Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
855
Поени од реакции
1.359
Нема потреба кафичите да организираат свирки (и кафаните). Онака се стално во плус, нема кај нас чоек шо не седи на кафе. А први беа овие со кафичите шо кукаа дека че му падна бизнисите, сега тие се истите шо се први во плус. А по барањето нивно да се има сврики, е само нивниата алчност за пари, а сè уште келнерите ги плајчаат малце.

Нема потреба од свирки, само че се зголеми бројо на ново заразени, онака кафичите цело време се сега полни.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
978
Поени од реакции
1.607
Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Станувам сабајле,и гледам нешто не е како што треба ми фали нешто уште на станување/не расонет уште:Ми фали маска.Да тоа.Ми фали маска еј не можам да верувам ова како не покоси,да се будиме,да се движиме,секојдневие знам има луѓе односно на медицински персонал им е многу потешко бидејќи се облечени како космонаути,а ние да се жалиме на една обична маска,но пак од Март трае целава голгота,и не престанува.Маката со вирусов мислам дека ќе го продолжи договорот со човештвото,и ќе продолжиме да се гледаме,и во есенскиот,зимниот преоден рок.Мада гледам луѓево многу лежерно се однесуват без носење на маски очигледно имаат вишок на здравје,финасиски средства и тн.Дистанца веќе не постои на мала редица одма гледаш некој ти дише у врат,ти се мота ко змија околу нозе,ги погледнуваш немаат абер,дури и чуден испаѓаш ко да ги манијачиш :pos:.
Тоа е мислам дека во догледно време ова не си оди,СЕ НАДЕВАМ ДЕКА ГРЕШАМ.
Чувајте се.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.467
Поени од реакции
16.672
Станувам сабајле,и гледам нешто не е како што треба ми фали нешто уште на станување/не расонет уште:Ми фали маска.Да тоа.Ми фали маска еј не можам да верувам ова како не покоси,да се будиме,да се движиме,секојдневие знам има луѓе односно на медицински персонал им е многу потешко бидејќи се облечени како космонаути,а ние да се жалиме на една обична маска,но пак од Март трае целава голгота,и не престанува.Маката со вирусов мислам дека ќе го продолжи договорот со човештвото,и ќе продолжиме да се гледаме,и во есенскиот,зимниот преоден рок.Мада гледам луѓево многу лежерно се однесуват без носење на маски очигледно имаат вишок на здравје,финасиски средства и тн.Дистанца веќе не постои на мала редица одма гледаш некој ти дише у врат,ти се мота ко змија околу нозе,ги погледнуваш немаат абер,дури и чуден испаѓаш ко да ги манијачиш :pos:.
Тоа е мислам дека во догледно време ова не си оди,СЕ НАДЕВАМ ДЕКА ГРЕШАМ.
Чувајте се.
'Maske će se nositi dok se ne proglasi kraj ove epidemije ili dok ne bude rješenja za virus...'
Автоматски споено мислење:

podobro rigorozen karantin 2-3 nedeli otkolku da se ostavi vo ler, oktomvri ke bide katastrofa koga ke se smeshaat obicni gripovi i virozi so covid, ne sfakate li deka u mkd ziveeme, tolku se kapacitetite vo bolnicite.

trebase nekoj spomenici i brodovi vo vardar da pravi 12 godini namesto da napravi eden klinicki centar.

a so ke pravat? covid zhurki? :)
ОХИ.. нема ништо краткотрајно, МОРА ДОЛГОРОЧНА ДИСЦИПЛИНА. свадби и собиранки Х нула, нек се прекфалификуваат во земјоделие, а исто и свирачи и други, па имаше поодамна ракометарка во Германија се вработи во СуперМаркет како продавачка...а нели
МНЕ дури прогласи КРАЈ на пандемијата а сега отидоа у пичвајз... туку за денес немаат се уште резултати а ни блгарчето...

Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
А овие требаше да одговараат кривично за нарушување на јавното здравје и безбедност.
Требаше.
Бидејќи тоа не се случи, целата таа нервоза настаната поради ова, „загрижениот“ народ ја истура на форумов со ширење исламофобија.

