Трансформација на Света Софија во џамија

• Креатор на темата Креатор на темата Darling
  • Време на започнување Време на започнување
Значи немаш аргумент било каков па тоа што турците го реставрираат своето историско наследство било помош за албанците.
Автоматски споено мислење:

Па тоа де, да беше Америка неутрална за Косово, тоа ќе беше помош за Србија. Така и тука, неутралноста на Турција била помош за тогашната Македонија.

Верските објекти ќе бидат користени повеќе од шиптaрите отколку од Турците во Македонија, а во Албанија и на Косово скоро 100% од шчипони. И не се само реставрирани исламски објекти, градат и нови, погледни го убаво првиот артикл.
Сега точно знам што ќе ми кажеш-Ама што ми значи мене како атеист тоа што Турците финансирале џамии и исламизам?
И пак ќе се навратиме на тоа дека не може ти да изиграваш нивен портпарол. За средностатистичкиот мнозински шиптaр исламот е идеологијата на живеење, дел од секојдневието, за голем, да не речам огромен дел и смислата на постоењето. Да му удоволат на Алах џелешануху и да одат во џенет, тоа им е смислата на животот. Така што секое финансирање од страна на таа цел за нив е помош. Не мора да ми веруваш мене, сакаш да одиме да направиме анкета меѓу сограѓаните твои дали мислат дека Турција и Ердоган им помагаат и види што ќе ти кажат. Ако барем 70% одговорат со не, од мене имаш прасе цело 20 килско. Ако повеќе од 20% имаат негативно мислење за Ердоган имаш 2 прасиња од мене.

Верските објекти ќе бидат користени повеќе од шиптaрите отколку од Турците во Македонија, а во Албанија и на Косово скоро 100% од шчипони. И не се само реставрирани исламски објекти, градат и нови, погледни го убаво првиот артикл.
Сега точно знам што ќе ми кажеш-Ама што ми значи мене како атеист тоа што Турците финансирале џамии и исламизам?
И пак ќе се навратиме на тоа дека не може ти да изиграваш нивен портпарол. За средностатистичкиот мнозински шиптaр исламот е идеологијата на живеење, дел од секојдневието, за голем, да не речам огромен дел и смислата на постоењето. Да му удоволат на Алах џелешануху и да одат во џенет, тоа им е смислата на животот. Така што секое финансирање од страна на таа цел за нив е помош. Не мора да ми веруваш мене, сакаш да одиме да направиме анкета меѓу сограѓаните твои дали мислат дека Турција и Ердоган им помагаат и види што ќе ти кажат. Ако барем 70% одговорат со не, од мене имаш прасе цело 20 килско. Ако повеќе од 20% имаат негативно мислење за Ердоган имаш 2 прасиња од мене.
Но зошто вам како немуслимани ви личи тоа како помош за албанците?
Дали се сложуваме дека градење џамии за албанците од страна на турците всушност не е помош, туку е спротивното?
Патем не те прашував јас што мислат албанците со тоа што ердоган им гради џамии, те прашав тебе лично.

Мене јасно ми е за одреден дел на албанците како мислат за Турција, ама не се сложувам дека толку е процентот, ако збориш само за Скопје тогаш можеме да се сложуваме донекаде.

По мене оваа одлука на Ердоган е чисто политичка, му е гајле нему за религијата негова колку што му е гајле пак да го изгласаат, а вака богами ќе мотивира доста гласачи.

Ова "проект" му стоеше во фиока како решение за кога ќе почне да слабее и ќе неможе повеќе да мотивира гласачи по било каква основа, да го употреби за да купи додатно време и да остане на власт.

Кога се појави на политичката сцена како премиер, важеше за модерен и способен лидер кој што исправи доста кривини во турција успеа како така да ја подигне на нозе и да ја стави како така на светската мапа. Арно ама како и многу други политичари, политички партии и држави кои што им поминал афектот и стануваат свесни за ситуацијата, почнуваат да влечат очајнички, жални и опасни одлуки.

Убеден сум дека некој иден лидер на турција ќе го ревидира ова, после оваа одлука од која профит има само Ердоган, Турција како држава стекна доста непријатели кај луѓето од останатиот дел од светот (кај не муслиманско население) и покажа лице и имиџ кој што ќе им штети во иднина и кое не им беше потребно.

