Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.781
Поени од реакции
4.141
Eve kako bi go objasnil jas oba so stedlivosta.
Imame 10km pat.Na sekoj 1km semafor.Ako ni se otvoreni semaforite bi zastedile mnogu poke gorivo ,nego da zastanuvame 10 pati za da go pominime istiot pat,a vremeto na pominuvane da e isto,na primet 20 min.Razmislete i kolku go amortizirame i voziloto,a i nie samite sebesi(NEUDOBNO VOZENJE)komfor 0.
Te razbiram ama ovaa paralela voopšto ne e dobra, voziloto ima ogromna masa koja treba sekogaš da se ubrzuva na sekoj semafor, tuka samo treba kompresorot da gi dostigne starite vrteži bidejći pritisokot vo sisitemot ostanuva, nema golem napor za nego da si prodolži kade što zastanal, plus voopšto ne troši energija dodeka miruva.
Poblisku e scenario po ramen pat da go gasiš motorot pa vo ler ..... i toa e dosta daleku od paralela so klimite.
Ne e bitno, moeto mislenje e deka zaštedata so modulacijata e premala za da se smeni nešto opiplivo vo krajniot bilans na potrošuvačka, ovde zboruvame za kutija cigari potrošena na mesečno nivo....
Mene vaka mi seče umot po site onie fiziki što gi imam učeno.
Sekoj ima pravo na svoe mislenje pa makar i neka e pogrešno vo kraen slučaj...

Член од
17 март 2015
Мислења
204
Поени од реакции
324
Denovive treba da pazaram uste edna klima.izborot mi e pomegu daikin sensira 50 i suzumi plus 16.koja bi bila podobar izbor?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
момци ајде помагајте малце.. темава гледам дека е бајаги актуелна и знам дека им по стручни лица...

вака сеа... планирам да земам инвертер и ќубево за греење да го пратам у историја веќе... се работи за куќа од 70м2 но ке се греат само една дневна која е 32 квадрата и плус една соба од 16 квадрата значи скоро 50... од тоа што гледав по интернет 3.5ка ми е малку и ме плаши да не се заебам за симно време па затоа гледам нешто 5ка или 5 иполка.... цените се накде од 40 000 па нагоре... имам слушано за гри дека се добри ( незнам дали е добра реклама и стварно се ептен добри ) но не сум запознаен што всушност нудат...

кај мене на работа дечкото што одржава клими ми нуди некоја си купер хантер 18ка ( https://www.klimi.net.mk/index.php/online-store/inverter-klima-uredi/inverter-klima-uredi-25-c/arctic-5,5-kw-ch-s18ftxla-ng-detail ) претпоставувам дека е ова..

некој да даде мислење совет за климава искуство и тн??? немора да биде оваа ако има подобра солуција кажувајте може и друго нешто да земам...

Член од
29 август 2008
Мислења
5.727
Поени од реакции
4.120
момци ајде помагајте малце.. темава гледам дека е бајаги актуелна и знам дека им по стручни лица...

вака сеа... планирам да земам инвертер и ќубево за греење да го пратам у историја веќе... се работи за куќа од 70м2 но ке се греат само една дневна која е 32 квадрата и плус една соба од 16 квадрата значи скоро 50... од тоа што гледав по интернет 3.5ка ми е малку и ме плаши да не се заебам за симно време па затоа гледам нешто 5ка или 5 иполка.... цените се накде од 40 000 па нагоре... имам слушано за гри дека се добри ( незнам дали е добра реклама и стварно се ептен добри ) но не сум запознаен што всушност нудат...

кај мене на работа дечкото што одржава клими ми нуди некоја си купер хантер 18ка ( https://www.klimi.net.mk/index.php/online-store/inverter-klima-uredi/inverter-klima-uredi-25-c/arctic-5,5-kw-ch-s18ftxla-ng-detail ) претпоставувам дека е ова..

некој да даде мислење совет за климава искуство и тн??? немора да биде оваа ако има подобра солуција кажувајте може и друго нешто да земам...
Za start daj kako si so raspored i dali e otvoren prostor,kako si so izolacija .?a ovaa c&h(mislam seuste ja pravi gree) i toj model e gree amber nordik jas ja imamOdGree a klimata e ekstremno mojkna /vo januari koga temperaturite bea i vo minus i 3 nedeli bese magla+100% vlaznost "koja e smrt za klimite" potrosi okolu 520kw sto e nesto pod 700w prosek bidejki imam i merac okolu 2600den.mislam potrosi,Ako te interesira nesto + slobodno pisi ke prodiskutirame povejke se nadevam ke ti pomogneme...
Автоматски споено мислење:

Druze moja greska modelot sto ti go posoci e fary lclh 18ka,izgleda so vnatresen panel kako od amber, ali sepak i taa e jaka i mojkna...

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.828
Za start daj kako si so raspored i dali e otvoren prostor,kako si so izolacija .?a ovaa c&h(mislam seuste ja pravi gree) i toj model e gree amber nordik jas ja imamOdGree a klimata e ekstremno mojkna /vo januari koga temperaturite bea i vo minus i 3 nedeli bese magla+100% vlaznost "koja e smrt za klimite" potrosi okolu 520kw sto e nesto pod 700w prosek bidejki imam i merac okolu 2600den.mislam potrosi,Ako te interesira nesto + slobodno pisi ke prodiskutirame povejke se nadevam ke ti pomogneme...