Патем, штотуку поминав покрај релативно новото кафуле „Кино влае“ и не знаете каква гужва беше. Претежно беа Македонци.
Кога беа ифтарите колку заболени имавме, колку заболени имаме сега? Во ред е вака сеа кафулињава да се без мерки?
Слабо критики изгледа за ова од пред некој ден кога ги укинаа мерките за по ресторани/кафулиња.

Член од
12 септември 2016
Мислења
106
Поени од реакции
502
3 2 1 исламофобија...
И заради вакви "нормални" луѓе уште многу месеци ќе си сејме скоро па затворени...Рафали еј, Чеченциве на апарати...
Врска си немат со албанци, македонци, ама сите "глупи" само тие паметни, ја убија коронава со калаши..Ем општина бр1 во државава со број на случаи уште пак циркузи на улици...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Требаше.
Бидејќи тоа не се случи, целата таа нервоза настаната поради ова, „загрижениот“ народ ја истура на форумов со ширење исламофобија.

Патем, штотуку поминав покрај релативно новото кафуле „Кино влае“ и не знаете каква гужва беше. Претежно беа Македонци.
Кога беа ифтарите колку заболени имавме, колку заболени имаме сега? Во ред е вака сеа кафулињава да се без мерки?
Слабо критики изгледа за ова од пред некој ден кога ги укинаа мерките за по ресторани/кафулиња.
Далеку од тоа дека се и нашите цвеќиња за мирисање, али имај во обзир дека ова е и на некој начин домино ефект: ако можат во Чаир - можеме и ние.

Инаку јас сум против отворањето на кафеаните, нека си прават достава ете за луѓето да не останат без работа и наместо келнери внатре ќе си доставуваат по улици, али вакви збирки и журки што се случуваат секојдневно ќе не чинат многу во иднина.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.885
Поени од реакции
17.730
Се собрале како на свадба да се, маски немаат, згора на тоа го вреѓаат оној што неколку пати потпадна под притисок...Какво дно од луѓе се.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
14 e procentot..

ima lek, toa e karantin. eve minat izborite, se nadevam deka koj i da pobedi ke napravi karantin ko shto si beshe, doktorite i sestrite vo infektivnite kovid centri moraat da odmorat do vtoriot bran vo septemvri, inaku loso ni se pisuva.

Racunajte izborite deneshni ke go dupliraat brojot.
Не дај Боже некој од надлежните да го прочита твојот пост, па како што носат ретардирани одлуки ништо чудно и да те послушат.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.181
Поени од реакции
27.849
Не знам дали ова е темата за да посавам вакво прашање ама не најдов друга во економија.
Дали нашиов обид од држава е толку забеган ?
Вистинското прашање : Сеуште не ми е ни кажан термин од банката за подигнување на картичката по повод коронава за купување домашни производи . Дали има и до кога е последниот термин за подигање ? Дали во обидов од држава можно е да ја земам картичката откако ќе заврши временскот термин на важење на картичката ? Дали и уште некој сеуште чека да го известат за подигање на картичката ?

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.318
Поени од реакции
5.656
ne mozes da ja sporeduvas diktaturata tamu so ova ovde.

tamu firerot naredi da ima fudbalski natprevar, tenis, turniri, mitinzi, kazuvase deka imal vishok respiratori pa ke gi doniral, se klestese ko nekoj nedokvakan i ne veruvase vo virusot i taka nataka..

mora da se stishi branot pred oktomvri, dzabe mi se dzitkas.

podobro rigorozen karantin 2-3 nedeli otkolku da se ostavi vo ler, oktomvri ke bide katastrofa koga ke se smeshaat obicni gripovi i virozi so covid, ne sfakate li deka u mkd ziveeme, tolku se kapacitetite vo bolnicite.

trebase nekoj spomenici i brodovi vo vardar da pravi 12 godini namesto da napravi eden klinicki centar.

a so ke pravat? covid zhurki? :)
Што да се штити бранот пред октомври се знае дека септември ќе бидне хаос уште сеа се очекува џабе ти е све. 2-3 недели карантин ништо нема да реши буквално, не знам како тоа не го сфативте до сеа. Значи кога има карантин обврските и потребите на луѓето (било какви) не престануваат да траат, не сме роботи. Само се скратува периодот кој што ти е на располагање да завршиш се што имаш потреба да завршиш со што се прават гужви и има поголеми последици. И на крај во идеално сценарио кај што ќе се доведе на 0 се, потребно е 1 фамилија да бидне заразена за пак да букне и џабе седење дома, што им фали на Холанѓаните си тераат без карантини без ништо дури ни маски не се носат, влегуваш у маркет со маска те гледаат ко чудак, јасно е дека не можеш да го сопреш вирусот посебно не со карантини, единствено што можеш е да пропагираш освестување на народот и секој да си се пази сам себе.