По мене оваа одлука на Ердоган е чисто политичка, му е гајле нему за религијата негова колку што му е гајле пак да го изгласаат, а вака богами ќе мотивира доста гласачи.

Ова "проект" му стоеше во фиока како решение за кога ќе почне да слабее и ќе неможе повеќе да мотивира гласачи по било каква основа, да го употреби за да купи додатно време и да остане на власт.

Кога се појави на политичката сцена како премиер, важеше за модерен и способен лидер кој што исправи доста кривини во турција успеа како така да ја подигне на нозе и да ја стави како така на светската мапа. Арно ама како и многу други политичари, политички партии и држави кои што им поминал афектот и стануваат свесни за ситуацијата, почнуваат да влечат очајнички, жални и опасни одлуки.

Убеден сум дека некој иден лидер на турција ќе го ревидира ова, после оваа одлука од која профит има само Ердоган, Турција како држава стекна доста непријатели кај луѓето од останатиот дел од светот (кај не муслиманско население) и покажа лице и имиџ кој што ќе им штети во иднина и кое не им беше потребно.
АКП на Ердоган никогаш не важела за модерна партија. Ниту Ердоган самиот. Дури и во опозиција.

Ајде бе не плачи за еден ден излезе од болница, не си видел што е тепање...

При толку ќотек јадење, не само што одма излезе, немаше ниту една модринка или отечен дел. :toe:

Ердо откако државата финансиски ја крахира, единствено што му преостанува е народот да го пали со воени походи и религија, а народ (полиција и војска) си го следи. :popce:

Е до каде и до кога, ќе видиме :cool:.

АКП на Ердоган никогаш не важела за модерна партија. Ниту Ердоган самиот. Дури и во опозиција.
Мислам на периодот прв пат кога дојде на власт пред повеќе од десетина години. Влечеше така модерни по напредни потези тогаш што може и не се за општество како нашето или западното. Мислам дека сега и те како тера во погрешна насока.

Но зошто вам како немуслимани ви личи тоа како помош за албанците?
Дали се сложуваме дека градење џамии за албанците од страна на турците всушност не е помош, туку е спротивното?
Патем не те прашував јас што мислат албанците со тоа што ердоган им гради џамии, те прашав тебе лично.

Мене јасно ми е за одреден дел на албанците како мислат за Турција, ама не се сложувам дека толку е процентот, ако збориш само за Скопје тогаш можеме да се сложуваме донекаде.

Прашање на перцепција е радниче. Јас и ти можеме за многу работи да се сложиме. Можеме да се сложиме дека фристајл алпинизам на Каракорам во зима е скоро па рамно на самоубиство. Ама има луѓе на кои тоа им е смислата на животот. Алпинисти се спонзорирани од разни фирми, една од нив која често ги спонзорира е и компанијата за планинарска опрема The North Face https://www.thenorthface.com/

Ако ги прашаш аплинистите, тие јавно ќе укажат благодарност до North Face за се што прават во алпинизмот. Нас ако не прашаш фирмата поттикнува потенцијално смртоносни експедиции.

Кога пушев на времето, се случуваше да останам без цигари, а немало продавница или сум ги испил парите таа вечер, па ќе побарав од некој непознат. Коректен пушач знае што значи да останеш без цигари и помага. И мене ми помалагле, и јас сум им помагал. Па одозгора на тоа и фала сме си викале . А уствари лошо ми правеле и јас на нив. Другари ме частеле хамбургери и фаст фуд. И јас нив. Ми купувале флаша шток или виски за роденден. Лошо ми правеле.

Тешко ти е како атеист да го сфатиш тоа оти не те интересира. Не ти има поента. Ама не ја гледаш работата од другиот, мнозински агол.

Имаш ли некое хоби, што сакаш да правиш во слободно време? Еве да речеме сакаш да играш фудбал и тоа многу ти значи. Ако јас ти купувам копачки, ти плаќам термини во балон, нели ти помагам? Од друга страна другар ти Љуљзим не сака фудбал ни на телевизија да гледа. Ако му купам копачки на него он тоа не го гледа како помош, оти не му значи ништо.