Druze moja greska modelot sto ti go posoci e fary lclh 18ka,izgleda so vnatresen panel kako od amber, ali sepak i taa e jaka i mojkna...
Da, taka e, ova e Fairy 18K, ne e Amber Nordic.
Samo sto C&H manipuliraat so rabotnite temperaturi.
Sto I da vidite na C&H zemete go so rezerva t.e. kako lazga.
Ukrainski OEM brand t.e. nalepnica koja se promovira kako USA brand..... KATASTROFA....

Член од
9 мај 2020
Мислења
49
Поени од реакции
78
Ако е истата со фери лцлх, подобро да си ја земе ферито. Барем се знае што е, за разлика од купер хантер.А цената иста.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Hahahaha me iznasmea najveke uloga ima goleminata na pazarot odnosno targetot na bilo koj proizvoditel i uvoznik...ko za primer i na ednite i drugite klimi nabavnata im e 70% poniska od prodaznata nemoj da mislis deka japonska sto se prodava 80k nabavna i e 60 togas si vi dlaboka zabluda 20 25k max so transport... a ucrown-ot go zemav 40 dokolku te intetesira vidi koga sum napravil account cim te interesira tolku a veke koga si zapnal zemav i amber za 39 pred mesec dena pa sea vidi kakov mi e филингот hhaha za 79000 den dve zver klimi a vie uste palete se na japanci.
Одлично за тебе ако си ги начекал по тие цени, тогаш долу капа :)
Се над тие цени по кои што ти си ги земал, според мене е набиено!
Палењето на јапанци кај мене и кај уште неколку членови тука е сосема друг муабет...

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.828
Одлично за тебе ако си ги начекал по тие цени, тогаш долу капа :)
Се над тие цени по кои што ти си ги земал, според мене е набиено!
Палењето на јапанци кај мене и кај уште неколку членови тука е сосема друг муабет...
Se palite za dzabe, neka si gi simnat cenite.... Ne vredat poveke od 100 Evra za nalepnica.
Sekoja cest deka bea prvi, ama veke tehnologijata e kupena...eftina

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.392

Ovaa inverter klima

Odlicna mokna klima proizvedena vo Gree

Член од
29 август 2008
Мислења
5.727
Поени од реакции
4.120
Ukrainski OEM brand t.e. nalepnica koja se promovira kako USA brand..... KATASTROFA....
Da ..malce zakasniv vidov deka napraviv greska ama se popraviv,a kako i sto ima vnatre vo ukrainskata c&h e toa e veke druga pesna...
I vo kraen slucaj cenata e1000denari+ za gree fairy lclh18.taka da barem ke znaes deka si kupil gree.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522

1595197647722.png

еве најдов една стара слика кај што планирав да ставам парно едно време со котел на пелети ама баталив тој муабет пошо некако скапо ми искача математиката...

мало објаснување да го доловам моментот... климата постоечка која сакам да ја заменам стои на деснит дел од сликата кај што пишшува ЈУЖНА СТРАНА и дува према комодата односно према ходникот ( правец на дување ).. поентата е да се грее цел тој салон од 32 квадрата и собата во горен лев агол која што е 15 квадрати малку сум скептик дека ке може да се загрее таа соба пошто е оддалечена некои си8 метра од климата и вратата е на бочна страна.. да беше директно некако можда ке успееше ама вака....

во однос на изолација на цела куќа имам 5ка стиропор од надворешна страна и на надворешните ѕидови имам 3ка од внатрешна страна.... кај што е оџакот лепенка сум со комшијата до мене и тој дел ми е јако изолиран... над мене има спрат односно др фамилија кој што исто така се грее во зимен период а на северната страна имам изолација од 8 сантима од надворешна страна...

колку за споредба во зимен период дневната и двете соби со најобичнно каминче сум ги греел и тоа убаво загреани па дури и сум оставал каминот намерно да изгаси а во една зима не сум успеал да потрошам 5 кубика дрва....

се надевам дека добро ја објаснив сликата па сега давајте мислења и совети дали да биде дајкин дали куперхантер дали гри тошиба или што и да е....

Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
Denovive treba da pazaram uste edna klima.izborot mi e pomegu daikin sensira 50 i suzumi plus 16.koja bi bila podobar izbor?
Cccc kupi si kineska Gree so euroventilator i 60 ipol magneti, pa otvori oci vidi deka e 80 kila.
Cuvaj parite ne frlaj, tia japanci poim nemat.
Samo ceni stavat a ne ni brcat ko sho treba.

Член од
24 август 2008
Мислења
305
Поени од реакции
252
Cccc kupi si kineska Gree so euroventilator i 60 ipol magneti, pa otvori oci vidi deka e 80 kila.
Cuvaj parite ne frlaj, tia japanci poim nemat.
Samo ceni stavat a ne ni brcat ko sho treba.
Човекот постави убаво коректно прашање и незнам со што заслужи да добие ваков одговор....

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Pa normalno deka se znae sto e izborot. a za popustot na galickata gree se gleda od avion. pa koj normalen ima popust od 45% na bela tehnika. ili imate falicni modeli ili strizete kako ludi, mislam deka e vtorovo. zatoa sto takva razlika na cena ne e videna na nieden proizvod (moze samo na mebel stof). popusti od 10 do max 15% e nesto max i realno (toa go imaat poveketo uvoznici vo zavisnost od sezona i modeli), drugovo e se prevara. A da davas 40k na chinese brand sto do vcera vikase deka e edinstven na pazarov treba da si l.. . taka da closed discussion, next subject pls. :) ;) :)

Kajgana Shop

На врв Bottom