Пак ќе се повторам ќе седиш 3 недлеи дома некој нема да седи ќе се заебава и пак ќе букне све и што к.р сме седеле ? Само психички се изреметија луѓето секој втор ми има кажано дека почнал да спиздува дома во затворено дури и самиот го приметив тоа што сум навикнат да сум сам у странство и слично.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
978
Поени од реакции
1.607
Што да се штити бранот пред октомври се знае дека септември ќе бидне хаос уште сеа се очекува џабе ти е све. 2-3 недели карантин ништо нема да реши буквално, не знам како тоа не го сфативте до сеа. Значи кога има карантин обврските и потребите на луѓето (било какви) не престануваат да траат, не сме роботи. Само се скратува периодот кој што ти е на располагање да завршиш се што имаш потреба да завршиш со што се прават гужви и има поголеми последици. И на крај во идеално сценарио кај што ќе се доведе на 0 се, потребно е 1 фамилија да бидне заразена за пак да букне и џабе седење дома, што им фали на Холанѓаните си тераат без карантини без ништо дури ни маски не се носат, влегуваш у маркет со маска те гледаат ко чудак, јасно е дека не можеш да го сопреш вирусот посебно не со карантини, единствено што можеш е да пропагираш освестување на народот и секој да си се пази сам себе.

Пак ќе се повторам ќе седиш 3 недлеи дома некој нема да седи ќе се заебава и пак ќе букне све и што к.р сме седеле ? Само психички се изреметија луѓето секој втор ми има кажано дека почнал да спиздува дома во затворено дури и самиот го приметив тоа што сум навикнат да сум сам у странство и слично.
od aspekt na pritisok vrz medicinski lica zboruvav, ne znam zosto ne me sfakate. sekoe namaluvanje na brojkata e dobrodojdeno na tie lica koishto go rabotat ova i se prakticno vo vojna so virusot.

ne zboruvam za nenad lazarov ili ostali likovi maticni lekari koi mlatat prazna slama na FB 24/7 i teoretiziraat, tuku na onie realno shto se na frontot vo bolnicite.

mora da se sozdade vakum period za niv kade shto ke se spremat za septemvriskiot bran.

Во последните 24 часа се направени 830 тестирања, а регистрирани се 94 нови случаи на ковид-19 во:
-Скопје 49
-Куманово 2
-Штип 8
-Прилеп 1
-Тетово 6
-Струга 2
-Гостивар 13
-Кочани 2
-Свети Николе 9
-Кичево 2

Починати се 8 лица, два пациенти од Скопје, еден од Прилеп, еден од Струга, еден од Охрид, двајца од Гостивар и еден од Кичево.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 42 оздравени лица од:
-Скопје-27
-Штип 1
-Прилеп 8
-Тетово 1
-Велес 3
-Кочани 2

Досега во земјата се направени вкупно 81604 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот.
Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 8623, бројката на оздравени пациенти е 4603, на починати е 401, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3619.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Пак е тука некаде, нешто над 11 проценти. Се навикнавме на троцифрени новозаболени, веќе не реагираме.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.318
Поени од реакции
5.656
Јапонија без еден единствен ден со рестрикции откога е почната пандемија од 126 милиона нема ни 1000 починати. Е тоа ти се вика цивилизација :cuc:
Абе тоа се вика цивилизација ама си ги видел они како живеат? Нивниот и нашиот менталитет се небо и земја скроз различни навики и социјално функционирање не можат да се споредат двете култури. Спрема нив и Европа е срање споредбено со цифри ако гледаме така. Не може да се мешаат баби и жаби у ситуацијава. Ние треба да се мериме со околината наша и Европа максимум, за жал и тука сме последни ама јебига :D

Kajgana Shop

На врв Bottom