Не знам зошто за се у животот мора да се водиме по, ај бе се што е македонско се плука барем нешто направиле.
Не бе брат ако не чини ќе критикувам, без разлика дали е наше или не. Не е само за ресторани, општо за се во животот така се водиме. Која е потребата да има 1000 ресторани македонски во светот ако се прават само за квантитет, ама барем да има? Подобро 5 ресторани квалитетни што ќе вредат колку за 1000 квантитетни.
Прост пример, живеам во Прага имам колешка од Замбија, по некоја случајност другарка нејзина лани прави свадба во Охрид. Типкава пробала пастрмка, била во баба цана, била во трница, пробала бурек, јадела ајвар и пинџур, јогурт пиела. Воодушевена е. Секој ден збореше за ова и пошто едниот ресторан у Прага што има вакви работи е доста познат меѓу балканците тука, и препорачав да оди иако никогаш не сум бил. Нормално разочарана е, затоа што квалитетот е ужас и не се споредува со тоа кај нас.
Ако Македонците се по нешто познати тоа е добра храна, и ако тоа не си го чуваме не знам што друго. Не секој е за ресторан. Ама за жал кај нас никој не се води по тоа туку ќе дојдат до вишок пари ќе отворат ресторан ќе им работи и терај, без разлика на квалитетот.
А зашто да се водиме според слики на фејсбук и според тоа да даваме заклучоци?
Ги класифицира како опинци куварите, а не ја пробал нивната храна. Исто ко ја да ти кажам дека тој гостиварчанецот во Прага има тапа бурек, а Прага ја немам видено со очи.
Башка ние едвај имаме 15 ресторани низ цел свет,и на тој што има највеќе македонска храна, земал урла овој шефов...првин му сметала скарата, па после менито и на крај ортографијата.
Ете отвори линкот, кажи ми што е толку лош ресторанот во споредба со другите?
Мене искрено кур ме боли за ресторанот и газдите кои патем не ни ги знам, па уште да сум продолжел да сркам од медот, божем они ме плаќаат за да ги бранам тука.
Еве конкретно за пастрмката, како он да ја донесе во Малта?
Знам за една палета Скопско што ја донесе еден момак, се утепа пари давање, па му ја задржаа цел месец на царина,триста глупости, а не па риба да треба да увезе...
И да, бољи да има квантитет според мене. Особено за народ кој се бори за својот идентитет.
Баш би сакал да не има како што има италијански ресторани низ светот или турски кебапи низ европа...