well known to undergo genetic recombination, which may lead to new genotypes and outbreaks. The presence of a large reservoir of SARS-CoV-like viruses in horseshoe bats, together with the culture of eating exotic mammals in southern China, is a time bomb. The possibility of the reemergence of SARS and other novel viruses from animals or laboratories and therefore the need for preparedness should not be ignored.

Ама нееееее, Бил Геј ја напрај пандемијаваааааааааа ...

Последно уредено:
Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Еве видеото кое го снимав.. дискотеката работи веќе подолго време, за маска само на влез обезбедувањето мрмка као ако дојде контрола мора да носите.. раст на бројките на новозаразени нема ни за лек... незнам стварно.. не сум експерт, дајте вие мислење....

Член од
12 март 2009
Мислења
20.456
Поени од реакции
16.665

ова е од денес, а за викендот ќе биде бетер... а може да замислам како ќе биде во Дојран... но ова е мала работа, сакале концерти да прават на Биљанини извори, нешто имаше на ТВ, не разбрав...а туристичките агенции штрајкуваат... не ми е јасно како мислат, па фабрики затворија пред 15+ години, луѓето отидоа технолошки вишок, ситна пара само 1 година, на 55 годишни луѓе им кажува преквалификација... е па и истото ги чека и кафанџиите, естрада, туристичките бизниси, секаде, не сам кај нас

Член од
12 март 2009
Мислења
20.456
Поени од реакции
16.665
Еве видеото кое го снимав.. дискотеката работи веќе подолго време, за маска само на влез обезбедувањето мрмка као ако дојде контрола мора да носите.. раст на бројките на новозаразени нема ни за лек... незнам стварно.. не сум експерт, дајте вие мислење....
јас нешто чув на ТВ попладнево, Италија спрема вонредна состојба до Октомври ????

Kajgana Shop

На врв Bottom