Турчинот ќе ја изгради џамијата и таа ќе стои таму сакал ти или не. Ти нема да одиш. Ама 80+% ќе одат. Имаат каде да се клањаат, да се молат, тоа им е од суштинско значење, после основните телесни и физилошки потреби, исламот им е најбитен. Ако не им е најбитен, им е во топ 3 врвни приоритети во животот. Секој што придонесува до зацврстување и ширење на исламот и исламските објекти тие го гледаат како мецена, патрон, заштитник, лидер а секој придонес како помош. Затоа и го сакаат Ердоган. Ако пуно не го гледа како помош а 80+% го гледаат како помош, не може ставот на пуно да ги отсликува Албанците. Ставот на 80+% ги отсликува шиптaрите. Ти си статистичка аномалија. Албино црнец. Салиф Кита. Ова секако се однесува на една од двете компоненти што го дефинираат шиптaрот-верската. По другата компонента, националистичката (значи не национална или етничка туку националистичка), ти сепак остануваш типичен шиптaр. Нема љутиш.

Последно уредено:
Потегов на Ердоган е во корист на Русија.
Путин случајов го искористи да се наврати на старите руски пророштва дека од трите столба на христијанството само Москва ќе остане и дека Москва ќе стане центар на православието. Секако тоа го надополни со веста дека зборел со Ердоган и дека овој гарантирал пристап и чување на сите христијански значајни локации во Турција. :гомце:

Овој настан се рефлектира и врз долгиот антагонизам на верскиот тријаголник Москва, Атина, Вселенска Патријаршија, каде Турција и покрај начелната антихристијанска поставка, изигра во корист на Москва, на внатрешно-православен план.

Укратко кажано, кога ќе загледаш подлабоко, Грчка е таа која го пие со ова.
Ултимативно, секако е тоа антихристијански потег, кој ги засега сите православни, па и останати христијани, само што може да нема никаква реакција за тоа од руска страна. (под реакција не мислам на изјави)

Neznam iskreno so se zamarate za Aja Sofija, centar na pravoslavieto ti rekov mi rece. Istoto toa pravoslavie, istata taa carigradska patriarsija, istiot toj vselenski patrijarh i site ostanati nas kako crkva od kur ne ne mavaat, nie sme raskolnici sprema niv i ne ziveeme vo milosta bozja. Probaa da ni formiraat druga crkva so Vraniskovski itn itn. So e do mene ako sakaat komotno mozat da ja sramnat so zemja i nea i site pravoslavni hramovi na nivna teritorija. Ke me zasegni isto kolku sto me zasegna za Bogorodicnata crkva vo Pariz ili tamu nekoj verski objekt vo nekoja vukojebina koi Isis go sramnile ili obratno, hristijanite go sramnile. Nas tuka istoriskoto nasledstvo ni e ostaveno na zabot na vremeto, povekjeto go prodadovme kako nasledstvo na drugi drzavi i narodi pa za Aja Sofija ke se zamaram. Tesko vas :facepalm:

Neznam iskreno so se zamarate za Aja Sofija, centar na pravoslavieto ti rekov mi rece. Istoto toa pravoslavie, istata taa carigradska patriarsija, istiot toj vselenski patrijarh i site ostanati nas kako crkva od kur ne ne mavaat, nie sme raskolnici sprema niv i ne ziveeme vo milosta bozja. Probaa da ni formiraat druga crkva so Vraniskovski itn itn. So e do mene ako sakaat komotno mozat da ja sramnat so zemja i nea i site pravoslavni hramovi na nivna teritorija. Ke me zasegni isto kolku sto me zasegna za Bogorodicnata crkva vo Pariz ili tamu nekoj verski objekt vo nekoja vukojebina koi Isis go sramnile ili obratno, hristijanite go sramnile. Nas tuka istoriskoto nasledstvo ni e ostaveno na zabot na vremeto, povekjeto go prodadovme kako nasledstvo na drugi drzavi i narodi pa za Aja Sofija ke se zamaram. Tesko vas :facepalm:
Ич да не се секираш, кај и да е МПЦ ке отиде под закрила на БПЦ па тогаш ке ве поштуваат, како тргнала работа ке одиш да се крстиш во признаена бугарска православна црква.

http://srbi.org.mk/raskolnicka-igra-prestola/

Ич да не се секираш, кај и да е МПЦ ке отиде под закрила на БПЦ па тогаш ке ве поштуваат, како тргнала работа ке одиш да се крстиш во признаена бугарска православна црква.

http://srbi.org.mk/raskolnicka-igra-prestola/
go povlekuvam toa sho go kazav deka ti posakuvam pobrzo ozdravuvanje od covid.

go povlekuvam toa sho go kazav deka ti posakuvam pobrzo ozdravuvanje od covid.
Сга црно ке вржу на онуј ствар у знак на жалост ради твое повлачање...ти посакувам се најбоље.

За болдираното. Тешко во иднина некој политичар на Турција да направи промена на статусот на Аја Софија.
Таму во 1920-тите години во непосреден период пред Аја Софија да ја преименуваат во музеј, е во тие години во Истанбул Грците, Евреите, Ерменците и уште некои ситни христијански етнички групи беа мнозинството од населението во Истанбул, во тие 1920-ти години Турците беа под 50% во Истанбул. И во такви односи на силите во тогашно време за Турците и не беше толкав шок што Аја Софија од џамија ја преименуваа во музеј.

Грците успеаа да се ослободат од Османлиите, но и многу територии од Мала Азија изгубија, и тоа се територии на кои илјадници години имало Хеленска култура и присуство. Цивилизациска катастрофа.

Но денес кога цел Истанбул со преку 15 милиони население врие од Турци, и тоа таму пола-пола се радикални и умерени муслимани, и пола-пола е подршката за исламистот Ердоган, тешко таа работа во иднина некој да ја пак врати Аја Софија во музеј.

Погледни само северен Кипар, после интервенцијата од 1974 на Турција од северот на Кипар не само што се протерани преку 250.000 Кипарски Грци и што се доселени 200.000 Турци од Анадолија, туку на северот на Кипар има многу цркви кои се оштетени и скоро уништени се фреските, ќе пропаднат тие цркви со тек на времето.

Тоа е, ние можеме само да се занесуваме дека Турција е секуларна и модерна муслиманска држава, каде нивна војска стапнува да гази со чизма и каде имаат можност тие го затираат секој траг на христијанството, нешто што го спроведоа на северот на Кипар, плус имаш еден остров на Егејско море до пред 30 години се викаше островот Имброс, Турците и тоа сменија и името е сега Гокчеана. Имаше договор со кој тој остров Имброс беше исклучен од оној трансфер на население помеѓу Турција и Грција со договорот од Лозана, но ете со насилни методи во втора половина на 20 век Турската држава успеа тој остров Имброс од мнозински со Грчко население, сега таму нема ни 5 % Грци, со тек на време ќе нема ич Грци.
И сето ова се случи еј во втора половина на 20 век, кога имаш организации како ООН, Унеско, ЕУ.....

До 50-тите години на 20 век во Истанбул имаше 60.000 Грци православни, потоа Турците демек ставија лажна вест дека во Солун била запалена куќата на Ататурк, и под изговор дека се гневни Турците тогаш во Истанбул запалија се што беше Грчко од дуќани, продавници до куќи и станови. Повторно имаше убиени Грци но и повеќето си заминаа од Истанбул.
Денес во Истанбул има 2.000 Грци и тоа се муслимани, не смеат да пропагираат православна вера.

Иако на многумина Истанбул ви изгледа од тие Турски серии и филмови како модерен град со огромни градби и модерна инфраструктура, сепак тоа е една касаба со 3.000 џамии.

Ова моментално сојузништво меѓу Турција и Русија, сум пишувал и на други места на форумов, кога тогаш ќе дојде крајот на ова сојузништво и неизбежни се големи конфликти и војни меѓу тие две земји кога тогаш.
Кој ќе победи не знам. Има пророштва дека еден ден Рускиот народ ќе го заземе Истанбул и повторно тој град ќе биде она што некогаш беше Константинопол.

Сепак и Турција многу се развива на технолошки план. Во Бурса ќе изградат и за 3-4 години ќе произведуваат Турски автомобил, тоа ако го остварат не е мала работа.
Реалноста е дека Турција е многу напредната во некои сегменти, така да војна со нив не е едноставна работа и за големите светски сили.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom