Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Batalete osiguracive,:) ima nekoj poveke iskustvo so japonskive multisplit? Dali nekoj od nivnite brendovi otskoknuva vo ovaa bransa ili gore dole tuka se kako i kaj obicnite klimi?

Kade vide da recam da uklucis trofazen boljer na monofazna struja? Jasno rekov kakov osigurac treba za takov bojler. Procitaj go ubavo prasanjeto pred da se pravis pameten i takvi odgovori da davas.
Sve elektricari tuka od koa pocnaa da merat kolku im trosi klimata. Svasta be!

Со задоволство ќе ти појаснам се што ти е нејасно.

Трофазен бојлер има 3 осигурачи врзани, не е еден. Секој од нив е најмалку 16А, зависно колку KW е бојлерот. Истиот изгледа вака:
acbcccfe15c4b07b1d4d8d44df44e4b4.jpg

Ете вака ќе врзеш 24кв бојлер на три фази по 8кв со 50А осигурачи.

Да, 200 за да видиме некој минимум, може и 220 и 230 и 240. [emoji2]

прво срекна нова година колеги форумџии,

следно бидејќи има потреба од доста читање на темава (затоа што има доста луѓе не разликуваат напон од струја и моќност)

еве оние кои не знаат основни термини од електротехниката може да прочитаат тука

200V e jacina na naponot na strujata taka ?
200 волти (или нека биде 220-230) е напонот, 63 ампери е јачината, а 12 киловати се моќност.
Кај нас вообичаено се зема 220 волти (иако негде варира, да не навлегуваме во детали) наизменична за домаќинства како константа, а се менуваат јачината моќноста при пресметките.

Не треба премногу детали за електрошколи. Има и онлајн калкулатори за пресметка "дали ќе издржи осигурувачот" во зависност од карактеристиките на потрошувачот.

Последно уредено:
Здраво, дали има некој искуство со HAIER TUNDRA GREEN или воопшто со HAIER како бренд? Фала ви

Здраво, дали има некој искуство со HAIER TUNDRA GREEN или воопшто со HAIER како бренд? Фала ви
nekolku tuka imame iskustva. Jas konkretno imam sekundarno iskustvo. Majka mi i tatko mi imaat, od zena mi nejzinite imaat Haier, baba i ima Haier itn. @најубав ima Haier Green kako shto prashuvash ti i @HEKOJ ima Haier od starata na r410. Isto taka i @Dr Zmigo ima Haier na r40 freon. Odlichni klimi za parite, brkaat rabota odlichno.

Za mesec dekemvri kuka so nadvoresna i vnatresna izolacija + Veka pvc komplet.Daisekai 9 Ras-16 na dolen sprat 50na kvadrata otvoren prostor uklucena 24/7 potrosila 358kw.....Na goren sprat Daisekai 8 Ras-16 hodnik + spalna 20na kvadrata + detska 15na kvadrata uklucena 24/7 potrosila 180kw...vkupno 2te zaedno 538kw ili okolu 2400den...SREKNA NOVA 2020god na site na forumov

Attachments

• 20200101_141029.jpg
    20200101_141029.jpg
    320,9 KB · Прегледи: 49
Последно уредено:
Јас имам Haier Tudra Green 5.5-ка монтирана во дневна со кујна 42 м2 во куќа, зидови гола цигла од надвор а одвнатре само малтарено, таванот солидно изолиран и овој простор досега го загрева одлично, мнооогу сум задоволен од тој аспект. За сметки чекам да дојде декемвриската за да знам колку троши :) Ако те интересира нешто друго слободно прашај.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom